Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 14 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • Sever Jurca i-a cerut presedintelui Basescu sa majoreze pensiile

Presedintele Sever Jurca sustine marirea pensiilorPresedintele PLD Arad, Sever Jurca, aflat la botezul fiicei primarului Falca, nu a pierdut ocazia de a-l aborda pe presedintele Traian Basescu. 
Discutia dintre cei doi s-a concentrat in jurul sistemului de pensii. 
Jurca spunandu-i presedintelui sa contribuie la majorarca acestora. 
Sever Jurca este in total de acord cu marirea pensilor, ca de altfel aceasta este si pozitia PLD-ului, doar ca exista un dubiu: "Este absolut necesara aceasta majorare, doar ca ea trebuie sa fie fundamentata din punct de vedere economic si sper ca aceasta marire a pensiilor nu a fost luata ca o masura populista. Marea mea temere este ca noul de sistem de pensii nu va functiona prea mult timp, iar economia statului va intra in colaps daca nu se vor gasi fonduri reale pentru pensii", a spus Jurca. 
Cat despre conferinta judeteana a partidului recent incheiata, presedintele PLD Arad a spus "Suntem foarte multumiti de rezultate, mai ales ca au fost alesi multi tineri, dar cu experienta, care formeaza o echipa foarte buna. A fost un vot democratic, toti au avut ocazia sa vorbeasca si sa-si prezinte planul politic, fapt pentru care au fost alesi in cunostinta de cauza. Pe langa aceasta s-a votat pe functie, iar cei peste 400 de delegati au putut sa-i judece si din acest punct de vedere". 
Dacian Tolea, vicepresedintele PLD Arad, in calitatea sa de candidat pentru alegerile euro-parlamentare si-a exprimat indignarea in privinta amanarii acestor alegeri 
"Sunt complet revoltat de amanarea continua pentru alegerile euro-parlamentare. Guvernul Tariceanu face ce face si se pare ca vor programa alegerile pentru Parlamentul European pe ultima suta dc metri, mai exact in ultima luna a acestui an".
Biroul executiv municipal a stabilit responsabilitatea vicepresedintilor si a numit un numar de 8 coordonatori pe zonele stabilite in municipiu. 
Astfel, Oana Elena Vancu este vicepresedinte responsabil cu strategia de promovare si comunicare, Marius Ioja este responsabil cu relatia cu mediul de afaceri, Delia Nasui pentru relatia cu societatea civila, Dan Cancel pentru relatiile institutionale si pentru probleme juridice, iar Florin Radu Nicoara responsabil cu constructia si dezvoltarea organizatiei.

Iulian Simon - Observator

  • Testarea cunostintelor - "jalea" cea mare a unor soferi ... ( I )

Interviu cu subcomisarul Adrian Lile despre legea traficului rutierInterviu cu dl. Subcomisar Adrian Lile, seful Politiei rutiere judetene
Iresponsabilitate in traficul rutier
- Va vad cam amarat. Sau suparat. Ce s-a intamplat, d-le subcomisar?
- Nu sunt suparat. Poate doar putin amarat si aceasta datorita evenimentelor rutiere nedorite la care asistam aproape zilnic, evenimente cauzate de o mare, de o prea mare iresponsabilitate a unor participanti la traficul rutier. Si, aici ma refer, deopotriva, atat la conducatorii auto, cat si la pietoni, si unii si altii expunandu-se si expunand si pe altii, nevinovati, la accidente grave cum am avut indeosebi in saptamana trecuta.
- Si, pe acest fond, iata, Guvernul a aparut cu acea ordonanta de urgenta care cam relaxeaza capitolul sanctiuni ...
- Eu nu-mi permit sa comentez acea Ordonanta, ea fiind conceputa si urmand modelul european. Sau spiritul european, spirit care la noi cam lipseste. Ma rog, stiu ca suntem la inceput, am intrat in U.E. doar de o jumatate de an, dar acest lucru nu scuza sau nu este o scuza, ba, din contra, ar trebui sa ne responsabilizeze pe toti, pietoni si soferi.
- Ordonanta a intrat in functiune?
- Da, din data de 3 iulie a.c. odata cu aparitia ei in Monitorul Oficial.
Daca m-am mutat la Bacau ...
- Inainte de a ajunge la ce doare sau i-a durut cel mai tare pe majoritatea soferilor am vrea sa ne oprim putin si asupra altor prevederi din Ordonanta. 
Ca de pilda, preschimbarea carnetului de conducere in cazul mutarii intr-o alta localitate. La Bacau, de exemplu.
- Daca va place dv. Bacaul, fie si Bacaul. Deci cum stau lucrurile conform Ordonantei: daca v-ati schimbat domiciliul nu mai este obligatorie si preschimbarea permisului de conducere, aceasta avand de-acum valabilitate automat si in noua dv. resedinta de domiciliu.
- Pana acum era obligatorie preschimbarea permisului de conducere intr-o astfel de situatie?
- Categoric, si daca din neglijenta sau datorita necunoasterii legii erai gasit cu permisul neschimbat pe noua adresa, permisul de conducere era retinut pana intrai in legalitate.
- O alta chestiune aparent minora, dar care neglijata se poate lasa cu sanctiuni: viteza cu care poti circula in cazul in care autovehiculul tracteaza o remorca sau o rulota.
- Scurt: viteza trebuie sa fie cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator. Asa este in toata Europa, asa trebuie sa fie si la noi.
- Este limpede. Altceva, citam: in cazul achizitionarii unui autovehicul noul proprietar are obligatia de a transcrie autovehiculul pe numele sau in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea, respectiv, achizitionarea masinii cu pricina.
- Corect, legiuitorul incercand prin aceasta prevedere sa impiedice sau sa limiteze acea binecunoscuta inmatriculare perpetua care se mai practica la noi cand o masina "trece“ prin 3 sau 4 maini pana cand ajunge sa fie inmatriculata. Cu consecintele si problemele pe care le cunoastem cu totii. Oricum, aceasta chestiune apartine altor structuri, in speta Serviciului public comunitar, dar este bine ca ati mentionat-o.
"Jalea" cea mare a unor soferi ...
- Si, acum ajungem la ceea ce este esenta acestei Ordonante. Sau cel putin asa este perceputa ea de catre multi soferi – reprimirea sau recastigarea permisului de conducere suspendat in urma incalcarii Regulamentului de circulatie.
- Am  vazut ca s-a batut multa moneda pe aceasta tema, dar sa stiti ca, in general, nu sunt schimbari fundamentale in acest domeniu, doar ca s-au nuantat unele lucruri.
- Poate, dar s-au nuantat bine! Pentru ca n-are rost sa ne ascundem dupa deget – problema problemelor pentru cei mai multi soferi avand permisul suspendat era testul sau examenul pentru reprimirea permisului. Aceasta era marea teama a mai tuturor!
- Nu vad pentru ce trebuiau sa se teama, in fond testul privea aspecte cotidiene ale circulatiei rutiere, treburi cu care te-ai intalnit sau te poti intalni oricand la volan.
- Da si nu prea, dar, in sfarsit, acest aspect oricum, nu mai este de actualitate. Sau de asa mare actualitate cum era inainte de aparitia Ordonantei. Dar, cu voia dv., s-o luam metodic, ca sa spunem asa. Deci, dle. Lile, ce se intampla in cazul celor care au permisul de conducere suspendat o luna de zile, mai dau sau nu mai dau testul?
Adrian lile vorbeste despre traficul rutierPana la 30 de zile si peste 30 de zile
- Nu, nu mai dau nici un fel de test, ei trebuind sa se prezinte la expirarea celor 30 de zile la Politie pentru reprimirea permisului de conducere.
- La Politie, unde?
- La sediul Politiei rutiere.
- Cu ce acte se prezinta?
- Cu Buletinul de identitate si ci dovada pe care a primit-o in momentul suspendarii permisului de conducere.
- Cum se desfasoara lucrurile in cazul in care permisul este suspendat pentru mai mult de 30 de zile?
- Aici se disting mai multe situatii. Sa le luam pe rand. Prima: daca permisul a fost suspendat pentru urmatoarele fapte – conducerea autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului, cazuri in care a rezultat avarierea unui vehicul sau pagube materiale – si in care suspendarea permisului depaseste 30 de zile, conducatorul auto este obligat sa se prezinte la testare.
- Un moment. Ce se intampla daca un sofer trece pe culoarea rosie a semaforului sau nu acorda prioritate de trecere unui alt autovehicul fara a provoca insa un accident de circulatie sau pagube materiale?
- El va fi sanctionat cu suspendarea permisului pentru 30 de zile.
- Perioada care nu presupune, mai nou, acea testare a cunostintelor?
- Exact. Revenind la cele spuse ceva mai devreme as mai face precizarea ca in cazul suspendarii permisului de conducere pentru mai mult de 30 de zile – 60 sau 90 de zile – cel in cauza vrea sa-si reprimeasca permisul repede el se poate prezenta la testul de verificare a cunostintelor din proprie initiativa.
- Ne indoim ca vor fi amatori de asa ceva.
- Este optiunea fiecaruia.
- Si, cam asa o sa si ramana, doar ... optiune! Altceva: ce se intampla daca "pic" la testare in cazul ca m-am ales cu o suspendare a permisului de, sa zicem, 90 de zile? Si o intrebare adiacenta: de fapt, de cate ori am dreptul sa ma prezint la testare?
Am "picat" la testare ...
O sa incep cu ultima intrebare: in interiorul celor 90 de zile va puteti prezenta la testare de cate ori doriti.
- Deci nu conteaza ca ai  "picat" de doua sau de ... cinci ori?
- Nu, nu conteaza, dar daca la sfarsitul celor 90 de zile de suspendare nu ati trecut testul suspendarea permisului se prelungeste cu inca 30 de zile.
- Dupa care?
- Dupa care, cel in cauza primeste automat permisul de conducere.
- Fara nimic altceva?
- Fara, considerandu-se ca o "penitenta" de 120 de zile este suficienta.
- Stiti ce o sa se intample, dle. subcomisar: cei mai multi "suspendati" vor astepta sa treaca cele 120 de zile de "reculegere" fara a se lega la cap, cum se spune, cu o testare a cunostintelor de care se teme majoritatea soferilor. Nu in privinta regulilor de zi cu zi  care "ti-au intrat in sange", ci a tot felul de chichite regulamentare care de cand ti-ai luat permisul de conducere s-au mai uitat.
- De aceea sunt bune asemenea teste care constituie o excelenta autoevaluare.
Nu ma prezint la testare ...
- Ce pateste, dle. Lile, cel in cauza daca nu se prezinta la testare in cadrul celor 90 de zile din exemplul nostru?
- Potrivit noilor reglementari suspendarea permisului de conducere se prelungeste cu inca 30 de zile.
- Indiferent ca nu m-am prezentat la testare pentru ca n-am putut sau pentru ca, pur si simplu, nu am vrut?
- Legea nu face nici o distinctie in aceasta privinta.
- Si, dupa consumarea celor 30 de zile suplimentare, ce se intampla?
- Precum in situatia discutata anterior, conducatorul auto reintra imediat in posesia permisului de conducere.
- Fara nici un fel de probleme sau de conditii?
- Fara.
Contestarea unei sanctiuni
- Reintorcandu-ne la momentul zero al faptei, respectiv la intocmirea procesului verbal de catre agentul de politie, spuneti-ne dle. comandant, ce noutati aduce - daca aduce - Ordonanta in aceasta privinta?
- Aduce, si ea ar fi urmatoarea: de acum inainte eventuala contestatie fata de procesul verbal de contraventie nu se mai depune la Politie, ci la Judecatorie.
- S-a retinut. Altceva?
- Altceva ar fi faptul ca aceasta contestatie trebuie depusa la Judecatorie in termen de 15 zile si ca in baza dovezii inregistrarii in termenul legal a contestatiei sau mai exact, cu aceasta dovada soferul se prezinta la Politie unde i se restituie permisul de conducere.
- Deci, plangerea sau contestatia suspenda temporar sanctiunea data de agentul de circulatie?
- Intocmai, suspendarea sanctiunii operand pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.
- Aceasta poate sa dureze si cateva luni de zile!
– Poate.
- Ce se intampla daca instanta de judecata respinge contestatia?
- Simplu: cel in cauza este obligat sa se prezinte la serviciul Politiei rutiere in termen de 15 zile pentru a preda permisul de conducere.

Mircea Dorgosan - Informatia Aradului

  • Aradeni intr-un oras maghiar

Vernisajul artistilor aradeni la OroshazaOrasul maghiar Oroshaza a gazduit o expozitie de pictura si sculptura aradeana.
Cand ajungi intr-un orasel al carui numar de locuitori abia depaseste 30.000, ultimul lucru la care te astepti e sa dai peste un adevarat centru cultural.
Miercuri, la fosta sinagoga a orasului maghiar Oroshaza, actualmente sala de expozitii, au fost expuse sculpturi ale lui Ioan Tolan, alaturi de picturi semnate Ioan Emil Kett Groza.
Expozitia este unul dintre numeroasele evenimente din cadrul legaturilor culturale dintre Arad si Oroshaza. 
Vernisajul a fost un adevarat succes, atat prin numarul de vizitatori prezenti, cat si prin parerile entuziaste pe care acestia le-au manifestat la adresa operelor de arta prezentate.
Opinii
Am intalnit-o in fostul lacas de cult al evreilor si pe ambasadoarea Norvegiei la Budapesta, care a venit din capitala Ungariei, special pentru sculpturile lui Ioan Tolan, despre care a afirmat:
"Este un sculptor minunat. Imi plac foarte mult sculpturile, care infatiseaza femeia. Cred ca fiecare sculptura a sa este o declaratie de dragoste adresata femeii. In ceea ce il priveste pe domnul Kett, imi place foarte mult ce vad azi aici - multa miscare, culori vivace, imaginatie si nelinistea, definitorie pentru societatea de azi". 
Ce spune artistul despre aceasta expozitie?
"Oroshaza este, dupa cum s-a vazut si astazi, un oras mic, cu un apetit mare pentru cultura" (I. E. Kett Groza). 
Concluzia la care a ajuns aradeanul prezent la vernisajul din tara vecina ar fi urmatoarea: este incredibil cat de mult se schimba situatia, doar trecand o granita.
A fost, intr-adevar, o zi plina de cultura si, chiar daca laudele au fost culese, pe drept, de artistii din Arad, ramane inca se ne gandim daca atmosfera ar fi fost aceeasi intr-o sala de expozitie autohtona.

Alina Matis - Adevarul

  • Carne cu salmonella

Carne de pui infectata cu salmonella descoperita in laboratoarele aradeneMedicii sanitar-veterinari au descoperit carne de pui infestata cu salmonella.
Marfa a fost importata de la o ferma din Ungaria, avea toate avizele sanitar-veterinare si urma sa ajunga in magazinele alimentare din Arad. 
La controlul de rutina din Romania, s-a descoperit insa prezenta salmonellei in aripile de pui. 
Seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, dr. Viorel Agud, a declarat ca "in urma probelor care au fost prelevate, am depistat infectie cu salmonella. Pentru confirmare am trimis la laboratorul de referinta din Bucuresti si am primit buletinul ca e pozitiv cu salmonella"
Inspectorii DSVSA Arad au confiscat toate cele 10,8 tone de carne de pui importate in lotul infestat.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La pas prin targul de masini

Piata auto - un loc in care aradenii isi petrec duminicileMiros apasator de mici si gratare, fum, aglomeratie, pirande care isi etaleaza creatiile proprii in plin trotuar (niste palnii frumos sculptate, gata de o expozitie), galagie, mai cate un cos de gunoi rasturnat, si foarte multa lume… la prima vedere pare a fi vorba despre vestitul Obor, dar…cam aceeasi atmosfera si la cel mai mare targ de masini din partea de Vest a tarii, si anume Piata Auto. 
Locul unde in fiecare duminica aradeanul isi scoate familia la o plimbare printre zecile poate chiar sutele de masini luxoase, una mai frumoasa decat alta. 
Ca daca vine vorba de a cumpara ceva, se sta de doua ori pe ganduri, nu de alta dar preturile la noile achizitii aduse din strainatate depasesc miile de euro.
Ora 10.00, Piata Auto sau targul de masini din Arad. 
La intrare, doi indivizi stau cu un teanc de bilete in mana, cer cate un leu de persoana, dar in schimb, nu intotdeauna si rup cate un tichet. 
Inca de la intrare, masinile de toate marcile isi asteapta poate chiar de cateva saptamani un posesor. 
Drept e ca ai ce vedea: BMW-uri, Passat-uri, Mercedes-uri si asa mai departe, preturi care mai de care, dar vanzarea din pacate nu prea are loc, totul se rezuma doar la un simplu dialog intre comercianti si vizitatori, eventual o negociere, si cam atat. 
Cativa tineri se inghesuie la o masina care pare sa vanda haine originale: incaltaminte sport, treninguri si tricouri Nike sau Adidas. 
Desi preturile pornesc de la 50 de euro in sus, se pare ca aceste toale au trecere in randul adolescentilor trendy.
Putin mai departe, printre randurile parca nesfarsite de masini, un alt puhoi de oameni isi i-au fie micul dejun, fie pranzul, in are liber. 
Coada la mici, gratare de pui si porc este interminabila. De langoserie nici nu mai vorbim. 
Iar "terasele" amplasate ici acolo sunt pline pana la refuz de consumatorii de bere. 
Intr-adevar, frumoasa zi de duminica. 
Aer condimentat cu miros imbatator de "friptane", o priveliste cat se poate de frumoasa. 
Trec astfel cateva ore bune in care aradenii pot spune ca au mai schimbat o vorba, s-au pus in tema cu ultimele modele de masini straine, cu toate ca in fiecare duminica sunt aceleasi exponate, iar in cele din urma se intorc catre "casi" ca incepe o noua saptamana de munca.
Comerciantii de masini raman insa, si asta deoarece poate saptamana viitoare vor avea mai mult succes.

A.M. Stoica - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]