Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 14 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • Alesii locali postdecembristi s-au reunit in sala mare a Teatrului "Ioan Slavici"

Poza de grup a celor alesi in administratia locala dupa RevolutieCu ocazia implinirii a 15 ani de la primele alegeri locale, Primaria Arad impreuna cu Consiliul Local al Municipiului au organizat ieri, in sala mare a Teatrului "Ioan Slavici" un simpozion cu tema "Administratia publica locala aradeana la 15 ani de la primele alegeri libere de dupa 1989"
Pe langa toti alesii locali ai municipiului din 1992 si pana in prezent, la eveniment au mai fost invitati si reprezentantii Consiliului Local Gyula, oras cu care Aradul are o colaborare foarte buna si de asemenea este infratit.
Toti cei care de-a lungul timpului, datorita votului aradenilor au avut un cuvant de spus in dezvoltarea orasului, in speta primari, viceprimari, cosilieri, au primit diplome din partea actualei administratii. 
De asemenea, cate un reprezentat al alesilor locali din fiecare mandat a luat cuvantul, tinand cate o alocutiune despre activitatea pe care au desfasurat-o in perioada in care au avut onoarea sa lucreze pentru cetatenii municipiului in prima cladire a orasului.
Evenimentul a durat aproximativ doua ore. 
La final am stat de vorba cu cativa dintre cei mai importanti alesi ai municipiului de la Revolutie si pana astazi. 
Iata care sunt declaratiile domniilor lor cu privire la importanta acestui eveniment…
Gheorghe Falca – primar al Aradului in perioada 2004-2008: "In aceasta perioada, la 15 ani de la primele alegeri, s-a organizat o actiune care nu putea sa lipseasca dintre evenimentele importante organizate in municipiu. Am invitat toti alesii locali din 1992 si pana acum la o aniversare a institutiei administrative, pentru ca, dupa cum au mai spus si altii, fiecare a pus cate o caramida la cladirea municipiului Arad si aducerea lui la ceea ce este acum."
Unii dintre alesi si-au amintit cu nostalgie de trecutTiberiu Dekany – viceprimar in perioada 2004-2008: "Actiunea Primariei Municipiului Arad este similara cu cele organizate de administratiile europene la toate nivelele, avand ca scop reuniunea tuturor celor care au avut un cuvant de spus in administratie. Consideram ca asemenea evenimente vin sa aduca un omagiu contributiei personale a fiecarui ales local in administratia locala."
Gheorghe Seculici, fost membru in Consiliul Local, presedinte de comisii si viceprimer in Guvernul Romaniei: 
"Cred ca este de apreciat o astfel de actiune. In primul rand este un gest de apreciat organizat pentru alesii locali, dar si pentru cetatenii Aradului, un gest frumos care va determina si pe viitor o responsabilitate a alesilor locali in tot ceea ce intreprind."
Dorel Popa – primar al Aradului in perioada 2000-2004, actualmente consilier local: "Fiind o actiune jubiliara, pentru ca se implinesc 15 ani de la primele alegeri locale libere, aceasta actiune era un lucru care nu putea sa lipseasca. O astfel de actiune similara, dar la scara mai redusa, am organizat in mandatul meu. Vreau sa mai spun ca toate realizarile pleaca de la o baza pe care cineva a realizat-o la un moment dat si cred ca este foarte important sa recunoastem acest lucru, pentru a putea merge mai departe. Aceasta actiune este una care trebuia facuta."
Emanoil Voicu viceprimar al Aradului in perioada 2000-2004, actualmente consilier local: "Este un gest remarcabil si unic. Ideea este foarte buna in special pentru conjunctura de a ne aduce aminte de ceea ce am facut si ceea ce facem si chiar ce am vrea sa facem in continuare. Felicitari organizatorilor! Sper ca, de acum inainte, macar periodic sa ne putem intalni la fel ca si astazi."
Valentin Paul Neamt – primar interimar al Aradului in perioada 1998-2000, actualmente consilier local: "Este o initiativa laudabila. Ar fi trebuit ca astfel de intalniri sa se intample din patru in patru ani. Oricum, chiar si asa este o foarte placuta aducere aminte a ceea ce a fost administratia locala de la revolutie si pana acum. Sper ca alesii locali din viitor sa se ridice la inaltimea pe care o asteapta aradenii."

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Cu forta, in Piata Mica

Directorul TOP - Daniela Sabau este hotarata sa aplice legeaConducerea TOP nu doreste, dar nu exclude varianta in care politia va interveni in bazar. 
Directorul TOP, Daniela Sabau, flancata de consilierii locali aflati in AGA societatii (Ovidiu Marian, Florin Manta si Ovidiu Mosneag) a tinut, ieri, a doua conferinta de presa de la numirea sa pe functie. 
Totul pentru a explica situatia din bazarul Pietei Mihai Viteazul (care a generat o greva de avertisment si un protest in fata Primariei) si pentru a prezenta planurile de modernizare gandite de TOP aici.
Daniela Sabau a punctat faptul ca s-a decis modernizarea pietei iar prima investitie, realizata din fonduri proprii, reprezinta repararea bazarului (reabilitarea si extinderea canalizarii, inlocuirea asfaltului cu pavele si inlocuirea, in parte, a copertinelor albastre cu unele albe). 
Lucrarea ar urma sa se finalizeze in o luna si jumatate, maximum doua luni, "dupa care va intra in lucru partea cea mai mare din piata - piata de zarzavaturi. Aici, reabilitarea va fi una treptata si va include si modernizarea halei, care nu corespunde nici ea normelor europene. Nu mai poti, de pilda, vinde branza la mese, ci doar la gherete special amenajate. In piata, inlocuim totul, de jos, pana sus: copertina, scheletul copertinei, canalizarea, apa. La acel moment, cei de la zarzavaturi vor fi mutati in bazar, pe perioada renovarilor"
Totul frumos pana aici, doar ca cei din conducerea TOP nu au inca idee de cum va arata piata la final de renovari si nici ce lucrari se vor face, decat in bazar.
Iar motivul (sau unul dintre motive) e clar: daca pentru reparatiile din bazar nu e nevoie de vreun studiu (fapt pentru care lucrarile au si fost etichetate drept reparatii), pentru renovarea celei mai mari parti din piata e nevoie de studii, care sunt deocamdata... in lucru.
Nici o relatie
Afirmatiile consilierilor locali au fost mai dure decat ale managerului TOP. Florin Manta a punctat, de trei ori, de pilda, faptul ca "nu exista nici o relatie contractuala intre TOP si comercianti si, ca atare, acestia nu au nici drepturi, nici obligatii, decat pe perioada zilei pentru care au platit. Nu stiu de ce cei din bazar considera prezenta in piata un drept al lor"
Consilierii Manta, Marian si Mosneag, au insistat si pe ilegalitatile existente, la ora aceasta, in piata si mai ales in bazar ("zona care corespunde cel mai putin normelor europene si deci prima care va intra la modernizat"): faptul ca autorizatiile care ar trebui sa vina de la pompieri sunt pe proprie raspundere, ca, in prezent, piata reprezinta un risc atat pentru cumparatori, cat si pentru comercianti, ca acestia din urma nu au, potrivit legii, dreptul de a-si depozita marfa si ambalajele, pe timp de noapte, in piata.
Cu politia
Un lucru a rezultat clar, ieri: modernizarea bazarului incepe luni, cu sau fara acordul pietarilor. 
Daniela Sabau a declarat faptul ca, daca pietarii nu vor intelege sa paraseasca bazarul pana luni (acestia au amenintat ca vor dormi, in noaptea de duminica spre luni, in piata), atunci se va vedea nevoita sa apeleze la politie si la jandarmi pentru a-i scoate din piata si pentru a incepe dezafectarea constructiilor provizorii.
"Noi nu vrem sa ajungem la aceasta situatie limita, dar daca altfel nu se va putea, va trebui sa apelam la politie si jandarmi. Cat priveste dezafectare, oricum va exista o comisie care va inventaria fiecare bun gasit acolo", a punctat managerul TOP. 
Aceasta a mai subliniat faptul ca deja parte din pietari au inceput sa-si demonteze gheretele improvizate si ca la sediul TOP au fost depuse deja 23 de cereri de catre cei care vor sa-si schimbe profilul si sa revina in piata.
Ar mai trebui, poate, amintit faptul ca, potrivit conducerii TOP, in 2-3 ani vor disparea din Arad toate pietele de gen bazar si faptul ca in bazarul Pietei Mici se vor vinde doar fructe si flori.

A.B. - Adevarul

  • Fara urmari

Senatorul Nicolae Iotcu a fost numit ca lider al grupului parlamentar PDPD nu va fi afectat in teritoriu de desfiintarea grupului  aliantei DA din Parlamentul Romaniei - este de parere liderul aradean al noului grup al PD.
Acesta specifica faptul ca structurile si primarul nu vor fi afectati, spre deosebire de directorii institutiilor desemnati de PD. 
Senatorul Nicolae Iotcu a fost desemnat saptmana trecuta ca lider al noului grup parlamentar al PD, imediat dupa desfiintarea aliantei DA.
Primul eliberat din functie a fost, inca de vineri, directorul DSP ARAD.
Nicolae Marza va fi  inlocuit de Gabriela Tarle, insa concursul pentru ocuparea definitiva a postului va avea loc peste 3 luni.
A fost revocat din functie si directorul adjunct al DSP. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • La casele de schimb valutar nu vom mai fi pacaliti

Clientii caselor de schimb valutar vor fi mai greu de inselat"Jaful" comisioanelor – "gatuit" printr-un… contract
"Jaful la drumul mare", cum este numita, pe buna dreptate, practica unor case de schimb valutar privind  comisioanele aplicate fara a le afisa la loc vizibil, va deveni o amintire.
Nu o data am abordat in paginile ziarului nostru experienta trista a unora dintre cei care, dorind sa schimbe valuta, au fost trasi pe sfoara de cei de la casele de schimb care au "omis" sa le anunte comisionul practicat.
Conform legislatiei in vigoare, casele de schimb valutar au obligatia de a-i informa pe consumatori despre cursul de schimb si comisioane, afisand la loc vizibil tarifele practicate.
Cursurile de schimb valutar trebuie inscrise pe acelasi suport sau panou, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului.
Daca se practica mai multe cursuri pentru aceeasi moneda, vor fi afisate pe panouri diferite.
Mai nou, operatorii economici au obligatia ca, inainte de operatiunea efectiva de schimb valutar, sa informeze consumatorul, atat verbal, cat si in scris, cu privire la cursul practicat, prin completarea unui formular de acceptare a tranzactiei, semnat de ambele parti, astfel incat clientul sa aiba posibilitatea de a alege daca doreste sau nu sa faca schimbul.
Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa fie scris vizibil, lizibil si literele sa aiba marimea minima de 10 (marime caracter) si va cuprinde, obligatoriu, informatii referitoare la agentul economic.
Asadar, de saptamana viitoare, la fiecare schimb de valuta se va semna un contract, formularul despre care aminteam fiind un fel de contract intre casa de schimb si cel care vinde sau cumpara valuta.
Pe de alta parte, pe langa formularele acestea vor trebui eliberate si bonurile fiscale.
Desi noile reglementari vor intra in vigoare peste cateva zile, operatorii de la casele de schimb valutar din Arad nu stiu despre vreo modificare in acest sens.
"Nu am auzit sa se schimbe nimic in ceea ce priveste legislatia. Formulare? Chiar nu stiu de astea… Nu stiu la ce va referiti", afirma  o angajata a uneia dintre casele de schimb valutar din centru.
Iar raspunsurile au fost similare din partea tuturor celor abordati.
Nici clientii nu cunosc noile reglementari legislative aduse de fapt in sprijinul lor.
"Am auzit ceva la televizor, dar nu am inteles clar ce se va schimba. Oricum bine ar fi sa se mai faca curatenie intre cei cu schimbul valutar ca multi au patit-o. Chiar si eu… Nu am fost atent si m-au  tras pe sfoara. Asta e! Neatentia se plateste. Insa sunt multi oameni simpli care chiar nu inteleg siretlicurile pe care le aplica majoritatea caselor de schimb. Bine ar fi sa se aplice noile reguli", considera Mihai Roman din Arad.

 Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Cu role numai la patinoar

Skaterii vor practica sportul cu role doar la patinoarCei care treceau pe langa platoul din fata Palatului Administrativ puteau vedea zeci de tineri, de toate varstele, cu role si skate-uri.
Incepand de cateva zile, insa toti cei care sunt surprinsi astfel in afara "zonelor special amenajate", adica patinoarul, sunt "indrumati" deocamdata spre acesta.
Intrebat care este motivul deciziei, Valer Marginean, purtatorul de cuvant al Primariei, ne-a spus ca "este pentru siguranta trecatorilor. Copiii mici nu ar fi o problema, insa adolescentii vin in viteza si se lovesc de oameni si de masini. I-am vazut si pe cei care stau in parcul Eminescu. Inca nu se dau amenzi dar ii sfatuim sa mearga la patinoar".
Prea scump pentru elevi
Rollerii si skaterii sunt insa nemultumiti de patinoar. "Ne dam cu rolele in fiecare zi cateva ore si nu stiu sa fie vreo lege care sa ne interzica acest lucru in locuri publice. La patinoar se plateste iar pentru noi, suma este mult prea mare", spune Catalin Lisita, unul dintre adolescenti.

M.S - Adevarul.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]