Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 14 martie 2007
Stirile TVA aici
  • Despre competenta manageriala

Prof. Dr. Ovidiu Nicolescu instruieste specialistii din IMM-urile aradeneNicolescu pledeaza pentru realizarea unor obiective care sa sustina activitatea IMM-urilor aradene.
Aradul este una din zonele cele mai dezvoltate si mai dinamice din tara, dar se confrunta si ea cu un anumit deficit de competenta manageriala.
De aceea, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania filiala Arad implementeaza un proiect de instruire si training destinat managerilor, intreprinzatorior, specialistilor si angajatilor din IMM-urile aradene.
Primul curs din seria de instruiri, "Training si consultanta in domeniul managementului pragmatic al firmelor", este sustinut de prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, si urmareste dezvoltarea abilitatilor manageriale.
Vizita acestuia la Arad a cuprins si ntalniri cu prefectul si cu presedintele Consiliului Judetean, in cadrul carora Nicolescu a pledat pentru realizarea a trei obiective majore care sa sustina activitatea IMM-urilor aradene.
"Am solicitat realizarea, in parteneriat public-privat, a unui centru judetean sau chiar regional de training si consultanta pentru IMM-uri. Apoi, includerea in strategia judetului a doua-trei obiective concrete pentru IMM-uri. De asemenea, realizarea unui cluster de IMM-uri, a unei retele de IMM-uri si a unor parcuri industriale. Eu zic ca pentru realizarea acestor obiective se pot obtine finantari de la UE", spune Ovidiu Nicolescu.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Un contract contestat - CASAROM

Proiectul Casarom este contestat de PrefecturaIn cadrul conferintei de presa de ieri, prefectul Gavril Popescu a deschis din nou subiectul nelegalitatii hotararii de consiliu local municipal referitoare la contractul incheiat cu CASAROM.
"Am trimis referatul de nelegalitate catre consiliul local municipal tocmai pentru a vedea care este pozitia lor. Am primit un raspuns de la primar si secretarul Primariei in care ni se explica pozitia dansilor. In continuare astept si pozitia consilierilor locali pentru ca ei au votat si aprobat aceasta hotarare si mai ales pozitia celor trei comisii: de urbanism, economica si juridica, cu referire la acest contract", a declarat Popescu.
Intrebat insa care este mai exact pozitia primarului si secretarului Primariei referitoare la legalitatea acestui proiect de hotarare, prefectul a evitat sa dea vreun raspuns concret: "Noi am trimis acest referat ca sa-i facem curiosi si pe consilieri pentru a rezolva problema si pentru a exista o pozitie clara a acestei situatii. In raspunsul primit de la primar si secretarul primariei, acestia isi argumenteaza pozitia lor. Nu vreau sa se inteleaga ca am ceva cu investitorul, dimpotriva!… Singura problema este legata de hotararea de consiliu", a spus trimisul guvernului in teritoriu.
Referitor la referatul intocmit de catre prefectul Aradului, la randul sau, primarul Gheorghe Falca a declarat: "Prefectul deja isi face campanie pe acest subiect. Am ajuns in ridicolul de a dezbate unele subiecte prin care cei care le ridica acum au trecut deja. Eu nu vreau sa raspund la razboaie nefondate. Nu stiu de ce unii n-au grija de institutiile lor, ce se intampla in agricultura si in departamentele respective. Constat ca prefectul se pricepe la de toate si la agricultura si la acte administrative. In acest fel nu facem decat sa ducem in derizoriu actele administrative…"

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Libraria - locul din care nu lipsesc tinerii

Librariile sunt tot mai mult cautate de tineriNu sunt multe in Arad, dar nu sunt lasate uitarii de catre concitadinii nostri.
Este vorba despre librarii, acele locuri despre care se crede ca au cazut in desuetudine, din cauza Internetului si a zecilor de posturi TV.
Si totusi, se mai citeste. Si totusi, se mai cumpara carti.
Iar aceste lucruri sunt dovedite de cresterea, de la an la an, a numarului celor care recurg la serviciile oferite de Biblioteca Judeteana "A. D. Xenopol" Arad (cresterea fiind reflectata in datele statistice ale acestei institutii).
Apoi, numarul cumparatorilor de carte - desi nu este extraordinar de mare - este, totusi, constant, iar asta se vede si "cu ochiul liber", de cei care calca pragul unei librarii.
Librarii din orasul nostru mai spun un lucru imbucurator: printre clientii lor se afla si foarte multi adolescenti si tineri.
Desi majoritatea cumpara carti care se inscriu pe lista lecturilor obligatorii de la scoala, este bine ca nu recurg la site-urile de pe Internet cu referate, ci isi cumpaia cartile cu pricina.
De altfel, cartea scolara ocupa unul dintre primele locuri in topul vanzarilor de carte, fiind cumparata de la elevii din clasa I pana la cei care sunt in ultima clasa de liceu.
Dintre cartile de literatura vandute, cele mai cautate sunt, in general, cele aparute la prestigioasele edituri Humanitas si Polirom.
De altfel, titlurile scoase de aceste doua mari edituri din Romania inregistreaza vanzari bune inclusiv online, multi cumparatoii de carte, comandandu-si in acest fel cartile, atunci cand nu mai prind in librarii volumele dorite.
Dintre cartile "cu trecere", cele despre stiintele oculte sau despre fenomene paranormale sunt vandute destul de bine.
Cei interesati de un astfel de domeniu pot acum cauta in librarii volumul scris de Georges Charpak si Henri Broch intitulat "Lectii de vrajitorie", aparut la Editura Humanitas, in Colectia "Pasi peste granite".
Georges Charpak este laureat al Premiului Nobel pentru fizica, iar Henri Broch este intemeietorul unei discipline care se ocupa cu studiul stiintific al paranormalului.
Volumul scris de cei doi savanti reflecta rezultatele cercetarilor intreprinse de ei in acest domeniu, iar lectura cartii este una foarte captivanta, oferind "o excelenta demonstratie de spirit critic, intr-o lume ahtiata dupa tot felul de false miracole ce prolifereaza cu complicitatea televiziunilor si a ziarelor de scandal".
Un alt titlu demn de toata atentia este "Nenorocirea secolului. Despre comunism, Nazism si unicitate", de Alain Besancon.
Cartea de fata este un eseu in care analizeaza "tratamentele diferite pe care memoria istorica le aplica nazismului si comunismului. Autorul compara amnezia comunismului cu hipermnezia nazismului, luand ca etalon crima extrema: distrugerea evreilor din Europa. Soah, termenul ebraic pentru catastrofa, preferat de evrei celui de holocaust (care inseamna jertfire), nu e lipsit de legatura cu acest tratament diferit: de aceea Besancon intreprinde o scurla incursiune in filosofie si teologie, incercand sa stabileasca in ce consta unicitatea soah-ului. Cartea cuprinde in Anexa, discursul Memorie si uitare a bolsevismului, rostit de autor la "Institut de France" in 1997".
Dintre cartile de la Editura Polirom, care nu trebuie ratate acum, mentionam volumul scmnat Daniel Vighi si intitulat "Cometa Hale -Bopp".
Este vorba despre un volum de povestiri care au in comun personaje si aceeasi atmosfera. Desi fiecare dintre povestiri are propria-i linie narativa, notele comune le transforma, intre copertile aceluiasi volum, intr-un roman.
Povestirile lui Daniel Vighi creioneaza spatiul romanesc din vremea stalinismului, fiind caracterizate de o usoara nostalgie.
Dar nu de nostalgia stalinismului , nici vorba!, ci de cea a "locului descris", tocmai aceasta nota nostalgica permitand o relatare detasata despre o perioada foarte trista din istoria noastra.

Mihaela Cerna - Observator

  • Vor sa puna lacat pe strand

Razboiul strandului se acutizeazaGCA a fost atentionata de Garda de Mediu ca activitatea de la strand ar putea fi sistata.
Razboiul strandului continua. 
Garda de Mediu
a atentionat verbal Gospodarirea Comunala ca societatea va suporta o amenda de 80.000 RON daca nu va rezolva problema canalizarii strandului Neptun pana la finele lunii aprilie si ca se va sista activitatea din incinta bazei de agrement.
Aceasta problema extrem de spinoasa pentru GCA si altele deloc usoare au fost discutate in cadrul sedintei Consiliului de Administratie (CA) al GCA de luni dupa-masa.
Membrii CA au analizat si cererea conducerii GCA de a majora linia de credit accesata acum cativa ani, banii fiind absolut necesari pentru realizarea investitiei.
Nu sunt bani
Garda de Mediu a constatat, anul trecut, ca nu sunt finalizate canalizarea menajera si statia de evacuare a apelor menajere si a acordat un termen de realizare pentru toate aceste investitii de 30 octombrie 2006. GCA nu a avut insa resurse financiare pentru a finaliza investitia inceputa de fosta administratie, iar explicatia conducerii societatii e una simpla: CLM, singurul actionar, nu a alocat bani pentru investitia de la strand.
Lucrurile nu sunt defel simple pentru GCA, in conditiile in care Primaria a decis de mult sa puna mana pe strand si sa treaca baza de agrement in administrarea unui serviciu propriu.
Ba mai mult, pare dispusa sa aloce credite bugetare pentru a realiza diverse investitii aici.
Din informatiile pe care le detinem, majorarea liniei de creditare ii va fi refuzata conducerii GCA, caz in care strandul s-ar putea inchide exact la deschiderea sezonului estival!
Moment la care Primariei ii va fi simplu sa preia strandul, fara sa mai plateasca societatii suma de peste 1 milion de euro (reprezentand valoarea activelor din proprietatea GCA).
Firme amenintate
Conflictul de la strand merge insa si mai departe.
Departamentul juridic din cadrul GCA e decis sa rezilieze unilateral contractele de inchiriere a unor spatii de pe strand cu nu mai putin de 15 firme si sa evacueze societatile in cauza din spatiile ocupate intr-un termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de reziliere.
Potrivit unei informari, firmele in cauza au datorii vechi (facturi restante din 2005 si 2006), pastrate in pofida somatiilor si notificarilor.
Presedintele Asociatiei Comerciantilor de la Ştrandul Neptun, Leontin Aslau, crede insa ca alta este problema aici:
"Tinand cont de cele scrise in ultima vreme in presa, cum ca strandul ar fi o noua afacere pentru Primarie, probabil ca acestea sunt primele demersuri pentru a demara afacerea. Eu consider ca GCA ar trebui sa isi reglementeze situatia juridica si apoi sa emita pretentii".

A.B. - Adevarul

  • Aradul muzical - Concertul saptamanal al Filarmonicii

Compozitorul Frederic ChopinDr. Frandes Dorin, directorul institutiei care vizeaza mereu deschideri spre inalta lume sonora ce aduce lumina in suflete, trezeste gandurile bune si fratietatea umana, reuseste sa readuca in programele Filarmonicii muzica romaneasca.
De aceasta data, prima piesa pe care au asculatat-o melomanii aradeni in interepretarea orchestrei a fost Menuet lent din "Suita I pentru orchestra in Do major op. 9" de George Enescu.
Aceasta creatie a anului 1903 aducea atunci ceva cu totul nou in limbajul neoclasic pe cale de constituire, al carui inceput, Preludiu la unison, este probabil si azi un unicat in muzica universala, Preludiu pe care tot dr. Frandes l-a programat intr-un alt concert.
Orchestra si dirijorul sau au dat Menuetului din "Suita I" trairi intense, secondate de un delicat lirism, ceea ce a dat satisfactie si mai vechilor auditori si celor mai tineri, care trebuie sa stie ca si muzica romaneasca contine piese ce pot cotate ca adevarat tezaur muzical.
Rares Saghin, cunoscut deja aradenilor din manifestari anterioare, s-a prezentat cu "Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in mi minor" de Frederic Chopin.
Dupa expozitia orchestrei, solistul a preluat prima tema plina de energie barbateasca, urmata de o melodie plina de farmec poetic si de tema a doua propriu zisa, careia solistul i-a imprimat duiosie, expresivitate, un caracter elegiac.
In general, momentele de avant dar si cele ce indeamna la visare, ne-au atras intr-o lume de vraja de care avem parte rareori, mai ales in Romanta – Larghetto, a doua parte a concertului, in care imaginile muzicale pline farmec, sugestive, au fost redate cu naturalete de solistul insotit de orchetra lui Dorin Frandes.
Avantul tineresc, stralucirile eroice, pasajele de bravura din finalul concertului au entuziasmat pe cei prezenti.
In repertoriul serii s-a aflat Simfonia a VI-a "Pastorala" de Ludwig van Beethoven, de expresie lirica, in general, un popas sufletesc atat de necesar fiecaruia dintre noi.
Creata in 1808 la Heiligenstadt, in contact cu natura plina de frumuseti si taine, acest gen de lucrare muzicala da omului puritate si tarie sufleteasca.
Asadar, o lucrare programatica, care insa comunica prin ea insasi, asa cum isi dorea autorul, expresivitate careia dirijorul si orchestra sa i-au dat viata si eficienta prin maleabilitate si adecvare plastica a limbajului.
Prima parte – Allegro ma non troppo – "Trezirea unor senzatii senine de sosirea la tara", subtitlu calauzitor, a redat bucuria, veselia debordanta in fata naturii, vesnic proaspata si surprinzatoare, linistea launtrica in admirarea unui amurg invaluit de culori calme, mereu aceleasi si totodata mereu noi.
In interpretarea aradenilor, partea secunda, "Scena la Parau" a sugerat o calma introspectie a omului insetat de frumos, coplesit de armonia naturii-mama, generoasa, tamaduitoare de rani sufletesti.
Gratia si umorul, veselia dansului rustic din Scherzo, umbrele norilor, amenintarea furtunii, retrezirea naturii si a vietuitoarelor, din partea a IV-a, tonurile suave ale idilei din final (Sentimente de bucurie si recunostinta dupa furtuna) de o expresie lirica ce guverneaza discursul acestui Allegretto, bucuria ce instapaneste sufletele, au contaminat asistenta din sala mare a Palatului Cultural, lacas pe care unii (Demetrius Pop, flautist si dirijor) l-au numit candva Templu al Muzicii.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

Programul din 15 martie va cuprinde
Dmitri Sostakovici – Concertul ner 1 pentru vioara si orchestra in la minor op. 77
Johannes Brahms – Simfonia I in do minor op. 68
Dirijor – Valentin Done
Solist – Alexandru Tomescu


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]