Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 13 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Paduricea, la defrisat

In zona Padurice s-a trecut la taierea a 32 de copaciAutoritatile au cautat ieri actele care au dus la taierea a 32 de pomi din parcul de la Padurice.
Un numar de 32 de pomi din Parcul de la Padurice au fost taiati marti seara, spre surprinderea locuitorilor din zona. 
Autoritatile au fost instiintate de acest fapt, ieri dimineata, cand au aflat ca parcul are cu 32 de copaci mai putin.
Garda de Mediu si-a trimis inspectorii la fata locului iar, ieri, la ora la care scriam acest articol, cercetarile continuau in parc, pentru lamurirea situatiei. 
In Padurice s-au prezentat ieri, pentru a incerca sa rezolve cazul Primaria Arad, Garda de Mediu, silvicultorii de la ITRSN si IJP Arad. 
In urma analizei si a discutiilor cu muncitorii, situatia s-a lamurit in ceea ce priveste proprietarul terenului si operatiunile care au avut loc in parc.
Mai exact, terenul in cauza a fost concesionat Uniunii Artistilor Plastici, care are un PUZ aprobat pe acest teren, din 2005, plan care vorbeste de ridicarea unui imobil - viitorul sediu al uniunii, cu ateliere pentru artisti, birouri etc. 
Ba mai mult, conform comisarului sef al Garzii de Mediu, Szekely Attila, uniunea are si dreptul de a taia 34 de copaci.
Legi incalcate
Dupa mai multe ore de analiza si dupa ce actele si avizele au fost asteptate pentru a face dovada a ceea ce se intampla la Padurice, comisarii Garzii de Mediu Arad au ajuns la cel putin o concluzie: "la prima vedere, nu s-a respectat legea care reglementeaza regimul silvic privitor la marcarea pomilor si la procedura de valorificare a materialului lemnos"
Szekely Attila ne-a declarat si faptul ca uniunea are aviz de constructie, dar nu are aviz pentru taierea arborilor. 
Potrivit comisarului, cel mai probabil uniunea nu are nevoie de acest ultim aviz, dat fiind faptul ca planul lor este din 2005, iar legea care impune obtinerea de astfel de avize este mai recenta si nu se aplica retroactiv.
La randul sau, Primaria Arad, prezenta la fata locului, sustine, prin vocea Corinei Draghici, purtatorul de cuvant al institutiei, faptul ca "Uniunea Artistilor Plastici a primit terenul in concediune, dar noi nu le-am dat aviz de taiere a arborilor. Am primit o adresa de la cei de la uniune, dar i-am trimis sa-si ia aviz de la mediu". 
Cercetarile continua insa pentru a vedea daca alte prevederi privind regimul silvic au fost sau nu respectate.

A.B. - Adevarul

  • Protest de strada

Protestul sindicatelor in fata PrefecturiiSindicalistii aradeni au iesit in strada. 
Timp de o ora, aproape 100 de persoane de la toate confederatiile sindicale au pichetat Prefectura din Arad, in semn de protest fata de modul in care decurg negocierile cu guvernul. 
Chiar daca au obtinut un salariu minim pe economie de 500 de lei pentru 2008, liderii CNSLR Fratia din Arad spun ca oferta Ministerului Muncii si Familiei este departe de a satisface nevoile muncitorilor din Romania.  
Sindicalistii mai cer renegocierea contractului colectiv de munca la nivel national si acordarea unor facilitati fiscale pentru angajati. 
Dupa aproape o ora de protest, o delegatie a sindicatelor s-a intalnit cu subprefectul Levente Horvath, caruia i-au inmanat o lista cu toate revendicarile lor. 
Ei i-au cerut ca lista sa ajunga cat mai curand pe masa primului minitru.

Vasile Obsitos- Televiziunea Arad

  • "Nasul" taxei auto

Avocatul Cosmin Costas a castigat procesul impotriva taxei de prima inmatriculareAvocatul aradean Cosmin Costas, 27 de ani, cel care a reusit sa convinga Tribunalul Arad de ilegalitatea taxei de prima inmatriculare, a fost cautat ieri de zeci de oameni care i-au cerut sa-i ajute sa dea si ei guvernul in judecata.
De altfel, Costas a depus chiar ieri, la Tribunalul Cluj, un dosar similar pentru inapoierea unei taxe de prima inmatriculare de peste 6.000 de lei. 
Avocatul aradean considera ca statul tine cu dintii de taxa pentru ca "este o chestiune rentabila pentru stat. Probabil ca cine a platit taxa cuprinsa intre 100 si 500 de euro va renunta sa mai ceara banii inapoi. Iar astfel de situatii aduc multi bani la stat", spune tanarul avocat aradean.
Cosmin Costas, care este asistent la Facultatea de Drept din Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, a publicat mai multe articole in presa juridica despre ilegalitatea taxei de prima inmatriculare. 
"Nu pot obliga guvernul sa tina cont de articolele mele sau ale colegilor. Eu am spus acolo ca aceasta taxa este ilegala. Exista mai multe state in UE, unde taxe similare au fost declarate ilegale", afirma Cosmin Costas.
Asa ca, atunci cand l-a cautat vecinul sau, Ilie Iluna, care a vrut sa conteste taxa de aproape 6.300 de lei, a avut ocazia de a pune in practica teoria. 
"Stiam ca aveam dreptate si speram ca si instanta sa inteleaga acest lucru. E important sa se stie ca acum dreptul european este o realitate de care trebuie sa se tina seama", sustine avocatul Cosmin Costas.
Procesul incepe dupa doua luni
Procedura administrativa prin care un roman care a platit taxa de prima inmatriculare poate ajunge in instanta este destul de lunga. 
In prima faza, trebuie depusa o contestatie la administratia financiara si o cerere de returnare de buna-voie a banilor. 
In instanta se poate ajunge abia dupa contestarea refuzului transmis de administratia financiara.
Totul dureaza in jur de doua luni. 
Acum insa, precedentul s-a creat, iar Cosmin Costas crede ca instantele din Romania vor trebui sa tina cont de el. 
Costas mai spune ca in legislatia romaneasca mai sunt si alte situatii care contravin normelor europene, in domenii precum fiscalitatea, TVA sau dreptul muncii.
Desi e specializat in drept fiscal, el a mai avut cauze legate de legislatia europeana si in alte domenii. 
Tot anul acesta a mai castigat procese in care unor romani returnati din tari ale UE li s-a pus interdictie de a parasi tara. 
"Si atunci am castigat", isi aminteste el.
BIOGRAFIE
A studiat la Strasbourg drept comparat

Cosmin Costas a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj in 2003. 
Examenele de la Barou le-a luat cu nota maxima, 10, atat la examenul de admitere in Barou, cat si la definitivat. 
Au urmat specializari in materie de drept european. Are deja un master in drept european.
"Am facut un master in institutii si reglementari comunitare in anul 2004. De asemenea, am mai urmat cursuri la Facultatea Internationala de Drept Comparat de la Strasbourg", spune Cosmin Costas, pentru care specializarile de pana acum nu s-au oprit la acest nivel. 
A urmat si specializari pe teme fiscale la Universitatea din Bologna.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Deputatul Igas ataca liberalii

Deputatul aradean Constantin Traian Igas ataca liberaliiDeputatul democrat Constantin Traian Igas considera ca decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala legea guvernului privind uninominalul demonstreaza ca liberalii au comis o ilegalitate atunci cand au promovat aceasta lege.
Magistratii Curtii Constitutionale au admis, astazi sesizarea presedintelui Basescu privind neconstitutionalitatea unor articole din Legea votului uninominal adoptata de Parlament prin procedura angajarii raspunderii de catre Guvern.
Parlamentarul aradean apreciaza ca prin decizia Curtii Constitutionale se adevereste ca presedintele Traian Bassscu a avut dreptate atunci cand a contestat Legea votului uninominal asumata de Guvern.
"Asumarea Guvernului pentru votul uninominal s-a dovedit o cacealma liberala. Decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale unele articole din Legea votului uninominal nu face decat sa confirme faptul ca liberalii nu doresc acest vot uninominal si se vor ascunde in continuare in spatele unor liste de partid", considera deputatul Constantin Traian Igas.
"
Astept ca membrii Cabinetului Tariceanu sa-si prezinte in fata Parlamentului asumarea guvernamentala privind demisia tuturor ministrilor, inciusiv a primului ministru. Un guvern care nu respecta Constitutia nu poate sa conduca tara", a mai afirmat deputatul aradean, care sustine ca articolele neconstitutionale din Legea privind votul uninominal au fost intentionat concepute pentru a fi respinse de Curtea Constitutionala.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Archis - Se inalta adevarate vile

In comuna Archis se inalta tot mai multe vileArchis este localitatea cu unul dintre cei mai longevivi primari din judet. Nicolae Valea se afla la al patrulea mandat.
Continuitatea pe functie i-a dat posibilitatea primarului Valea de a finaliza proiecte complexe, importante, pentru cei peste 1600 de locuitori ai comunei Archis si satelor apartinatoare: Groseni, Nermis si Barzesti.
Printr-o investitie care a durat trei ani, au fost alimentate cu apa localitatile Archis si Nermis, finantarea fiind asigurata de la bugetul de stat.
Ulterior, prin fonduri de la Banca Mondiala, apa a fost introdusa si in Groseni si Barzesti.
Regularizarea Vaii Grosilor, in intravilanul Archis si Groseni, inceputa in 1996 cu bani de la bugetul de stat, a fost finalizata, cu finantare de la Comunitatea Europeana.
A fost reabilitat un drum de 2,35 km, ce leaga Archisul de Carand, prin padure.
Fondurile SAPARD urmeaza sa asigure finantarea pentru modernizarea drumului comunal.
Cei 2,5 km dintre localitatile Groseni si Barzesti vor fi reabilitati cu bani de la Banca Mondiala.
Din aceeasi sursa, se are in vedere si reabilitarea drumului ce leaga Groseniul de Hasmas.
Extinderea retelelor telefonice in toate cele patru localiati ale comunei constituie un alt proiect materializat de edilul-sef  Nicolae Valea.
Una dintre preocuparile sale actuale o constituie amenajarea unei zone turistice la Archis.
Au fost concesionate, la poalele Muntilor Codru Moma, parcele pentru construirea unor case de vacanta.
Primarul indrazneste sa spere chiar in ridicarea unei baze de tratament in aceasta zona, dat fiind ca exista sursa de apa termala precum cea de la Moneasa. Mai este asteptat doar investitorul.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]