Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 13 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • La sedinta CLM - Dispute aprige pe marginea bugetului general al municipiului

In sedinta CLM au avut loc numeroase disputeAprobarea bugetului de venituri si cheltuieli a judetului Arad a fost unul dintre punctele de pe ordinea de zi a sedintei ordinare de ieri, care a starnit discutii aprinse intre Opozitie si Putere. 
Cei mai vehementi critici ai intocmirii bugetului municipiului au fost consilierii Rodica Borza si Coloman Edeleni, care au fost de parere ca bugetul prezentat este un "jaf la adresa banului public"…
Aproape 440 de mii de lei pentru municipiu
Bugetul General al Municipiului Arad, pe anul 2007, este de 430.979 mii lei, fiind format din: bugetul local – 253.638 mii lei; bugetul institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii din bugetul local – 18.045 mii lei; bugetul institutiilor publice finantate integral din venituri proprii – 1.282 mii lei; bugetul creditelor externe – 102.300 mii lei; bugetul fondurilor externe nerambursabile – 1.202 mii lei; veniturile si cheltuielile evidentiate in afara bugetului local – 62.425 mii lei; transferuri intre bugete – 7.913 mii lei.
La stabilirea cheltuielilor bugetare s-a avut in vedere asigurarea cu prioritate a fondurilor necesare pentru continuarea lucrarilor de investitii incepute in perioadele anterioare, inclusiv a cofinantarii din bugetul local a fondurilor atrase din imprumuturi BERD si BIRD.  In aceste conditii s-a urmarit alocarea la un nivel strict necesar a cheltuielilor de functionare pentru ordonatorii de credite ai bugetului local in vederea asigurarii creditelor bugetare pentru intretinerea activitatilor de invatamant, cultura, asistenta sociala, sustinere culte, protectie civila, intretinerea orasului, subventionarea energiei termice si a transportului in comun cu tramvaiele.
Cheltuieli cu intretinerea orasului se propun pentru anul 2007 la nivelul sumei de 48.465 mii lei. Lucrarile ce se vor realiza din aceste fonduri constau in: intretinere si reparatii strazi: 24.000 mii lei; iluminat: 6.900 mii lei; salubrizare stradala: 6.702 mii lei; canalizare: 1.600 mii lei; gospodarire comunala: 5.190 mii lei ; alimentari cu apa: 53 mii lei; administrare parcari: 500 mii lei; alte actiuni privind intretinerea orasului: 3.520 mii lei.
Vor continua investitiile incepute anul trecut
Cheltuielile de capital au fost stabilite in suma totala de 40.455 mii lei. La repartizarea acestora s-a urmarit continuarea lucrarilor la obiectivele de investitii incepute in anii anteriori: reabilitarea zonelor urbane care se confrunta cu deficiente majore in sistemul de canalizare: 2.070 mii lei; modernizare PT 1 A. Vlaicu: 2.119 mii lei; modernizare retele termice etapa I: 2.030 mii lei; modernizare retele termice pentru subtraversari linii de tramvai si sistem rutier pe arterele de circulatie Calea Aurel Vlaicu – B-dul Revolutiei – Calea Timisorii: 3.549 mii lei; transport urban in municipiul Arad: 5.370 mii lei; modernizare artera de circulatie str. Padurii – Piata Romana Arad, sector I Condurasilor – Kogalniceanu: 5.351 mii lei; reabilitare strazi in cartierul Alfa: 5.264 mii lei; Modernizarea, eficientizarea si extinderea sistemului de semaforizare in municipiul Arad: 1.628 mii lei; precum si cuprinderea in programul de investitii pe anul 2007 a unor lucrari noi: reamenajare Aleea Borsec – Micalaca V : 2.200 mii lei; lucrari de inchidere rampa de deseuri C. Linistii : 1.274 mii lei; rampa de deseuri strada Poetului: 300 mii lei; reabilitarea instalatiei de incalzire centrala la imobilul Primariei Municipiului Arad: 555 mii lei; lucrari de amenajare grupuri sanitare, terenuri sport consolidari la unitatile de invatamant : 1.960 mii lei; modernizare str. Renasterii: 974 mii lei.
De asemenea, conform propunerilor inaintate de Serviciul Investitii, in Programul de investitii pe anul 2007 supus aprobarii Consiliului Local, se cuprinde si suma de 5.811 mii lei privind achizitiile de bunuri si alte cheltuieli (cadastru verde, achizitii imobile, dotari, SF-uri, PUD-uri, concurs de idei urbanistice, bilant de mediu, PT DE).
Bugetul imprumuturilor externe (Anexa 4): 102.300 mii lei, cuprinde sumele atrase din credite externe, pentru finantarea unor investitii de interes public local : «Transport urban in municipiul Arad» si «Reabilitarea zonelor ce se confrunta cu deficiente majore in sistemul de canalizare ».
Fondul de rulment al municipiului Arad este in suma totala de   43.149 mii lei si se utilizeaza conform prevederilor legale in vigoare pentru acoperirea unor goluri temporare de casa (2.000 mii lei) si pentru realizarea unor investitii din competenta organelor administratiei publice locale (41.149 mii lei).
Replici dure
Primul care a subliniat inca de la inceput ca nu va vota proiectul a fost consilierul Edeleni Coloman: „N-o sa votez proiectul pentru ca l-am studiat. Este un buget generos, dar are foarte multe accente de risipa inutila si de tenta de campanie electorala. Zeci de mii de euro pentru brosuri, scrisori, intalniri cu cetatenii, fluturase. Asta chiar ca-i campanie electorala pe banii publici. S-au mai alocat bani si pentru bancute, jardiniere, in conditiile in care altele au fost aruncate. Pentru iluminatul public s-au alocat 5 milioane de euro, bani care nu stim de fapt pentru ce sunt”, a spus consilierul independent.
Edeleni Coloman a mai facut referire si la banii alocati pentru fantana arteziana din zona Spitalului Judetean: "Alte cheltuieli care nu se justifica sunt cei 200.000 de euro alocati pentru un studiu de fezabilitate si proiect pentru sonorizare la fantana arteziana de la spital. Am mai vazut si alte cheltuieli in valoare de 650.000 de euro la alte doua fantani arteziene. Peste 300.000 de euro pentru o fantana mi se pare exagerat de mult, bani aruncati cu iresponsabilitate", a mai spus consilierul.
Gheorghe Falca i-a raspuns ca sumele de bani au fost estimate pentru reamenajarea intregii zone, nu numai pentru fantanile arteziene.
In ajutorul lui Edeleni a sarit si Rodica Borza care a subliniat ca, in urma cu doi ani, pe timpul vechii administratii o fantana arteziana costa in jur de 30.000 de euro: "La noi in Consiliul local, in doi ani, preturile au crescut de zece ori. Numai un studiu pentru o fantana face un miliard de lei, mai mult decat o fantana. Bugetul care nu se prezinta azi este un jaf la adresa banului public. De aceea, va rog, doamnelor si domnilor consilieri, sa nu votati acest buget. Pentru ca ideea este punerea pe hartie a unor sume fabuloase pentru proiecte si studii care nu se vor realiza niciodata. Sau dorim sa punem niste sume fabuloase din condei si sa ramana bani pe care sa ii putem cheltui dupa cum dorim noi", a incheiat Borza.
Raspunsul i-a venit din partea consilierului Ovidiu Mosneag: "Ma vad nevoit sa-i raspund doamnei consilier, pe care o respect, insa de aceasta data a depasit limitele imaginatiei. Ma mir de dumneavoastra sa discutati despre buget fiind jurista. Daca executivul nu duce la indeplinire cum trebuie aceste prevederi va raspunde pentru aceasta. Eu insa v-as ruga sa mergeti prin oras sa vedeti in ce stadiu sunt lucrarile pe care anul trecut noi le-am votat, iar dumneavoastra nu!…"
Discutiile au mai continuat in aceeasi directie, insa, pana la urma, bugetul s-a votat asa cum a fost stabilit, in ciuda disputelor aprige, unele cu tenta de campanie electorala, de ce sa nu recunoastem, din partea ambelor parti.

N. Bodran - Informatia Aradului

  • Cinci miliarde pentru scoaterea Monumentului Sfintei Treimi in fata teatrului

In acest an monumentul "Sfintei Treimi" va fi asezat pe vechiul amplasamentOdata cu reamplasarea statuii, se va realiza si un sens giratoriu in fata teatrului, pentru fluidizarea traficului
Primaria va aloca suma de cinci miliarde de lei, anul acesta, monumentului Sfintei Treimi. 
Acesta va fi reamplasat in fata Teatrului "Ioan Slavici", cel mai tarziu in toamna. 
Monumentul este amplasat, in acest moment, in incinta Catedralei Catolice. 
Din cele cinci miliarde de lei, trei miliarde va costa, efectiv, reamplasarea, iar din doua miliarde de lei se va reamenaja parculetul din fata teatrului. 
Asta implica si realizarea unui sens giratoriu in fata teatrului de stat, pentru a permite accesul mai facil al autoturismelor de pe o parte a Bulevardului Revolutiei pe cealalta. 
Daca scoaterea monumentului din catedrala este o ambitie mai veche a consilierilor locali, sensul giratoriu este proiectul primarului. 
"Da, in acest aa se va realiza" ne-a confirmat ieri, Gheorghe Falca, ceea ce inseamna ca si circulatia in centrul orasului va suferi modificari. 
Acum se poate trece de pe o parte a bulevardului pe cealalta, in zona Teatrului, numai ocolind Piata Avram Iancu sau prin spatele teatrului, pe o strada ingusta strangulata de taxi metrele care parcheaza de o parte si de alta.

Andrei Ando - Observator

  • A inceput numaratoarea inversa

Carmen a dansat pentru logodnicul eiArad - Dani si Carmen, de la "Dansez pentru tine", au primit premiul si se pregatesc pentru Beijing.
Daniel Boariu si Carmen Stepan, castigatorii celei de-a doua editii a emisiunii-concurs "Dansez pentru tine", de la ProTV, au inceput numaratoarea inversa a clipelor ramase pana la interventia chirurgicala la care va fi spus Dani, la Beijing, in China. La mai bine de doua luni de la finalul emisiunii-concurs, dupa o perioada de asteptare incarcata de emotie, cei doi tineri au primit, in sfarsit, premiul in valoare de 50.000 de euro. Acum, ei pregatesc plecarea la Beijing, ocupandu-se de obtinerea vizelor si a biletelor de avion.
"Am gasit o companie de zbor ai carei oficiali sustin ca imi pot asigura conditiile de zbor. Din pacate vom avea un zbor cu escala ceea ce nu va fi tocmai confortabil pentru mine. Dar, nu am gasit nici o ruta directa convenabila din punct de vedere tehnic si financiar. Am inteles ca singura companie de zbor care face curse directe fara escala e cea chineza, dar e extrem de costisitoare financiar si nu vrem sa risipim banii ce ne-ar putea trebui, eventual, pentru o a doua interventie" - spune Daniel.
Optimism... medical
Clinica din Beijing, unde urmeaza sa fie operat Dani, a trimis invitatia oficiala necesara eliberarii vizei si a confirmat programarea tanarului pentru 10 martie. Interventia chirurgicala ar urma sa aiba loc o saptamana mai tarziu. Toate analizele pre si post operatorii vor fi facute acolo.
Daniel Boariu este asteptat la Chaoyang Hospital, sectia neurochirurgie, pentru a fi operat de medicul chinez Huang Hongyun. 
In urma cu opt ani - dupa un accident rutier si o nefericita saritura intr-un bazin cu apa, de la strand - Dani a fost diagnosticat cu traumatism de coloana cervicala nivel C5 C6, cu sectionarea completa a maduvei spinarii. 
Operatia la care va fi supus peste putin timp, va dura aproximativ doua ore si se va efectua sub anestezie generala. 
Practic, se va introduce in coloana, deasupra si dedesubtul zonei sectionate, o anumita cantitate de celule OEC (Olfactory Ensheathing Cells) care ar trebui sa actioneze ca un liant intre zonele intrerupte ale maduvei spinarii.
Dupa operatie, Dani va urma, timp de doua saptamani, un tratament cu lasero-punctura la o clinica din Franta. 
Urmeaza, apoi, o perioada de "recuperare agresiva" la o alta clinica din Europa.
FACT-BOX
Impreuna, la bine si la greu
Au inceput o relatie de prietenie in urma cu 12 ani. Mai tarziu, prietenia s-a transformat in iubire. Apoi au descoperit ca sunt "suflete-pereche". 
De aproape patru ani, Dani si Carmen sunt logoditi. Se "incapataneaza" sa fie doar niste tineri obisnuiti care se iubesc indiferent de circumstante. 
Se iubesc, pur si simplu. 
"Cand ma voi ridica din scaunul cu rotile, eu sper sa ne casatorim" - marturiseste Daniel. 
"Sunt increzatoare in Doamne-Doamne si, cu siguranta, o sa fie, intr-un fel, bine pentru noi" - completeaza Carmen. 
Amandoi isi doresc o familie fericita, cu copii, si o viata cat mai linistita. 
Pana acum, au fost impreuna (mai mult) la "greu", dar sunt convinsi ca "binele" ii va gasi tot impreuna.

D.D. - Adevarul

  • Comunicat de presa

Reprezentanti aradeni PSD la BruxellesLa invitatia deputatului PSD Dan Mihalache, Europarlamentar PES, presedintele Organizatiei Municipale a PSD Arad Dorel Caprar a efectuat o vizita oficiala la Bruxelles.
Liderul social-democratilor aradeni a participat la sedinta Grupului Parlamentar PES din Parlamentul European, participand la discutii cu presedintele acestuia, d-l. Martin Schultz.
De asemenea, Dorel Caprar a participat la conferinta "Mobilitatea tinerilor in Europa", sustinuta de organizatia ECOSY (European Community Organisation of Socialist Youth - organizatia de tineret a PES) si s-a intalnit cu presedintele acesteia, d-l. Giacomo Filibeck.
Cu acelasi prilej, presedintele PSD Arad a vizitat sediul Parlamentului European si cel al Partidului Socialistilor Europeni si a avut o serie de intalniri cu europarlamentarii PSD.
Discutiile purtate la Bruxelles cu deputatul Daciana Sarbu pe marginea campaniei electorale s-au finalizat cu stabilirea principalelor linii ale strategiei ce urmeaza sa fie aplicata de PSD la nivelul Regiunii de Dezvoltare V - Vest in perspectiva desfasurarii alegerilor din luna mai.
"Programul vizitei la Bruxelles mi-a oferit posibilitatea sa ii intalnesc pe cativa dintre cei mai reprezentativi lideri ai Partidului Socialistilor Europeni si ai Tineretului Socialist European, iar pe de alta parte, vizita la Parlamentul European a reprezentat o buna ocazie de a cunoaste activitatea europarlamentarilor PSD. De asemenea, am avut mai multe discutii cu privire la fondurile europene disponibile pentru proiecte de tineret si cu privire la posibilitatea accesarii unor programe de finantare. In cadrul intalnirii cu europarlamentarii partidului nostru am avut o prima discutie pe tema alegerilor din luna mai cu Daciana Sarbu, care si-a manifestat dorinta de a veni la Arad in cel mai scurt timp pentru pregatirea campaniei electorale", a declarat la intoarcerea din Belgia presedintele Dorel Caprar.
Liderul Organizatiei Municipale a PSD Arad pregateste o serie de actiuni de informare a cetatenilor cu privire la rolul si atributiile Parlamentului European.

Biroul de presa - PSD Arad  

  • Manager de Capalnas

Sanatoriul Capalnas va avea un manager - Virtual Arad News (c)2007CAPALNAS - Dupa un interimat prelungit, Spitalul de Psihiatrie din Capalnas ar putea avea, in sfarsit, un manager titular. 
Cu conditia sa existe un candidat eligibil pentru aceasta functie. 
Este stiut, la concursul organizat, in noiembrie 2006, pentru ocuparea functiei de manager de spital, Maria Eliza Bazdoaca a fost singurul candidat pentru unitatea din Capalnas, iar dosarul ei a fost respins pentru ca nu indeplinea conditiile cerute. 
Spitalul de Psihiatrie din Capalnas este singurul din judet care a ramas, atunci, fara director stabilit prin concurs.
Acum, Ministerul Sanatatii organizeaza o noua competitie pentru posturile de manager ce nu au fost ocupate in noiembrie. 
Acesta se va desfasura intre 4 si 10 martie.

D.D. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]