Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 12 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • "Moise Nicoara" - emblema a invatamantului liceal aradean

Liceul "Moise Nicoara" emblema a invatamatului aradeanIn apropierea Pietei "Avram Iancu", pe Bulevardul Dragalina, se inalta cladirea Liceului "Moise Nicoara", cea mai reprezentativa cladire a invatamantului liceal din orasul si judetul nostru.
Inceputurile Liceului "Moise Nicoara" coincid cu cele ale primei scoli elementare din Arad, infiintata in 1707 de calugarul de origine bavareza Camil Noffrich. 
Scoala s-a dezvoltat an de an, in 1745 devenind gimnaziu, iar 15 ani mai tarziu Gimnaziu Regal. 
Acesta functiona in incaperile modeste ale unei improvizate scoli primare. 
In conditiile in care populatia scolara crestea, se impunea constituirea unei noi cladiri de studiu. 
Folosind pentru inceput o parte dintre fondurile Fundatiei "Margareta Bibits", la care s-a adaugat apoi o contributie a Statului, s-a construit intre anii 1869-1873 actualul edificiu scolar care in secolul XIX s-a transformat in liceu.
Aceasta prestigioasa institutie de invatamant poarta numele unui mare patriot si militant roman: Moise Nicoara (1784-1861). 
S-a nascut la Jula, a studiat la Oradea, Arad, Pojon (Bratislava) si Viena, situandu-se inca de tanar in primele randuri ale tribunilor ardeleni si banateni in lupta pentru revendicari nationale. 
Unul dintre idealurile majore ale lui Moise Nicoara era instaurarea ierarhiei romanesti in Transilvania. 
A fost (alaturi de Ţichindeal) intemeietorul Preparandiei din Arad (1812), prima scoala pentru invatatori din Transilvania. 
In conflict cu autoritatile, s-a vazut nevoit sa treaca in Ţara Romaneasca, unde a ajuns profesor la Bucuresti.
Cultura si invatamantul cunosc o dezvoltare deosebita in Aradul ultimei jumatati a secolului al XIX-lea si prima din secolul XX. 
Este perioada cand in oras au fost ridicate o serie de cladiri care in zilele noastre adapostesc scoli ce reprezinta o mandrie pentru fiecare aradean.
Dupa revolutia de la 1848, scolile aradene se dezvolta ca urmare a numarului de elevi din ce in ce mai mare. 
Conscriptia din 1851, prima dupa revolutie, inregistreaza urmatoarea situatie scolara: in Arad se aflau 145 elevi condusi de trei invatatori, in Gai se aflau 24 elevi, iar in Micalaca 40. 
Lupta pentru predarea limbii romane a fost intetita, iar in august 1860, comunitatea romaneasca din Arad condusa de vajnicul luptator Ion Arcosi din generatia lui Moise Nicoara, a cerut infiintarea unei catedre de limba romana la Gimnaziul din Arad, fiindca "stiinta limbii materne asigura formarea tineretului in spiritul istoriei si valorilor nationale".
Cladirea Liceului "Moise Nicoara", realizata in stil neoclasic, a fost construita in perioada anilor 1869-1873, dupa planurile arhitectului Diescher, originar din Pesta. 
Colegiul National "Moise Nicoara" - scoala de prestigiu a RomanieiPentru aceasta constructie au fost folosite fondurile Fundatiei "Bibits", liceul fiind construit pe terenul ce-a apartinut vechii biserici ortodoxe romanesti a Aradului, care fusese bombardata in anul 1848.
Intregul ansamblu arhitectonic este bogat ornamentat cu elemente renascentiste, care ii dau cladirii o atmosfera deosebita. 
Pe fatada principala, corpul central este incununat cu un grup sculptural 
"Alma Mater", simbol al invatamantului si culturii. 
Intrarea principala in cladire impresioneaza prin dimensiunile sale.
Coloanele sobre din interior, scarile de marmura rosie de Moneasa si coridoarele largi confera interiorului monumentalitate, echilibru si armonie clasica.
Acest ansamblu este intregit de o splendida sala pentru festivitati. 
Lucrarile de restaurare facute de fratii Milltaler acum peste 20 de ani au redat salii forma initiala din momentul inaugurarii cladirii. 
Salile de clasa sunt deosebit de spatioase, in comparatie cu alte cladiri scolare din municipiul nostru. Liceul are si o impresionanta sala de sport. 
Pe bancile acestui liceu au invatat figuri marcante ale stiintei si culturii romanesti cum au fost: academicianul Caius Iacob, scriitorii Ioan Slavici, Titus Popovici si altii.
Ansamblul liceului este intregit, in fata sa, de o baza sportiva.
Invatamantul liceal romanesc fusese inexistent pana la Unire; 
In anul scolar 1919-1920, Liceul "Moise Nicoara" si-a inceput activitatea in primul sau an de functionare, avand parte de elevi talentati, asa cum au fost: Aurel Avramescu (primul academician roman care a acoperit domeniile telecomunicatiilor), Caius Iacob (considerat parintele scolii romanesti de mecanica; Institutul de matematica aplicata din Bucuresti ii poarta numele), Tiberiu Popovici (matematician, fondatorul Scolii de Informatica din Cluj), Valeriu Novacu (fizician, membru corespondent al Academiei Romane), Deheleanu Petru (teolog marcant), Stefan Augustin Doinas (poet, eseist, traducator, academician) si altii. 
Unii dintre ei s-au afirmat si in afara granitelor tarii, cel mai cunoscut fiind dramaturgul Ioan Omescu. 
A absolvit Liceul "Moise Nicoara" cu media maxima, numele sau fiind inscris pe placa de marmura a asezamantului.
Dintre elevii si profesorii liceului s-au afirmat si spirite democratice si anticomuniste: Sabin Manuila - unul dintre creatorii statisticii romanesti, Ion Scrima – doctor in literatura romana, decedat in urma chinurilor suferite in inchisorile comuniste, profesorul Constantin Teodorescu, Ilarion Felea – unul dintre marii teologi ai tarii, decedat in 1961 in temnita de la Aiud.

Dana Mirea - Adevarul

  • Cazuri si necazuri

Gheorghe Falca crede ca aradenii il vor realege primarGheorghe Falca, mai aproape de Primarie
Asadar, bomba anului a explodat cand nimeni nu se astepta, fuziunea Partidului Democrat cu cel al lui Stolojan batand - de departe -chiar si referendumurile lui Traian Basescu. 
Ca a fost bine sau a fost rau, asta se va vedea peste cateva luni de zile, la alegerile locale, si mai apoi la cele parlamentare, dar ce este cert este ca - cel putin la Arad - mult discutata fuziune incepe deja sa-si faca simtita influenta.
Despre ce este vorba? In principal despre viitoarea cursa pqntru Primaria Aradului, cursa in care desi "au amenintat" cu prezenta, niciun partid nu a indraznit pana acum sa "iasa la rampa" cu ceva concret! 
Ne referim nu la o lansare oficiala pentru ca nu este inca timpul - ci macar la o clarificare a posibilului sau posibililor candidati la fotoliul de primar, lucru care - iata - nu s-a intamplat pana acum desi pana la alegeri mai sunt cateva luni de zile.
De ce aceasta tragere de timp sau indiferenta e un mister, treaba care nu poate sa fie decat in favoarea principalului - si dupa noi, aproape singurul castigator - al alegerilor pentru primarie de anul viitor, actualul primar, Gheorghe Falca.
Pentru ce spunem asta? Si, ca noi, tot mai multi dintre cei cu care am stat de vorba. 
Pentru cel putin doua motive. 
Primul ar fi - cum ziceam mai inainte - noul partid care se va constitui - Partidul Democrat - Liberal - care la ora actuala se bucura de cea mai mare influenta in randul alegatorilor (cu 10% si chiar mai mult decat PDSR-ul care cam traieste din amintiri...) si care va avea un rol hotarator in alegerea noului primar.
Nu-i vorba ca la aceasta contribuie - repetam - si nepasarea celorlalte partide asa zise concurente care n-au miscat un deget pana acum in aceasta privinta, desii mai marii lor se lauda in stanga si in dreapta ca au "de unde alege" nu un candidat, ci... chiar mai multi putand sa dea cu "imprumut" si la alte judete (!), doar ca inca nu s-au hotarat pe cine sa puna palaria! 
Dar se vor hotara! (Poate de la vara incolo...).
In acest rastimp, evident, ca Gheorghe Falca castiga pe zi ce trece teren. 
Si-l castiga - trebuie sa recunoastem - pe merit, fie numai daca ne gandim la lucrarile care s-au facut sau sunt in derulare in toate cartierele Aradului. 
Nu sunt un fan al lui Gheorghe Falca - cum nu am fost al nici unui primar sau partid - dar cred ca opozitia greseste contestandu-i ceea ce se vede cu ochiul liber. 
Adica lucrarile edilitar-gospodaresti concepute de vreun an si mai bine si care sunt - place sau nu place - cu mult peste ceea ce au facut primarii de dinaintea sa. 
Ca s-au facut si se fac cu "bani de imprumut" - cum zicea un lider de Opozitie - asa este, dar altfel cum s-ar fi putut face, ne intrebam si noi?! 
Am anumite nemultumiri legate de Gheorghe Falca, dar, una peste alta, cred ca el are cele mai mari sanse sa castige din nou Primaria. 
Cel putin pana la ora actuala. Si, desi pana la alegeri mai sunt cateva luni, nu vad cine dintre contra-candidatii sai ar mai putea rasturna situatia.
E o prezumtie, discuta-bila, evident.
Ramane cum am vorbit...
... Adica, nicicum! Cam asa se arata situatia ceea ce priveste atat de discutabil - la um moment dat - votul uninominal. 
La un moment dat insemnand cam pana la referendumul din 25 de luna trecuta cand lucrurile - si asa incurcate - s-au incurcat si mai rau. 
De ce, simplu. Odata, pentru ca el a iesit cum a iesit, adica prost (pentru Traian Basescu) datorita prezentei la vot, si a doua oara pentru ca dupa referendum nu s-a mai miscat nimic in privinta unei sau alteia dintre variantele de vot.
Deci, cum vom vota la anul? 
Greu de spus, dar daca ne vom lasa la mana parlamentarilor nostri este dar ca la vara vom vota tot dupa sistemul "mata-n sac"
Respectiv, vom vota iarasi niste liste facute si impuse de altii cu consecintele pe care le simtim in fiecare zi platind si intretinand pe bani grei oameni total dezinteresati - sau mai exact interesati doar de gheseftul si buzunarul lor decat de raspunderea pentru care au fost alesi si trimisi in Parlament.
Dar, bate toaca la urechea surdului: noi zicem ce ne doare, iar ei fac doar ce vor, si-i intereseaza. 
Iar pentru moment intreaga clasa politica este interesata doar de a trage cat mai mult de timp pentru a nu se ajunge la votul uninominal. 
Acesta este gandul care-i roade pe toti. 
Chiar daca nu recunosc pe fata, de ochii lumii ei invocand fel si fel de chichite. Chipurile, "democratice"
Precum, zicea, mai alaltaieri seara la televizor un lider de partid: "Nu putem hotara peste noapte o asa problema cruciala, precum votul uninominal. 
Degeaba insista presa si altii care nu-si dau seama ce mare raspundere apasa pe umerii nostri in aceasta privinta..." 
Curat raspundere, monser, ar spune Caragiale. 
De fapt, curata nesimtire, mai pe romaneste, din partea celor care se stiu ei!

Mircea Dorgosan - Informatia Aradului

  • Trusoul bebe

Nou nascutii vor primi contravaloarea "trusoului"Incepand de lunea trecuta, Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara Arad va achita beneficiarilor contravaloarea "trusoului bebe"
Este vorba despre acele persoane care au primit dispozitii emise in perioada 1–23 octombrie 2007. 
Ele trebuie sa se prezinte la casieria Directiei, situata pe Bulevardul Revolutiei nr. 93 (Cantina municipala), pentru ridicarea sprijinului financiar pentru nou-nascuti. 
Platile se fac zilnic, de luni pana miercuri (3-5 decembrie), intre orele 9.00–16.00.

Comunicat - Televiziunea Arad

  • Pretul strandului: 20 de miliarde de lei vechi!

Primaria doreste preluarea Strandului de la GCAGospodarirea Comunala va primi de la Primarie 20 de miliarde de lei vechi, ca sa renunte la Strandul "Neptun"
Valoarea a fost stabilita dupa ce un evaluator a analizat investitiile si activele societatii de Gospodarire Comunala la strand.
Evaluarea a fost realizata in vederea transferarii bazei de agrement de la Comunala la Primarie, pe cale amiabila, urmand ca societatea de Gospodarire Comunala (GCA) sa fie despagubita.
Trecerea strandului la Primarie s-ar putea produce in aceste zile. 
Au fost deja realizate toate documentele necesare pentru preluarea efectiva a bazei de agrement.
Ioan Covaci, directorul GCA, ne-a declarat: "Speram ca hotararea de transferare a strandului sa fie parafata pana la sfarsitul lunii decembrie si sa primim suma respectiva de la Consiliul Local, pentru a o putea folosi in celelalte domenii de care ne ocupam. Avem nevoie de o infuzie de tehnologie moderna, pentru a tine pasul cu concurentii nostri, iar banii sunt bineveniti".
Faptic deja de la inceputul anului se intampla pe baza de agrement numai ce dorea primaria. 
A fost creat un ser-viciu special in cadrul institutiei pentru administrarea strandului, iar solicitarile privind concesiunile au fost avizate de primar.
Si Sanepidul tot primaria a amenintat-o cu amenzile pentru calitatea necorespunzatoare a apei din bazine. 
Gospodarirea Comunala doar a administrat baza, pe baza de comanda. 
Daca strandul va trece definitiv la primarie, el ar putea fi administrat de orice societate comerciala privata, in urma unei selectii de oferte sau licitatii publice.
De altfel administratia locala sustine ca are planuri mari, primul obiectiv de realizat fiind instalatiile de recirculare a apei din bazine, pentru cresterea curateniei si a temperaturii apei.
Odata cu pierderea strandului, Gospodarirea Comunala va pierde una dintre principalele surse de venit, avand in vedere ca numai de aici incasa miliarde de lei anual, pe perioada verii, miliarde de lei din biletele de intrare, abonamente si chirii.

Andrei Ando - Observator

  • Falca, prezent la proces

Primarul Gheorghe Falca a fost prezent la procesPentru prima data de la inceperea procesului in care este judecat pentru fapte de coruptie, primarul democrat Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu, s-a prezentat, ieri, in fata instantei. 
El a venit insotit de avocatul Gheorghita Mateut, dar si de doi dintre martorii solicitati: sotia sa, Ela, si socrul sau, fostul vicepremier, Gheorghe Seculici, presedinte al PD Arad.
Procesul a tinut ceva mai mult decat de obicei, insa s-a terminat tot cu o amanare. 
Dupa ce instanta a respins unele motive de amanare prezentate de avocat, in cele din urma, Gheorghita Mateut a reusit sa obtina ce-si dorea: o noua amanare a cauzei. 
"Exceptiile de neconstitutionalitate privesc un text in baza caruia s-a cerut condamnarea domnului primar, un text care nu prevede pedeapsa. Ori, neexistand pedeapsa nu se poate hotari condamnarea si este inadmisibil ca pedeapsa sa fie prevazuta intr-un alt text", a declarat Gheorghita Mateut. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]