Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 12 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Rectorul Mihut merge in Canada, omologul sau de la Nantes vine apoi la Arad

Rectorul UAV - Lizica Mihut da explicatii privind vizita in CanadaRectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut, va efectua o vizita in Canada, in perioada 11-31 ianuarie, la invitatia conducerii Universitatii York, Glendon College, din Toronto.
Institutia canadiana de invatamant superior sta chiar inaintea alegerilor pentru functiile de conducere.
Rectorul universitatii de stat aradene va discuta cu toti candidatii aflati in cursa pentru rectorat, pentru stabilirea unor strategii comune de colaborare academica.
Universitatea "Aurel Vlaicu" si Universitatea York din Toronto deruleaza o stransa colaborare, materializata prin organizarea in comun a Scolii de vara in probleme de inteligenta artificiala.
Rectorul Lizica Mihut se va intalni si cu tinerii romani din Canada.
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", creat tocmai pentru a strange legaturile cu diaspora romaneasca, ofera atractive posibilitati pentru tinerii de etnie romana din strainatate care doresc sa-si continue studiile universitare in limba romana in cadrul unei universitati romanesti de prestigiu, asa cum este astazi Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad.
Scoala de vara romano-canadiana
Prima editie a Scolii de vara a fost organizata de cele doua Universitati, cu sprijinul Ambasadei Canadei la Bucuresti.
Editiile urmatoare s-au bucurat de prezenta unor importante personalitati ale vietii stiintifice, care predau la Universitatea York din Toronto, printre care amintim pe prof. univ. dr. Ian Martin, seful Departamentului de Limbi straine din Universitatea York si pe prof. univ. dr. ing. Eugen Roventa, de la Glendon College, seful Departamentului Informatic al Universitatii York si presedinte al ACRUPO (Asociatia profesorilor universitari de origine romana din Ontario, Canada) care preda si cursuri de inteligenta artificiala la Universitatea "Aurel Vlaicu".
Rector francez, la Arad
La intoarcerea din Canada, doamna Mihut il va primi la Arad pe rectorul Universitatii din Nantes (Franta), prof. Univ. dr. François Resche.
Acesta va fi in perioada 26 februarie – 3 martie, la Universitatea de Stat din Arad.
Universitatea din Nantes este a doua universitate ca numar de studenti din Franta, cu peste 32.500 de studenti si 300 de specializari.
Peste 3000 de studenti straini sunt primiti in fiecare an la Universitatea din Nantes in baza programelor de schimburi de studenti, alti 300 studenti nantezi profitand de asemenea de aceste schimburi de studenti pentru a studia in Universitati din Europa.
In cadrul vizitei rectorului francez, se va semna acordul de colaborare intre Universitatea "Aurel Vlaicu" si Universitatea franceza.
Documentul a fost redactat astfel incat sa permita schimburi de experienta intre cele doua Universitati, posibilitatea derularii unor contracte comune de cercetare si schimburi de studenti si cadre didactice.
Contactele oficiale dintre cele doua institutii au demarat cu doi ani in urma.
Trei studente franceze au efectuat in primavara anului trecut un stagiu de practica la Arad, sub supervizarea Universitatii "Aurel Vlaicu".

Andrei Ando - Observator

  • Inventator aradean

Inventatorul aradean Dimitrie Tasca a facut o expunere a inventiilorUn aradean se poate considera campionul inventiilor din vestul tarii.
In ultimii 50 de ani, acesta a realizat sute de inventii, in diferite domenii, insa cele mai multe sunt in agricultura.
Din lipsa de bani, Dimitrie Tasca a reusit sa breveteze doar doua inventii si traieste cu speranta ca intr-o buna zi va reusi isi faca cunoscute realizarile.
Aradeanul a intocmit chiar si o harta a inventiilor sale, unde sunt trecute toate calculele matematice sau formulele chimice descoperite.
Prima inventie a lui Dimitrie Tasca a fost realizata in anul 1945.
La vremea aceea, el a reusit sa puna la punct un motocultor care sa-l ajute la munca in agricultura.
In ultimii ani, cercetarile inventatorului aradean s-au indreptat tot spre agricultura, unde, sustine ca a descoperit solutia de fertilizare a solului.
Dimitrie Tasca a inventat si un aparat pentru determinarea energiilor pamantului.
Chiar daca nu va omologa toate inventiile sale, la cei 80 de ani ai sai,  Dimitrie Tasca, este impacat sufleteste.
El spune ca toate descoperirile sale vor fi mostenite de una dintre nepoatele sale, aflate in momentul de fata in Statele Unite ale Americii.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • SIDA invrajbeste directorii

Proprietarii de cai cu anemie infectioasa au predat caii dar nu si-au primit baniiDespagubirile pentru caii bolnavi de SIDA i-a invrajbit pe Avram Fluieras si Viorel Agud.
Desi a trecut aproape un an de cand a fost declansata campania de indepartare din gospodariile oamenilor a cailor bolnavi de Anemie Infectioasa Ecvina (SIDA cailor), niciun proprietar din cei care si-au dat caii intermediarilor, pentru a fi sacrificati in abatoare autorizate, nu au primit un leu din partea statului. Motivul?
Ministerul Agriculturii refuza sa plateasca, din cauza ca sacrificarea s-a facut prin intermediari, o situatie care nu este prevazuta de lege.
Dosare ilegale
Initial, banii necesari des-pagubirilor au fost virati in conturile Directiei Agricole Arad, dar Avram Fluieras, directorul institutiei, sustine ca nu a avut posibilitatea sa faca platile pe motiv ca dosarele intocmite de reprezen-tantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au fost facute cu incalcarea legii.
"Hotararea de Guvern 1415/2004 nu ne permite sa dam banii celor ce si-au instrainat caii unor intermediari. Mai mult, comercializarea cailor bolnavi de anemie infectioasa este interzisa de lege. Dosarele de despagubire, in numar de aproximativ 160, au fost intocmite de medicii veterinari, cu incalcarea normelor legale, abuziv si fraudulos. Hotararea de Guvern 1415 stabileste ca aceste dosare vor fi intocmite de proprietari si depuse cu viza DSVSA la Directia Agricola. Astfel, in prezenta veterinarilor si sub presiunea lor, proprietarii si-au vandut caii intermediarilor, incalcand prevederile legale. Oamenii au primit de la acei intermediari cinci milioane, iar diferenta, pana la 30, 40 sau 50 de milioane, in functie de evaluare, urmau sa o obtina de la stat", a declarat Fluieras.
Directorul Directiei Agricole il acuza pe Viorel Agud ca ar fi dezinformat proprietarii de cai si cere interventia prefectului pentru organizarea unei intalniri intre institutii pentru lamurirea situatiei.
"Domnul Agud transmite oamenilor ca eu refuz sa-i despagubesc. Or, eu nu pot sa incalc legea. Pe aceasta cale, ii adresez respectuoasa rugaminte, sa ceara scuze Directiei Agricole, daca nu, ma vad silit sa ma adresez autoritatilor competente", mai spune Fluieras.
Promisiuni
La randul sau, Viorel Agud sustine ca nu a vrut decat sa ii ajute pe oameni.
"Cum era sa-si duca calul la abator, la sute die kilometri, cineva din Archis. De aceea am apelat la firme de intermediere. Dosarele au fost facute de noi, tot pentru a veni in sprijinul fermierilor. Am facut legal tot ceea ce depinde de noi, dar cu toate acestea, banii nu au ajuns la oameni, desi au fost virati Directiei Agricole. Am intervenit insa pe toate planurile si avem promisiuni de la minister ca proprietarii vor fi despagubiti. Nu am de ce sa-mi cer scuze unui om care a avut acesti bani si nu i-a dat celor in drept. Pe de alta parte, eu nu am spus niciodata oamenilor ca domnul Fluieras refuza sa le dea banii. De fapt, in jumatate de tara s-au acordat despagubirile si in jumatate nu", incheie Agud.

Lucian Serban - Adevarul

  • A fost odata… Podgoria Aradului

Interviu cu primarul comunei CovasantCunoscuta atat prin traditia viniviticola, prin livezile ce se intind in zona, pe de o parte, si prin "palatele" ridicate de localnici, pe de alta parte, comuna Covasant seamana totusi cu o "cenusareasa", ascunsa parca de privirea si mai ales, de interesul investitorilor. In pofida renumelui castigat inainte de 1989, prin hectarele de teren cultivat cu  vita-de-vie si capsuni, acum… traditia se rezuma la o tablie inscrisa in fata Primariei, pe care scrie Covasant – centrul podgoriei. Desi potential exista, costurile extrem de ridicate presupuse de lucrarile necesare au facut ca tot mai multi proprietari sa-si lase via nelucrata.
Cu toate acestea, comuna isi pastreaza inca un farmec aparte, cu ulitele serpuind pe deal, cu impunatoarele edificii care s-au ridicat dupa revolutie ca ciupercile dupa ploaie…cu gospodarii ingrijite…Avantajul distantei destul de reduse de municipiu, 28 de kilometri, determina tot mai multi aradeni sa-si ridice aici fie locuinte in adevaratul sens al cuvantului, fie case de vacanta.
Istoric
Situata in zona de contact a prelungirilor vestice ale Muntilor Zarand cu Campia Aradului, pe canalul Matca Covasantul se intinde pe o suprafata de 4227 ha. 
Atestata documentar pentru prima data in anul 1332, localitatea poarta urmele unei comunitati care a trait pe teritoriul sau in epoca de piatra. 
Aici a mai fost descoperit in urma unor sapaturi arheologice, un important tezaur de 300 monede romane, bratari, inele si alte obiecte din bronz.
Pe langa bogatia peisajelor desprinse de pe inaltimile Zarandului, comuna dispune si de un impresionant fond turistic de origine antropica. 
Cetatea "Tornea", urmele cetatii de pamant "Hindec", ruinele si turnul unei impresionante biserici datate din secolul al XIV-lea, la care se adauga si un fond construit de exceptie, sunt obiectivele turistice care nu trebuie ocolite de turisti in periplul lor pe aceste meleaguri.
Drumul vinului – un vis frumos
Acestea sunt frumusetile locului care totusi nu au parca puterea necesara de a atrage in zona si banii. 
S-a discutat mult despre programul Drumul Vinului, care, asa dupa cum era gandit, urma sa treaca si prin Covasant, punand in valoare specificul zonei atat prin relansarea acestei activitati si prin deschiderea unor puncte de degustare, a unor crame, restaurante, popasuri… 
Din pacate insa, totul a ramas la nivel de idee, de documentatie intocmita pana la un punct…
Despre ce a fost, ce este si ce va fi comuna Covasant, am stat de vorba cu edilul sef, Traian Balint.
- Domnule primar, sunteti fiu al satului, plecat de aici si reintors acasa, chiar la carma "vetrei".
- Intr-adevar. M-am nascut aici, viata m-a condus in alta directie, pana la un moment dat, mai precis in anul 2000, cand am revenit in comuna natala. Comuna s-a dezvoltat mult pe parcursul anilor, mai ales dupa 1989 construindu-se foarte multe case noi.
- Case… termen modest… Unele dintre ele sunt adevarate palate, care din cate se stie, apartin unei etnii anume...
- Intr-adevar. Sunt oameni, in special de etnie rroma, care sunt plecati in strainatate si care, intorcandu-se acasa, au investit in aceste constructii. Desi avem multi rromi la nivelul comunei - din cei 2640 de localnici, aproximativ 500 fiind rromi - nu pot sa ma plang ca am avea probleme cu aceasta categorie. Ba dimpotriva. Isi platesc impozitele locale, probleme sociale deosebite nu au, pentru ca din fiecare familie exista membri plecati in strainatate, scandaluri nu fac…
- Desigur ca aceste constructii imprima imaginea comunei in memoria fiecarui om care traverseaza localitatea, insa exista si alte aspecte care si-au spus cuvantul in dezvoltarea acesteia…
Casele din sectorul rromilor din Covasant par adevarate palate - Virtual Arad News (c)2007- E vorba de activitate viticola care din pacate, in ultimii ani se resimte tot mai putin la nivelul comunei. Din cele 240 de hectare de vita-de-vie, pe rod mai sunt in prezent aproximativ 40 de hectare. Au venit doua firme italiene care au cumparat  110 hectare, insa nu s-a "miscat" mare lucru.. Din pacate, via este imbatranita, avand peste 20-25 de ani, iar reinfiintarea unei culturi, pe un hectar,  se ridica la 800 de milioane de lei, sau chiar un miliard. La costurile acestea, va dati seama ca un simplu proprietar nu isi poate permite o astfel de investitie, mai ales ca nu exista nici o piata de desfacere a produselor.
- Putem vorbi deci despre o pierdere a traditiei …
- Din pacate asa este. Pe de alta parte insa, in ultimii ani observa o dezvoltare serioasa a cultivarii capsunilor, la ora actuala la nivelul comunei existand aproximativ 11 hectare de teren cu aceasta cultura. In contextul in care productia este atat de mare, ar fi interesant de deschis aici o fabrica de valorificare a acestora, prin gemuri, fie sucuri…
- De ce credeti ca investitorii va ocolesc, oarecum?
- In pofida distantei mici de Arad, Covasantul este oarecum izolat, circulatia intensa fiind atat pe drumul Arad – Şiria, cat si pe ruta Arad- Paulis. Iar noi ne aflam in acest colt…
- Vorbind despre investitori si implicit despre bani, cum vedeti ca edil sef al comunei, integrarea in Uniunea Europeana, din acest punct de vedere?
- Sunt optimist. Sunt convins ca desi lucrurile nu se vor schimba peste noapte, mergem pe drumul cel bun. Vor intra fondurile structurale care vor sprijini dezvoltarea infrastructurii in primul rand.
- Aveti deja proiecte intocmite pentru acest tip de fonduri?
- Se lucreaza la un proiect privind  extinderea  retelei de alimentare cu apa in localitate. La acest capitol, pe ordonanta 7, am reusit deja  atragerea a 7 miliarde de lei pentru intocmirea proiectului necesar extinderii pe 3,5 kilometri, la ora actuala, reteaua este adusa de la Ghioroc. Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa organizam licitatia si sa demareze lucrarile de executie.  Pe de alta parte, se lucreaza la un studiu de fezabilitate privind modernizarea scolii generale, unde invata 320 de copii, atat elevi cat si prescolari. In anul trecut am reusit introducerea unui sistem de incalzire centralizat in aceasta unitate de invatamant, insa, cladirea fiind veche necesita modernizari.  Tot pe fondurile structurale, speram sa obtinem bani pentru introducerea canalizarii, extrem de importanta.
- Revenind la integrarea in UE, ce spun oamenii din Covasant. Cu ce ochi vad dansii aceasta integrare?
- E vorba de mentalitate, iar parerile sunt impartite. Desi am aderat, eu cred ca de integrat ne vom integra in urmatorii 15, daca nu 20 de ani. E vorba despre multe aspecte care trebuie schimbate. Multi se asteptau ca totul sa fie altfel peste noapte. Iar lucrurile nu merg asa. Oamenii sunt destul de sceptici…insa in fond totul pleaca de la noi, de la fiecare individ in parte…Şi vorbind despre asta ma voi referi la aspectul de mediu. Pana cand omul va prefera sa arunce gunoiul pe marginea drumului, din masina, pana cand vom arunca resturile menajere in valea care curge prin fata caselor… lucrurile nu au cum sa mearga bine..
- Apropo de curatenie… Am observat si noi valea care strabate comuna si care e „pestrita”, cu puzderia de pachete de tigari, sticle …aruncate in ea. Pe de alta parte se observa si aspecte pozitive, cum e curatenia din fata majoritatii locuintelor. Insa nu pot trece neobservate nici mormanele de nisip, sau utilajele agricole lasate pe domeniul public.
- Asa este. Pana acum nu s-au aplicat sanctiuni in aceasta privinta, insa din acest an vom trece si la aceasta masura. Hotararea de consiliu prevede ca amenda sa fie de 3 lei pentru fiecare mp ocupat din domeniul public. In privinta utilajelor, intentionam sa concesionam o suprafata de teren, aproximativ o jumatate de hectar, la iesirea din localitate catre Şiria, unde sa fie amenajata o parcare pentru acestea. Sa fie amenajata si cu paza. 
- Personalul primariei este suficient?
- Avem noua persoane care lucreaza in primarie, dar ma mandresc cu un colectiv in adevaratul sens al cuvantului, profesionisti care isi cunosc meseria. Am mai avea nevoie de un jurist, dar deocamdata, lucrurile merg bine si asa. Desigur mai avem si asistatii sociali, de pe legea 416, care in procent de aproximativ 50% din cele 100 de dosare in plata, presteaza munca in folosul comunitatii. Cu ei lucram in special la curatenie, la decolmatarea vailor…
- Bugetul a fost aprobat?
- Am fost in aceasta saptamana la instruire si, comparativ cu anul trecut bugetul este mai mare. Daca anul trecut acesta a fost de 9,8 miliarde de lei, in acest an el se situeaza la 12,8 miliarde de lei.
- Ce v-ati propus la capitolul investitii pentru acest an?
- Ca investitii mai mari, am alocat 1,5 miliarde de lei pentru modernizarea centrului comunei, in sensul ca vom asfalta 500 de m de drum, vom asfalta trotuarele, vom pune pavele. De asemenea, ne-am propus introducerea unui sistem centralizat de incalzire pentru cladirea primariei, investitia ridicandu-se undeva in jurul a 250 de milioane de lei. 
- Va multumim!

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Portughezii, la primul antrenament cu UTA

Edson si Bruno au participat la primele antrenamente in cadrul echipei UTAAngolezul Loco e prin Tunisia, iar astazi este asteptat brazilianul Thiago
Disponibilizatii au variante
Sase dintre jucatorii disponibilizati de UTA au primit adeverinte din partea clubului, in baza carora se pot pregati cu alte echipe.
Costisor si Cotan vor incerca sa se intoarca la Sopron, Jankovic si Milosavljevic vor pleca in Serbia, Nadaban ar putea ajunge la Jiul Petrosani, insa are si cateva variante din esalonul secund, Universitatea Cluj, FC Bihor si Minerul Lupeni sau CSM Rm.-Valcea fiind posibilele destinatii, in vreme ce Oncica va cauta sa nu se rupa de primul esalon, existand posibilitatea sa ajunga la Pandurii.
Alti doi jucatori scosi din lot de Marius Lacatus, Florin Negru si Ovidiu Cohan, au ajuns la Gloria Arad.
Costisor a ramas inca la Arad
Dintre fotbalistii la care Marius Lacatus a renuntat, considerand ca nu mai pot ajuta echipa Alexandru Costisor este singurul care a participat la antrenamentul de ieri dimineata.
Fundasul central adus in vara de la Sopron va mai ramane un- timp la Arad si a obtinut permisiunea antrenorului Lacatus de-a se antrena cu fostii sai colegi.
Eze s-a dus dupa viza pentru Ungaria
Dino Eze, nigerianul adus pentru probe de joc, a fost invoit de antrenorul principal al "Batranei Doamne".
Eze este la Bucuresti, de unde trebuie sa-si obtina viza pentru accesul in Ungaria.
Mijlocasul stanga va merge cu UTA in Ungaria, pentru primul cantonament al anului.
In functic de modul in care va raspunde la antrenamente si de cum va evolua in cele trei meciuri amicale, Marius Lacatus va decide daca lui Dino Eze i se va oferi un contract.
Postul pe care joaca nigerianul - mijlocas stanga - este deficitar la UTA, oficialii fiind in cautarea unor solutii.
Mihut e la datorie
Dorin Mihut este si el de doua zile la Arad, dupa ce luni si marti si-a incheiat conturile cu Dinamo, la Bucuresti.
Fotbalistul bihorean se antreneaza deja sub comanda lui Marius Lacatus, rezolvandu-si problemele cu liderul Ligii I.
El va concura, in prima faza, cu Ionut Balan si Florin Hidisan pentru un loc in echipa de baza.
Mihut ii va concura pe cei doi, deoarece poate sa joace atat ca mijlocas, cat si ca fundas pe flancul drept.
Bebe Mitu se antreneaza cu UTA
Dumitru Mitu a ratat acum cateva zile un transfer in Cipru si s-a intors la Arad, unde domiciliaza.
Liber de contract, mijlocasul de 31 de ani a primit acceptul lui Marius Lacatus de-a se antrena cu fotbalistii UTA-ei.
Ieri, Bebe Mitu a efectuat intreg programul de pregatire, alaturi de Batrana Doamna.
Marius Lacatus a precizat ca Dumitru Mitu nu intra in atentia sa, tehnicianul utist dorindu-si fotbalisti mai tineri, insa o eventuala criza de de jucatori pe piata transferurilor l-ar putea determina pe tehnicianul utist sa se razgandeasca.
Portughezii. la primul antrenament
Ieri a fost prima zi la UTA pentru portughezii Bruno Simao Martins si Edson Rolando da Silva.
Sositi la Arad, miercuri seara, de la Milano, via Bucuresti, cei doi fotbalisti au intrat direct in programul echipei.
Marius Lacatus a tinut insa cont de oboseala acumulata de cei doi pe drum si nu le-a impus programul obisnuit de pregatire al echipei.
Portughezii au efectuat un program usor, bazat pe alergari si mobilitate, in vreme ce ceilalti utisti au fost intinsi serios de echipa tehnica.
Edson Rolando, format la PSV si Tottenham
Dintre ei, Edson Rolando da Silva are cea mai interesanta carte de vizita.
Atacant, posesor al unui fizic bun (1,88 m), Edson Rolando a trecut, in ultimii cinci, ani pe la PSV Eindhoven si Tottenham Hotspur.
La Eindhoven si-a facut junioratul, si a jucat un meci in echipa de seniori, iar la Tottenham a prins tot un singur meci la echipa intai, fiind folosit mai mult la formatia secunda.
A mai jucat la Den Haag (Olanda), Zamalek (Egipt) si Maritimo Funchal (Portugalia).
Ambii au fost adusi la UTA in vederea perfectarii transferurilor, insa actele nu sunt semnate si oricum Marius Lacatus va avea ultimul cuvant in acest sens.
Tehnicianul se va pronunta peste doua saptamani, cand UTA sc intoarce din cantonamentul pe care il va efectua in Ungaria.
Loco e prin Tunisia
Fundasul angolez Loco se afla in Tunisia, cu echipa sa de club Primeiro de Agosto.
Internationalul angolez si-a dat acordul sa evolueze la UTA, unde va urma sa castige 100.000 de euro anual, insa din cauza formalitatilor vamale mai are de asteptat.
Conducatorii clubului aradean au efectuat toate demersurile necesare pentru aducerea angolezului in tara, insa Loco trebuie sa-si obtina singur viza de la una dintre Ambasadele Romaniei din Africa.

Sebastian Siclovan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]