Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 11 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Banca Mondiala va desemna oferta castigatoare pentru lucrarile de canalizare din Gai-Bujac-Sanicolau Mic

S-au desfacut propunerile facute catre Primarie si Banca MondialaAu fost inregistrate zece oferte romanesti si straine pentru executia lucrarilor de canalizare din Gai-Bujac-Sanicolau Mic, proiect finantat de Banca Mondiala.
Termenul de depunere al acestora s-a incheiat ieri dimineata la ora 10. 
Urmeaza analiza ofertelor depuse si intocmirea rapoartelor de evaluare, iar din primavara se estimeaza ca vor putea incepe lucrarile ofertei desemnate castigatoare de catre Banca Mondiala.
Va fi extinsa reteaua de canalizare menajera si pluviala in zonele amintite, avand la dispozitie 50 de milioane de euro, dintre care 47,2 sunt acordate de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor, restul fiind suportat de Primaria Municipiului Arad. 
Prin aceasta masura poluarea la nivelul panzei freatice, a solului si a raului Mures va fi redusa, avand importanta la nivel social si economic.
Reteaua este dimensionata astfel incat sa preia si fluxurile provenind din zonele industriale adiacente, care se afla in prezent in plina extindere. 
Astfel: aproximativ inca 25.000 de persoane vor avea acces la servicii de canalizare si epurarea apelor reziduale, vor fi reabilitati 84 km de strazi, vor fi protejati de inundatii 81 km2 din zona orasului Arad, iar procentul de suprafata care beneficiaza de canalizare in municipiul Arad va creste de la 68%, pana la 94%.

D.M. - Observator

  • A invins taxa de prima inmatriculare

Aradeanul Ilie Iluna a castigat procesul privind taxa auto de inmatricularePrimul roman care a castigat in instanta impotriva taxei de prima inmatriculare este aradean. 
Primul roman care a invins prevederile romanesti privind taxa de prima inmatriculare este un aradean.
Acesta a platit taxa de prima inmatriculare pentru masina second-hand adusa din Austria, dar a decis sa se razboiasca pe acest subiect, cu statul, in tribunal si a castigat.
Aradeanul este Ilie Iluna, de 45 de ani, care a reusit sa demonstreze in tribunal ca statul nu are dreptate in aceasta chestiune.
El este patronul unei firme de instalatii si cablaje si in vara si-a adus o un VW Pasat, de  9.700 euro, din Austria, pentru care a platit taxa 6.287 de RON. 
Dupa ce a platit taxa, s-a intalnit cu un prieten avocat si impreuna au decis sa se lupte in instanta "pentru ca e ilegal ce se intampla".
Vestea bomba
Avocatul l-a sunat in urma cu cateva zile sa-i spuna ca a castigat procesul cu statul pentru taxa. 
"Nu mi-a venit sa cred", spune Ilie Iluna, care crede ca taxa de prima inmatriculare este incorecta, numai ca nimeni nu a avut curajul pana acum sa se razboiasca pe aceasta tema.
Directia Finantelor Publice a Judetului Arad a decis sa faca recurs in acest caz, pentru ca altfel precedentul este creat. Hotararea Curtii de Apel din Timisoara este asteptata ca atare de toti cu sufletul la gura.
Dupa parerea avocatului,  instanta de judecata a constatat ca articolele din Codul Fiscal Roman care prevad aceasta taxa sunt contrare dreptului comunitar.
"Sa incerce si ei sa faca ceva, sa recupereze taxa", este de parere Ilie Iluna. 
El isi va cere banii inapoi in justitie si pentru cea de a doua masina pe care si-a adus-o din occident, un microbuz.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Crunta realitate

Oamenii strazii pot fi intalniti prin tot orasulZilnic trecem pe langa asa numitii "oameni ai strazii"
Uneori suntem deranjati, in rutina noastra de activitatile pe care acestia le fac si schitam un gest dezaprobator, sau ne strambam de-a binelea, alteori, ii lasam sa treaca neobservati, fara sa ne pese deloc de viata nenorocita pe care o duc.
in timp ce treceam pe langa un fast-food din centrul Aradului, nu am putut sa nu observ un copil care plangea in hohote, cu punguta de aurolac in mana. 
Ca orice om "de rang superior" am incercat sa respect tiparul societatii in care traiesc si am trecut nepasator prefacandu-ma ca nu observ strigatele semenului meu.
Am incercat sa uit imaginea trista, care ameninta sa trezeasca o constiinta bine "instruita", dar fara succes, asa ca am inceput sa meditez la destinele prescrise ale acestor personaje, care nu poti spune ca traiesc, ci doar ca exista, ca o pata, in lumea in care cu siguranta au ajuns "din greseala", din cauza unei "erori" de prezervativ, datorita unor persoane care nu pot sa-si asume responsabilitatea pentru faptele proprii.
Ma intreb daca femeia (pentru ca sigur nu se poate numi mama) care si-a abandonat copilul, intr-un spital, sau mai rau, l-a lasat sa moara intr-un cos de gunoi, poate trai fara sa se gandeasca la fapta pe care a comis-o?!?…si uite-asa, din greseala sau din prostie, apar noi vieti napastuite, care sunt condamnate la mizerie, singuratate, batai si cel mai rau, lipsite de afectiune. 
Si ne mai asteptam sa fim in siguranta cand iesim din casa.
Cunosc si  cazuri, nu foarte multe desigur, care au ales de bunavoie aceasta viata de "maidanez", datorita traiului "nesanatos" de acasa si o situatie, pe care eu chiar nu o pot intelege si care, in mod sigur, nu o intalnesti in fiecare zi: un baiat, din Arad, care a ales sa traiasca pe strada, chiar daca acasa avea parte de tot ce si-ar dori cineva, inclusiv dragostea familiei.
Si chiar daca nu au avut parinti care sa ii educe bunele maniere, nici scoala care sa le dezvolte intelectul, unii dintre boschetarii notorii sunt mult mai educati decat "odraslele" crescute in asternuturi fine, care au luat meditatii din fasa…viitorul nostru! 
Am ramas inmarmurit sa vad aseara in tramvai o demonstratie de nesimtire. 
O batranica dorea sa coboare din tramvai  si un grup de copii pur si simplu s-au asezat in fata ei si n-au lasat-o sa coboare. 
Dupa interventia celor din jur, au lasat cale libera la iesire, iar sarmana batranica a coborat cu greu treptele tramvaiului, numai ca sa primeasca o lovitura peste cap de la unul dintre copii care parea liderul grupului. 
Bineinteles s-au facut toti nevazuti intr-o clipa cu un zambet satisfacut de fapta "mirobolanta" pe care au fost in stare sa o faca.
Copii si adulti, care cersesc in fiecare zi prin tramvaie, prin piete, la margine de trotuar, sau fura de prin buzunarele calatorilor neatenti, pentru o punga de aurolac, care sa le aline disperarea, pentru putin timp; aceasta este imaginea de fond a Aradului, pe langa care incercam sa trecem, doar gasesti peste tot boschetari, nu e ceva nou sub soare. 
De ce ne-am implica intr-o cauza pierduta?!… 
Oare sa fie chiar pierduta?!?…

Marius Tarce - Informatia Aradului

  • Carand - Se cauta investitori

Primarul Carandului este in cautare de investitoriPentru a le da o sansa oamenilor din Carand aflati n cautarea unui loc de munca, primarul Pavel Cialma a pornit in cautarea unor investitori. 
Nu este singurul primar din judet ce are ca preocupare cautarea unor investitori, investitori ce ar putea crea locuri de munca pentru locuitorii comunei.
Dar pentru a avea succes, edilul trebuie sa poata pune la dispozitia oamenilor de afaceri un teren pe care sa-si ridice halele de productie. 
"Cum avem mana de lucru numeroasa, vrem sa atragem investitori care sa creeze locuri de munca. Pentru inceput, am demarat lucrarile de dislocare a unei suprafete de 20 ha de pasune, situat in zona dintre Carand si Seliste, pentru a-l parcela si a-l oferi investitorilor.
Pe langa aceasta, oferim si o serie de facilitati, drumul judetean trece la cinci metri de parcela, reteaua de apa trece chiar prin respectiva parcela, iar curentul electric de asemenea"
, sustine Pavel Cialma. 
in conditiile in care somajul din comuna este de sub 10%, iar autoritatile locale estimeaza ca vor fi create aproximativ 150-200 de locuri de munca, numarul somerilor ar ajunge aproape de zero. 
"Vrem sa cream astfel o mica zona industriala. Este important sa ridicam gradul de dezvoltare al localitatii.Avem o obligatie fata de cei ce ne-au trimis la conducerea primariei si trebuie sa ne-o respectam. Bineinteles, pentru aceasta ne vom orienta spre firmele medii sau mari ce ar avea nevoie de forta de munca numeroasa", a incheiat primarul. 
Demersul edilului-sef este menit a reduce somajul si implicit lista de persoane ce asteapta in fiecare luna ajutorul social al primariei.

Razvan Cretu - Glasul Aradului

  • Aradul muzical – Recital de chitara

Chitaristul Maxim Belciug la Filarmonica din AradIn timp ce formatiile Filarmonicii aradene, sub bagheta lui Dorin Frandes, s-au aflat intr-un lung turneu prin Olanda cu un program vocal simfonic de succes: Verdi – Uvertura si corul sclavilor din opera "Nabucco", Mars triumfal din "Aida", Uvertura operei "Nevestele vesele din Windsor" de Otto Nicolai, "Carmina Burana" de Carl Orff, sala mare a Palatului Cultural aradean a mai gazduit si un recital de chitara, pe langa alte manifestari muzicale ce au avut loc in aceasta perioada.
Maxim Belciug, cunoscut iubitorilor aradeni ai genului din manifestari anterioare (consemnate de noi) si-a implinit cu fermitate si tenacitate visul de a deveni chitarist, incepand cu varsta de 9 ani.
Desi ii reusisera probele de admitere la Institutul moscovit "Gnesina", nu i s-a dat voie sa mearga acolo la studii, unde exista sectie de chitara (la noi acest instrument se studia atunci doar la scolile populare de arta) si a trebuit sa se reorienteze spre studiile de filologie "o bucla frumoasa" cum spune dansul.
Chitara a studiat-o cu prof. Adrian Manciu, pana la plecarea acestuia in Germania, dupa care s-a perfectionat singur.
Programul lui Maxim Belciug, insotit de percutionistul Alex Sturzu, a inceput intr-o atmosfera intima cu "Criollita santiaguena" de Andreas Chazarreta, urmata fiind de "Valsa sem nome" a brazilianului Baden Powell, concertist (intr-un cunoscut cvartet) si compositor a carui creatie e o sinteza a folclorului brazilian, jazzului american si a limbajului clasic european.
Daca in "Miloga" lui J.Cardoso, "Corazon que siente" a lui E. Nazareth, "Sons de carrilhoes" de J. Pernambuco, cei doi interpreti au redat nuante diverse ale unor stari sufletesi, cu "Un dia de Noviembre" a cubanezului Leo Brouwer, cunoscator al diverselor stiluri, de la cel renascentist la flamenco, ne-a adus in atmosfera unei zile de toamna tarzie, traita real de noi.
A urmat un grupaj de tangouri, de la "Nostlgias" de J. C. Cobian la "Adios muchachos" de J. C. Sanders, care au atras irezistibil pe cei prezenti.
Deosebita a fost seria de sase piese traditionale promovate de Federico Garcia Lorca, poetul spaniol, care dupa spusele protagonistului (program de sala nu am avut) era si pianist (sub influenta muzicienei care a fost mama sa), tot odata bun prieten al compozitorului Manuel de Falla.
Intregul program a fost gandit ca o acumulare treptata de ardenta si avant, incat cele cinci flamenco-uri finale au cuerit totalmente pe iubitorii muzicii de chitara, aflati in sala mare a Palatului Cultural, multumiti ca au asistat la o manifestare muzicala de zile mari.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Programul viitor

Concurs international de pian "Beethoven 2007"
11 – 12 decembrie, intre orele 9 – 13 si la 15 open end,
etapele I si a II-a la Palatul Cultural 
Gala laureatilor
– Joi, 13 decembrie –
Concerte pentru pian de L. van Beethoven in interpretarea finalistilor,
cu acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii dirijata de Dorin Frandes


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]