Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 11 august 2007
Stirile TVA aici
  • Cod portocaliu si galben, ploile isi fac de cap

Cod portocaliu de avertizare si pentru judetul AradCodurile de atentionare de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pun din nou stapanire pe tara pana duminica.
12 judete din vestul si sud-vestul tarii, precum si zonele de deal si de munte aferente din alte patru judete au primit avertizare cod galben de la ANM.
In cinci judete si zonele deluroase si de munte din inca doua judete, avertizarea s-a colorat in portocaliu, iar cantitatile de apa asteptate pot depasi, local, 50-60 de litri/metru patrat. 
Astfel, cod portocaliu au primit judetele Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Gorj si Valcea, precum si zonele de deal si de munte din judetele Alba si Sibiu.
Potrivit atentionarii emise de ANM, judetele cu avertizare cod galben sunt: Timis, Arad, Bihor, Satu-Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Dolj, Olt, Alba, Sibiu si zonele de deal si de munte aferente judetelor Brasov, Arges, Dambovita si Prahova. 
Aici, cantitatile de precipitatii vor depasi, pe arii extinse, 25-30 de l/mp.
Ploile vin din vest
Si tarile din vestul continentului au fost afectate de valul de ploi care vine din partea de vest si nord a Europei. 
Germania si Elvetia au fost lovite serios de ploi si inundatii, care au provocat importante pagube materiale si chiar pierderi de vieti omenesti.
In Germania, cresterea nivelului Rinului a paralizat circulatia fluviala in landul Rhenania-Palatinat si a determinat autoritatile sa intre in stare de alerta. 
O persoana a murit in orasul Arnsberg, in pivnita inundata de ploile torentiale din ultimele zile. 
In Elvetia, ploile puternice care au cazut miercuri si joi au provocat pagube evaluate la cel putin 39,5 milioane de euro.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Lucrarile de reabilitare din cartierul Micalaca – pe ultima suta de metri

Ample lucrari de modenizare in Piata Soarelui din MicalacaValoarea contractului este de aproape doua milioane de lei
Amplele lucrari de modernizare, efectuate de Primaria Arad, in cartierul Micalaca sunt in curs de finalizare. 
Primarul Gheorghe Falca a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, stadiul in care se afla acestea.
Reamintim ca in acest cartier se efectueaza lucrari de reabilitare-modernizare aspect urban pe toate strazile, incepand de pe "Soarelui" pana la parcul "23 August".
Investitia a inceput anul acesta in luna mai. Astfel, patru strazi: Sighisoara, Felix, Dreptatii si Beius sunt in curs de modernizare, lucrandu-se la reabilitarea carosabilului, a trotuarelor si parcarilor. 
Termenul de finalizare a acestora este sfarsitul lunii in curs, mai precis pe data de 26 august.
Tot in aceasta zona sunt in curs de executare reamenajari ale Aleii Borsec si Zonei Soarelui. 
Lucrarile la Aleea Borsec constau in reabilitarea a 5.030 metri patrati de suprafata pietonala, a spatiilor verzi in suprafata de 723 de metri patrati si a 440 de metri de borduri.
Primarul a mai precizat ca tot aici sunt in constructie doua fantani arteziene, iar iluminatul public va fi modernizat.
Aceleasi lucrari de modernizari ale aleilor, spatiilor verzi si ale bordurilor se vor executa si in Zona Soarelui, in speta: 2.430 metri patrati suprafata pietonala; 1.720 metri patrati suprafata spatii verzi; 470 metri borduri.
Pentru ambele locatii  se va achizitiona si monta mobilierul urban (banci, locuri de joaca, rasteluri pentru biciclete, cosuri, stalpi restrictionare trafic etc. ) si material dendro-floricol.
Valoarea totala contractului de lucrari este de 1.890.000 lei.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • In scolile aradene se fac pregatiri pentru viitorul an scolar

Lucrari de reparatii in scolile aradeneIn perioada vacantei de vara, intr-o serie de unitati de invatamant preuniversitar din municipiul si judetul Arad se executa lucrari de reparatii, dar si alte investitii, in vederea pregatirii scolilor pentru inceperea viitorului an scolar. 
Potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean Arad, la aceasta ora au loc astfel de lucrari in scolile aradene, finantarile fiind primite prin doua Hotarari de Guvern.
Prin prima Hotarare de Guvern, judetului nostru i-a fost alocata suma de 12.351.000 lei, bani din care se asigura lucrari, printre alte unitati scolare, si la Grupul Scolar din Chisineu Cris, Scoala Generala Vinga, Scoala Generala Semlac (cladire noua - lucrarile fiind acum la stadiul de fundatie), centrale termice si sisteme de incalzire centrala la scolile generale din Groseni, Paulis, Sebis si grupuri sanitare si tamplarie noua la scoala din Horia.
Alte santiere au fost deschise in urma unei Hotarari de Guvern prin care judetului nostru i-a fost alocata suma de 1.494.000 lei, bani folositi pentru realizarea de utilitati in mai multe unitati scolare. Printre acestea se afla scolile din Birchis, Petris, Fiscut, Cariva, Carand, Galsa si Grupul Scolar din Vinga. 
Prin aceeasi Hotarare de Guvern au mai fost alocati bani si pentru capitolul "Campusuri scolare" – peste cinci milioane de lei. 
In privinta acestor obiective va putem spune ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a elaborat niste proiecte – tip, iar acum pentru unele au fost incheiate contractele cu proiectantul care le adapteaza pentru fiecare campus in parte, in timp ce pentru altele acum se poarta negocieri.
Mai trebuie spus ca Guvernul a mai alocat, marti, judetului Arad suma de 7.020.000 lei. 
Fondurile au fost alocate pentru investitiile din invatamantul preuniversitar, banii fiind destinati reabilitarii unor scoli din judet, intre care cele de la Ghioroc (Cuvin), Chisineu- Cris, Iratosu, Agrisu Mare, Vinga, Seitin, Sintea Mare si Lipova. 

M.C. - Observator

  • Lovit de tramvai

Jeep-ul accidentat de tramvai a fost transportat la serviceUn accident de circulatie in care a fost implicat un jeep si un tramvai a avut loc, miercuri seara, pe Calea Radnei, la intersectie cu Calea Siriei
Un cetatean italian, in varsta de 55 de ani, in timp ce conducea autoturismul pe Calea Radnei, a vrut sa vireze spre Calea Siriei, nu a acordat prioritate de trecere tramvaiului si a intrat direct in mijlocul de transport in comun.
Masina, un jeep marca Hyunday, inmatriculat in Slovacia, a fost grav avariata in urma impactului.
Soferul se afla impreuna cu sotia sa in autovehicul in momentul producerii accidentului, dar, din fericire, niciunul dintre cei doi nu au fost raniti. Conducatorul auto s-a ales cu o sanctiune contraventionala, dar si cu carnetul suspendat pentru o perioada de 60 de zile.

I.C.- Adevarul

  • Concerte de muzica veche in locuri sacre

Formatia "Grafic" a Liceului de Arta a dat reprezentatii in costume de epoca"Festivalul de muzica veche", organizat de Complexul Muzeal Arad in colaborare cu Filarmonica de Stat si cu sprijinul Consiliului Judetean, continua in luna august, in locuri cu totul aparte.
Toate concertele vor avea loc in spatii sacre si incarcate de istorie.
Manastiri si situri arheologice
"Construite ca si lacase de cult in trecut, multe dintre bisericile si manastirile Aradului sunt considerate azi monumente istorice, atractii turistice, pastrand insa si incarcatura religioasa. Tocmai de aceea, pentru promovarea acestui patrimoniu cultural, concertele se vor desfasura doar in spatii sacre aradene: Manastirea Bizere, situl arheologic Frumuseni, duminica, 12 august, Bazilica Papala Mariaradna si Biserica Rosie Arad, in 15 august si Bazilica romanica Vladimirescu in 19 august", a precizat Adelina Stonenescu, de la departamentul de comunicare al Complexului Muzeal Arad.
Luna aceasta, festivalul va debuta la Manastirea Bizere cu un concert de muzica medievala si celtica sustinut de formatia aradeana Grafic. 
Plecarea spre Manastirea Bizere va avea loc, duminica, de la ora 16.30, din fata Palatului Cultural din Arad.
Ce spun istoricii
Situl arheologic Frumuseni-Manastirea Bizere este situat la 1,5 kilometri nord-est de localitatea Frumuseni si la 12 kilometri est de municipiul Arad.
In 1183, a fost atestata pentru prima data abatia care avea hramul Sfintei Fecioare Maria, pentru ca la sfarsitul secolului al XII-lea, Manastirea Bizere sa functioneze ca lacas benedictin, aflat sub patronajul regalitatii maghiare. 
Din secolul al XIV-lea, manastirea benedictina a cunoscut o constanta decadere, dupa 1557 manastirea cazand in uitare.  
Canta in costume de epoca
Ansamblul de muzica medievala si celtica Grafic s-a infiintat in anul 2002. 
Piesele formatiei sunt aranjamente personale si au caracter dansant, iar concertele sunt sustinute in costume de epoca.
Trupa Grafic se poate mandri cu premiul I castigat in cadrul Concursului International de Muzica Medievala desfasurat in Ungaria, la Szeged si cu participarea la numeroase festivaluri.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]