Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 11 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Exclusivitate! "Aderarea la termen era vitala pentru Romania - "Interviu cu primul ministru Calin Popescu Tariceanu, presedinte al PNL

Interviu cu Calin Popescu Tariceanu - primul ministru al RomanieiPrimul ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, presedinte al PNL, a avut amabilitatea sa acorde un interviu in exclusivitate cotidianului „Informatia Aradului”. Calin Popescu Tariceanu a raspuns intrebarilor noastre legate de activitatea guvernului pe care il conduce, proiectele de viitor, cresterea salariilor si a pensiilor. Nu in ultimul rand, primul ministru s-a referit la alegerile anticipate si Congresul Extraordinar al PNL, care se va desfasura incepand de maine la Bucuresti.    
- Va rog sa faceti un bilant al guvernului pe care il conduceti in acesti doi ani de mandat.
- In primul rand, din punct de vedere economic, rezultatele masurilor economice adoptate sunt vizibile. Ne aflam in topul atractivitatii economice intre tarile Europei centrale si de est, prognozele economice sunt deosebit de imbucuratoare, intrucat ne asteptam la aproximativ 8% crestere economica. Introducerea cotei unice a dovedit ceea ce in 2005 afirmam. Tot anul 2005, eram atacati din toate partile de diferite forte politice, probabil interesate de esecul actualei guvernari, pe tema cotei unice. Acum, cand aceasta a produs beneficii imense economiei, confirmate de partenerii occidentali, acestia ar trebui sa isi ceara scuze pentru dezinformarile proferate. Potentialul de dezvoltare si profit pe o serie de domenii este deosebit de ridicat, conform agentiilor de rating si evaluare economica. Astfel, in domeniul infrastructurii, tehnologiei informatiei, turism si dezvoltare imobiliara valorile de profit sunt deosebit de mari ceea ce indica potentialul economic urias pentru aceasta piata. Fonduri de investitii puternice si-au anuntat intrarea pe piata romaneasca ceea ce semnifica statutul de jucator important in aceasta zona. Multe societati straine si-au delocalizat in Romania productia, iar moneda nationala s-a intarit considerabil, confirmand evolutia pozitiva a economiei romanesti.
Aderarea Romaniei la UE
- V-ati asumat aderarea la UE la 1 ianuarie 2007 ca principal obiectiv guvernamental. Nu a fost o prea mare concentrare pe acest obiectiv, poate in detrimentul altora?
- Nu, aderarea la termen era vitala pentru Romania. Am reusit sa recuperam intarzierile facand toate reformele intarziate, sau pe care PSD nu a avut vointa sa le faca. Am aderat cu demnitate, in conditiile in care au aderat toate celelalte state din 2004. Aderarea este un moment de istorie pentru noi si, din acest punct de vedere, sunt mandru de faptul ca am reusit sa ne indeplinim angajamentele.
- Romania se confrunta inca cu probleme sociale destul de dificile. Ce a facut guvernul in acest domeniu?
- Din punct de vedere social, guvernul a reusit sa mentina un echilibru intre cresterea economica si cresterea compensatiilor sociale. Salariile unor categorii sociale au crescut, iar pensiile au crescut in limitele posibilitatilor pentru ca exista in continuarea asimetria intre contributori si beneficiari.
Cresterea salariilor
- Ce se va intampla cu nivelul salariilor in 2007?
- Guvernul va face in 2007 majorari substantiale ale veniturilor. Vom ajunge la 22% in invatamant si la 20-21% in sanatate. In alte domenii cresterile vor fi putin mai mici, dar mult peste rata inflatiei. Cresterea economica pe care o inregistram ne va permite sa crestem nivelul veniturilor de la an la an.
- Vor creste pensiile in acest an?
- Anul acesta vor fi doua cresteri, in doua etape, 17% de la 1 ianuarie si de la 1 septembrie a doua crestere, de 4%, deci in total 21%. Este cea mai importanta crestere reala a pensiilor din 1990 incoace.
Alegerile anticipate
- Alegerile anticipate sunt un subiect la ordinea zilei. Credeti ca Romania ar avea ceva de castigat din organizarea unui scrutin inainte de termen?
- Dimpotriva, ar avea mult de pierdut. Acum, dupa aderare, suntem intr-o cursa contra cronometru pentru absortia fondurilor comunitare, pentru modernizarea generala pe care ne-o permite aderarea. Orice instabilitate politica va afecta trendul pozitiv pe care a intrat acum Romania si pe care trebuie sa-l fructifice. Daca in loc sa ne facem treaba o sa ne apucam de campanii electorale nu va avea nimeni de castigat, dar Romania va avea de pierdut.
Congresul extraordinar
- Ce va aduce nou Congresul PNL?
- Congresul extraordinar al PNL reprezinta un moment important in evolutia nationala si europeana a PNL, primul partid romanesc care isi va defini documentele politice si programatice in conformitate cu noul statut al tarii noastre. Congresul va avea in vedere stabilirea reperelor principale ale obiectivelor politice ale partidului dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Dezbaterile vor fi legate de adoptarea modificarilor Statutului partidului pentru a putea face fata noilor provocari de pe scena politica, pentru a arata electoratului ca suntem un partid istoric cu suflet tanar, ca avem o structura adaptabila, flexibila si competitiva. Partidul nostru are multe resurse din punct de vedere al oamenilor de calitate, al politicienilor de mare anvergura profesionala. Modificarea statutului va cuprinde, printre altele: existenta a  15 posturi de vicepresedinti, 7 cu atributii la nivel national si 8 pe regiuni de dezvoltare.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Impozite pe zone noi

Zona Micalaca va face parte din impozitarea locuintelor de tip B - Virtual Arad News (c)2007Cartierele care au prins contur in Arad in ultima perioada au intrat in atentia Primariei.
Consilierii locali au fost chemati la mai multe sedinte pe comisii pentru a dezbate cele doar sapte proiecte incluse pe ordinea de zi a sedintei CLM de astazi. 
Subiectele sunt unele destul de usoare si nu au ridicat probleme alesilor municipali. 
Trei proiecte de hotarare fac referire la modul de administrare a patinoarului si la taxele pe care Primaria vrea sa le perceapa pentru intrarea si inchirierea patinelor. 
La acestea se adauga doua proiecte de hotarare ce vizeaza modificarea unor hotarari mai vechi (legate de domeniul public si salubrizarea stradala) si un proiect referitor la viitoarele amplasamente pentru structuri publicitate.
In zona B
Consilierii locali au avut cel mai mult de furca, cum era si de asteptat, cu proiectul prin care urmeaza sa se stabileasca taxele si impozitele locale pe care aradenii le vor avea de platit in acest an. 
Potrivit informatiilor primite de la consilieri, proiectul va fi modificat de catre executiv, acesta fiind si motivul pentru care alesii au fost chemati inca o data pe comisii. 
Scopul este dat de faptul ca Primaria vrea sa introduca in zonele de impozitare pentru terenuri si cladirile si imobilele din cartierele ce prin contur in aceste luni in Arad. 
Printre acestea se afla si Cartierul Verde, situat la iesirea din Arad, Primaria propunand ca terenurile si imobilele sa fie cuprinse in zona B de impozitare, asa cum este, de pilda, cazul cartierelor Micalaca sau Vlaicu.
Ar trebui mentionat poate si faptul ca aradenii au dat dovada in fiecare an de constiinciozitate cand a venit vorba de plata taxelor si impozitelor, locuitorii orasului fiind considerati unii dintre cei mai buni platnici din toata tara.

Adriana Barbu - Adevarul

  • O noua belea pentru soferi: trusa de siguranta

Conducatorii auto gasiti in neregula vor fi sanctionatiConducatorii auto care nu si-au dotat masinile cu triunghiuri reflectorizante, stingator pentru incendii si trusa medicala risca 195 de lei amenda.
In ultima perioada, mai multi soferi au primit amenzi, pentru ca nu si-au dotat masinile cu triunghiuri reflectorizante, stingator pentru incendii si trusa medicala, omologate. 
Mare parte dintre ei au contestat sanctiunile. Motivul: nu stiau ca triunghiul sau trusa de prim-ajutor erau contrafacute.
O alta problema este aceea ca, speriati de sanctiunile pe care le-ar putea primi, multi conducatori auto plecati, in ultimele zile, in cautarea "setului de siguranta" au constatat ca acesta este aproape imposibil de procurat, intrucat toate marile magazine si-au epuizat deja stocurile.
"In disperare de cauza, o mare parte dintre acesti soferi risca acum sa cumpere produse contrafacute, care au invadat piata. Si asta pentru ca majoritatea nu cunosc diferentele dintre aceste falsuri si produsele valabile ce alcatuiesc "setul de siguranta", omologate de RAR si Ministerul Sanatatii", spun specialistii.
Spre linistea soferilor, oamenii legii ne-au explicat, ieri, ce ar trebui sa contina acest "set de siguranta" si ce sanctiuni prevede legea pentru lipsa acestuia.
Set incomplet, 4-5 puncte-amenda
Trusa de prim-ajutor, triunghiurile reflectorizante si stingatorul pentru incendii alcatuiesc setul de siguranta rutiera, pe care soferii erau obligati si de vechea lege sa il aiba in masina. 
"Nu vanam in trafic, pentru amenzi, soferii care nu si-au dotat masinile cu acest set de siguranta. Pur si simplu, toti ar trebui sa fim educati sa il avem.", spun oamenii legii.
Potrivit Noului Cod Rutier, conducatorul unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, triunghi si stingator risca doar amenzi din clasa a III-a (4-5 puncte amenda), adica intre 156 si 195 de lei. 
Numai soferii autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone sunt obligati sa aiba, in setul de siguranta, si vesta reflectorizanta.
Nu cumparati truse de prim-ajutor la mana a doua!
Cei care cumpara produse neomologate isi asuma riscul de a plati amenzile date de politisti. 
"Faptul ca nu stii ce cumperi nu reprezinta o scuza in fata politistilor. Mai mult, risti ca la inspectia tehnica sa fii respins pana nu te prezinti cu o trusa de prim-ajutor, triunghi reflectorizant si stingator omologate", ne-a declarat Radu Spirea, directorul general al uneia dintre cele mai mari firme producatoare de echipamente de siguranta rutiera din Romania.
Astfel, pe cutia trusei medicale - care trebuie sa fie confectionata dintr-un material plastic rezistent la soc - sunt inscriptionate certificarea RAR si avizul Ministerului Sanatatii.
Obligatoriu, o astfel de trusa (al carei pret se ridica la aproximativ 30 de lei) trebuie sa contina foarfece, "batista salvatorului", "pipa Guedel" pentru copil si adult, medicamente, pansamente, comprese sterile si alcool, garou si manusi de unica folosinta. 
De asemenea, triunghiul reflectorizant si stingatorul de incendii trebuie sa fie certificate de RAR.

Raluca Dan & Mihaela Stanciucu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Expozitie de fotografie

Alin Totorean la deschiderea expozitiei cu fotografii din MarocO expozitie de fotografie a cunoscutului explorator Alin Totorean este deschisa la Sala Clio.
Vernisajul expozitiei intitulata "Maroc, la marginea Saharei", a avut loc marti dupa-amiaza.
Alin Totorean are 38 de ani si este unul dintre putinii fericiti pentru care hobby-ul a devenit totodata profesie.
Marea pasiune a lui Alin sunt calatoriile.
El este fotograf si traieste din valorificarea imaginilor surprinse in timpul expeditiilor sale.
In cadrul proiectului "Descopera-ti semenii", Alin a vizitat pana acum Mongolia, India, Anatolia si Marocul.
Expeditia din Maroc a cuprins 1500 de kilometri parcursi intr-o luna in care Alin a realizat 1500 de fotografii, dintre care cateva zeci sunt expuse la sala Clio.
Expozitia de fotografie poate fi vizitata pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • De saptamana viitoare, platim intrarea la patinoar

De saptamana viitoare accesul la patinoar va fi taxatPretul unui bilet este de 8,5 lei de persoana pentru o ora, exista si abonamente: 50 de lei pe saptamana si 150 de lei pe luna
Astazi, se discuta in prima sedinta de Consiliu Local Municipal din acest an tot ceea ce tine de functionarea patinoarului.
Vor fi dezbatute atat regulamentul de organizare si functionare a patinoarului, cat si infiintarea unui seiviciu special care se va ocupa de administrarea patinoarului, dar si data de cand va incepe taxarea iubitorilor de patinaj.
De la inaugurarea sa, la sfarsitul anului trecut, si pana in prezent, accesul la patinoar a fost gratuit.
Tot la sfarsitul anului trecut, la o saptamana de la inaugurare, municipalitatca a mai comandat inca 100 de perechi de patine, asta pentru ca s-a dovedit ca cele existente nu ajung pentru numarul mare de iubitori ai patinajului.
Noile patine au ajuns la Arad cu cateva zile inainte de Anul Nou, in total fiind acum 300 dc perechi.
Serviciul are ca atributii organizarea, administrarea, exploatarea si intretinerea patinoarului artificial precum si a zonei de parcare aferente acestuia.
Totodata, seful serviciului va intocmi si nota de fundamentare pentru aprobarea tarifelor de intrare, inchiriere, ascutit patine, inchiriere spatii de catre Consiliul Local pentru sezonul de iarna si vara.
Capacitatea patinoarului este de aproximativ 500 de persoanc, iar cu un program dc functionare de aproximativ 214 ore/luna si un tarif de intrare de 8,5 lei/ora, din activitatea de administrare a patinoarului pentru cinci luni, conform calculelor municipalitati au rezultat urmatoarele venituri: considerand un coeficient de utilizare de 10% din capacitatea maxima, va rezulta un venit de 454.750 de lei; la 50% de utilizare, va rezulta un venit de 2.273.750 de lei.
De asemenea, in perioada de vara se prevad venituri la bugetul local, din activitatile desfasurate pe patinoar de aproximativ 134.820 de lei.
"Prin administrarea patinoarului de catre serviciul din cadrul primariei va conduce la constituirea unei surse sigure si constante de venituri la bugetul local, iar finantarea serviciului se va face prin fonduri de la biletul local", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare.
Tot astazi consilierii municipali vor aproba si care va fi valoarea biletului de intrare la patinoar si cat ne va costa inchirierea unei perechi de patine, in proiect specificandu-se pretul de 8,5 lei de persoana, pentru o ora de alunecat pe gheata.
Astfel, la intrare pe patinoar utilizatorului i se va elibera un tichet pe care sunt inscripionate data si ora intrarii, iar la iesire pe acelasi tichet i se va inscriptiona data si ora iesirii.
Totodata, s-a calculat si costul unui bilet de intrare in perioada vara-toamna, pentru iubitorii de role, rezultand un pret de 3 lei pe ora.
"De asemenea, s-a mai introdus un tarif. Este vorba de 10 lei/ora pentru o serie, serie care dureaza o ora si jumatate, existand sase serii pe zi. Totodata. exista si abonamente, 50 de lei pe saptamana si 150 de lei pe luna", ne-a declarat Valer Marginean, purtatorul de cuvant al Primariei.
Cei care nu au patine si doresc sa inchirieze vor scoate din buzunar 3 lei pentru o pereche, iar pentru ascutitul patinelor alti 2 lei de pereche.
Patinoarul poate fi si inchiriat, la pretul de 2 lei pentru un metru patrat pe ora, in sezonul rece, si 1 leu pentru un metru patrat pe ora.
Daca proiectele de hotarari ce vizeaza patinoarul vor trece de votul consilierilor, atunci de saptamana viitoare vom plati intrarea la patinoar.
Asta pentru ca tarifele intra in vigoare la data aducerii la cunostinta opiniei publice, la cinci zile de la data comunicarii catre Prefectura.
In aceste cinci zile, prefectul poate ataca in contencios administrativ daca considera de cuviinta.

Anca Pascutiu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]