Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 10 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • "Consiliul local s-a transformat in circ" - Interviu cu Gheorghe Neamtiu, consilier municipal PD

Interviu cu consilierul municipal PD - Gheorghe Neamtiu- Ne aflam in ultima luna a anului 2007, cum v-ati caracteriza activitatea de consilier municipal?
- Pot sa zic ca se aseamana cu activitatea pe intreg mandatul, dar in primul rand trebuie vreau sa ma refer in general la consiliul local si dupa aia la activitatea mea.
- Care sunt problemele?
- Am o nemultumire. Dupa cei trei ani de mandat inclusiv 2007 Consiliul local s-a transformat intr-un fel de teatru, intr-un fel de circ. Se lucreaza prea putin in comisii, unde ar trebui sa avem discutii profunde atat cu administratia, cat si cu executivul din administratie. In schimb se face circ gratuit pentru imagine politica, in consiliul local, care nu are valoare. Fara ca noi sa discutam problemele si sa le aprofundam in comisii, ajungem la situatii in care ne trezim ca executivul din primarie nu si-a facut datoria. Vedem cazurile din presa. Eu vad, dupa parerea mea, ca activitatea de consilier trebuie sa fie foarte simpla. Totul trebuie dinainte stiut din comisii, iar in consiliu sa vina mici comentarii, poate pentru anumite chestiuni care nu s-au luat in considerare in comisii sau chestiuni noi aparute. De aceea nu ma impac cu acest circ.
Imaginea politica
- Cine nu vrea sa se discute mai mult in comisii temele de importanta locala?
- E simplu, pentru ca toata lumea. La sedintele de consiliu vine presa si nu la comisii. Nimeni nu se gandeste la problema si la rezolvarea ei in pragmatismul ei, ci doar la imaginea sa politica, care apare cand ma afisez in consiliul local si vorbesc toate cele de fata cu presa.
- Care consilieri vaneaza publicitate cei din opozitie sau de la putere?   
- Nu as vrea sa dau vina numai pe opozitie. Sunt si de la putere si de la opozitie. Nu-i numesc, deoarece sunt colegii mei, dar sunt nemultumit de astfel de atitudini. Tocmai am discutat despre cu dl. Cziszter Kalman, care a fost presedinte de comisie si imi zicea: "Ai dreptate, daca nu pot conform regulamentului sa opresc pe cineva sa se inscrie la cuvant", de aceea facem si sedinte lungi si nu le fructificam. Consider ca cele mai eficiente sedinte sunt cele scurte. Inseamna ca acolo n-au fost probleme si toate aspectele au fost discutate in sedinta.
- Ce se discuta mai exact in comisii?
- In comisii se procedeaza in felul urmator: se discuta exact problemele care sunt pe ordinea de zi, dar acolo stai fata in fata cu cel din executiv care iti prezinta problema respectiva. Poti sa pui toate intrebarile care doresti si nelamuririle care le ai. Nu acelasi lucru se intampla in consiliu, acolo mergi cu lectia invatata si trebuie sa isi exprimi votul in public.
Procesul Lupan
- Ultima problema a Primariei Arad a fost blocarea conturilor din cauza procesului cu dl. Lupan. 
- Eu nu pot sa ma exprim ca este o greseala. Trebuie sa se faca distinctia intre specialistii - juristi, si consilierii. Eu sunt profesor universitar, dar nu fac caz de acest lucru asta in consiliul local. Acolo sunt consilier si trebuie sa imi dau votul pentru niste probleme administrative asupra oportunitatii unor probleme ale orasului. Pentru a-mi da votul, care de fapt este o decizie - o lege locala, eu trebuie sa fiu foarte bine informat. De aceea revin si spun ca informatia o iei din comisii. In cazul acesta am vazut ca e un fenomen. Cand s-a facut exprimare in fata consilierilor locali in nu stiu care mandate, juristii nu s-au prezentat la procese, dar nu este un caz singular, ci un fenomen. Este grav si prin faptul ca exista si a fost adus in fata consilierilor. Deci nu putem sa zicem ca noi nu ne implicam in acest fenomen. Am cerut sa se faca un audit pentru a vedea cate procese au fost pierdute din cauza neprezentarii juristilor din primarie la procese. Eu nu pot sa zic ca sunt vinovati cei din actualul executiv sau ca nu sunt, dar vrem ca si consilieri sa aiba o informatie corecta pentru a putea decide corect.
- Cum comentati cazul Lupan din punct de vedere al consilierului municipal? 
 Gheorghe Neamtiu este si profesor universitar- Aici pot sa privesc problema din doua unghiuri. Odata ca si consilier, iar odata ca si cetatean al Romaniei. Orice cetatean care are un drept trebuie sa-l primeasca. Formula de restituire prevedea mai multe variante si astfel trebuia, la momentul respectiv, sa se ia in calcul si alte posibilitati. De aceea eu am cerut un audit intern al primariei pentru a ne informa de ce nu au fost juristii la proces sau dl. Lupan s-a castigat dreptul. Dupa spusele d-nei secretar, Doina Paul care este mai competenta pe linie juridica, este o greseala ca nu noi Consililul local trebuie sa fim executati intr-o asemenea cauza pentru ca alte institutii a statului trebuie sa restituie drepturile.
Prejudiciul bugetului local
- Ce probleme ati mai constatat?
- Exista un prejudiciu al bugetului local. Cu problema prejudiciului bugetului local vad ca se agraveaza lucrurile datorita slabei activitati a unora din administratia executivului. Sunt hotarari de consiliu local care nu se pun in aplicare, iar acesta este un lucru foarte grav. Bugetul local poate fi prejudiciat nu numai direct, ci si indirect.
- Care sunt hotararile care nu se pun in aplicare?
- S-a stabilit de exemplu taxa pentru alimentatie publica si la ora actuala, dar incasarea ei nu se face, care inseamna cei treizeci de milioane de lei vechi pe care trebuie sa-i plateasca fiecare societate de alimentatie  publica. Din pacate nu exista o evidenta clara a lor. Fiecare unitate de alimentatie publica, pentru autorizatie de functionare, trebuie sa depuna un dosar la primarie. Nu pot sa ma exprim in consiliu despre aceasta, pentru ca sunt in incompatibilitate, adica am astfel de activitate, dar s-a pus problema din punct de vedere al consilierului, iar daca s-a stabilit, fie ca imi convine, fie ca nu imi convine mie, trebuie platita de toti, dar ea nu se plateste. Asta inseamna ca executivul nu isi face datoria si exista un prejudiciu al bugetului local. Uitati-va ca nu se aplica regulamentul comercial.
- Ce prevede acel regulament comercial?
- Despre modul cum se desfasoara activitatea comerciala in municipiu. Am vazut o emisiune la televizor in care se spunea ca tocmai primaria, care a dat o astfel de hotarare, a pus afise pe monumente istorice. Pai ce este mai grav decat daca, noi consilierii, am votat o hotarare de consiliu si oamenii nostri au lipit afise pe monumente.  
Proiectele primarului
- Ce credeti ca trebuie sa faca un consilier municipal? Sa faca proiecte de hotarari?
- Proiectele sunt ale primarului. Cred ca un consilier trebuie sa analizeze bine initiativele primarului. Referitor la cei care fac anumite proiecte de hotarari, ele au un caracter de imagine. Proiectele de hotarare cu substanta sunt cele care vin din initiativa primarului. Restul sunt doar de imagine. Va dau un exemplu: cine face proiectul despre UTA nu cred ca il intereseaza mai mult decat mine care am facut practic ceva. Am fost jucator la UTA  pentru echipa, care am fost in Consiliul de Administratie si am facut o fundatie pentru UTA. Dar ei au facut proiectul fiind un fenomen. Este o spoiala si chestiuni balcanice care aduce Romania aici unde suntem.
- Ce proiecte de viitor aveti?
- Fiind si profesor universitar sesizez dezinteresul tinerilor fata de politica. S-au facut tot felul de analize pe baza neparticiparii la vot. Din pacate nu s-a luat in calcul un element determinant si anume ca absenteismul cel mai mare de la vot a fost al tinerilor. Mi-am propus sa fac actiuni cu studentii, unde sa invit anumite personalitati locale la un dialog cu cei tineri. Am constatat ca problemele tinerilor nu se cunosc, iar ei nu cunoasc problemele urbei. Aici este ruptura. Aici va fi implicarea mea pe viitor. Vreau ca tinerii sa inteleaga ca neimplicarea lor nu este o solutie pe care trebuie sa o rezolve altii, ci si ei pot sa rezolve problemele.          
- Va multumesc si va doresc succes in continuare.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Primarul Falca internat la Szeged

Primarul Falca este internat la o clinica din SzegedGheorghe Falca s-a internat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o clinica din Szeged, Ungaria. 
Edilul sef aradean a ajuns pe mana doctorilor maghiari pentru unele investigatii medicale, dupa ce, in ultimele zile, a avut mai multe probleme de sanatate legate de tensiunea arteriala oscilanta. 
Gheorghe Falca a intrat in concediu medical de mai bine de o saptamana. 
La sfarsitul lunii noiembrie, imediat dupa euro-alegeri primarul Aradului a acuzat un puseu de tensiune si dureri in piept.
Atunci, edilul sef a chemat salvarea, dar nu a fost nevoie sa se interneze in spital. 
Medicii i-au recomandat insa repaus la pat pentru cateva zile si sa se abtina de la orice efort. 
Alegerea primarului de Arad este similara cu cea facuta de mii de romani din vestul tarii, care, in acest an, au ales clinicile din Ungaria, unde medicii sunt mult mai atenti cu pacientii, iar aparatura medicala este mult mai complexa.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aparate anti-tero pentru aeroport

Aeroportul Arad va beneficia de sisteme moderne de detectieAeroportul din Arad va beneficia de sisteme de detectie a explozivilor, aparate de raze X etc.
Guvernul a decis ca un numar de 13 aeroporturi civile din Romania sa beneficieze, incepand de anul viitor, de echipamente de control de securitate aeronautica performante, la standarde similare cu cele comunitare. 
Ar fi vorba de sisteme de detectie a explozivilor, aparate cu raze X, porti detectoare de metale si alte echipamente.
Guvernul a aprobat "Programele de achizitie a echipamentelor de control de securitate aeronautica si a mijloacelor de testare si verificare pentru aeroporturile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor si a unor consilii judetene" si, ca atare, in programele de achizitii au fost incluse aeroporturile din Bucuresti, Constanta si Timisoara.
De bani pentru dotare vor beneficia si mai multe aeroporturi care se afla in subordinea autoritatilor judetene, asa cum este cazul Aeroportului din Arad si alte 10 aeroporturi.
Suma totala alocata aceste investitii pe aeroporturile subordonate consiliilor judetene este de 35,164 milioane lei, achizitiile urmand a fi realizate la nivelul administratiilor in cauza. 
Decizia Guvernului ar putea sa aiba legatura cu faptul ca in urma cu cateva zile, doi jurnalisti au intrat fara sa fie controlati in perimetrul aeroporului Baneasa.

Adriana Barbu - Adevarul

  • BC ICIM, la un pas de o performanta istorica

BC ICIM se pregateste pentru o noua performantaPresiunea este foarte mare pe echipa feminina de baschet, care se afla in fata celui mai important meci din istoria clubului, unul decisiv pentru calificarea in "16-mile" de finala ale "EuroCup":
Miercuri, ora 18,30, Aradul baschetbalistic ar putea trai un moment istoric, in sensul ca o calificare in "16-mile" de finala ale "EuroCup" ar fi cel mai bun rezultat obtinut de echipa aradeana in competitiile europene.
Practic, o simpla victorie, chiar la un punct diferenta, ar fi de aur, in fata castigatoarei grupei "B", campioana Serbiei, Hemofarm Vrsec: "Ca sa terminam pe locul trei avem nevoie de o victorie. Nu trebuie insa sa ne culcam pe o ureche deoarece echipele sarbesti sunt recunoscute pentru capacitatea lor de lupta si pentru faptul ca nu renunta niciodata, indiferent de situatie. Avem insa o sansa imensa de a ne califica si eu nu cunosc vreo alta performanta identica, chiar la nivel national, cu toate ca nu s-a jucat in acest sistem de competitie", spune directorul tehnic, Dan Moraru.
Chiar daca si chiar o infrangere in ultimul meci din grupa nu ar scoate-o total pe BC ICIM din cartile calificarii, "galben-albastrele" ar depinde mult de meciul din Grecia, dintre Apollon si Kayseri, dar si de jocul rezultatelor din celelalte grupe. BC ICIM pregateste cu mare atentie confruntarea cu Vrsec, poate cea mai importanta din istoria clubului, cel mai bun exemplu fiind antrenamentul de aseara (unul mai mult de relaxare, cu sauna si masaj).
Meszaros, diagnosticata cu ruptura de ligamente, ar putea rata meciul cu Vrsec, Radenkovic – sanse mari de recuperare
Dupa infrangerea onorabila din Turcia, una in urma unui joc bun, Adrian Budurean si Dan Moraru se confrunta cu cateva probleme de efectiv.
Cea mai serioasa pare a fi accidentarea Anitei Meszaros, care are ruptura de ligamente, recomandandu-i-se din partea medicilor un repaus total de o saptamana.
In aceste conditii, tanara jucatoare a ICIM-ului va rata, mai mult ca sigur, meciul cu Hemofarm si poate si chiar cel de sambata, din campionat, cu CSU Oradea.
Elena Radenkovic, o a doua jucatoare ce nu a putut fi folosita la Kayseri, din cauza unei entorse, are insa sanse ceva mai mari de juca impotriva plavelor, pivotul din Macedonia avand sperante mari ca se va recupera pana la ora partidei de miercuri.
Probleme usoare, la spate, mai are si americana Alicia Gladden, dar nu este vorba despre ceva grav. Inca de pe acum, conducerea echipei face un apel calduros la toti iubitorii de baschet din Arad, pentru a veni miercuri la Polivalenta si a fi partasi la calificarea ICIM-ului in faza urmatoare a "EuroCup".
Fara probleme in campionat
In alta ordine de idei, aradencele vor juca in ultimele doua etape de campionat pe teren propriu, cu CSU Oradea, sambata, 15 decembrie si cu BC Alexandria, meci devansat pentru luni, 17 decembrie, ora 18.
In intrecerea interna, Moore et.company detin sefia, cu victorii pe linie, meciul jucat cu Rapid in devans, scor 74-38, reprezentand cea mai recenta victorie.
In etapa disputata la sfarsitul acestei saptamani, Oradea a produs marea surpriza, invingand Alexandria cu un incredibil 74-66.
In celelalte meciuri s-au inregistrat rezultatele: Somes Dej – LMK Sfantu Gheorghe 29-66, U. Cluj – Olimpia 69-34, CSS Targoviste – National Iasi 46-50.

Observator

  • Pecica - Gazul va arde anul acesta

Gazul se va introduce si in casele din PecicaPana la finele acestui an Pecia va avea gaz.
Proiectul a costat 2 milioane de euro iar de el pot beneficia toti locuitorii orasului.
"Pe toate strazile orasului este introdusa reteaua de gaz, asa incat, in scurt timp, cei ce doresc sa beneficieze de el o pot face" – spune Petru Antal - viceprimarul orasului Pecica.
Racordarea propriu-zisa va scoate din buzunarul celor ce doresc gaz sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei.
Pentru pecicanii ce vor dori mai multe "focuri" – pentru gatit, dar si pentru incalzire - cheltuielile vor fi mai mari.
De asemenea, taxa de racordare depinde de distanta ce trebuie parcursa de la conducta de pe strada pana in locuinta.
Sunt cazuri in care conducta e situata la 2-3 metri de locuinta sau la 7-8 metri de aceasta.
"Gazul a fost un lucru necesar, eu vad ca fara gaz nu se mai putea, situatia fiind una stringenta. Este o normalitate sa ai gaz, cu atat mai mult cu cat suntem oras" – mai spune vicele pecican.
Pecica e racordata la magistrala de gaz ce face legatura cu vestul Europei, dar pana ce acel proiect se va finaliza, pecicanii vor lua gazul de la Arad, urmand ca ulterior acesta sa fie furnizat din conducta ce strabate tara vecina – Ungaria.
Vizavi de acest proiect al autoritatilor locale din Pecica am discutat cu cativa dintre locuitorii orasului, modul in care privesc ei aceasta investitie.
"Eu vreau sa ma racordez la retea, dar mi-e groaza sa ma gandesc la sumele pe careva trebui sa le platesc pentru gaz. Cine stie cat va ajunge pretul gazului? In ceea ce priveste lucrarea de racordare este bine ca nu se plateste toata suma odata. Ramane de vazut cand se va da drumul efectiv la gaz" – ne spune Ladislau Corda, doctor din localitate.
Un alt pecican, - Stefan Trif - incantat ca de anul acesta va avea gaz, afirma: "E bine ca primaria ne baga gaz in oras. Este un lucru bun si pentru oameni, dar si pentru cei ce au firme, ori vor sa investeasca in orasul nostru".
Unul dintre cei intalniti de noi pe strazile orasului a fost consilierul judetean (locuitor al Pecicai) Ioan Csepella, care ne-a spus: "Am o parere foarte buna despre aceasta investitie si despre utilitatea ei. In perspectiva este o realizare vor fi avantase pentru zona de industrie, pentru firmele ce vor veni sa investesca la Pecica. De obicei, reprezentantilor acestor societati le convine de minune sa investeasca intr-o zona in care utilitatile nu sunt o problema. Acum, ca va fi si gazul printre acestea e clar ca se va face un pas inainte, deci perspectivele nu pot fi decat imbucuratoare"

Razvan Cretu & Adriana Palko - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]