Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 10 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Cetatea Aradului, luata prizoniera de armata

Cetatea Aradului - cea mai bine pastrata constructie militara in forma de steaMunicipalitatea acuza Guvernul ca blocheaza cedarea celui mai important obiectiv al orasului, care ar face din Arad un oras turistic.
Primaria Aradului vrea cele aproape 90 de hectare ale unitatii  militare din zona centrala a orasului, care cuprinde atat vechea cetate dar si terenul folosit ca si poligon din jurul acesteia, in timp ce Ministerul Apararii vrea, in schimb, conditii mai bune pentru batalionul mixt romano-maghiar care isi are sediul in Cetate.
Negocierile dintre Primarie si minister dureaza deja de cativa ani, iar acum s-a ajuns la un impas. 
Primaria Arad vrea ca sa reabiliteze unitatea militara din Lipova, unde sa fie gazduiti cei 300 de militari, in timp ce ministerul a cerut ca Primaria sa reabiliteze unitatea militara din localitatea Gai.
"Vrea sa alocam vreo 300 de milioane de lei, ceea ce va dati seama ca este o suma foarte mare, zece milioane de euro, sa modernizam noi o alta unitate militara din Gai, si apoi evident ca ne mai trebuie si noua niste bani ca sa mai modernizam cetatea, sa le mai dam si zece hectare, dupa cum stiti, aceste hecare neexistand in municipiul Arad, ca sa aiba ei poligon undeva de antrenament. Deci ministerul ne-a pus niste conditii pe care nu le putem indeplini atat de usor", a declarat primarul Gheorghe Falca. 
Consiliul Local a aprobat deja banii pentru reabilitarea unitatii militare de la Lipova, acolo unde acum mai este numai un depozit al armatei.
Potential turistic
Cetatea Aradului este singura din Romania, in forma de stea, care s-a pastrat foarte bine in decursul timpului. 
Aici exista si o biserica foarte veche, iar fortificatiile si cladirile s-au mentinut, ca acum 250 de ani. 
Cu toate astea, momentan, in interior nu se mai fac lucrari decat de intretinere.
"Fiind cladiri care sunt in discutie, nu se fac activitati de renovare sau de investitii mari, au fost numai intretinute. La obiectivele care nu sunt de importanta militara, cum ar fi biserica, nu s-au mai facut lucrari", a declarat lt. Mihai Moneanu, ofiter relatii publice in cadrul Batalionului 191 "Colonel Radu Golescu".
Cetatea Aradului poate fi vizitata doar cu anumite ocazii "Daca ai avea o guvernare care se gandeste la descentralizare ar intelege ca in momentul in care ai primi cetatea si cetatea se modernizeaza, pentru ca noi avem un studiu de prefezabilitate, cu o companie de arhitecti din Italia, Aradul poate deveni oras turistic. Daca oameni de la Bucuresti nu inteleg acest lucru si cred ca 300 de militari sunt foarte importanti sa stea in centrul orasului si sa nu stea la Lipova unde avem traditie militara, unde avem unitate militara mare, cu suprafetele necesare…", a spus primarul Gheorghe Falca.
Dupa preluarea cetatii, terenul unde acum este poligon, va putea fi scos la vanzare  sau concesionat pentru diferite firme sau chiar persoane private, care vor dori sa investeasca aici.
VIZITE
Cetatea se viziteaza, in anumite conditii
Cetatea Aradului se poate vizita, insa numai in anumite conditii. 
Cel mai simplu este sa ajungeti in interior cu diferite ocazii speciale, cum ar fi Ziua Fortelor Terestre, Ziua Armatei sau cu diferite alte ocazii. 
"Se poate vizita si la cerere, de cetatenii romani, dar numai cu acordul comandantului. Pentru cetatenii straini este nevoie de aprobarea sefului de Stat Major", a spus lt. Mihai Moneanu, ofiter relatii publice in cadrul Batalionului 191.
CETATEA
Obiectiv istoric si turistic

Cetatea din Arad a fost construita intre 1763-1783, in stil Vauban, fiind considerata una dintre cele mai impresionante fortificatii militare ale timpurilor respective. 
Planul Cetatii Aradului a fost aprobat personal de imparateasa Maria Theresa si de fiul ei Iosif al II-lea. 
Ca loc de construire a fost aleasa o peninsula a Muresului pe care orasul a cedat-o autoritatilor militare. 
Constructia a inceput in vara anului 1763, dupa sistemul Vauban, are o forma de stea dubla cu sase colturi, cu ziduri puternice de aparare, cazemate si alte constructii militare.
Istoricul cetatii este legat de diferite evenimente importante. 
Dupa Revolutia din 1848, in cazematele cetatii, au fost inchisi si condamnati numerosi revolutionari printre care si Eftimie Murgu. 
Odata cu sfarsitul secolului al XIX-lea, cand se schimba conceptia strategica, cetatea isi pierde importanta devenind o simpla cazarma.

Nicoleta Trifan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Apel la partidele politice

Sediul Biroului Electoral Judetean se afla in incinta Bazinului de inot DelfinulBiroul Electoral Judetean face un apel la partidele politice din Arad sa isi numeasca din timp reprezentantii in cadrul BEJ. 
Doar 4 partide si-au numit reprezentantii pana in acest moment iar termenul oferit de lege expirat la data de 9 noiembrie. 
Partidul Alianta Socialista, Partidul Social Democrat, Partidul Verde si PNTCD, sunt cele 4 formatiuni care si-au depus listele cu reprezentantii in Biroul Electoral Judetean. 
Celelalte formatiuni mai au la dipozitie, potrivit legii inca 9 zile. 
La Arad, Biroul Electoral Judetean va fi format din 13 membri, din care 3 judecatori si 10 reprezentanti ai partidelor politice.  
Sediul Biroului Electoral Judetean este in incinta cladirii Bazinului Olimpic Delfinul. 
De aici vor fi coordonate toate activitatile sectiilor de votare si vor fi centralizate rezultatele votului.  
Potrivit calendarului alegerilor, buletinele de vot vor fi preluate de BEJ in data de 11 noiembrie si vor fi distribuite sectiilor de votare pana cel tarziu in data de 24 noiembrie, adica cu o seara inainte de ziua alegerilor.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • BERMO ORIZONT – viseaza, cat cuprinzi cu ochii

In zona Orizont condominiul Bermo construieste noi locuinteAmplasat in zona linistita, preponderent rezidentiala, a cartierului Micalaca, condominiul Bermo Orizont propune un stil de locuire axat pe valorile traditionale ale companiei Bermo Group: siguranta, intimitate, confort.
Amplasarea in vecinatatea ariei de relaxare a Parcului Orizont, conceptul arhitectural creativ si calitatea finisajelor adauga acestor valori traditionale pe cele ale unui stil de viata modern si dinamic, legat de oras si, in acelasi timp, protejat de agitatia acestuia.
"Parcul Orizont ofera o solutie de locuire linistita, confortabila si totodata comoda, avand in vedere accesul facil in orice punct al orasului, atat cu masina cat si cu tramvaiul. De asemenea, apartamentele spatioase, confortabile si cu o compartimentare foarte utila, fac ca Bermo Orizont sa fie foarte apreciat de cei care sunt interesati de achizitionarea unei locuinte noi. Acest modern si atragator condominiu il vom finaliza in iulie - august 2008.", declara Flavius Esnican, director marketing – vanzari Bermo Group SA.
Condominiul Bermo Orizont ofera 55 de apartamente, dintre care cinci de tip penthouse.
Apartamentele se remarca prin dimensiunile generoase: de la cei 60 de metri patrati ai apartamentelor de tip studio, la cei peste 180 de metri patrati suprafata ai apartamentelor penthouse.
Cele doua imobile delimiteaza aria interioara a curtii private, unde sunt situate locurile de parcare.
Ansamblul este impartit din punct de vedere functional in doua scari de acces, fiecare dintre ele prevazute cu doua lifturi ultramoderne.
Retras fata de circulatia automobilelor, accesul pietonal se face pe cai placate cu materiale antiderapante fiind protejat de copertine de protectie la exterior.
Pardoseala din casa scarii este si ea placata cu gresie antiderapanta.
Apartamentele se pot contracta foarte usor, cu un mic avans de rezervare, urmand ca 70% din valoare sa se achite in momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, atunci cand apartamentul se poate ipoteca pentru a obtine un credit.
Acest lucru este posibil pentru ca proiectele Bermo Group sunt finantate in totalitate si constructia nu depinde de sumele incasate de la clienti.
Termenul de finalizare pentru condominiul Bermo Orizont permite planificarea bugetului familiei si gasirea unor solutii financiare.
Pentru informatii suplimentare sunteti invitati sa contactati Bermo Group SA la telefoanele: 0257.228565 si 0728.458.458, sau sa vizitati www.bermo.ro.

Observator

  • Sarbatoare la Jandarmerie

Sarbatoare la JandarmeriePatronii spirituali ai armei au fost sarbatoriti, azi, la unitatea de la Vladimirescu.
Precum in fiecare an, in data de 8 noiembrie, jandarmii au sarbatorit si de data acesta ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. "Sarbatoare cu semnificatie aparte pentru Jandarmeria Romana, cei doi arhangheli, capetenii de ingeri, au devenit patronii spirituali ai institutiei noastre. Dupa ziua intemeierii din 3 aprilie 1850 aceasta este o a doua zi a armei, una a traditiei crestine, reper spiritual profund, in care jandarmii pomenesc si glorifica pe cei care au fost, cinstind pe cei ce sunt si vor veni", spune capitanul Lucian Nemes, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Arad.
Pentru a-i cinsti cum se cuvine pe cei doi arhangheli, jandarmii au invitat la sediul lor doi preoti care, in prezenta cadrelor inspectoratului si a veteranilor de razboi jandarmi, au oficiat o slujba religioasa.
"Fie ca patronii nostri spirituali sa ne calauzeasca pasii si fapta pentru eficienta veghei si luptei la care suntem chemati in posturile datoriei", a spus colonelul Adrian Baclesanu, inspectorul sef al I.J.J. Arad dupa ce a dat citire mesajului inspectorului general al Jandarmeriei Romane.

M.S.- Adevarul

  • Prozatorul Dumitru Toma, prezent in doua manuale scolare!

Scriitorul Dumitru Toma este unul dintre cei mai talentati autori aradeniProzatorul si publicistul Dumitru Toma se numara printre cei mai talentati si seriosi scriitori ai generatiei '80 si, incontestabil, cel mai reprezentativ scriitor pentru copii din Arad, fiind singurul autor aradean inclus in doua manuale scolare, pe plan national!
Avem in vedere "Abecedarul" pentru clasa I (Ed. „Oll“) unde i s-a publicat povestirea "Mostrofontul" si de manualul de "Limba romana" pentru clasa a II-a (tot Ed, "Oll"), cu povestirea "Un licurici grabit", ambele luate din volumul "Povestiri pentru furnici si copii mai mici" (Ed. "Facla", 1988).
Pe langa cartile amintite mai sus, Dumitru Toma este autorul volumelor "Orasul piticotilor mincinosi" (Ed. "Ion Creanga", 1983), "Fat-Frumos certat cu gluma" (Ed. "Facla", 1988) si a remarcabilului volum de proza scurta "Ioana si alte duminici" (Ed. "Eminescu", 1985) - pentru care a primit Premiul Tineretului in anul 1985.
Dupa aceasta culegere de zece povestiri si o nuvela pentru tineret si oameni maturi, in anul 1994, a publicat romanul "Singur, aproapele meu" (Ed. "Sophia") distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Arad.
In profilul de fata ne-am propus sa prezentam frumosul volum de povestiri pentru copii, din care, cum am subliniat deja, doua lucrari - spre cinstea scriitorului si intregii literaturi aradene - au intrat in manualele scolare pentru cei mici.
O asemenea performanta literara aradeana, de-a intra in programa scolara, n-a mai cunoscut-o decat marele poet aradean Stefan Augustin Doinas, cu binecunoscuta-i poezie "Mistretul cu colt de argint", din programa de liceu si de bacalaureat, la limba si literatura romana!
Asadar, dupa ce a abordat cu mult succes povestirea, schita, basmul (Fat-Frumos certat cu gluma) si romanul basm (Orasul piticotilor mincinosi), Dumitru Toma a demonstrat cu volumul "Povesti pentru furnici si copii mai mici" (ilustratiile - deosebit de sugestive - sunt semnate de Luminita Oprea Penisoara), o buna cunoastere a "gramaticii" fanteziei pe care o reclama dificilul gen de literatura pentru copii, gen ce continua o prestigioasa traditie in cadrul literaturii nationale romanesti - care astazi este reprezentata prin poeti si prozatori de valoare ca Ana Blandiana, Constanta Buzea, Constantin Chirita, Vladimir Colin, Calin Gruia, Alexandru Mitru, Marin Sorescu, Radu Tudoran si altii - traditie careia tanarul scriitor aradean i se alatura cu succes.
Cartile sale insufla micilor cititori incredere in viata, in capacitatea omului de a invinge raul, de a-si afirma inepuizabilele sale resurse creatoare.
Ca detinator al faptului etic (de care nu se face niciodata caz), Dumitru Toma isi organizeaza "discursul" narativ pe baza principiului psihologic, el regizeaza tensiunea, suspansul, respectand si cultivand o "tactica" a povestirii, urmarind asigurarea interesului cititorului mic care ia cunostinta de intamplarile narate.
Iata un exemplu: "lui Marcel, iepurele cu urechi portocalii, i s-a intamplat o nenorocire: si-a pierdut urechile!".
Prin aceasta "punere in scena", autorul lanseaza inca de la inceput un enunt captivant, ce sugereaza continutul substantei narative.
Intr-o alta povestire, un "dulap", o "masa" si un "cuier" fug de acasa intr-o noapte cand toti ai casei dormeau, autorul punand accentul de data aceasta asupra situatiei epice si nu asupra personajelor ce concretizeaza o stare conflictuala, cele trei personaje "fantastice" fiind obligate sa faca fata unor imprejurari neobisnuite pentru conditia lor de lucruri insufletite de autor, devenind eroii unei povestiri din care micii cititori vor extrage unele semnificatii etice.
Apoi alte povestiri se aproprie de basm.
De exemplu, in "Noaptea uriasului", relatarea se situeaza intr-un plan al trecutului; intamplarea pe care o nareaza batrana bufnita este deja traita.
Bufnita, detasata de evenimentul trait, povesteste colorat, viu, incat copiii au putinta reprezentarii faptelor.
Micile vietuitoare, prezentate antropomorfizat, faciliteaza intelegerea raporturilor umane, a normelor de convietuire sociala pe care trebuie sa le cunoasca micul cititor.
De cele mai multe ori conflictul central polarizeaza personajele, devenite simboluri ale binelui si raului, ale uratului si frumosului.
Prin intreaga carte Dumitru Toma demonstreaza ca este un subtil cunoscator al limbajului specific copiilor, ca stie sa valorifice virtutile comicului prin umor si ironie, ca modul sau de-a privi lumea si fascinantul univers al copilariei este profund, discret si plin de caldura.
Atat prin cartea "Povesti pentru furnici si copii mai mici", cat si prin celelalte, pe care le-a publicat pana in prezent, Dumitru Toma se impune firesc ca fiind unul dintre cei mai inzestrati autori de literatura pentru copii din generatia anilor '80, dar si un remarcabil autor de nuvele si romane pentru maturi.

Emil Simandan - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]