Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 10 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Fara taxe in vamile aradene

Taxele de ecologizare din vama vor trebui desfiintate - Virtual Arad News (c)2007Prefectul le-a recomandat primarilor sa suspende taxele de ecologizare de la frontiera.
Scandalul de la Giurgiu lasa urme si la Arad, desi, ieri, parea ca problema nu va atinge judetul nostru. 
Prefectul Gavril Popescu a decis, luni seara, sa intervina in problema, in conditiile in care si la Nadlac, Varsand si Turnu se percep taxe de ecologizare si salubrizare iar situatia, care nu ridica nici o problema acum, s-ar putea complica pe viitor. 
Popescu a cerut Ministerului Administratiei si Internelor sa prezinte un punct de vedere oficial vis-a-vis de taxele de ecologizare si "sa faca precizari pentru a evita situatia legata de modalitatile de aplicare a legislatiei". 
Pana cand MAI va trimite un raspuns oficial, prefectul le-a recomandat celor trei primari care au pe raza localitatii puncte de trecere a frontierei sa suspende aplicare taxelor de ecologizare si salubrizare, cu toate ca acestea sunt modice la Arad.
"Taxa, sa dispara"
"Am vorbit cu cei trei primari, iar recomandarea mea a fost sa suspende taxele pana la solutionarea problemei, solutie care din punctul meu de vedere e cat se poate de clara: taxa trebuie sa dispara pentru ca se opune legilor UE care fac referire la libera circulatie", a punctat prefectul. 
Gavril Popescu a citit si articolul 148 din Constitute, care prevede clar faptul ca, dupa aderare, prevederile tratatelor constitutive si celelalte prevederi comunitare au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne. 
Ieri, prefectul le-a trimis o adresa celor trei primarii prin care li se cere convocarea de sedinte de consilii pentru a suspenda hotararile prin care au fost infiintate acest taxe, hotarari ce au fost luate in 28 decembrie 2006!
Primarii nu vor
Daca pentru prefect lucrurile sunt relativ simple (desi e convins ca problema trebuie rezolvata in aceasta saptamana, pentru ca de intretinerea vamilor trebuie sa se ocupe cineva, iar acestea nu pot fi lasate in paragina si fara surse de finantare), pentru primari problemele doar acum incep. 
Cu exceptia primarului din Pilu (cu vama Varsand), care a convocat, ieri, consilierii in sedinta pentru a suspenda taxa de ecologizare, la recomandarea prefectului, ceilalti doi primari sustin ca nu pot sa suspende taxa.
Iustin Cionca, primarul din Pecica, declara ca "pentru ca Guvernul nu a dat bani Politiei de Frontiera, noi am stabilit sa ne ocupam de intretinere si sa percepem taxa de ecologizare, cu fostul personal de la Protectia Plantelor. Cand Guvernul va aloca banii, iar Politia de Frontiera isi va asuma responsabilitatea sa faca curatenie aici, noi retragem taxele imediat. Consilierii locali nici nu au vrut sa le introduca, dar cine s-ar fi ocupat atunci de curatenia din vama, de toalete, de deszapezire? Nu poti sa abandonezi vama. Recomandarea prefectului daca vine, ar trebui sa vina insotita de o solutie. Pana atunci taxa ramane". 
Primarul din Pecica sustine ca suspendarea taxei ar implica si o problema sociala: disponibilizarea celor cinci angajati care se ocupa acum de aceasta problema. 
Nici primarul din Nadlac, Vasile Ciceac, nu vede cu ochi buni eliminarea taxelor, spunand ca la Nadlac este o situatie diferita fata de Giurgiu.
Edilul spune ca daca nu se vor mai incasa aceste taxe, nimeni nu se va mai putea ocupa de igienizarea trecerii frontierei si a drumului.
Un lucru e cert: atat prefectul, cat si cei trei primari sunt convinsi ca trebuie gasite solutii pentru ca punctele de trecere ale frontierei sa aiba parte de curatenie si intretinere. 
Pana atunci insa...
Taxe in vamile din Arad
- 4 euro, taxa de ecologizare, la Varsand, Nadlac si Turnu, pentru microbuze
- 8 euro, pentru autovehicule transport marfa
- 13 euro, pentru autocare

Adriana Barbu - Adevarul

  • Legi si aranjamente

Nemultumiri in Vama NadlacAm trait s-o vedem si pe-asta, adica Romania intrata in UE (Doamne-ajuta!). 
Cum era si firesc, s-au consumat momente intense de jubilatie.
Numai ca pe loc s-au ivit si dezordinea, disfunctionalitatile. 
Deocamdata, cele mici, insa frapante si dand o imagine proasta. 
E inadmisibil ca tocmai la Giurgiu, cel mai important punct de legatura cu sora Bulgaria, sa fie harababura maxima. 
De vina sunt maharii locului, chititi sa aplice taxe la plesneala, dar, mai ales, factorii responsabili din Guvern, care, in elanul lor festivist, au intarziat sa limpezeasca situatia zonei, caci a neglija si a sfida cetateanul de rand (care, atentie! acum nu mai e doar cel roman) a ramas regula pentru multi dintre alesii si numitii de orice coloratura politica.
Refuzul de a vota o lege rezonabila pentru controlul averii demnitarilor face parte din acelasi "program" de aburire a natiei, de reportare fara termen a unei problematici neclarificate. 
Meciul giurgiuvenilor cu Europa nu s-a terminat pe taram legal, ci pe unul al aranjamentelor, deoarece doar asa se mai poate carpi, tergiversa, pacali, cacai, prosti, suci, balabani etc. 
Nici reactia "insului obisnuit" nu e una tonifianta. 
Isterie, violenta, vorbe grele adresate cui nu trebuie, haiduceala de doi bani.
La granita de vest, la Nadlac/Nagylak, adica pe teritoriul dintre Romania si Ungaria, unul tipa ca apucat ca ar trebui sa vina Basescu pentru ca el sa scape mai lesne de verificari. 
Pe vremea lui Ceausescu ar fi tacut malc, insa ar fi gandit la fel. 
Ai zice ca e o regie de gust indoielnic. 
Imediat dupa decembrie '89 au fost slobozite fiarele din custi, ca sa-l sature pe roman de democratie, iar pe occidental – de ideea unei Europe extinse. 
Iata ca si acum izbesc unii (intrati in rolul agentilor de influenta) cu clabatul de pamant, intrebandu-se melodramatic, atunci cand nu sunt bine serviti, daca asta-i Europa, pomul laudat… si urmeaza imprecatii greu de transcris.
Schimband unghiul, dinspre "cealalta parte" (inca nu ne putem lauda ca suntem o entitate) ne parvine o fina interogatie retorica: "Saraca Europo, cu asta te-ai pricopsit?", si se succed povestile cu banditi, cu murdarosi, cu purtatori de microbi navalind in hoarde dinspre Balcani, ca sa compromita raiul pe pamant. 
Pe langa retinerea, teama de "celalalt", functioneaza teama de noi insine. 
Odata cu intrarea in UE, am tras o linie, dar n-am bifat mare lucru.

Viorel Marineasa - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Director nou

Diana Spiridon este noul director la Directia MunciiAnul 2007 Aduce un nou director executiv la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie. 
In urma iesirii la functie a fostului director, Victor Neamtiu, postul i-a revenit acum Diana Spiridon. 
Victor Neamtiu a iesit la pensie cu multumirea ca a lasat in urma o echipa competitiva. 
El spune ca nici un director nu poate sa se afirme fara sprijinul colectivului si doreste sa le multumeasca tuturor angajatilor pentru sustinere si buna colaborare. 
Noul director executiv este Diana Spiridon. 
Ea preia institutia in momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, fapt care duce la un volum mai mare de munca in cadrul regionalei. 
Printre cele mai importante noutati se numara acordarea alocatiei pentru copii sub 2 ani, in cuantum de 200 RON, ajutoarele pentru plata incalzirii la familiile cu venituri mici precum si sprijinul financiat echivalent a 200 de euro pentru familiile nou infiintate. 
Prefectura judetului Arad sprijina eforturile Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei de a se alinia la legislatia europeana.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Farmacista agresata

O farmacista din Vlaicu a fost lovita si jefuitaSeara de luni s-a dovedit a fi una cu ghinion pentru o farmacista care a fost agresata exact la locul de munca.
Victima, F. Elisabeta, in varsta de 56 de ani din Arad este vanzatoare la o farmacie din cartierul Aurel Vlaicu.
In cursul serii de luni, in jurul orei 19.00, in timp ce se afla la serviciu, F. Elisabeta s-a trezit cu mai multe lovituri in cap.
Un tanar, necunoscut si la aceasta ora, a dat buzna peste farmacista, cu scopul de a o jefui.
Planul agresorului a fost usor dus la capat.
Acesta a reusit sa sustraga din sertarul unde victima tinea incasarile, o suma de 91 de lei, nu inainte de a o lovi pe farmacista de cateva ori cu o sticla in cap.
Imediat dupa incident, agresorul a si fugit de la fata locului.
Dupa cateva minute, domnul K. Stefan, a observat cele intamplate, tot dansul reusind sa telefoneze la Politie.
In scurt timp, o echipa operativa s-a deplasat la fata locului si au inceput cercetarile.
Victima a declarat ca agresorul are aproximativ 20 de ani si 1,65 m inaltime, iar in timpul jafului purta pe cap o caciula.
Pornind de la aceste indicii, si de la declaratiile martorilor, politistii au intocmit un portret robot al suspectului care a fost dat in urmarire.
Farmacista s-a ales cu o plaga cranio-cerebrala si a ramas internata la Spitalul Clinic Judetean pentru mai multe investigatii.
In prezent, cercetarile continua in vederea identificarii si prinderii autorului faptei.

A.M. Stoica - Informatia Aradului

  • Un Rotweiller periculos a atacat un baietel

Un Rotweiller a atacat un copilVecinii spun ca animalul este periculos, in timp ce stapanul spune ca nu a mai avut pana acum astfel de porniri
Un baietel de doar sapte anisori s-a ales cu rani grave si a tras o sperietura sora cu moartea, dupa ce a fost atacat, luni seara, de cainele unui vecin.
Cristian Nagy se juca cu prietenii pe strada cand din curtea vecina a iesit val-vartej un caine, rasa Rotweiller, care a sarit si l-a muscat de maini si de spate.
Baietelul a fost transportat de urgenta la spital cu masina unor prieteni ai familiei si a fost preluat de medicul Zeno Moldovan, chirurg pediatru.
"Luni seara, in jurul orei 18, a venit la Urgente un baietel care prezenta mai multe plagi muscate de un caine. Chiar daca baietelul a fost adus in stare de soc, nu a fost necesara spitalizarea lui, deoarece ranile nu erau adanci. I-am curatat ranile si le-am pansat". a explicat doctorul Zeno Moldovan.
Parintii copilului muscat de caine spun ca nu este pentru prima data cand patrupedul vecinilor ataca copii, deoarece, in urma cu cateva luni de zile, si fratele mai mare al lui Cristian a fost atacat, muscat fiind de picior.
Parintii disperati il acuza pe vecinul lor, Radu Halmagean de nepasare fata de incident, spunand ca acesta nici macar nu a venit sa se intereseze de starea baietelului.
Mai mult, tatal lui Cristian ne-a declarat ca Rotweillerul Roco nu este inregisrat la Politie.
Proprietarul cainelui a fost amendat cu cinci sute de lei.
Familia baietelului traieste pe strada Vasile Ureche, iar Cristian, baietelul atacat de caine, este unul dintre cei cinci copii.
Micutul ne-a povestit cum s-a intamplat nenorocirea.
"Eram la joaca cu baietii de pe strada si a venit o masina care s-a oprit langa noi si cineva din masina a sunat la sonerie. Cand nenea a deschis usa, cainele a iesit din curte si s-a aruncat pe mine, dar nu mai tin minte ce s-a mai intamplat dupa",
a povestit speriat Cristian Nagy.
Parintii spun ca au auzit totul din casa si disperati nu au stiut cum sa reactioneze.
"Eu eram in casa si i-am spus lui Cristi sa nu mai iasa afara ca era intuneric. Dupa cinci minute am auzit urlete si latraturi. Am iesit din casa si l-am vazut trantit la pamant cu cainele pe el. Era sa lesin", ne-a relatat mama lui Cristian, Elisabeta Pan.
"Am sunat imediat la ambulanta, dar nu aveau nici o masina sa trimita dupa noi si am chemat politia. Atunci, cu politistul si cu un prieten ne-am urcat in masina si am plecat la spital", ne-a declarat tatal copilului, Carol Attila Nagy.
Parintii ne-au mai povestit ca anul trecut, in septembrie, si fratele mai mare al lui Cristian, Norbert, a fost muscat de acelasi caine.
"Intrebati in zona, ca a mai muscat cainele si o alt a fetita si vecinul i-a dat fetei o ciocolata si gata, s-a terminat povestea. Pe mine m-a alergat intr-o seara pana in capatul strazii, de am zis ca mor de spaima si acum. Cristi trebuie sa suporte injectii si nici macar nu au avut bunul si simt sa isi ceara scuze. Au spus ca nu e de vina cainele, ca doar el nu stia ce face", a continuat mama baietelului.
Si un vecin din curtea imobilului in care traieste familia lui Cristian ne-a confirmat faptul ca animalul este pericutos.
"In urma cu doua luni, am fost atacat si eu. Veneam de la piata si noroc ca am avut plasa in mana ca altfel nu stiu ce se intampla si vecinului nici ca-i pasa", ne-a spus omul, care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea de teama vecinului cu care nu doreste sa aiba probleme. Dupa multe povesti, parintii lui Cristian ne-au relatat un lucru extrem de important: proprietarul cainelui nu avea acte pentru detinerea animalului.
Vizavi, Radu Halmagean, detinatorul frumosului exemplar de Rotweiller, ne-a relatat si varianta sa, in apropierea custii unde statea linistit Roco.
"Nu am vrut sa se intample una ca asta, dar trebuie sa recunosc ca Roco are treaba doar cu copiii astia. Cu nimeni nu are nimic. Este un animal bland si stiu ca nu a atacat pe nimeni pana acum. Il tin in cusca", a declarat Radu Halmagean.
L-am intrebat daca Roco este inregistrat, asa cum spune legea, la Politie "Intr-adevar, cainele nu este trecut in bazele de date ale Politiei, ca nu am stiut ca trebuie inregistrat", a continuat proprietarul.
Cu toate acestea, Radu Halmagean a recunoscut ca nu avea placuta de avertizare impotriva cainilor periculosi afisata pe poarta.
Proprietarul lui Roco s-a ales cu o amenda de cinci sute de lei pentru ca nu si-a supravegheat cainele si a fost nevoit sa promita politistilor ca isi va inregistra cainele.
Evenimente nefericite cu caini periculosi implicati au avut loc de-a lungul vremii, iar in urma cu aproximativ trei ani de zile un adolescent a fost omorat de propriul sau caine, rasa Rotweiller.
Tocmai de aceea, legislatia pentru detinerea cainilor periculosi este destul de severa si restrictiva.
Cainii periculosi trebuie inregistrati la Politie, la Asociatia Chinologica si este obligatorie vaccinarea lor periodica.
Mai mult, cainii periculosi se plimba doar cu botnita, iar nerespectarea acestor reglementari poate duce la masuri dure din partea autoritatilor.
Cu toate acestea, proprietarii de animale cu comportament imprevizibil ar trebui sa constientizeze ca indiferenta fata de cei din jur poate duce la evenimente din cele mai tragice.

Camelia Catean - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]