Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 9 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Explozie langa Arad

Pompierii au stins incendiul produsFostul combinat chimic de la Vladimirescu a fost zguduit de o explozie produsa la o fabrica de incarcare a buteliilor de aragaz care functioneaza acolo. Unitatea apartine Crimbo Gaz, firma patronata de omul de afaceri Cristi Borcea, unul dintre conducatorii clubului de fotbal Dinamo Bucuresti.
Doi muncitori, de 25, respectiv 56 de ani au fost raniti in urma accidentului. 
Din primele cercetari rezulta ca tanarul a fost afectat de explozia produsa in urma unei scurgeri de gaz pe cand eticheta buteliile. 
Deflagratia a avut loc chiar in fata sa, hainele i-au luat foc, muncitorul suferind arsuri pe 80% din suprafata corpului. 
Colegul care i-a sarit in ajutor a fost, la randul sau, afectat de flacari.
Barbatii au fost transportati de urgenta la Spitalul Judetean Arad. 
Ioan Marc, directorul adjunct al statiei, sustine ca la sosirea ambulantei, ambii barbati erau constienti.
Pe de alta parte, trebuie spus ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arad a deplasat la fata locului doua autospeciale, in fabrica aflandu-se sute de butelii incarcate cu gaz. 
"Cauzele exploziei sunt in curs de stabilire, in momentul de fata pericolul fiind inlaturat. Pentru orice eventualitate am lasat o masina in supraveghere", sustine colonelul Iustin Marseu, comandantul detasamentului de Pompieri Arad.  
Inspectorii ITM, politistii si pompierii au demarat o ancheta pentru a afla care au fost cauzele deflagratiei.
Usa blocata
Conform celor afirmate de doctorul Florentina Cartojan, de la Unitatea de Primire Urgente (UPU), ambele victime sunt intr-o stare grava. 
"Cel mai tanar, care este internat la terapie intensiva, are arsuri pe majoritatea corpului, peste 80% din suprafata corpului fiindu-i afectata de arsuri de gradul 2 si 3. I s-a acordat primul ajutor si apoi a fost internat la terapie intensiva. Cel de-al doilea pacient, un barbat de 56 de ani, care a incercat sa-l salveze pe primul, are arsuri la nivelul corpului, toracelui si membrelor superioare. Si el e internat la Reanimare cu o stare generala mai buna", a declarat Florentina Cartojan. 
La randul sau, tanarul ne-a povestit ca, pe cand punea sigiliile pe butelii a observat o flacara, apoi hainele i-au luat foc. 
"Am incercat sa ies afara, dar din cauza presiunii, o usa s-a blocat", spune muncitorul.

L.S. - Adevarul

  • Pensionarii aradeni cer patrimoniul PCR,  UTC si al sindicatelor dinainte de 1989

La mitingul pensionarilor a participat si Petre RomanJoi dimineata, incepand cu ora 10,30, in fata Palatului Administrativ s-a desfasurat un miting de protest al asociatiilor pensionarilor din municipiul si judetul Arad. 
Desi contau si pe prezenta unui numar insemnat de pensionari din mai multe localitati ale judetului, organizatorii au inceput protesteze in fata a aproximativ patru sute de varstnici, majoritatea fiind din municipiul Arad.
In loc de tribuna a fost folosita platforma unei Dacii utilitare, pe ea urcand presedintele Ligii judetene a pensionarilor, Ilie Cerna, presedintele filialei municipale, Vasile Vcghes si alti invitati, printre care Petre Roman, fost prim-ministru al Romaniei si liderul Sindicatului pensionarilor din transporturi - MAV din Ungaria, Horvath Ladislau. 
Reprezentantii pensionarilor au prezentat, pentru inceput, situatia grea in care este nevoita sa traiasca majoritatea varstnicilor, greutatea vietii de zi cu zi fiind data de nivelul foarte mic al pensiilor. 
Presedintele Ligii Pensionarilor, Ilie Cerna, a aratat faptul ca pensionarii din Romania isi doresc sa aiba parte de un nivel de trai la fel de decent ca si cel al pensionarilor din celelalte tari ale Uniunii Europene, dand exemplu, in accst sens, Ungaria. 
"Colegii nostri din tara vecina, pe langa faptul ca au pensii mai mari decat ale noastre, se bucura si de foarte multe facilitati si drepturi din partea statului" - a subliniat Ilie Cerna. 
"Spre exemplu, in Ungaria pensionarii beneficiaza de transport gratuit pe toate mijloacele de transport in comun local si national, mai putin cu avionul. In plus, facilitatile si gratuitatile pe care ei le au pentru a se trata in statiuni nici nu se pot compara cu cele ale noastre" - a mai spus domnia-sa.
Fostul premier, Petre Roman, a fost primit cu urale de protestatari. 
In discursul sau, Petre Roman a aratat ca, o data la patru ani. 
Inainte de alegeri, politicienii isi aduc aminte de marea masa a pensionarilor, careia ii cer votul, pentru ca apoi sa uite de ea. 
"A venit momentul ca pensionarii din aceasta tara sa se uneasca, sa devina solidari si sa isi trimita in Parlament propriii lor reprezentanti." - a subliniat cel care a pus bazele Uniunii nationale a Pensionarilor, organsim ce acum urmeaza procedura pentru a dobandi personalitate juridica. 
De aici inainte, mitingul a capatat un pronunjat iz electoral, vorbitorul aratandu-le celor prezenti in Piata Revolutiei ca in Parlamentul Romaniei trebuie sa fie alesi de pensionari acei oameni politici care militeaza activ pentru drepturile lor si care, o data ajunsi in forul legislativ al tarii, isi vor respecta promisiunile. 
La finalul mitingului, l-am intrebat pe fostul premier daca va candida la viitoarele alegeri parlamentare, din partea acestei uniuni a pensionarilor. 
"Daca pensionarii si reprezentantii tuturor fortelor care vor intra in aceasta alianta electorala vor cere acest lucru, desigur, voi candida pentru Parlamentul Romaniei" -ne-a precizat Petre Roman. 
Prin mitingul de protest de ieri, cei prezenti si-au dat acordul si asupra Memorandumului ce a fost depus apoi la Prefectura judetului Arad, pentru a fi inaintat Guvernului. 
Principalele revendicari formulate in acest document sunt urmatoarele. 
Adoptarea unei noi Legi a pensiilor, intrucat cea de acum ii nemultumeste profund pe pensionari; 
Posibilitatca ca dupa decesul sotului sau sotiei pensionar, partenerului de viata sa ii revina, ca mostenire, un cuantum de 50 la suta din pensia decedatului;
Recunoasterea organizatiilor pensionarilor ca urmase ale patrimoniului sindicatelor, patrimoniu de care sa beneficicze direct si acestea. 
Referindu-se la aceasta revendicare, presedintele Ligii judetene a pensionarilor, Ilie Cerna, ne-a precizat. 
"Inainte de Revolutie au existat trei patrimonii distincte, foarte valoroase. Primul dintre ele a fost cel al Partidului Comunist, cel de-al doilea al sindicatelor iar cel de- al treilea al UTC-ului. Avand in vedere faptul ca noi, pe vremea cand eram activi ca forta de munca am depus eforturi pentru construirea patrimoniului sindicatelor, dorim ca acum sa beneficiem si noi de ele nu doar cele trei mari federatii sindicale. Daca vom beneficia de acest patrimoniu, atunci un pensionar nu va mai fi nevoit sa plateasca bani grei pentru tratamente in statiunile balneo-climaterice, ca acum, cand ele sunt in mainile sindicatelor". 
La finele mitingului de protest, reprezentantul Ligii pensionarilor din judetul Arad ne-a precizat ca acest miting nu a avut un caracter electoral, dar a aratat ca astfel de manifestatii au loc in aceasta perioada in mai multe localitati din tara, iar la toate va participa si domnul Petre Roman.

Mihaela Cerna - Observator

  • IN EXCLUSIVITATE! "Cred ca votul din 2008 va confirma faptul ca oamenii au ales bine"

Interviu cu Gheorghe Falca - primarul AraduluiInterviu cu domnul Gheorghe Falca, primarul Aradului
- Daca 2005, primul an al mandatului dumnea-voastra a fost unul de pregatiri, de tatonari, 2006 a fost unul in care  s-a realizat un record in ceea ce privesc investitiile. Peste o mie trei sute de miliarde de lei vechi din cate stim noi. De unde au venit acesti bani si cum au ajuns ei la Arad, cata influenta politica exista in traseul acestor bani si al acestor investitii?
- Anul 2005 a fost anul de pregatiri, anul proiectelor, anul cu cele mai multe studii de fezabilitate, dar a fost si anul in care am gandit un nou buget pentru municipiul Arad dirijand o suma de bani pentru investitii. Anul 2006 a fost anul in care am atras foarte multe fonduri din multe domenii de la nivel guvernamental  si am reusit sa avem acel record al banilor alocati catre investitii, dar va spun ca anul 2007 deja a depasit nivelul de investitii fata de 2006. Evident ca exista si o implicare politica. In anul 2005 - 2006 Partidul Democrat se afla la guvernare si va pot spune ca mi-a fost usor sa fac acele demersuri pentru a atrage fondurile pentru municipiu Arad. Anul 2006 a fost anul in care s-au vazut primele lucrari de dimensiuni mici si medii, in anul 2007 se continua aceste lucrari, dar anul 2007 va fi anul in care vor incepe cele doua mari lucrari care insumeaza 80 de milioane de euro.
- Va referiti la refacerea centrului orasului?
- Ma refer la modernizarea orasului incepand cu zona Fat- Frumos, Calea Aurel Vlaicu, zona garii, Podgoria, Bulevardul Revolutiei, si Calea Romanilor. Este primul proiect in valoare de 35 de milioane de euro, iar al doilea proiect in valoare de 50 de milioane de euro va incepe in trei luni, care inseamna modernizarea a trei cartiere si aici ma refer la cartierele Gai, Bujac si  Sanicolau. Modernizarea incepand cu canalizare menajera, pluviala, drum.
- Discutam foarte direct. In ce masura credeti ca v-ar putea afecta ampolarea acestor lucrari in viitoarea campanie electorala, pentru ca sa fiu sincer o astfel lucrare de anvergura dupa 1989 nu s-a mai facut. Circulatia va fi bulversata daca nu se vor incheia lucrarile pana in momentul alegerilor lumea s-ar putea sa fie nemultumita...
 - Sunt cele mai mari investitii din momentul in care in Arad se construia combinatul chimic. Sunt investitii de dimensiuni enorme si evident ca va exista un disconfort pentru cetateni.Eu am incredere in cetateni, pentru ca ei realizeaza efortul pe care l-am facut in calitate de primar. Ei au vazut dimensiunea de modernizare a municipiului Arad si in 2008 vom fi in plin santier. Eu sper si cred ca va fi o bucurie pentru toti si nu se va trata votul din 2008 la nivel de sanctionare a faptului ca exista un santier in anumite zone.  Cred ca votul in 2008 va confirma faptul ca oamenii au ales bine in 2004 si ca Aradul este intr-o etapa noua de modernizare.
 - Prin acest raspuns as putea sa inteleg si faptul ca ne confirmati ca veti candida din nou in 2008.
 - Totdeauna am spus ca voi candida in 2008,  dar intodeauna am  spus ca vreau sa vad si reactia cetatenilor. Eu sunt bucuros pentru ca in toate sondajele care au aparut in ultima luna exista o intentie de vot fata de mine in procent de 62 la suta.
- Credeti ca v-a ajutat si conjuctura politica de la referendum?
- La referendumul din municipiu Arad au votat in proportie de 83 % pentru presedintele Traian Basescu.  Si vreau sa spun ca a existat in aceea perioada o campanie si impotriva lui Falca. Doua partide din Arad au trimis fluturasi in care au aratat o alipire intre Traian Basescu si Gheorghe Falca, evident pe punte negative.  Pentru mine a fost imbucurator ca exista o asemenea alipire si rezultatul in Arad a fost de 83%.
- Nu va temeti ca in urmatorii ani nu veti reusi sa atrageti la fel de multi bani pentru investitii si aici vrem nu vrem ne lovim de conjuctura politica prin care trece Partidul Democrat al carui membru sunteti.
 - Sunt sigur ca in acest an nu o sa reusesc sa aduc la fel de multi bani cat am adus in anii trecuti. Dar directia noastra de atragere a fondurilor se axeaza in acest moment pe fondurile structurale. Aradul este printre putinele orase care are deja un proiect acceptat pentru finantare din fonduri structurale si acest proiect este  in valoare de 15, 5 milioane euro in care Primaria Municipiului Arad finanteaza doar 0, 5 milionae euro. 15 milioane de euro vin gratuit. Acest proiect se numeste modernizare zona istorica asa cunoscut direct este proiectul care va reabilita linia de tramvai de la biserica sarbeasca pana la piata Romana. In interior, in zona istorica se vor moderniza 16 drumuri, troturarele, accesele si tot in acest proiect se va moderniza si podul Traian.
 - Cei care urmaresc presa stiu ca aproape in fiecare zi de luni mergeti la Bucuresti pentru a face loby pentru municipiu. Dar acum sunteti in opozitie. In aceste conditii va ganditi si la alte surse de finantare, la imprumuturi. Credeti ca Aradul va mai suporta o astfel de povara?
 - Vreau sa spun ca imprumutul nu este o povara,  in al doilea rand Aradul are un grad de indatorare doar de 11% in 2009. In rest este sub 10 %, un grad de indatorare foarte mic. Vreau sa va dau un exemplu: Primaria din Piatra Neamt are 24 % grad de indatorare din 25% cat permite legea.  Avem deja proiecte in municipiul Arad care nu pot fi finantate nici din bugetul propriu nici din cele structurale pentru ca nu indeplinesc conditii pentru fonduri structurale. Acest proiect este pentru cartierele Gradiste, Subcetate si o parte din Micalca, in valoare de 10 milioane de euro unde inseamna introducerea canalizarii pluviale, modernizarea drumului si a trotuarului. Acest proiect nu poate sa mearga pe fonduri structurale deoarece Uniunea Europeana nu accepta trecerea canalizarii pluviale in canalizare menajera decat in proportie de 30 % dar fara sa finanteze aceste proiecte.  Sigur se va apela la imprumuturi, si ele vor fi de aici incolo parte a fiecarui an administrativ, ca un mecanism, in momentul cand ai facut platile la primele transe in anul urmator sa declansezi alte si alte imprumuturi.
 - Opozitia politica hraneste populatia cum ca acest grad de indatorare este mai mare iar cu cat este mai mare oamenii vor plati in fiecare an taxe tot mai mari.
- Asa dupa cum stiti in anul 2007 impozitele sunt mai mici decat in anul 2006, mai mult de atat, vreau sa va spun ca in proiectul de hotarare pentru impozitele din 2008 vor fi egale cu 2007. Ceea ce va confirma ca in 2008 vor fi impozitele mai mici decat in 2006. Este falsa povestea aceasta a celor din opozitie. Eu stiu de ce fac  acest lucru, pentru ca Aradul a inceput sa se modernizeze si atunci pot spune stiti Aradul se modernizeaza pe banii nostrii. Ceea ce este un lucru fals. Pentru ca noi am reusit sa dezvoltam economic orasul si veniturile la bugetul local vin din aceasta dezvoltare. Vreau sa spun ca judetul Arad este pe locul trei pe tara la ceea ce inseamna produsul intern brut. Pe locul  1 se afla Bucurestiul cu Ilfov la un loc pentru ca nu vrem sa le tratam separat. Pe locul 2 se afla Timisoara, pe trei Aradul iar pe patru Constanta. Produsul intern brut spune foarte mult despre economia din Arad la fel cum crestera economica cu 14 % spune foarte mult. O crestere economica asa de mare este generata de trei mecanisme importante, iar unul din acele mecanisme importante sunt veniturile care merg  la investitii in municipiul. Veniturile au provenit din bugetul local asa cum am spus, o suma foarte mare evident din investitiile private care au cele doua componente: privat extern si privat intern. De aceea Aradul nu va avea in urmatorii 15 ani cresteri semnificative la nivelul de impozitare in schimb sigur vor avea in continuare imprumuturi pentru modernizarea municipiului.
- In opinia dumneavoastra care ar fi prioritatiile investitionale pentru anii viitori? Sa ne referim pana la momentul alegerilor locale din 2008.
- Nu, haideti sa luam pe proiecte. Pentru ca Aradul trebuie sa rezolve problema infrasctructurii. Si vreau sa va spun ca pana in anul 2009 Aradul va finaliza problema canalizarii. Aradul a avut in anul 2004 doar 60 % canalizare iar in 2009 va avea 97% canalizare. Ceea ce am reusit noi in 5 ani face cat jumatate din istoria Aradului din acest punct de vedere. In anul 2008 se finalizeaza si alimentarea cu apa unde Aradul ajunge la 99 % iar in 2009 drumurile din Arad vor fi intr-o proportie de 68% modernizate. Adica drumuri noi. Ramane la nivel de infrastructura ca pana in 2012 drumurile din municipiul Arad sa fie finalizate si acest lucru nu este un lucru ambitios ci este un lucru realist raportandu-ne la ceea ce inseamna un singur proiect de fonduri structurale pe care noi il pregatim si sigur vom rezolva aceasta problema. In ce priveste iluminatul public, o alta componenta a infrastructurii, este deja realizata intr-o proportie de 97% , mai avem putin la nivel de extindere si apoi lucram la ceea ce inseamna modernizarea acestui iluminat public. Unul din serviciile pe care un oras le realizeaza sunt parcurile, zonele de agrement si, trebuie sa recunoastem, sistemul de parcare care este un serviciu pe care orasele trebuie sa-l imbunatateasca  intotdeauna. Aceste lucruri vor fi duse pina in 2010 -2011  pentru ca atunci Aradul va avea banii necesari sa realizeze acele parcari supra si subterane intr-o proportie necesara. Acest proiect al parcarilor sper sa inceapa ori in toamna acestui an ori in primavara anului viitor. Aceste lucruri sunt lucrurile mari din punctul de vedera al infrastructurii. Din punct de vedere al dezvoltarii economice Aradul trebuie sa se gandeasca la etapa a doua, la ceea ce inseamna zona metropolitana si ceea ce inseamna etapa a treia, pol economic impreuna cu Timisoara in momentul in care autostrada ne va lega si atunci vom crea o atractie pentru toti investitorii care vor sa-si duca banii intr-o anumita zona importanta.  Pentru ca din acel moment Aradul si Timisoara va fi singura zona unde vom avea o populatie de peste sase sute de mii de locuitori, cu exceptia Bucurestiului.
- Vreau sa ating un subiect care cred ca v-a dat multe dureri de cap mai ales ca a fost foarte mult mediatizat si nu intodeauna de bine. Cert este faptul ca municipalitatea a pierdut, am inteles, o investitie de peste 16 milioane de euro. Bani care urmau sa fie investiti pentru realizarea unui mall in piata Mihai Viteazul.  Ce se va intampla, domnule primar, cu aceasta piata pentru ca, stiti foarte bine, au aparut tot felul de proprietari de gherete, de teren, unii chiar de piata, conflicte, judecati, tribunale, cum se va putea rezolva acest litigiu si mai ales ce perspectiva au oamenii, pietarii, cei care isi castiga painea de acolo si ce perspectiva are municipiul Arad ca sa aiba totusi  in buricul targului, daca putem spune asa, o piata moderna sau ma rog un loc civilizat...
 - Noi am avut un proiect de modernizare a pietei unde dimensiunea  pietei agroalimentare era dubla fata de ceea ce exista astazi.  Ajungea la 4000 de metri patrati, tot in acel proiect aveam o parcare subterana de 700 de locuri de parcare in centrul orasului, ceea ce rezolva o problema in zona care foarte greu o putem rezolva in viitor. Interesul unor oameni, generat cu interesul unor profesori universitari care i-au finantat pe acesti oameni si care au platit pe unii avocati ca sa ne sicaneze mai mult decat sa castige, a facut ca investitorii care doreau  sa faca aceasta investitie, si ei erau in numar de trei, la concurenta, adica un lucru bun pentru municipiu Arad, sa ne anunte elegant ca nu pot sa astepte atit de mult timp si  s-au dus in alta parte. Eu va pot spune ca unul din investitori are lucrarea inceputa in municipiul Deva. Acest conflict sustinut de unii oameni importanti din Arad a facut ca orasul sa piara aceasta investitie si noua ne-a ramas doar un singur lucru: sa modernizam noi piata din banii nostri. Astfel ca in acest moment S.C. TOP finanteaza prima etapa de modernizare a pietei, iar Primaria Arad va finanta etapa a doua. Pentru ca  Aradul trebuie sa aiba o piata  si va avea o piata. Cei care ne atacau aduceau in valoare acest lucru si dezinformau populatia ca noi desfiintam piata. Noi am fi modernizat piata si am fi avut poate cea mai moderna zona din municipiu Arad. Numai agroalimentara. Deci lucrurile sunt lamurite, acolo vom avea doar piata agroalimentara cu un regulament de aprovizionare, cu mecanism de parcare, pentru ca trebuie sa recunoastem ca ceea ce avem astazi acolo nu ne face cinste si ma refer nu la nivelul de produse unde lucrurile stau bine ci la nivelul de organizare  si de curatenie.
- Sa ne intoarcem la perioada de mandat care s-a scurs din momentul in care ati devenit primarul municipiului Arad si vreau sa va intreb cate investitii s-au finalizat din ceea ce v-ati propus din clipa in care ati castigat primaria.
 - Vreau sa faceti o diferenta , eu in campania electorala am promis foarte putine lucruri, de atunci  ma gandeam ca un politician trebuie sa promita putin si daca reuseste sa faca mai mult.
- Dumneavoastra ati avut totusi anumite proiecte, planuri...
- Eu in capul meu am avut multe planuri si ma bucur ca unele dintre ele sunt depasite, dar in campanie am dat un raspuns la un moment dat cand oamenii, cred ca si dumneavoastra si altii m-ati intrebat cum vad eu Aradul  in 2008. Si eu am spus ca vad Aradul in 2008 un mare santier.  Si imediat a venit intrebarea cum si de ce, un mare santier. Orasul trebuie sa se modernizeze, daca nu acceptam ca orasul sa se modernizeze inseamna ca nu vrem sa facem nimic.Si acum daca ne ducem in oras constatam ca astazi sunt 62 de santiere in municipiu. Si am spus, nu au inceput cele doua lucrari mari, ne aflam in acea etapa de modernizare  interna, acest lucru, v-am spus, va fi cam pana prin 2012. Legat de acest aspect ne gandim la etapa a doua care va incepe in 2010 si inseamna acea zona metroploitana si ne gandim la etapa a treia care va fi acel pol economic. Noi trebuie sa mergem pe trei directii si repet, unu, modernizare interna, doi, extindere ce inseamna zona metropolitana si trei, un parteneriat  pentru pol economic. Astea sa fie cele trei directii ale Aradului care, sigur, orice politician va veni trebuie sa le indeplineasca Si acum suntem in faza unu de modernizare si de pregatire a conceptelor doi si trei.
- Oricum, ati riscat destul de mult pentru ca daca va mai amintiti chiar in primele luni de mandat vocile opozitiei  spuneau  si va criticau pentru studiile de fezabilitate, pentru proiectele tehnice, pentru PUD-uri, PUZ-uri si viziunea pe care ati avut-o vizavi de municipiul Arad. Lucruri pe care le-ati prezentat in Consiliul Local pentru aprobare.
Primarul Falca isi prezinta viitoarele proiecte- Trebuie spus la toata lumea ca fara documente nu poti sa faci nimic. Tot fara documente nu poti sa atragi fonduri, atunci  opozitia realiza ca Aradul incepea o noua etapa, aceasta etapa de modernizare, pentru ca noi daca nu aveam proiectul bun pentru zona istorica nu puteau sa vina bani gratis in valoare de 15 milioane, nu aveam proiectele bune pentru cele trei cartiere, Gai, Bujac si Sanicolau, nu puteam  sa luam 50 de milioane de euro de la Banca Mondiala la care noi sa dam inapoi doar 10 milioane de euro. Deci 40 de milioane tot gratis. Si vreau sa spun ca in Romania doar Aradul si Bucurestiul au obtinut imprumut de la Banca Mondiala desi la inceput in competitie au fost 17 primarii. La Bucuresti s-a facut selectia si am ramas 4 primarii. Fara aceste proiecte nici nu puteam sa discutam, fara proiecte bune nu puteam primi finantare, evident ca aceste lucruri dureaza si costa si oamenii din primarie muncesc pentru aceste lucruri, dar opozitia zic ca si-a facut doar rau votand impotriva acestor lucruri pentru ca in anul 2008 si eu o sa-i intreb in fata  cetatenilor din Gai, Bujac si Sanicolau de ce au votat impotriva, o sa-i intreb de ce au votat  impotriva sa modernizam zona centrala, de ce au votat impotriva sa modernizam zona istorica. In 2008 o sa pun si eu intrebari, pentru ca dupa cum ati constatat eu rabd aceste atacuri ale unor oameni din opozitie pentru ca pe mine ma intereseaza proiectele si mai putin cuvintele urate pe mi le adreseaza.
- Bun, ei si-au luat rolul in serios, ma rog, o parte din ei, si-au luat rolul in serios de opozitie...
- Pot sa fie in opozitie cu primarul Falca, dar nu in opozitie cu canalizarea din Gai, Bujac, Sanicolau.  Cred ca sunt in opozitie si cu oamenii care i-au votat.
- Zona metropolitana...
- Este deja un concept cunoscut, noi lucram la el, eu cred ca in toamna sau in primavara vom face chiar un document intre Arad si primariile din jur pentru zona metropolitana baza unu, daca va uitati inspre Zadareni in acest moment lucram la un drum de patru benzi, am dus canalizarea pana la marginea orasului si apa, astfel incat Zadareniul sa se poata lega la canalizare.
- Acel drum cu patru benzi va duce cumva la autostrada?
-  Nu, trece autostrada peste el. Am mers pe principiul ca in toate iesirile din Arad trebuie sa fie patru benzi, e un principiu care ne duce la nivelul nostru de comunicare cu ceilalti. Continuam la nivelul comunei Sofronea, am acceptat si am sprijinit sa se racordeze cu canalizare la municipiul Arad. Exact in zona Gai, unde noi am dimensionat conductele astfel incat sa faca dansii acest lucru. La nivelul comunei Livada avem canalizarea dusa pana la Metro, lor le mai trebuie doi kilometri si se racordeaza la noi si asa pot sa continui si cu celelalte utilitati ca de fapt zona metropolitana inseamna ca si cei din jurul orasului sa aiba aceleasi conditii de confort precum in municipiu, astfel incat in inelul numarul unu al municipiului sa avem zonele de locuit, in inelul numarul doi sa existe zone industriale, zone comerciale, urmeaza inelul zonei metropolitane, unde comunele din jur vor deveni zone atractive pentru viitoarele cartiere lucru care se vede deja in Sanleani, Vladimirescu, Zadareni si sunt sigur ca va exista si in Sofronea, iar  finalul zonei metropolitane 1 va genera noi locatii de zone industriale si noi avem in cap sa dezvoltam zona Combinatului Chimic ca o viitoare zona industriala.
- Spuneti-mi, primarii acestor zone despre care ne vorbeati vor fi in opozitie cu proiectul dumneavoastra? Nu se tem ca vor ramane pe dinafara?
- In prima faza au avut o anumita reticenta pana au constatat ca nu exista o discutie administrativa, comunele vor ramane in continuare comune, vor avea un mare castig, ele se dezvolta, apar investitii in comunele lor si in imobiliare ceea ce aduce venituri la buget si cu acele venituri exista modernizarea urbana.
Singurul interes pe care l-am avut cand a fost vizita ministrului Orban aici a fost ca toate proiectele care sunt la ora actuala in municipiul Arad sa ramana in aceiasi pozitie, am obtinut promisiunea ca nu vor interveni modificari, e adevarat ca era foarte greu sa intervina cu modificari, deoarece autostrada se afla intr-o faza finala de pregatire a documentatiei pentru licitatie. Acum o saptamana am prezentat impreuna cu presedintele CJA si cu primarii din Pecica si Nadlac discutiile care le-am avut cu proiectantii pentru autostrada Arad-Nadlac. Aceasta autostrada are puncte fixe. El este obtinut in anul 2003 intre Ungaria si Romania,  astazi este vizibil in zona de nord a orasului Nadlac mai este punct fix in legatura pe DN 7 intre autostrada Arad-Nadlac si Arad-Timisoara de aceea este foarte greu sa mai intervin politic sa mai mut ceva, interventia trebuia facuta cand s-a gandit traseul, cand Aradul a obtinut patru coborari lucru important pentru noi, deoarece ne intereseaza acest acces de pe autostrada  si ne intereseaza dezvoltarea unor zone din jurul autostrazii.
- A doua chestiune era cand se vor demara lucrarile la autostrada pentru ca observ ca ministrii vin si pleaca si lucrarile nu pornesc…
- Licitatia ar trebui sa inceapa in luna august, septembrie pentru constructori. Sper ca ministerul sa nu intarzie acest termen pentru ca datele erau finale si se lucra la caietul de sarcini pentru tronsonul  Arad- Timisoara. Pentru tronsonul Arad-Nadlac in 12 luni din cele 18 programate firma de proiectare va elabora atat studiu de fezabilitate cat si caietul de sarcini pentru licitatia constructorului pe traseul Arad-Nadlac.
- Un alt subiect, iubitorii de sport au trait un moment fericit cand au vazut ca echipa lor de suflet, UTA, a ramas in prima divizie. Sigur ca este o povara in plus pentru administratia locala insa UTA are un blazon care merita respectat si continuat. Cat de mult s-a implicat primarul Gheorghe Falca si cat de mult doreste sa se implice de acum incolo in sportul rege?
- In curand o sa va prezint si o statistica la nivelul investitiilor Primariei municipiului Arad in  sportul aradean si in particular in fotbalul din Arad. Mai mult de atat aceasta statistica se va face in raport si cu celelalte municipii  acolo veti avea cateva surprize, suntem pe podium la nivelul finantarii atat a sportului cat si a fotbalului. Vreau sa va spun ca in anul 2004 cand stadionul era revendicat si trebuia sa intre in posesia familiei Neumann, printr-o negociere si un respect pe care l-a avut familia Neumann fata de Arad, stadionul a intrat in proprietatea municipiului, a fost poate pasul cel mai important.
Nu m-am priceput la fotbal si de aceea intotdeauna am tratat cu respect oameni care s-au ocupat de fotbal, dar in momentul in care UTA a cazut in C si fosta conducere a clubului UTA nu reusise sa mentina echipa intr-o pozitie in liga a doua impreuna cu Sandu Ion am avut o discutie care a dus la gasirea inca a unui partener la nivelul clubului UTA si apoi evenimentul care se stie negocierea cu Clubul Salonta, negocierea cu domnul Vizer, pe care il respect foarte mult pentru ca a avut aplecare pentru noi stiind ce momente au fost atunci, iar la acea negociere obligatiile primariei erau de a intretine, de a aduce stadionul la nivelul de a primi aviz pentru joc in divizia A. Vreau sa spun ca din cei trei parteneri care au plecat la drum Primaria a fost singura care a facut eforturi foarte rapid, un efort de peste un milion si ceva de euro pentru a duce stadionul in aceasta etapa de modernizare. In continuare noi trebuie sa modernizam bazele sportive si de aceea am inceput cu cele doua terenuri cunoscute de la ICRTI, in acest moment lucram la stadionul Sega unde speram sa avem pe langa vestiar si gazonul artificial care sa vina in sprijinul antrenamentelor pe timp de iarna. Vom continua cu nocturna la stadionul UTA, lucru care a inceput la nivel de proiectare si speram ca pana in mai anul viitor sa aveam aceasta nocturna. Si o modernizare la nivelul stadionului actual care sa ne obtina avizele necesare pentru competitiile interne, avize care pe an ce trece se obtin din ce in ce mai greu. Eu va pot spune ca anul acesta in mecanismul sportiv de fotbal vom cheltui in jur de 24 de miliarde de lei.
- O alta tema pe care as vrea sa o discutam, periodic vad ca apar scandaluri marca Falca, probabil ca se vinde bine brandul. Opozitia marsaza mult pe aceasta chestiune si din cauza procentelor pe care le aveti dumneavoastra in sondaj. Ati fost acuzat ca ati cheltuit foarte multi bani pentru constructia patinoarului, se putea face mai ieftin acest patinoar?
- Se putea sa nu se faca! Si daca nu se facea era cel mai ieftin. Discutia este astazi la nivelul municipiului Arad. Orice fac e foarte scump, ori ce fac, fac prietenii mei, nu stiu cum se face dar numai prieteni sunt. Dar cel mai important lucru este ca peste ani cand nu voi mai fi primar, oamenii vor spune vin la patinoarul pe care l-a facut primarul Gheorghe Falca si e bucuria mea. Marele castig al oamenilor este bucuria din ochii copiilor pe care mi-i mai amintesc si acum la momentul inaugurarii patinoarului.
- Mai vreau sa discutam doua subiecte, domnule primar, care ajung din diferite zone ale orasului la noi, la redactie, centura Aradului, pasaj peste liniile de tren in zona CET-ului…
- Acest lucru de obicei trebuie spus la cei care administreaza drumul respectiv el fiind la AND cred ca Prefectura ar trebui sa se implice mai mult la acest nivel, ea este reprezentantul Guvernului in teritoriu. Ce am putut noi sa facem in urma cu cativa ani am solicitat sa se elaboreze un studiu de fezabilitate, pentru cele doua pasaje ambele fiind de 7 milioane de euro, atunci cand a fost vizita ministrului Berceanu aceste pasaje au fost la solicitarea noastra introduse in zona de finantare, in capitolul de investitii. Asa cum v-am spus in momentul in care a fost domnu Orban aici i-am cerut ca aceste lucrari din Arad sa nu se opreasca si aceste lucrari insemnand autostrada, cele doua pasaje, centura de sud-est a municipiului Arad, care inseamna un drum care pleaca de la Calea Timisorii trece Muresul merge spre Sanicolaul Mic, intre el si Fantanele trece Muresul prin spate pe la Vladimirescu merge direct in zona combinatului chimic. Aceste trei investitii sunt investitii apartinand Ministerului Transportului, ele sigur vor rezolva o problema de trafic si vor rezolva ceea ce am spus eu la un moment dat, inelul numarul doi al municipiului Arad.
- In ce masura Aradul se incadreaza in normele europene de mediu ?
- Noi avem niste timpi de a indeplini anumite conditii si va dau exemplu la nivelul canalizarii pana in 2010, la nivelul centralei termice pana in 2013, avem termene pentru a finaliza anumite lucruri. De aceea am si spus la un moment dat ca noi trebuie sa luam si un imprumut pentru canalizarea pluviala si centura din Gradiste, Subcetate si Micalaca ce a a mai ramas pentru ca suntem obligati sa finalizam aceste lucrari. Rade lumea de noi  daca in Aradul lui 2009 nu avem aceste lucruri finalizate.
- Cetatea Aradului, ati spus ca va reveni circuitului turistic, civil, in ultimele zile, ministrul aradean al apararii Teodor Melescanu ar fi infirmat aceste proiecte pe care le-a stabilit Consiliul Local tot impreuna cu o parte din cei care sunt acum la guvernare.
- Eu am fost surprins de domnul Melescanu, de care tot timpul am spus ca am avut o relatie buna, cand a facut vizita in Arad, oficial nu s-a intalnit cu primarul Aradului, eu cred ca este o problema de diplomatie, de respect institutional atunci cand ministrul se afla pe teritoriul unei locatii, obligatoriu trebuie sa se intalneasca cu primarul, macar sa se salute. Faptul ca domnul ministru a si venit sa discute despre Batalionul din cetatea municipiului Arad si discuta lucruri care sunt interesante si importante pentru municipiu Arad, in aceste conditii eu cred ca el a fost sfatuit sa ia o astfel de decizie de colegii de la prefectura, care de la o vreme vor sa ne arate ca ei sunt mari politicieni, eu le-am si spus ca de abia astept sa candideze la primarie in 2008 sa vada si ei perceptia publica, pentru ca asa,  vedeti, viteji pe la spate sunt multi, important sa vedem ce fac oamenii pentru municipiu Arad. Revenind la cetate,  noi avem documentele elaborate.
- Dar ati fost anuntat oficial de aceasta schimbare de macaz in privinta subiectului?
- Nu, oficial nu am fost informat! In intalnirea pe care am avut-o la Info tv pe holuri, intamplator, cu domnul ministru  l-am informat si i-am spus in ce stadiu suntem noi si sa verifice documentele in cadrul ministerului pentru ca eu am fost acolo de la usa de ministru pana la ultimul general care se ocupa de aceasta treaba si stiu foarte bine ceea ce trebuie facut, timpii pe care trebuie sa ii avem pentru a realiza obiective. Pentru ca in momentul in care cetatea s-ar preda din punct de vedere  al documentelor ne trebuie cel putin  16 luni sa punem in practica studiile de fezabilitate pe care le avem ceea ce inseamna minim 16 luni de investitii si modernizari in zona, spunand direct faza unu, evident ca vor urma fazele 2,3 si 4 care inseamna in total 200 milioane euro.
- As vrea sa vorbim putin despre acele audieri facute de DNA, un subiect mereu amintit de opozitie...
Primarul Falca spera ca aradenii ii vor aprecia realizarile- Tot constat ca unii editorialisti, oameni politici amintesc obsesiv acest subiect. Se stie foarte clar ca exista un control la care primarul, viceprimarul si cativa angajati de aici au avut audierile respective. Vreau sa transmit cetatenilor si tuturor celor interesati ca oamenii politici trebuie sa fie verificati si controlati.  Daca va uitati Toni Blair desi este premier este controlat, Helmut Kool a fost si chiar i s-au gasit greseli  si alti mari politicieni. Important pentru noi este ca intr-un stat de drept politicienii sa fie controlati si sa nu fie ca in vremea PSD cand nu avea nimeni curaj sa se atinga de ei.  Cred ca trebuie sa recunoastem ca noua, politicieniilor, nu ne convine acest lucru, dar cel mai important pentru mine si pentru oameni este sa facem lucruri bune in  municipiu. Chiar daca aceste probleme sunt DNA daca o sa fie bine, o sa fie bine, daca nu o sa fie bine, eu o sa platesc si cu asta basta, dar sa ajungem in municipiu Arad, dupa ce faci trei strazi iar aduci aminte, dar totusi e acuzat de DNA, iar a facut trei strazi si isi aduc aminte ca a fost chemat la DNA, am ramas cu mentalitatea veche in care politicienii nu ar trebui sa fie chemati acolo, nu ar trebui sa fie verificati,  s-au cand sunt chemati ei din start sunt vinovati. Eu ii rog pe cetateni sa aiba incredere in mine ca nu am facut nici o greseala si pentru mine cred ca conteaza modernizarile si lucrarile care sunt azi in Arad.
- Fenomenul politic, sunteti implicat in conducerea interna a PD, partid care a avut un succes de invidiat la referendum. Pentru ca sa fim cinstiti presedintele Traian Basescu este exponentul Partidului Democrat, putem transfera o parte din victoria lui Traian Basescu in spatele acestui partid.
- Trebuie sa recunoastem ca Traian Basescu este produsul PD la fel cum gandeste Traian Basescu gandesc si liderii PD, sunt aceiasi care au fost in anul 2004 si cred ca este normal sa gandim la fel cu omul pe care cetatenii l-au ales presedinte. Cea mai mare greseala o fac cei care vor sa gandeasca altcumva decat presedintele Romaniei si vor sa fie si la putere. Poti sa gandesti altcumva decat gandeste presedintele Romaniei, e o normalitate, doar ca atunci esti in opozitie. Pe mine m-a bucurat 21 mai cand am fost in strainatate intr-o delegatie iar in momentul in care am avut intalnirile cele mai oficiale felicitarile nu au venit pentru Traian Basescu direct ci au venit pentru populatia din Romania, spuneau ca cetatenii din Romania au intrat mai devreme in Uniunea Europeana decat o parte a politicienilor.  Acum este treaba oamenilor politici care au facut ce au facut sa-si faca propria analiza. Eu cred ca multi ar trebui sa-si faca analiza. Vedeti eu sunt ales prin vot uninominal si stiu ce inseamna sa primesc acest vot direct, parlamentarii sunt alesi pe liste. Daca ai o relatie mai la stanga, mai la dreapta la presedinte mai sus, mai jos poate ajungi parlamentar. Eu abia astept ziua in care va avea loc votul uninominal si atunci parlamentarii nu vor mai lua asa decizii cum vor X sau Y din varful partidului ci vor lua decizii consultand propriul electorat. Si m-am bucurat ca electoratul liberal intr-o proportie de 60% a votat pentru Traian Basescu, acest lucru spune multe, si felicit electoratul liberal care a fost aproape de presedintele pe care si l-au ales.
- Nu numai electoratul liberal ci si cel al social democratilor...
- Eu ma bucur ca toti cei care conduc azi Romana prin premier si prin guvernamentale sunt liberali, este destul de dificil sa explici lumii cum este premierul numit de presedinte, e adevarat dupa ce e validat de Parlament si cum se poate intoarce impotriva celui care pana la urma i-a oferit aceasta functie.
- Momentul referendumului a trecut, e clar romanii il vor pe Traian Basescu la Cotroceni, mai e o problema Partidul Democrat e in opozitie. Avem un guvern ultraminoritar, un guvern destul de subtire, e parerea mea si nu cred ca veti fi de alta parere si aici ma refer la personajele care conduc ministerele din guvern, un guvern pe care PD vrea sa-l amendeze chiar lunea care urmeaza cu o motiune de cenzura, care ma rog a avut cateva balbe politice.
- Ce sanse are aceasta motiune, daca se negociaza cu PSD, cu UDMR, cu PRM?
- Luni am fost delegat de partid sa particip la postul de TV Realitatea, la o emisiune unde am prezentat exact punctul de vedere al PD cu privire la motiune. Aici lucrurile sunt simple, PD a guvernat doi ani pentru ca a obtinut un scor in alianta si pentru ca Traian Basescu a oferit functia de premier reprezentantului aliantei si astfel doi ani de zile Partidul Democrat a facut tot ce a putut pentru ca Romania sa intre in Uniunea Europeana. Dupa ce s-a indeplinit acest obiectiv premierul cu PSD, PRM si cu partenerii UDMR si PC au scos de la guvernare PD si au creat acest guvern minoritar. Cred ca dupa referendumul din 19 mai trebuie sa vedem cine sunt majoritatea guvernamentala si cine e in opozitie. In urma cu noua luni PSD-ul initiase o motiune de cenzura guvernului, care lucra atunci pentru aderarea in Uniunea Europeana. Astazi, cand avem un guvern minoritar  logica lucrurilor ar fi ca PSD si PRM sa mentina acest vot, dar eu cred ca vor confirma ca sunt la guvernare langa liberali, e adevarat ca sunt la guvernare doar in esalonul parlamentar unde liberarilor o sa le voteze legile pe care PSD-ul doreste si o sa le cada legile la care PSD se opune. Va fi un continu santaj, ceea ce Romania nu are nevoie in acest moment cand ar trebui sa fie o situatie guvernamentala puternica. Doar ca ei o sa se bucure ca unii sunt la guvernare, PNL, si unii, PSD, isi ating interesele proprii. Interesele acestor oameni o sa fie realizate, problema este daca interesele Romaniei o sa fie realizate. Intotdeauna interesele unei tari sunt puse in aplicare de o mare majoritate parlamentara care sustin un guvern. In acest moment motiunea de luni va aduce o mare clarificare, unde se afla cele trei partide: PSD, PRM si PC, adica la guvernare sau in opozitie.
- UDMR-ul e clar unde se afla...
- Da, pozitia UDMR-ului e clara si logica. Deja PSD-ul realizeaza momentul ridicol, parerea mea ca ei luni vor fi plecati, unii pe acasa, unii pe la bunici, unii o sa se abtina si o sa spuna ca o sa lase votul acesta la nivelul parlamentarilor, adica liderii partidelor sa se ascunda acum in spatele autonomiei politice, dar vazand pozitia in care se afla ei, parerea mea ca PSD-ul va inainta el o motiune de cenzura.
- Din punct de vedere politic cat de mult pot afecta aceste jocuri politice administratia locala, municipalitatea...
- Acum, cinstit pentru municipiu Arad de afectat nu ne afecteaza cu nimic. Un singur lucru se poate spune, nu o sa pot sa aduc atatea fonduri cate am adus pana acum dar acest lucru nu este un lucru care ne afecteaza direct. Deja, noi avem directia clara in cadrul municipiului Arad, proiectele noastre sunt bine definite iar actualul guvern asa cum se stie nu poate sa stea decat pana la finele anului 2008 ceea ce inseamna un an si cateva luni de zile, ceea ce pe noi nu ne afecteaza atat.
- Omul politic, Gheorghe Falca, privind piesele de pe tabla de joc crede ca este oportun ca PD-ul sa revina la guvernare sau este mai bine ca PD-ul sa ramana in opozitie?
- Deci, guvernarea trebuie sa fie facuta de o echipa care sa aiba o majoritate parlamentara, iar in acest moment majoritatea parlamentara poate fi facuta de PNL,  PSD, PRM sau cum a fost PNL, PD, UDMR ceea ce cu regret colegii liberali au rupt. PD nu va guverna cu PSD-ul. Pana la alegeri, evident, daca viata te va obliga sa faci altceva, dar pana la alegeri PD-ul nu va guverna niciodata cu PSD-ul.  Si este o logica a electoratului. Noi am fost adversari in campanie de aceea ne surprinde pozitia PNL-ului care guverneaza acum cu PSD-ul. Eu cred ca viata politica se va clarifica in momentul in care vom avea alegeri anticipate pana atunci o sa mergem  taras si este pacat ca Uniunea Europeana ne ofera 30 de miliarde de euro si ca sa va dati seama banii acestia ce valoare au, autostrada Arad-Bucuresti valoreaza cam cinci miliarde. Europa ne da de vreo sase ori autostrada Arad-Bucuresti si noi ne invartim in jurul unor subiecte sa-l suspendam pe presedinte ca el ne face rau.
- Ce ati vrea sa le transmiteti celor care vor citi acest interviu?
- In primul rand vreau sa le multumesc de votul din 19 mai. Trebuie sa recunosc ca pentru mine nu a fost o surpriza, mergand in fiecare zi pe santierele din Arad tot al treilea, al patrulea om venea si imi spunea clar ca nu trebuie sa votam si guvernantii au vrut sa ne intinda o plasa, dar pentru multi oameni, 83% din municipiul Arad, a fost o surpriza.  Vreau sa le multumesc ca accepta  si suporta investitiile noastre desi unele merg mai incet, altele mai repede dau exemplu strada Ogorului din zona Aradul Nou unde se lucreaza si oamenii nu au acces cu masinile, zona Fortuna, Predeal, dar cred ca oamenii vad ca noi vrem sa imbunatatim viata orasului si sa o modernizam. Si doresc sa le multumesc pentru increderea pe care mi-o acorda mie. Va pot spune ca ultimele sondaje sunt surprize mari pentru oamenii politici din Arad si cred ca prin ceea ce fac eu si echipa mea la nivel de relatie cu oamenii au adus la existenta acestor sondaje iar eu sper ca in continuare relatia intre mine si cetateni sa fie buna si lucrurile noastre sa fie cit mai apreciate de catre oamenii din municipiul Arad. 
- Va multumesc!
- Si eu va multumesc!

Sorin Ghilea - Informatia Aradului

  • Curse aeriene spre Stuttgart

Directorul Aeroportului Arad - Dan Balacel prezinta perspectiveleDoua companii negociaza si ele cu conducerea Aeroportului Arad pentru curse low-cost.
Curse aviatice spre Stuttgart, din 5 septembrie. Acesta a fost anuntul facut, joi, de directorul Aeroportului Arad, Dan Balacel.
"Astazi am primit confirmarea ca din 5 septembrie vom avea primul zbor spre Stuttgart. Vor exista zboruri spre Germania de doua ori pe saptamana, iar vanzarea biletelor va incepe din 1 iulie", a adaugat managerul.
Ba mai mult, Dan Balacel sustine ca Aeroportul negociaza in acest zile cu alte doua companii low-cost care vor sa introduca zboruri pe baza aradeana (companiile Wizzair si Myair), care aproape sigur vor opera pe Aeroportul din Arad fie incepand cu programul de iarna (adica din octombrie), fie cu programul din primavara (din martie).
Managerul a adaugat si faptul ca, de marti, a fost introdus inca un zbor spre Verona si ca de acum vor fi trei zboruri pe saptamana spre aceasta locatie.
30 de avioane
Potrivit directorului, Terminalul Cargo merge si el bine, dupa fuziunea cu Aeroportul Arad.
"Si Terminalul are o dezvoltare majora, cu o crestere de 20% in primele patru luni ale anului, comparativ cu primele luni din anul trecut. Numai in ultimele doua saptamani s-au procesat 156 de tone de marfa, cu un flux de aproximativ 30 de curse", a punctat Balacel.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate, insa, in ultima perioada la numarul de pasageri, cresterea fata de primele luni ale anului trecut fiind de 260% (de la 2.228 la 5.790 pasageri).

A.B. - Adevarul

  • Expozitie de fotografie

Artistii fotografi maghiari si romani s-au intalnit la Sala ClioLa Sala Clio a fost vernisata o expozitie de fotografie apartinand unor artisti din Bekescsaba, Ungaria.
Coaborarea dintre Fotoclubul aradean si artistii maghiari dureaza de mai multi ani.
In aceasta colaborare sunt implicate si autoritatile locale din cele 2 orase.
La Sala Clio se afla expuse aproape 60 de lucrari.
Subiectele abordate sunt dintre cele mai variate, peisaje, portrete, nuduri, natura moarta si macrofotografie.
Conditia ca lucrarile celor 12 fotografi sa fie incluse in aceasta expozitie a fost ca pozele sa fie expuse in premiera.
Expozitia de  la sala Clio poate fi vizitata timp de 2 saptamani, zilnic intre orele 9-17.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]