Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 9 mai 2007
Stirile TVA aici
  • De ieri, lumea Euromarionetelor s-a deschis pentru cei mici

De ieri s-a deschis lumea EuromarionetelorZarva multa, agitatie, strigate vesele, multa bucurie si si mai multa nerabdare. 
Unde toate astea? La Teatrul de Marionete, bineinteles, acolo unde, ieri, la ora pranzului, s-a deschis editia cu numarul VIII a Festivalului International de Arta a Animatiei "Euromarionete". Mica sala a Marionetelor aradene a fost plina de copii dornici sa vada primul spectacol al festivalului – minunata poveste a "Craiesii Zapezii", transpusa scenic cu o delicatete extraordinara de regizorul Victor Ioan Frunza, intr-un decor miniatural – o adevarata bijuterie ce poarta semnatura scenografei Adriana Grand.
Dar, inainte sa inceapa depanarea povestii, pe mica scena a Marionetelor au urcat directorul acestui teatru, Radu Dinulescu, si primarul Aradului, Gheorghe Falca, pentru a marca deschiderea festivalului si pentru a le ura celor mici vizionare placuta a unui numar cat mai mare de spectacole. 
Pentru primar se pare ca a fost un discurs cu totul inedit, intrucat publicul caruia i s-a adresa ieri a fost unul cu totul special: lipsit de complexe si total dezinteresat de culoarea politica a edilului sef. 
Ca atare, primarul Gheorghe Falca s-a pliat imediat la atmosfera, atunci cand, dupa ce a spus Buna ziua din sala un cor de pici l-a salutat cu un Ciaoooo prelung. 
Discursul sau nu a tinut mult, rezumandu-se in a le spune celor mici ca e cazul sa-si convinga parintii sa ii aduca la cat mai multe dintre spectacolele ce se vor juca in festival, promitand ca atunci cand fiica sa (ce are acum doar trei luni) va fi un pic mai mare o va aduce la spectacolele de marionete si papusi.
Gheorghe Falca s-a adresat si parintilor, spunandu-le sa nu piarda ocazia si sa isi trimita copiii la spectacolele din festival, care se anunta foarte interesante.
La coborarea din scena, primarul a fost salutat tot cu Ciao, iar unii copii au tinut neaparat ca primarul sa ii salute in mod special, intinzand manutele si spunand "Give me five!"
Izbucnind in ras, primarul s-a conformat si a batut palma, ca doar nu era sa ii dezamageasca pe viitorii electori.
Demn de semnalat este si faptul ca "Euromarionetele" nu ii atrag doar pe copii, ci si pe oamenii mari. 
Iar printre maturii care au venit la deschiderea festivalului s-au aflat si cativa actori de la ceea ce copiii numesc teatrul mare, care, profitand de faptul ca au incheiat repetitiile, au dat o fuga la Marionete, pentru a vedea primul spectacol din festival.
Daca prima zi a festivalului a fost dedicata teatrului gazda si celui din Sibiu, cea de a doua zi – cea de azi – va aduce in scena celebrul teatru bucurestean "Masca"
Acesta va prezenta doua reprezentatii, de la ora 10,00 si de la ora 12,00, ale spectacolului "O locomotiva, o gara"
Cel de-al treilea spectacol al zilei va aduce in fata micilor spectatori trupa de la Gente Teatro y Actores din Mexic, cu povestea "Walking on walking". "Euromarionetele" au programate cate trei spectacole pe zi, cel de seara incepand la ora 18,30, de la aceasta ora fiind programate indeosebi spectacolele din strainatate. 
Absolut toate spectacolele vor fi prezentate pe scena Teatrului de Marionete.

Mihaela Cerna - Observator

  • Ieri - Ziua mondiala a Crucii Rosii

Ieri a fost sarbatorita Ziua Mondiala a Crucii RosiiSarbatorita din anul 1948, pe data de 8 Mai, Ziua Mondiala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii ne reaminteste in fiecare an ca pe 8 mai s-a nascut fondatorul acestei societati, Henry Dunant, care va convinge opinia publica ca in oameni exista un izvor nesecat de compasiune, solidaritate si respect pentru cei din jur, lasand la o parte educatia, rasa, sexul sau convingerile religioase.
In aceasta zi, cu o simbolistica speciala pentru organizatie, cei peste 97 de milioane de voluntari ai Miscarii militeaza pentru cooperare si actiune umanitara conjugata pentru depasirea crizelor umanitare la nivel mondial au readus in atentia lumii intregi sentimentul de umanitate, "Impreuna pentru umanitate" fiind indemnul si apelul Miscarii catre omenire.
Parte a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Crucea Rosie Romana promoveaza pacea, stabilitatea, dezvoltarea comunitara si respectul pentru diversitate, contribuind la alinarea si prevenirea suferintei sub toate formele, protejand sanatatea si viata, asigurand respectul fata de demnitatea umana, fara a face nici o discriminare legata de nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta militara, sociala sau politica.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Folkul nu a murit!

Festival de muzica folk la AradFestivalul de muzica folk "Folk’s not dead" s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii la Patinoarul aradean.  
Inceput in urma cu 2 ani din initiativa unor tineri inimosi, festivalul aradean de folk a ajuns la cea de-a 3-a editie. 
Manifestarea desfasurata vineri si sambata  a fost cea mai reusita de pana acum. 
Pretul de 7,5 ron pe seara sau 10 ron pentru ambele seri nu s-a dovedit a fi prea piperat pentru amatorii de muzica si poezie. 
Vineri au urcat pe scena trupa Maris, Mircea Florian,  Dixie Krauser, Jus Baldovin, Mircea Vintila, trupa Brambura si Marius Batu. 
Publicul a aplaudat cu aceasi frenezie acordurile lirice, fie ca au fost interpretate de trupe locale sau de nume consacrate ale muzicii romanesti.
Sambata au cantat Nelu Pitic si Daniel Julean, Margherita Drumeva si Stefan Denvar, Dinu Olarasu si Adrian Ivanitchi, Mircea Bodolan, Doru Stanculescu si Sorin Minghiat, Mircea Baniciu si Vlad Cnejevici. 
Inedita a fost prezenta in Arad a unei formatii de folk din Bulgaria. 
Succesul festivalului s-a datorat si implicarii in organizare a primariei si a casei de cultura a municipiului Arad.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Dezastru pe drumul Zadareniului

Au inceput lucrarile de refacere a drumului ZadareniuluiLucrarile de refacere a carosabilului pe drumul ce face legatura intre Arad si Zadareni sunt intarziate. Cu toate acestea, muncitorii nu se prea zoresc sa recupereze timpul pierdut. Din contra, profita de lipsa sefilor pentru a trage un pui de somn.
Noroi, gropi de cativa metri si bucati smulse de asfalt, asa arata o buna parte din strada Ogorului, drumul care pana nu de mult facea legatura intre Arad si Zadareni. 
Inca de anul trecut autoritatile au demarat lucrarile de refacere a carosabilului, care au fost insa intarziate din cauza nivelului prea ridicat al conductelor de apa. 
Constructorii s-au vazut nevoiti sa devieze bransamentele, apoi, cand sa se apuce serios de treaba, edilii au cerut proiectantului sa modifice planurile in vederea realizarii unor spatii de parcare.
Luni, in zona se aflau doi muncitori si un buldozer... 
Cativa kilometri inspre Zadareni, afara din oras, locul asfaltului a fost luat de piatra, un adevarat calvar pentru soferii celor aproximativ 2.000 de masini care circula zilnic pe acolo. 
Cat despre activitatea drumarilor, probabil ca i-am prins intr-un moment nepotrivit, in timpul... somnului. In loc sa-si vada de lucru, un buldozerist dormea de mama focului la volanul utilajului din dotare.
Valer Marginean, purtatorul de cuvant al Primariei, sustine ca lucrarea este in grafic. „Termenul de finalizare este la sfarsitul lunii septembrie 2007. Cu toate ca au fost unele intarzieri, conducerea Regiei Autonome de Drumuri Municipale a promis ca se vor recupera”, a declarat Marginean.

L.S. - Adevarul

  • Aradul muzical – Italieni, la Arad

Opera Nabuco pe scena FilarmoniciiIn bogatul flux de manifestari muzicale din ultima vreme, Aradul a avut parte si de una ce poate fi incadrata in ceea ce numim muzica de camera, avand ca protagonisti doi oaspeti din Italia.
Tito Ciccarese – flaut si Gianni Fasseta – fisarmonica, au sustinut la Teatrul Vechi un recital, al carui inceput cu "Adagio in sol minor" de Tomaso Albinoni, a indemnat la meditatie, concentrare, echilibru.
Drept pauza pentru flautist, a urmat un solo al lui Gianni Fasseta la a sa filarmonica , un gen de acordeaon ori bandoneon, la care a interpretat cunoscuta melodie ruseasca "Ociciornia" cu variatiuni, minunata demonstratie de ceea ce poate face un muzician de rasa cu o melodie aparent banala, muzician stapan pe o tehnica cu totul deosebita.
Cu " Aventurile lui Pinocchio" a lui Fiorenzo Carpi, cei doi interpreti ne-au transmis un mesaj sugestiv, de o uimitoare varietate a expresiei, care a cucerit pe cei prezenti, varietate si culoare, bazate pe doar doua instrumente de o timbralitate relativ saraca. 
Stapanirea acestei expresii plastice, unitatea de conceptie si realizare a talmacirii celor doi, a pecetluit si lucrarea "Carpicles" op. 68 a lui Paolo Pessina.
Fascinanta a fost si prezentarea a trei creatii ale lui Astor Piazolla: "Adios Nonino", "Tristango", nelipsitul "Libertango", prilej de transportare a trairilor proprii asupra auditorilor, de la tristete la luminoase sperante, de la trezirea admiratiei fata de spectaculoasa tehnica a interpretilor la momente de interiorizare, generatoare de concluzii optimiste in legatura cu minunatele posibilitati de comunicare sufleteasca ale oamenilor, comunicare ce aduce pace si intelegere, echilibru interior, recunostinta fata de acel act de comunicare in plan artistic.
Concert exptraordinar la Filarmonica
In prima joi a lunii mai, pe scena Palatului Cultural, a avut loc un concert dedicat prieteniei romano-italiene cu opera "Nabucco" de Giuseppe Verdi.
Solisti au fost: baritonul Paolo Ruggiero (Nabucco), soprana Gabriella Morigi (Abigail), mezzosoprana Vivien Cooksley (Fenena),tenorul Maiciej Komandera (Ismael), basul Alexander Teliga (Zaharia), soprana Ute Ziemer (Anna), basul Mircea Moisa (Marele preot al lui Baal), tenorul Iosif Ovidiu Ciucurita (Abdallo).
Corul Filarmonicii aradene, intarit cu membri ai omonimei timisorene si Orchestra "Europasymphony" au fost conduse de Prof. Ernst Maezendorfer dela Oprera de Stat din Viena.
Uvertura, in interpretarea orchestrei, aflata sub bagheta experimentata a dirijorului austriac, a implinit din plin misiunea de introducere a publicului in atmosfera timpului (cca 586 i. H.), locului (Ierusalim si Babilon), a actiunii propriu zise, realizand un flux sonor plastic, impresionant.
Actiunea, redata concertistic, in patru acte, desi cantata in limba originala (italiana), a avut de asemenea darul de a capta atentia unei sali arhipline, prin prestatia de zile mari a ansamblului solistic, a corului si orchestrei, redand cu veridicitate stari contrastante: umilinta, speranta, revolta, credinta si tradare, iubire si ura, tron regal si temnita, consemnate de poetul, muzicianul, libretistul Temistocle Solera si de cel mai reprezentativ compozitor italian de opera, Giuseppe Verdi.
Daca spectatorii italieni de acum mai bine de un veac si jumatate, au gasit similitudini intre robia babiloniana a poporului evreu si situatia lor de atunci, fiind insufletiti odata in plus de aceasta complexa creatie muzicala (mai ales de corul sclavilor evrei), si noi ne-am fi putut gandi la jugul nostru de decenii, aflati inca sub dominatia celor cu picatele rosii. Cum istoria se repeta, si in zilele noastre platim cu bani grei dorinta unora cu trecut si prezent impur de a demite un presedinte de tara, dupa cum in opera lui Verdi era vorba de detronarea nereusita a lui Nabucodonosor al II-lea.
Cele consemnate ceva mai sus sunt inca o dovada a perenitatii unei creatii artistice care prin continut si realizare devine valabila peste veacuri.
Marele succes al acestui concert cu opera verdiana la Arad, deschide ansamblului un drum sigur spre Festivalul de opera ce va avea loc in vara ce urmeaza in Austria.

Hugo HauptmannVirtual Arad

***
Programul Filarmonicii din 10 mai
Max Bruch – Concertul nr.1 pentru vioara in sol minor op.26
Ludwig van Beethoven – Simfonia a IV-a in Si bemol major op. 60
Dirijor Radu Popa, solista – Pelin Halkaci


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]