Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 8 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Va renaste Aradul istoric! - HIST URBAN, un proiect ce cuprinde 19 orase europene cu patrimoniu istoric!

Aradul istoric va putea renaste"HIST URBAN" este un proiect extrem de interesant si absolut necesar, privind reabilitarea cladirilor istorice ale orasului Arad. 
Proiectul este implementat pentru perioada 2006-2008, reunind 19 parteneri de proiect din 9 tari din Centrul si Estul Europei: municipii, institute de cercetare, companii private si organizatii semiprivate. Toate municipiile participante detin piese de patrimoniu cultural constant.
Despre acest deosebit de important proiect privind conservarea si reabilitarea dadiriior istorice ale Aradului, discutam cu Stefan Sandor, arhitectul sef al SC Renovatio Nova, firma care a castigat licitatia pentru realizarea acestui proiect. 
"Este vorba, in principiu, de 54 dc case cu valoare isorica din centrul Aradului. Deocamdata suntem in faza de studiu, prima etapa - si cea mai grea - o vom preda in cursul lunii decembrie. Etapa prima cuprinde strangerea de date privind casele din zona in studiu (Piata A. Iancu, str. 1 Decembrie 1918 si centrul pana la coltul cu aceasta strada, str. V. Alecsandri), doar casele aflate spre frontul stradal din zona studiata. Studiul cuprinde date ce informeaza despre starea fizica a chadirilor, reparatiile cu care s-au intervenit in decursul timpului, inclusiv greselile acestor interventii, avand in vedere ca nu s-au respectat elementele originate de constructie, apartamentarea, ornamentele constructiilor respective. Se vor face evaluari pentru fiecare casa in parte (vizualizare, structura sarpantei, dislocari, materialul din care sunt construite, finisaje, fatade, starea elementelor decorative, casa scarii, parti comune). Dupa aceea se vor face propuneri privind fazele de remediere, adica se va stabili care sunt cladirile la care trebuic sa se intervina mai devreme. Din aceasta ampla si extrem de laborioasa analiza va rezulta etapa a II-a. Se va face un studiu de prefezabilitate, un studiu pentru reparatia fatadelor la unul dintre imobilele alese de comanditor, in urma analizelor noastre. Problema este ca, in urma nationalizarii acestor palate, as putea sa le spun, nu s-a mai respecttat apartamentarea initiala, acum sunt cu totul altfel impartite si asta ne impiedica, efectiv, sa realizam in integrum reabilitarea casei respective asa cum a fost ea in urma cu o suta, doua sau trei sute de ani! Din acest punct de vedere, nu se poate vorbi despre o reabilitare totala, pentru ca, in acest sens, ar fi trebuit sa se refaca vechile impartiri ale apartamentelor asa cum au fost ele in urma cu sute de ani!"
Arhitectura Aradului va fi reabilitata prin proiectul "HIST URBAN"La strangerca de date, arhitectul sef de la Renovatio spune ca s-a lucrat mult cu studentii de la arhitectura - acest test dificil si practic ajutandu-i, ca viitori arhitecti, la un lucru extrem de important, initierea in limbajul tehnic. 
"Daca ar fi sa amintim care este cladirea aflata in starea cea mai degradata, atunci, din pacate, trebuie sa spunem ca este Casa de cultura a municipiului, casa Hirschl!" 
Dupa cate stim, insa, aici primaria a alocat destui bani privind reabilitarea cladirii, deci, curios, dar aceasta se afla "doar protejata de panza", altceva nu i s-a intamplat nimic bun...
Doua etape importante
Firesc, este un motiv de maxima mandrie sa afli ca faci parte dintr-un oras istoric si ca acesta face parte dintr-un program serios de reabilitare a centrului istoric, alaturi de alte 19 orase din 9 tari europene! 
Nora Grosan, managerul de proiect pentru partea romana, din cadrul Biroului Cultural al primariei spune ca "proiectul "HIST URBAN" are drept coordonator principal German Asociation for Housing, Urban and Spatial Developement, care cuprinde un plan de reabilitare si unul de prioritizare. Dupa stabilirea conceptului de reabilitare a cladirilor istorice, suntem interesati de formarea profesionala de specialisti in reabilitare cladiri istorice. Se va face o expertiza de catre un expert strain si se vor forma specialisti pe diferite module de reabilitare. Expertizarea se va face pe cele 50 de cladiri propuse pentru reabilitare. Se va face un plan de reabilitare care va pleca din pivnita cladirii si va ajungc pana in pod. Se vor propune solutii si se va realiza o cartografiere a cladirilor aflate in studiu. Etapa a II va cuprinde un studiu economic, se vor realiza relevee ale fatadelor."
Suntem inca o data mandri ca in Romania proiectul si-a gasit dcschidere... istorica doar pe partea de Vest, orasele Arad si Oradea

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • "PNL va avea cel mai bun candidat la Primaria Arad"

Interviu cu viceprimarul Tiberiu DekanyInterviu cu viceprimarul Tiberiu Dekany, presedintele Organizatiei Municipale a PNL Arad
- Cum comentati rezultatul alegerilor europarlamentare?
- Rezultatul obtinut de PNL, la nivel national, este unul bun, dar din pacate nu ne putem mandri si la nivel local. Rezultatele sunt mult mai slabe aici. Cred ca acest vot a fost unul artificial, fiind vorba de parlamentul european, aradenii sunt in general foarte comozi si ii scoti foarte greu din casa. De aceea am obtinut un numar asa de mic de voturi. Ma refer in special la municipiu, 3600 de voturi. Daca ne uitam la alegerile locale din 2004 vedem ca am avut mult mai multe voturi. Cele obtinute acum nu ne asigura nici macar voturile necesare unui consilier local, dar repet ca nu am avut un candidat, in primul rand, din partea Aradului pe aceste liste. Poate nu am stiut suficient de bine sa mobilizam aradenii la vot este motivul principal pentru care am obtinut acest rezultat, pe care eu il consider foarte slab. Cred ca puterea Partidului National Liberal nu este cea de la europarlamentare nici in municipiul Arad si in judetul Arad. Cred ca putem mult mai mult. Sper ca acest rezultat sa fie pentru noi si sa invatam din aceasta lectie pentru ca pe viitor sa ne mobilizam mult mai bine. Imi asum si eu raspunderea pentru rezultatul pe care l-am obtinut, dar voi incerca sa caut toate cauzele si sa reusesc sa le rezolv in timp.
Fuziunea PLD - PD
- Ce parere aveti despre fuziunea dintre PLD si PD, care a avut loc zilele trecute?
- Este o fuziune pe care am asteptat-o. Astfel, noul partid PDL devine un partid mai mult democrat si mai putin liberal, cum de fapt era si PLD-ul. Din pacate, prin mediatizarea incorecta, as spune a d-lui Stolojan, care o perioada buna de timp a fost presedintele Partidului National Liberal, PLD-ul a reusit sa ne ia din voturi prin confuzie. Acum este clar ca ei au fost si sunt si in continuare mai repede democrati decat liberali. Cred ca acest lucru clarifica foarte mult perceptia electoratului, astfel incat cei care cred in liberalism nu se vor mai indrepta catre noul partid PDL. Este un mare avantaj pentru Partidul National Liberal ca a avut loc aceasta fuziune din punct de vedere electoral. Sigur, a fost facuta la comanda. Vedeti ca filialele si majoritatea membrilor din teritoriu nu cunosteau aceasta intentie care s-a manifestat doar la nivelul conducerii celor doua partide. Chiar recent au aparut voci din conducerea partidelor care au criticat aceasta unificare. Eu nu pot decat sa salut faptul ca ea a avut loc atat de repede. Mai mult, Theodor Stolojan, cat si alti lideri din Partidul Democrat au fost impreuna in FSN, iar acum se reunesc aceste doua partide, refacand de fapt vechea alianta in jurul parintelui Ion Iliescu. Astfel, se demonstreaza foarte clar, pentru electoratul romanesc, ca dreapta autentica ramane Partidul National Liberal.
- Ce rol credeti ca a avut Traian Basescu in toata aceasta fuziune?
- Basescu a avut, dupa parerea mea, rolul de a comanda aceasta fuziune imediat. A fost foarte suparat pe esecul obtinut in urma referendumului si rezultatele bune, de altfel, ale Partidului Democrat, cele mai bune pe care le-a obtinut pana acum, dar insuficiente in opinia lor. Ei se asteptau la rezultate undeva peste 40%, dar iata ca romanii au infirmat aceste rezultate, cu toate ca Traian Basescu s-a implicat direct in campania electorala. Astfel incat si el este raspunzator direct al semiesecului inregistrat la Parlamentul European si la esecul clar inregistrat pentru votul uninominal.
Candidatii la locale
- Si-a stabilit PNL Arad candidatii pentru alegerile locale de anul viitor?
- Din punctul de vedere al alegerilor locale vom continua discutiile deja incepute inainte de campania pentru Parlamentul European. Exista mai multe variante. In primul rand va avea loc o evaluare a celor care au muncit in aceasta perioada atat din punct de vedere politic cat si administrativ. Vom inregistra depunerile de candidatura atat pentru functiile de primar, cat si pentru functiile de consilieri municipali si judeteni, dar mai trebuie sa trecem de Delegatia Permanenta care va avea loc luni, unde se va analiza si rezultatele din fiecare filiala. Astfel, vom pune punct etapei alegerilor pentru Parlamentul European, pentru a incepe intr-adevar munca pentru alegerile locale, avand in vedere ca mai sunt sase luni pana cand vor avea loc aceste alegeri.
- Veti candida pentru functia de primar al municipiului Arad?
Tiberiu Dekany doreste sa isi depuna candidatura pentru functia de primar- Imi voi depune candidatura. Acest lucru l-am amintit, in cadrul PNL, urmand sa se stabileasca la nivelul filialei si bineinteles cu acceptul conducerii centrale, cine va fi candidatul Partidului National Liberal la Arad, dar pot sa va asigur ca Partidul National Liberal va avea un candidat si ca acel candidat va fi cel mai bun
- Cine credeti ca va fi contracandidatul dumneavoastra in cadrul Partidul National Liberal pentru primaria Aradului?
- In momentul de fata nu cunosc sa existe alte candidaturi la nivelul partidului, dar sigur, cand se va redeschide discutia asupra candidaturii vor mai fi cel putin 2-3 variante, asa cum de fiecare data au existat in Partidul National Liberal si nu va fi o singura voce, este normal sa existe o competitie, si cine este cel mai bun sa castige.
Experienta
- Aveti o experienta bogata in administratia locala. Care va sunt principalele realizari din acest an?
- Ca viceprimar ma ocup de o serie de probleme destul de dificile, in primul rand coordonarea unor societati comerciale care se afla in subordinea consiliului local municipal si de anumite directii si servicii din subordinea consiliului local. Cred ca anul acesta aradenii au putut vedea rezultatul alocarii unor fonduri importante de la Guvernul Romaniei si a unor credite contractate cu sprijinul guvernului, credite care in mare parte nu vor fi rambursate si aici ma refer la proiectul de canalizare pentru trei cartiere din municipiul Arad, un proiect foarte mare, a carui lucrari vor demara la inceputul anului viitor, anul acesta, asa cum ati vazut, a inceput si proiectul cu BERD, toate celelalte modernizari care au avut loc in Alfa, in Confectii in Micalaca si pentru multe alte strazi din cartiere si din centrul municipiului Arad. Sunt rezultatul nu a anului in curs, ci a intregului mandat si a intregii administratii locale, nu doar a executivului, ci si a celor care muncesc in directiile si serviciile din subordine si vreau si pe aceasta cale sa le multumesc fiindca ei lucrat in acest mandat, intr-adevar intr-un ritm infernal, ritm care a fost dictat atat de numeroasele fonduri care au venit spre municipiul Arad, cat si de ambitioasele proiecte pe care le-au aprobat consilierii municipali, la propunerea executivului local.
Fabrica de zahar
- Care este situatia mult discutata privind afacerea fabricii de zahar?
- Este o problema despre care as prefera sa nu mai discut, avand in vedere ca procurorii au decis scoaterea mea de sub urmarire penala. Va dati seama ca DNA-ul a fost totdeauna catalogat ca si instrument a unui anumit partid politic, nicidecum a liberalilor, va dati seama ca daca exista cea mai mica indoiala in privinta mea sigur eram cel putin in faza de proces, ma bucur ca din acest punct de vedere s-a facut dreptate, regret insa faptul ca inca un functionar al primariei a ramas in situatia de a fi in judecata, cred ca doamna respectiva si-a facut doar datoria, asa cum o face de mai bine de mai bine de 20 de ani in primaria municipiului Arad, la fel cum si consilierii si ceilalti functionari publici care au fost sub urmarire penala, sau consilierii care au fost martori, ei n-au fost urmariti, au fost nevoiti sa faca drumul la DNA, regret ca acest lucru s-a intamplat in acest mandat, sper ca cei care considera ca sunt nevinovat sa aiba ocazia sa-si dovedeasca aceasta nevinovatie, eu pot sa ma bucur doar pentru un singur fapt, pentru ca nu mai sunt parte, sub nici o forma, in acest dosar.
- Cum comentati faptul ca primarului Gheorghe Falca este judecat in acest caz?
- Nu doresc sa comentez. Domnul primar poate sa isi dovedeasca nevinovatia, procurorii pe de alta parte pot sa-si sustina rechizitoriul pe care l-au incheiat, urmeaza instanta sa hotarasca, eu am incredere in instanta si presedintele Traian Basescu, care este mentorul Partidului Democrat are incredere in instanta, domnul primar, de asemenea a spus ca doreste sa se termine procesul cat mai repede, sper ca aceasta dorinta este chiar reala si ca in urma procesului Aradul sa nu mai poarte aceasta pata urata asupra imaginii sale.
- Ce proiecte de viitor aveti?
- Sunt foarte multe proiecte, cel important proiect al primariei Municipiului Arad este inceperea proiectului cu Banca Mondiala pentru canalizare, continuarea modernizarii strazilor, a parcurilor, a aleilor dintre blocuri, a pietelor, din punct de vedere politic proiectul Partidului National Liberal este de a obtine rezultate bune la alegerile locale, acesta este si proiectul organizatiei municipale si al meu personal.

Daniel Albu -  Informatia Aradului

  • Se incing spiritele

Consilierul Dorel Popa aduce acuzatii executivuluiSe incing spiritele pe scena politica aradeana. 
Fostul primar al Aradului Dorel Popa a lasat sa se inteleaga ca executivul ar fi implicat in mai multe afaceri care pagubesc orasul. 
Replica a venit ieri, insa din partea consilierilor locali ai Paratidului Democrat care ii cer fosului primar probe. 
Acestia sustin ca Dorel Popa isi face campanie electorala pe seama  conducerii actuale  a primariei. 
Trei dintre consilierii municipali ai Partidului Democrat ii cer fostului primar al aradului Dorel Popa sa prezinte dovezi la acuzele lansate ieri cu privire la unele afaceri derulate in cadrul Primariei Arad. 
Consilierii sustin ca toate acuzele lansate ieri de Dorel Popa nu pot fi probate in acest moment. 
Si asta pentru ca, din primele verificari, acuzele fostului primar nu au putut fi dovedite. 
Democratii spun ca fostul primar Dorel Popa si-a dovedit capacitatea manageriala pe timpul mandatului sau. 
Ei sustin ca atunci au inceput si problemele in cazul Ilie Lupan. 
In toamna anului 2003, nici un jurist al primariei nu a contestat decizia unei instante judecatoresti care recunostea dreptul lui Ilie Lupan asupra unui teren din zona CET. 
Conducerea democratilor spune ca din aceasta cauza, primaria a ajuns cu conturile blocate. 
Este prima reactie a democratilor din Arad care ii cer fostului primar sa prezinte cat mai repede toate informatiile cu privire la anumite afaceri derulate in cadrul primariei.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Cel mai frumos bloc

Cel mai frumos bloc a fost premiat a treia oaraAcelasi bloc, premiat de trei ori consecutiv, dar tratat cu nepasare de autoritati. 
Blocul A 30, scara A, de pe strada Brezeanu, numarul 1, din cartierul Aurel Vlaicu, este cel mai frumos bloc din Arad. 
La concursul "Condominiul perfect" organizat in acest sezon de catre Primaria Aradului, unde au fost prezenti 200 de administratori, a luat, pentru a treia oara consecutiv, locul I pentru frumusetea, curatenia si administrarea economico-financiara a blocului. 
Deplasati la fata locului, am observat ca respectiva cladire arata de departe ca o vila intre blocuri. 
In interior, sute de flori si o curatenie exemplara.
"Cel mai mult ma revolta faptul ca de trei ori am castigat consecutiv locul I, dar Falca se face ca ploua. Macar un pomulet cu zece beculete de le-ar da oamenilor de aici", spune Constantin Jurcut, administratorul de bloc.
Investitii din... bunavointa
Pentru reabilitarea termica a blocului, locatarii au adunat ban cu ban, pentru a pune acoperis cu tigla, usi si geamuri termopane si pentru a se face economie la combustibil.
"Eu nu am reusit sa imi pun inca geamuri termopan la apartament, dar la casa scarii ne-am pus din forte proprii, in proportie de peste 50%", ne marturiseste Jurcut. 
Din cele zece apartamente ale blocului, sapte sunt pensionari. 
Femeia de serviciu are, de exemplu, 200 RON pensie, iar investitia pe apartament a fost de 10.000 RON, platiti in zece ani.
"Suntem apreciati de toti cei ce intra la noi in scara. Niste nemti au spus ca asa ceva nu exista nici macar la ei, insa edilii din Arad ne trateaza cu indiferenta", a spus Jurcut.
"Anul acesta am primit la premiere un amarat de calendar, o agenda si o carte despre Arad, dar anul trecut am primit cea mai ordinara ciocolata, de 70 bani. Daca la noi s-ar fi petrecut o nenorocire, am fi mai luati in seama decat pentru o fapta buna", a marturisit nemultumit Jurcut, administrator de peste 15 ani.
Echipa ce merita felicitari. 
Cei ce se ocupa de flori: dr. Adelina Copil, Viora Gheorghe, Vioara Popa, Iuliana Molnar si Constantin Carnaru. 
Persoanele care se implica in administarea blocului: Emeric Eberlein, Francisc Halasz si Gheorghe Dehelean.

D.M. - Adevarul

  • Controale comune, romano-maghiare

Intalnire romano-maghiara pe tema sigurantei circulatieiPolitistii romani si cei maghiari vor efectua controale comune, in judetele de pe granita cu Ungaria. 
Propunerea politistilor aradeni a fost acceptata de Ministerul de Interne, iar sefii Politiei din judetele Arad si Beckes, Ungaria, au pus, ieri, la punct planul de colaborare pe anul viitor. 
Seful Politiei Judetene, comisar-sef Alexandru Tanco, a declarat ca "vor fi echipe mixte, politie rutiera si echipe mixte politie de ordine publica. 
Vor viza controale in trafic, pe de o parte pentru compatibilizare, pe de alta parte pentru cunoasterea in concret a participantilor la trafic si, evident, controale specifice asupra participantilor la trafic in ceea ce priveste respectarea regulilor de circulatie. Vor fi echipe in comunitatile apropiate frontierei"

Controalele vor incepe din prima parte a anului viitor, insa nu a fost stabilita inca o data concreta. 
Politistii aradeni si maghiari au mai discutat despre modificarile ce vor apare de pe 21 decembrie, cand Ungaria va intra in spatiul Schengen.

 Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]