Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 8 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • CET-ul se afla in pragul falimentului

CET-ul din Arad risca sa intre in falimentConducerea Centralei Termoelectrice are de achitat diferente salariale de 11,5 miliarde lei vechi, dar si alte 7,7 miliarde de lei vechi datorii la furnizori, iar Consiliul Local Municipal nu reactioneaza in niciun fel
O problema grava si spinoasa a fost ridicata la recenta sedinta extraordinara a alesilor locali de catre consilierul PSD Alexandra Braica. 
Este vorba despre sindicalistii de la CET care cer sprijin financiar Consiliului Local Municipal, care este si actionar majoritar la Centrala Termoelectrica. 
In acest sens, a fost intocmita si o adresa catre CLM, in urma ultimei sedinte AGA si a Consiliului de Administratie. 
In primavara acestui an, a fost modificat contractul colectiv de ramura, in sensul majorarii salariale de la 440 lei la 620 lei. 
Angajatii de la CET au solicitat conducerii majorararile salariale cuvenite la nivel de ramura. 
Conducerea nu a avut de unde sa acorde aceste mariri, drept urmare sindicalistii (structurati in doua sindicate Termoelectrica si Energia) au actionat in judecata conducerea, obtinand castig de cauza in data de 12 septembrie. 
Conform legislatiei in vigoare, de la data hotararii in termen de 15 zile trebuie pusa in aplicare, acest termen expirand in data de 3 octombrie, cu o zi in urma sedintei CLM. 
Consiliul Local a primit adresa oficiala din partea directorului general al CET, Lucian Barniciu, in data de 2 octombrie. 
Ori, Alexandra Braica solicita exact punerea pe ordinea de zi a acestui subiect sau "macar o informare a alesilor locali despre situatia jalnica de la CET, dar domnul primar s-a facut ca nu stie despre ce e vorba. Ori, nu avea cum sa nu stie pentru ca are prieteni desemnati acolo, in AGA si in Consiliul de Administratie". 
Iata care sunt aspectele semnalate in adresa oficiala de la CET: "In urma Sentintei civile nr. 600 din 2007, a Tribunalului Arad, s-a dispus plata salariilor angajatilor SC CET SA la nivelul prevazut in contractul colectiv pe ramura energetica, adica respectand salariul minim pe ramura de 620 lei, incepand cu data de 16 martie 2007. In aceasta situatie, suntem nevoiti sa asiguram plata drepturilor salariale cuvenite, conform sentintei, ceea ce implica un efort financiar suplimentar de 11,5 miliarde de lei vechi, care nu poate fi acoperit in acest moment din sursele noastre financiare"
CET nu mai poate contracta alte credite bancare, deoarece are contractate deja trei linii de credit, in suma totala de 25,5 miliarde de lei vechi, care sunt consumate, in situatia in care exista si alte restante de miliarde la furnizorii de combustibil. 
Singura varianta ar fi doar creditul cu ipoteca, cu aprobarea CA si AGA, dar acest credit este pentru investitii. 
Deci, si aceasta varianta pica. Asadar, unica solutie salvatoare ar fi ajutorul care ar trebui sa vina din partea actionarului majoritar - CLM: 
"In urma sedintei din data de 1 octombrie 2007, a Consiliului de Administratie si a Adunarii Generale a Actionarilor a SC CET SA Arad s-a hotarat solicitarea de urgenta a unui sprijin financiar acordat de CLM Arad, prin asigurarea sumei necesare punerii in aplicare a sentintei", mai spune Lucian Barniciu. 
Dar, o mare parte a consilierilor se fac ca ploua, iar din partea sindicalistilor exista semnale clare ca vor urma noi zile de mitinguri si greve. 
Asta dupa ce vor apela la un executor judecatoresc care sa puna sechestru pe averile celor din Consiliul de Administratie pentru plata salariilor. 
Daca sentinta nu este pusa in aplicare in termenul legal, membrii CA pot fi trasi la raspundere penala, prin inchisoare de le 3 la 6 luni sau amenda.

Anca Pascutiu - Observator

  • Concurs de frumusete canina

Cei mai meritosi caini au primit distinctii la "Cupa Transilvania"Peste 1.500 de caini de rasa au fost pregatiti de stapanii lor in cele mai mici amanunte pentru a face fata unor concursuri in care sunt puse la bataie titluri si diplome internationale.
Este vorba despre expozitiile si concursurile canine CACIB "Cupa Transilvania", clubul national al cainilor de agrement, din grupa a IX-a si CACIB Open Romania. 
Fiecare zi de concurs a cuprins si o parada a cainilor.
Campioni in concurs
Peste 1.500 de exemplare canine din 164 de rase au fost aduse de stapanii lor la Arad pentru a participa la concursurile si expozitiile canine internationale organizate pe strandul Neptun din oras. 
Cei care au trecut pe la expozitie au putut admira exemplare rare in Romania, de la caini foarte mici pana la caini foarte mari.
Competitia a fost foarte stransa, pentru ca la eveniment au participat caini cu titluri europene si chiar mondiale, care sunt extrem de valorosi. 
Crescatorii de caini au venit de la mii de kilometri departare. 
In total, s-au inscris in concurs concurenti din 17 tari, printre care, alaturi de Romania, au fost mai fost concurenti din Ungaria (cei mai multi), Israel, Finlanda, Suedia, Germania, Ucraina, Rusia, Italia, Polonia. 
Miss de rasa
Cainii beneficiaza de cele mai sofisticate tratamente si au parte ingrijiri speciale, asemeni oricaror candidati la concursuri de miss sau mister. 
Stapanii fac orice pentru ca patrupedele lor sa arate cel mai bine. 
Cainii sunt periati, pieptanati, parfumati si incurajati de stapanii lor cu cateva clipe inainte de a intra in ring, unde trebuie sa arate impecabil, daca vor sa obtina un loc bun.
O crescatoare de caini din Ungaria spune ca "suntem mandri ca nu am vazut pana acum exemplare mai frumoase ca si cainii nostri, care odinioara erau considerate patrupede aristocratice si stateau langa semineu cu stapanii". 
Arbitrii concursurilor au venit din Romania, dar si din Ungaria, Spania, Grecia, Franta si Italia. 
"Acest concurs a fost foarte important pentru ca a fost ultimul concurs CACIB din Arad. Au fost prezentate exemplare foarte valoroase, atat din tara, cat si de peste hotare, din toate rasele. Sunt campioni europeni, chiar si campioni mondiali Competitia este foarte apriga, batalia pentru locul I e mare", a precizat Florin Varcus, din partea organizatorilor.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Casa noua pentru OCPI Arad

A fost inaugurat sediul nou a Oficiului de CadastruOficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Arad (OCPI) functioneaza intr-un sediu nou situat pe Splaiul General Gheorghe Magheru (in spate la Billa).
Inaugurarea noului sediu s-a facut in prezenta a numeroase oficialitati locale, iar slujba de binecuvantare a cladirii a fost oficiata de IPS Timotei Seviciu.
"Noul sediu constituie parte a strategiei asumate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), de a dezvolta si imbunatati sistemul unic de evidenta a proprietatilor imobiliare in Romania si prin dezvoltarea infrastructurii", a declarat Robert Tatu, directorul general al ANCPI, prezent de asemenea la eveniment.
Teren gratuit
Terenul pe care s-a construit noul sediu al OCPI Arad a fost dat in folosinta gratuita ca institutie de interes public, de catre Consiliul Local al municipiului Arad, in anul 2003. 
Costurile constructiei cladirii s-au ridicat la 3.223.108 lei, aceasta fiind construita cu ajutorul fondurilor repartizate de ANCPI din bugetul propriu.
"Functionarea in noul sediu va asigura timpi optimi de prelucrare a documentelor si va inlatura aglomeratia cauzata de spatiul impropriu, fiind amenajate mai multe ghisee pentru primirea si eliberarea documentelor. Acest lucru face ca cetatenii sa nu stea mai mult de 15 minute pentru a-si inregistra o cerere", ne-a spus Maria Boros, director al OCPI Arad.

I.C. - Adevarul

  • Aradul si Festivalul de Teatru Clasic

A inceput editia a XIII-a a Festivalului de Teatru ClasicIn cursul serii trecute a batut gongul inaugurarii celei de-a XIII-a editii a Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, organizat de Teatrul Clasic "Ioan Slavici", Fundatia Art Clasic si Consiliul Local Municipal Arad.
Despre Festivalul de Teatru Clasic am scris aproape in fiecare toamna, uneori mai succint, alteori mai analitic. 
In comentariul de astazi doresc sa fac cateva sublinieri legate de rosturile unui Festival de teatru, pentru cine se fac festivalurile?
Nu spun o noutate cand afirm ca in Romania postdecembrista, avem ori nu avem mari spectacole teatrale, dar avem, din plin, festivaluri in toate regiunile tarii.
Am subliniat cu un alt prilej ca un asemenea lucru se intampla si la Arad. 
In prezent municipiul nostru gazduieste, anual, cinci festivaluri teatrale, de mai mare sau mai mica amploare artistica si organizatorica. 
Acest lucru, este incontestabil, pozitiv intrucat prin astfel de manifestari artistice tinerii aradeni – in special studenti si elevi – sunt atrasi spre un act autentic de cultura, indepartandu-i de influenta cluburilor de noapte, lipsite de orice educatie estetica.
Revenind la festivalurile teatrale aradene, dintre toate se detaseaza Festivalul de Teatru Clasic prin tinuta sa artistica de varf. 
Initiat acum treisprezece ani de entuziastul om de cultura al Aradului, profesorul si teatrologul Ovidiu Cornea, Festivalul s-a impus ca o manifestare dedicata aproape exclusiv publicului aradean iubitor de teatru si doar intr-o mica masura criticilor teatrali, cum sunt multe alte festivaluri, cu jurii si premii.
Prin acest Festival, aradenii au posibilitatea, in fiecare toamna, sa compare prestatia Teatrului "Ioan Slavici" din Arad, cu teatre din Capitala, ori din alte mari centre culturale si universitare din tara, unde lucreaza cei noi interesanti regizori ai momentului si cei mai talentati actori. 
De fapt, Festivalul de Teatru Clasic de la Arad reprezinta pentru iubitorii de teatru din municipiul nostru, in fiecare an, inca o stagiune teatrala, pe langa cea a teatrului local, o stagiune teatrala cu un repertoriu select, ce raspunde gustului mai conservator (si cosmopolit) al publicului aradean, o stagiune propusa cu generozitate de directorul artistic Ion Parhon, secondat de directorii executivi Ovidiu Cornea si Laurian Oniga – directorul Teatrului.
Asadar teatrele invitate la Festival ofera spectacole in exclusivitate pentru publicului local. 
Nu se dau premii, nu se fac clasamente, s-a eliminat din start orice invidie, sunt exclusi din sala de spectacol "microbistii" inraiti (cum se intampla pe stadioanele de sport) care sustin o echipa sau alta, un spectacol sau altul de teatru, nimeni nu se uita stramb la membrii vreunui juriu, pentru ca el nu exista la Arad! 
Premiile cele mai de pret pe care le ofera spectatorii aradeni sunt aplauzele la scena deschisa, ori chemarile repetate la rampa la sfarsitul spectacolului si cosul cu flori!
Suntem convinsi ca asa se va intampla si la actuala editie a Festivalului. 
Aradenii vor aplauda cu generozitate pe toti cei peste 100 de actori importanti de pe scena Festivalului si pe remarcabilii regizori: Dan Puric, Alexandru Dabija, Lucian Giurculescu, Alexander Haustvater, Victor Ioan Frunza si Beres Attila.
Redactia cotidianului "Informatia Aradului" ureaza mult succes tuturor teatrelor invitate la Festival, incepand cu Teatrul National, cu "Odeon" si de Comedie din Capitala, apoi Teatrelor Nationalele din Iasi si Pecs (Ungaria) si Teatrelor din Oradea si Baia Mare, la al caror spectacole se adauga atelierele interesante, precum Studio-fest, Trening de jurnalism si un Woork-shop, care vor avea ca moderatori teatrologii si oamenii de cultura Dan Mircea Cipariu, Cornelia Maria Savu si pe Gelu Coceag.

Emil Simandan - Informatia Aradului

  • Cine opreste decaderea UTA-ei?

UTA a pierdut si in meciul cu Ceahlaul"Batrana Doamna" a pierdut cu Ceahlaul si se anunta nori negrii asupra clubului.
Dupa tot ce s-a intamplat la UTA in ultima vreme, nu trebuie sa surprinda victoria Ceahlaului la Arad.
Din pacate, ea a venit si in urma unui arbitraj mizerabil, nu numai din cauza neputintei formatiei aradene.
UTA nu a jucat foarte slab, dar dupa golul lui Oprea, cu fiecare minut ce se scurgea, tensiunea domina jucatorii, fazele nu se mai legau, nervii erau intinsi la maximum, aceasta stare fiind amplificata de arbitrul Lajos si cei doi asistenti.
Meciul a inceput destul de "nervos", cu doua suturi semnate Edson si Hora, dar slabe, exact ca si replica lui Schumacher.
In min. 5, Edson a marcat cu capul, din fata careului mic, dar golul a fost anulat, pe motiv de ofsaid, insa semnalizarea a fost eronata si UTA a fost privata de un gol valabil.
Aradenii au fost dezavantajati inca o data, in min. 12, cand Edson a fost trantit in careu, dar Lajos s-a facut ca nu vede infractiunea, penalty-ul fiind evident.
Incet, incet, UTA si-a pierdut concentrarea, atacurile erau tot mai haotice, iar pe acest fond, Ceahlaul a iesit mai mult la joc, iar in min. 17, Cebotaru a sutat la vinclu, dar Hutan a fost magistral, pentru ca dupa o jumatate de ora, Nohai sa scape singur, dar sa aleaga o solutie dezastruoasa pentru echipa sa.
Repriza secunda a inceput cu golul lui Mircea Oprea, din min. 50, iar la cinci minute distanta, Hutan l-a oprit pe acelasi jucator din drumul spre gol.
Jocul UTA-ei devenea tot mai "intunecat", Chita a fost luat cu Salvarea de pe teren, Lajos enerva pe toata lumea, spectatorii de la tribuna I erau cu greu opriti sa nu sara gardul la asistentul Iulian Szekely, asa ca meciul se indrepta spre un dezastru pentru aradeni.
In plus, Todea a fost si el eliminat, dupa o faza in care s-a vazut ca nu mai suporta umilinta ce era pe cale sa se produca.
Totusi, de doi bani speranta am avut pe final, cand Mircea Ilie, dar mai ales Edson au fost foarte aproape de gol, dar si-au batut joc de ei, de echipa si de publicul spectator, ratand din pozitii din care se inscrie in 99 la suta din cazuri.
UTA e tot mai aproape de dezastru, nimeni nu pare a se mai implica in destinele "Batranei Doamne", iar daca nu se ajunge, rapid, pe linia de plutire, exista semne de intrebare fata de continuarea activitatii la club.
UTA - Ceahlaul 0-1 (0-0)
Stadion UTA, teren bun, timp excelent pentru fotbal, spectatori 2500.
A marcat: M. Oprea - min. 50
UTA: Hutan - Balan, Buican, Chita (min. 60 - Chirita), Simao - Hora, Hidisan (min. 57 - M. Ilie), Todea, Fl. Dan, Frasineanu (min. 80 - Roszel) - Edson.
Ceahlaul: Matache - Vitelaru, Hamza, Bruno, Barna - Cebotaru, Schumacher, Nohai, M. Oprea (min. 90 - Iordache) - Ayza (min. 84 - Forminte), Golban (min. 68 - Doicaru).
Au arbitrat cu greseli:
T. Lajos (Timisoara) - la centru, Zoltan Szekely (Baia Mare) si Iulian Szekely (Cluj) - asistenti.
Cartonase galbene: Simao, Todea, Frasineanu, respectiv Vitelaru, Golban, Bruno, Hamza.
Cartonas rosu: Todea - min. 85.

L.S. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]