Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 8 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Craciunul - la ortodocsii de rit vechi

Craciunul sarbesc a fost sarbatorit de prea putini aradeniIn timp ce ortodocsii sarbatoreau Boboteaza, ortodocsii de rit vechi (sarbi, basarabeni, rusi si lipoveni) s-au bucurat sambata de Nasterea Domnului Iisus,  sarbatoarea calculandu-se conform calendarului iulian. 
Craciunul romanilor ortodocsi de stil vechi este decalata cu 13 zile, fata de cel al ortodocsilor, in urma adoptarii, in 1924, a calendarului gregorian, pe care nu l-au recunoscut insa toti credinciosii de rit ortodox, care au continuat sa respecte vechiul calendar, respectiv cel iulian.
Pregatirile de Craciun la ortodocsii de rit vechi  au inceput cu patru zile inainte, iar masa specifica acestei sarbatori difera de cea a crestinilor ortodocsi de rit nou printr-o si mai insemnata  abundenta a gustarilor pregatite pentru aceasta ocazie.
La nivelul municipiului, ortodocsii de rit vechi care s-au bucurat la acest final de saptamana de nasterea Mantuitorului Iisus Christos sunt sarbii, ce reprezinta un procent de aproximativ 0,3% din totalul populatiei.

Madina Mican - Informatia Aradului

  • Conducere noua la Politie

Alexandru Tanco va fi numit seful politiei aradeneVom avea sef nou la Politie in mai putin de 12 ore. Cel putin asa evolueaza situatia, daca tinem cont de evenimentele din ultimele zile si de declaratiile prefectului Gavril Popescu
Numirea noului sef al Inspectoratului de Politiei al Judetului Arad va avea loc astazi, cand in Arad va fi prezent nimeni altul decat seful Politiei Romane, chestor principal de politie Dan-Valentin Fatuloiu. 
Prefectul Gavril Popescu a confirmat vizita sefului Politiei Romane sustinand faptul ca "maine dimineata am o intalnire cu domnul Dan Fatuloiu", oficial care va veni la Arad cu actul de numire al noului sef de la inspectoratul aradean.
Alexandru Tanco, caci despre acesta este vorba, va ocupa de astazi fotoliul lasat liber in noiembrie 2006 de comisarul Ioan Dascalu, numit in acea luna sef al Inspectoratului Judetean din Timisoara. 
Comisar-sef de politie Alexandru Tanco a fost din primavara lui 2005 seful Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita Nasaud si va activa acum la Arad, acolo unde pana astazi interimatul a fost asigurat de comisar sef politie Stelian Gherasim Manciu, adjunct al sefului inspectoratului.
Ar trebui poate mentionat si faptul ca Alexandru Tanco s-a intalnit in week-end cu autoritatile locale, inclusiv cu prefectul Aradului, pentru o prima discutie de cunoastere a problemelor locale.

A.B.- Adevarul

  • Romanii stau la coada fiindca prefera Nadlacul

Aglomeratie la iesirea din tara prin Vama NadlacHaosul din Vama Nadlac, de la sfarsitul saptamanii trecute, cand s-au format cozi de cinci kilometri pe sensul iesirii din tara, putea fi evitat. 
In timp ce la Nadlac romanii care se intorceau la munca in strainatate au asteptat ore intregi sa iasa, la celelalte vami din judetul Arad, Turnu si Varsand, timpul de asteptare a fost de 10-15 minute. 
Politistii de frontiera sustin ca aglomeratia de la Nadlac este un fenomen obisnuit, in contextul in care aceasta vama este tranzitata de TIR-uri, iar partea maghiara nu permite accesul in Ungaria a camioanelor de mare tonaj, la sfarsit de saptamana. 
De aceea se creeaza cozi kilometrice, in vreme ce la celelalte puncte de trecere a frontierei accesul in Ungaria se face foarte facil. 
Ieri dupa-masa, si la Nadlac situatia s-a normalizat. 
O explicatie a faptului ca romanii aleg acest punct de trecere a frontierei este ca de la Nadlac mai sunt doar 50 de kilometri pana la Szeged, unde incepe autostada europeana, pe cand de la Turnu sau Varsand distanta pana la autostrada este de 125-150 de kilometri.
Ultimul val de romani a plecat la munca in strainatate
Gata cu vacanta, inapoi la munca! 
Ultimul val de romani, care muncesc in strainatate a iesit din tara, la sfarsitul saptamanii trecute, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac.
Acest val reprezinta romanii care au avut mai mult concediu si care au ramas alaturi de rudele din tara pana la Boboteaza. 
Ca sa faca fata aglomeratiei, autoritatile competente au suplimentat numarul politistilor de fronticra si au deschis, in colaborare cu partea maghiara, mai multe benzi de iesire din tara. 
Pe langa toate acestea, regulile la vama maghiara sunt foarte stricte in ceea ce priveste cantitatea de alimente cu care se poate trece granita, chiar daca romanii care se indreapta spre tarile unde muncesc nu au vrut nici in ruptul capului sa piece cu bagajele goale din Romania si au riscat burdusindu-si portbagajele autoturismelor cu tot felul de bucate traditionale. 
"Nu se permite transportul pe teritoriul maghiar cu mai mult de un kilogram de alcool, mai mult de cinci pachete de tigari si cu mancare in cantitate mai mare decat necesarul pentru 24 de ore", a declarat comisar sef Ioan Handra, seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera.
La sfarsitul saptamanii trecute, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac au trecut aproximativ 20.000 de persoane.

Andrei Ando & Camelia Catean - Observator

  • Modificari legislative

Vanzarile cladirilor din Arad vor fi impozitate dupa norme europeneOdata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, legislatia Romaniei se modifica in functie de normele europene.
Si la nivelul finantelor publice se anunta modificari importante.
Primele modificari legislative vizeaza prevederile privind microintreprinderile si impunerea veniturilor din tranzactiile imobiliare.
Microintreprinderile sunt conditionate sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportii de peste 50% din veniturile totale.
Cotele de impozitare pe veniturile lor vor fi de 2% in anul 2007, 2,5% in anul 2008 si 3% in 2009.
Se modifica de asemenea impunerea veniturilor din tranzactii imobiliare.
Astfel pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv impozitul va fi de 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv.
Peste 200.000 de lei impozitul va fi de 6000 de lei + 2% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
Pentru imobilele dobandite la o data mai mare de 3 ani impozitul datorat este de 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv.
Peste 200.000 de lei va fi de 4000 de lei plus 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei inclusiv.
In cazul transferului de proprietate, baza de impunere este valoare declarata de parti in actele de transfer, impozitul fiind incasat de notarul public.
Impozitul trebuie virat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Taxele locale, la vot in CLM

In sedinta CLM vor fi stabilite noile taxe pentru 2007Impozitul pe terenuri si cladiri va fi mai mic decat in 2006, insa alte taxe vor creste spectaculos.
Consilierii locali sunt asteptati joi sa ia parte la prima sedinta CLM din acest an.
De departe cel mai important proiect de hotarare, in absenta proiectului privind bugetul anului 2007, este cel privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul in curs.
Ar trebui punctat aici faptul ca cele mai importante taxe locale pe care aradenii le vor avea de platit pe parcursul acestui an vor fi mai mici decat cele platite pe 2006.
Este vorba de impozitul pe cladiri si de impozitul pe teren.
De pilda, daca pentru un teren situat in zona A, aradenii au platit anul trecut 8.500 lei pe hectar, in 2007 vor plati doar 6.481.
In zona B, suma de plata pentru un hectar de teren va fi de 4.521, in conditiile in care in 2006 aradenii au platit pentru acelasi hectar de teren 6.400.
Una dintre cele mai importante scaderi inregistrate la taxele si impozitelor locale propuse pentru acest an este prevazut la impozitul pe terenurile amplasate in intravilan, inregistrate in Registrul Comertului la o alta categorie de folosinta decat cea de terenuri pentru constructii (la teren arabil scaderea e de la 200 lei/ha la 24 lei/ha).
In 2007, cuantumul taxei pentru eliberarea avizelor, autorizatiilor si certificatelor va scadea cu mai bine de jumatate din valoarea taxelor percepute in 2006, ca si cuantumul taxei pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate.
Cresteri
Scaderea nu se inregistreaza insa la toate taxele si impozitele locale, mare parte dintre obligatiile fata de bugetul local urmand sa creasca, unele spectaculos, daca alesii vor vota proiectul in forma propusa.
O crestere mare se inregistreaza, de pilda, la impozitul pe mijloacele de transport (mai ales pentru vehiculele mari).
Taxe noi
Una dintre cele mai importante taxe nou introduse de executivul local in proiectul de buget pe 2007 este taxa pentru eliberarea/vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de alimentatie publica pentru comerciantii ce desfasoara activitati specifice restaurantelor si barurilor, in valoare de 3.000 RON.
Taxa de parcare este o taxa impusa la finalul anului tercut, pentru care executivul local nu a prevazut (si era si normal) nici o crestere.

A.B.- Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]