Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 7 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • "Sa dicteze ratiunea" - Interviu cu Dacian Tolea, presedintele Organizatiei Municipale PLD Arad

Interviu cu Dacian Tolea - presedintele Organizatiei Municipale PLD Arad- Sunteti presedintele Biroului Executiv Municipal al PLD Arad si, iata, dupa un scor foarte bun obtinut pe municipiul Arad la alegerile pentru Parlamentul European, locul 3, cu circa 12% din voturile aradenilor prezenti la urne, trebuie sa fuzionati acum cu Partidul Democrat. Care este pozitia organizatiei municipale a PLD Arad?
- Abia astazi, marti, de la ora 17:00, vom avea sedinta si vom discuta despre propunerea conducerilor PLD si PD de a forma un nou partid. Scorul pe care l-am obtinut in Arad, impreuna cu scorul obtinut de PD, dar mai ales cu faptul ca PD si PLD au demonstrat atat la referendumul din 19 mai, cat si la cel din 25 noiembrie sau la scrutinul pentru europarlamentare ca au obiective si interese politice comune, ne indreptatesc sa construim o forta politica de centru-dreapta, care sa aiba un potential real de a-si asuma singura guvernarea la nivel local. Nu cred ca PLD putea sa aiba o alta perspectiva pentru noua administratie publica locala, care va rezulta dupa alegerile din iunie 2008! Eu am declarat in conferinta de presa de saptamana trecuta ca potentialul PLD pe municipiu pentru localele din vara viitoare este mai mare de 15 %. Ganditi-va, insa, cu cine am fi putut negocia noi, la aceasta cota electorala, o eventuala participare la guvernarea locala? Cu cine altcineva decat cu Partidul Democrat? Cu PSD, cu PNL, cu UDMR sau cu toti laolalta?! Sa fim seriosi! Eu alta varianta nu vad si nici nu vedeam, decat PLD alaturi de PD, pentru ca, pe de o parte, ne uneste vechiul deziderat al Aliantei D.A., neimplinit din cauza grupului Tariceanu-Patriciu, care a batut palma pe sub masa cu Voiculescu, Marko Bella si, culmea, cu Ion Iliescu, iar pe de alta parte, pentru ca a sosit timpul ca guvernarea, fie ea la nivel local, fie la nivel national, sa fie asumata in mod transparent, cu responsabilitati clare, care sa apese pe umerii unor oameni votati expres pentru asta!
- PLD a sustinut mereu constructia unei forte politice puternice de centru dreapta, dar a exclus fuziunea cu PD. Cum de s-a ajuns, totusi, la aceasta varianta?
- PLD nu a exclus categoric fuziunea, dar a incurajat, e drept, repetarea unei retete deja aplicate, cum a fost in cazul CDR. si in cel al Aliantei „Dreptate si Adevar”. Genul acesta de solutie e mai usor de aplicat, mai usor de acceptat de catre membri, dar, din pacate, s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu se dovedeste viabila decat, maximum, pentru accederea la guvernare, neasigurand un cadru juridic si operational adecvat pentru o guvernare eficienta, pentru consolidarea structurilor politice comune si pentru promovarea competentelor reale. Atat CDR, cat si Alianta, au dat chix pentru ca dupa accesul la putere, interesele divergente din cadrul lor au putut sa se prevaleze de statute juridice si de structuri politice distincte intr-o asemenea masura, incat cooperarea si obiectivele acesteia au fost rapid inlocuite de o ura fara margini, care nu s-a stins nici astazi si care a pus si pune in pericol nu doar structura aceea politica, dar si Romania ca stat, Romania ca natiune! S-a ajuns astfel la solutia europeana a uniunii si a crearii unei structuri noi, cu reguli si strategii moderne, bazate atat pe principiile si valorile dreptei liberale, cat si pe cele ale dreptei crestine, care nu se exclud, ci, dimpotriva, sunt complementare si pot coexista, asa cum o demonstreaza grupul politic al Partidului Popular European! Sa vedem, insa, acum care vor fi conditiile de infiintare a noilor structuri si, mai ales, care va fi atitudinea liderilor si a celorlalti membri din PD si PLD. Sper sa dicteze ratiunea si obiectivele unei constructii politice durabile!
-  Mai mizati acum pe electoratul PNL?
- Intrebarea dumneavoastra este cat se poate de binevenita. Miza unei astfel de constructii politice consta in dezvoltarea capitalismului, a unei economii de piata functionale pentru toti cetatenii, nu doar pentru un grup de privilegiati, pentru topul unor imbogatiti din relatii perverse cu statul, cu bugetele publice! Care liberal nu isi doreste inlocuirea actualei smenocratii cu o democratie liberala autentica, cu o economie de piata deschisa pentru competitie libera si onesta, pentru toti cetatenii, nu doar pentru oligarhia transpartinica? Stiti ca astazi, in timpul guvernarii Tariceanu, oligarhia transpartinica a ajuns sa detina, in Romania, aproape 30% din Produsul Intern Brut (PIB) si ca sectorul public consuma in 2007, inainte de 1 noiembrie, adica de marirea pensiilor, aproape 40% din P.I.B., cu o crestere de aproape cinci procente fata de 2006? Cat mai ramane restului de romani, clasei mijocii, IMM-urilor, pietei private, in general, aceea cata e, dar care nu e parte a oligarhiei? Nici 30%?! Ia intrebati-i pe liberalii autentici, ce se practica astazi in Romania, liberalism si democratie sau mercantilism si smenocratie?! Eu cred ca liberalii sunt mult mai inteligenti decat ii considera cei din grupul lui Tariceanu si ca nu pot merge mai departe cu pseudo-lideri de genul lui Bogdan Olteanu si Ludovic Orban!
- Totusi, Guvernul Tariceanu se lauda cu crestere economica, cu o economie care duduie ...
- Ce crestere economica mai poti avea la ora actuala, cand, la fiecare leu din PIB, guvernul cheltuie 1,07 lei?! Mai poti vorbi de crestere economica in contextul unor asemenea cheltuieli publice? In Bulgaria, de pilda, pentru fiecare leva produsa guvernul cheltuie 0,10 leva, iar in Croatia pentru fiecare kuna cheltuiala publica se ridica la doar 0,15 kuna. Acolo, da, se poate vorbi de crestere economica. La noi, in schimb, nu, pentru ca deja se merge in pierdere pe economie, in general, si pe exces, pe abuz in ceea ce priveste cheltuielile publice! Cresterea, de altfel, a sectorului public duce la o mai mare dependenta a cetateanului de politica, pe cand ceea ce propunem noi, ca oameni de dreapta, duce la o mai mare libertate si la o mai mica dependenta a cetateanului de politica si de stat. Oare nu asta asteapta simplul cetatean?! Mai mult, ca sa fiu mai explicit, Jürgen Stark, vicepresedintele Bancii Central Europene, a atras atentia la o conferinta din aceasta vara ca tarile care depasesc 30% din PIB pentru sectorul public isi pun in pericol cresterea economica! Oare pentru cine suna prost aceasta atentionare, daca nu pentru guvernarea bezmetica si electorala a cabinetului Tariceanu II?
- Cum va vedeti in noul partid?
- Cu capul pe umeri, continuand sa sustin politici liberale, de reforma a sistemului electoral, politic si constitutional, dar si de liberalizare si transparentizare a pietei si a interventiei statului pe piata. Asta este, pana la urma, sarcina la care m-am angajat, asa ca vehicolul politic, cu cat este mai puternic si mai eficient, nu poate decat sa ajute la implinirea celor propuse si promise. Despre asta este vorba in politica, sa faci cat mai mult din ceea ce ti-ai propus si ai promis, ori asta nu se poate intampla daca stai pe margine si te lasi coplesit de patimi si de impresii mediatice! Sau daca intri in combinatii politice de tipul PNL-PNTCD-AP pe fata si de tipul Tariceanu-Patriciu-Voiculescu-Iliescu-Hrebenciuc pe dos!

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Sindicatele din invatamant nu s-au inteles cu autoritatile locale

Liderul Sindicatului Democratic Invatamant Arad - Danut Ienasescu anunta ca nu s-au inteles cu autoritatile localeIeri, in cadrul Comisiei de Dialog Social a avut loc o noua negociere intre Sindicatul Democratic Invatamant Arad si autoritatile locale, printre care Levente Bognar, viceprimar, si Ila Carmen, subprefect. 
Au fost solicitate salarii minime de 600-700 de RON, conform cu cosul zilnic de consum, acordarea celui de-al 13-lea salariu inainte de sarbatorile de iarna, printr-un proiect de ordonanta, precum si a tichetelor cadou si de cresa.
De partea cealalta, oferta a ramas aceeasi: nu mai mult de 500 de RON pentru salarii, iar pentru tichete pe anul 2007 este prea tarziu, deoarece nu au fost facute la timp demersurile la nivel de Consiliu Local, din bugetul caruia ar trebui sa fie achitate. 
Bucurestiul urmeaza sa fie informat in legatura cu aceste solicitari, la care va trimite ulterior raspunsul.
Sindicalistii se declara nemultumiti de rezultatul discutiei de ieri, dar spera ca autoritatile centrale sa le raspunda favorabil.
A mai fost prezent si Mircea Purcariu, presedintele IMM-urilor din Arad, care a aratat ca salariu minim nu poate sa treaca de 500 RON. 
Tot ieri, s-a invocat sentinta judecatoreasca, prin care CET Arad este obligata sa plateasca salariatilor 54 de miliarde de lei vechi. 

D.M. - Observator

  • Pod cu movile pentru aradeni

Podul cu movile de la MicalacaIn Subcetate, rosturile de dilatare au fost inlocuite cu o tabla si un morman de asfalt.
Drumarii aradeni au gasit o solutie ingenioasa pentru inlocuirea unor rosturi de dilatare stricate.
Pentru ca masinile care traverseaza podul ce face legatura intre Subcetate si Micalaca sa nu cada in gol, rosturile au fost inlocuite, spre disperarea soferilor, cu o bucata de tabla si doua movile de asfalt. 
In aceste conditii, mai multi conducatori auto ne-a contactat la redactie, pentru a-si manifesta nemultumirea.
"Nu este posibil asa ceva. Daca nu suntem atenti riscam sa ne lovim masinile din cauza acelor mormane de asfalt. Pana si cei cu autovehicule de teren incetinesc in acea zona, pentru a evita sa aiba surprize neplacute", spune Cosmin Vasilescu.
"Am avut ocazia sa merg prin toata Europa si nu am vazut nicaieri asa ceva. Este o adevarata bataie de joc", afirma si Adela D.
Deplasandu-ne la fata locului, am avut ocazia sa ne convingem ca, toate masinile ce trec dinspre Subcetate spre Micalaca trebuie sa incetineasca.
Soferii reduc viteza, nu atat din cauza limitatoarelor de vizeza amplasate in apropiere, peste care, pana nu demult treceau cu piciorul pe acceleratie, cat din cauza movilelor aruncate de drumari in mijlocul podului.
Reparatii, la primavara
Contactata telefonic, Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei, sustine ca, pana la primavara nu se vor putea face niciun fel de lucrari in zona, drumarii fiind nevoiti sa apeleze la acele mormane pentru ca tabla amplasata in locul rosturilor sa nu fie indepartata de masini.
"Dupa ce s-a rupt rostul de dilatare s-a pus o protectie pentru a ramane tabla la loc. Podul va putea fi reparat abia la primavara. Nu pot sa va spun cu exactitate cand, deoarece programul de investitii va fi stabilit abia dupa ce va fi aprobat bugetul pe 2008", a declarat Corina Draghici.

Lucian Serban - Adevarul

  • Balul de Cristal

La Palatul Cultural se va desfasura editia a II-a a Balului de cristalBal vienez la Arad! 
Astfel  isi doreste Primaria sa fie balul de cristal ce va avea loc in data de 21 decembrie. 
Daca prima editie a fost gazduita de teatru, de aceasta data balul caritabil va avea loc in sala palatului cultural. 
Inedit este faptul ca pentru aceasta ocazie vor fi scoase scaunele, in locul lor fiind amenajate mese festive. 
Iar programul balului va fi, de asemenea unul de clasa. 
Cea de a doua editie a balului de cristal care si de aceasta data va fi patronat de Casa regala va avea 350 de invitati. 
Alaturi de familia regala, principele Radu si principesa Margareta vor fi prezente personalitati europene printre care si descendentul familiei Bruckental, printul de Heideldorf. 
Toate aceste eforturi ale administratiei locale au scopuri caritabile-vor fi stransi bani pentru o fetita care, la doar 10 luni, sufera de o malformatie a creierului. 
Parteneri in organizarea balului de cristal sunt fundatia Concordia si cluburile Rotary si Lions, care strang bani si pentru mai multe sectii ale spitalului judetean si municipal.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Terenul sintetic de pe "Sega" va fi gata in primavara

La Stadionul Sega au fost terminate pana in prezent doar vestiarele si baileInvestitia lucrarii, incluzand aici atat vestiarele cat si terenul sintetic, se ridica la suma de 800 de mii de euro.
Primaria Municipiului Arad a efectuat receptia lucrarilor de amenajare a terenului sintetic Sega. 
Beneficiarii sunt echipele de copii si juniori din cadrul Centrului de pregatire a Clubului UTA. 
Prin realizarea acestei investitii, Primaria asigura conditiile optime de pregatire a sportivilor, inclusiv pe timp de iarna. 
Termenul de predare prevazut in contract este de doua luni de la data obtinerii autorizatiei de constructie. 
Proiectul prevede refacerea suprafetei de joc, de la infrastructura pana la acoperirea cu gazon sintetic, precum si a bancilor tehnice si altor amenajari specifice. 
Prezenti, ieri, la fata locului, am consemnat finalizarea lucrarilor la vestiare (prevazute fiecare cu grupuri sanitare), inaugurate de primarul Gheorghe Falca, acesta fiind de parere ca pana in primavara, cel tarziu pana in luna mai, terenul sintetic va fi si el finalizat: "Dupa modernizarea Stadionului Motorul, amenajarea a doua vestiare si doua terenuri de joc la „ICRTI”, am reusit sa finalizam lucrarile la cele doua vestiare duble de la Sega. Investitia se ridica la suma de 12 miliarde de lei, urmand ca lucrarea pentru terenul sintetic sa ne coste cam tot 12 miliarde, astfel ca investitia totala se ridica undeva in jurul sumei de 24 de miliarde, adica aproximativ 800 de mii de euro. Acest teren va fi destinat echipelor de copii si juniori din cadrul Clubului UTA, dar poate fi folosit si de echipa mare, cand va avea nevoie de un teren de antrenament. Eu spun ca este un pas inainte pentru fotbalul aradean. Pana in primavara, cel tarziu in luna mai, terenul sintetic va fi finalizat".

S.H.- Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]