Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 7 august 2007
Stirile TVA aici
  • Casa de Pensii, in santier

In prezenta directorului Mihaela Vasil s-a inaugurat santierul de la Casa de PensiiLuni au demarat lucrarile de reparatie a noului sediu al Casei de Pensii, situat vizavi de Kaufland.
Luni au demarat lucrarile de reparatii curente la noul sediu administrativ al Casei Judetene de Pensii (CJP), situat pe str. Voluntarilor nr. 2/A (vizavi de Kaufland).
In prezenta directorului Casei de Pensii Arad, Mihaela Vasil, si a reprezentantului constructorului (firma timisoreana "Marrati Constructii") a fost montat panoul care anunta deschiderea santierului.
Lucrarile ar trebui sa se finalizeze in trei luni.
Spatiu mai bun, servicii mai bune
Spatiul care va gazdui noul sediu al Casei de Pensii are, in total, 1.900 de metri patrati, suprafata fiind distribuita pe trei nivele: subsol, parter si etaj.
La subsol va fi amenajata arhiva, parterul este destinat relatiei cu publicul, iar etajul va gazdui birourile personalului.
"Consider ca este un loc potrivit pentru sediul Casei de Pensii, un loc mult mai bun decat dincolo (str. Gheorghe Lazar - n.r.). Speram ca si serviciile pe care le oferim sa fie mult mai bune decat dincolo" - puncteaza directorul Mihaela Vasil.
"Sediu nou pentru Casa de Pensii" a fost primul obiectiv pe care Mihaela Vasil si l-a fixat de cand a preluat conducerea institutiei, in iulie 2005.
Santierul Casei de Pensii ar trebui sa dureze aproximativ trei luni Achizitionarea unui spatiu in acest scop a devenit prioritara dat fiind ca imobilul in care se afla acum sediul CJP a fost retrocedat vechiului proprietar, Camera de Comert.
Dupa cautari ce au durat mai bine de un an de zile, directorul CJP Arad a identificat spatiul de pe strada Voluntarilor, iar la sfarsitul lui noiembrie 2006 a semnat contractul pentru cumpararea acestuia.
Pretul platit: 800.000 de euro, bani care au venit de la bugetul asigurarilor sociale de stat, prin Casa Nationala de Pensii.
300.000 de euro pentru reamenajare
Repararea si reamenajarea spatiului (ce era pregatit, anterior, sa devina hotel) va costa (alte) 300.000 de euro.
Cel mai mult se va lucra la subsol, unde trebuie facuta o foarte buna izolare, deoarece aici vor fi depozitate dosarele din arhiva.
Exista si cateva elemente mai spectaculoase la noul sediu, unul dintre acestea fiind un mini-lift care va transporta documente de la subsol la etaj.
O alta noutate o constituie elevatorul - un fel de rampa destinata persoanelor cu handicap, care se ridica pana la nivelul intrarii in cladire.
Un alt aspect modern il constituie sistemul de racire-incalzire a spatiului, care presupune absenta aparatelor de aer conditionat pe fatada cladirii.
"Sper sa nu se acumuleze intarzieri, astfel incat de Ziua Sfintilor Mihail si Gavril (cand directoarea Vasil isi aniverseaza onomastica - n.r.), constructorul sa-mi faca o surpriza placuta. Imi doresc sa reusim sa ne mutam in noul sediu pana la sfarsitul anului" - incheie Mihaela Vasil.

D.D. - Adevarul

  • Intoxicatie colectiva invaluita in mister

Tunisiancele internate in Spitalul Judetean au incercat sa-l paraseascaTunisiencele care au fost internate duminica au incercat sa fuga din spital.
Medicii din Arad nu au reusit sa stabileasca deocamdata cauzele decesului tunisiencei care a murit duminica in urma unei intoxicatii misterioase.
Alte 11 colege ale tunisiencei, toate angajate la Delphi Ineu, sunt in continuare internate la Spitalul Judetean Arad si sunt supuse unor teste amanuntite dupa ce au prezentat simptome de intoxicare cu substante necunoscute.
Suspiciuni privind consumul de stupefiante
Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Arad, dr. Gabriela Tarle, a declarat, ieri dimineata, ca exista date care duc spre o posibila cauza a intoxicatiilor.
"Suspectam consumul de droguri, pentru ca s-au gasit intepaturi la plica cotului si pe ombilical. Unele dintre ele au recunoscut ca fumeaza si au refuzat recoltarea de urina prin sondare la proba pe care am incercat sa o efectuam", ne-a declarat dr. Gabriela Tarle.
Dupa insistentele medicilor, in cele din urma s-a reusit efectuarea analizelor, dar desi duminica se anuntase ca primele rezultate vor fi disponibile luni, acest lucru nu s-a mai intamplat.
O parte din cele 11 tunisience internate la Spitalul Judetean Arad nu sunt sanatoase din punct de vedere clinic, potrivit unor analize preliminare.
Medicii spun ca unele paciente au probleme cu ficatul si ca acestora li se fac investigatii suplimentare, dar nu se stie inca daca problemele cu ficatul sunt din cauza recentei intoxicatii.
Cauze necunoscute
Tunisiencele au fost extrem de agitate si ieri, iar unele au vrut sa mearga acasa in pijamale si desculte, dupa ce si-au smuls perfuziile.
"Sase dintre ele au dorit sa plece acasa. Le stapanim cu greu pentru ca inca nu am avut actele de identificare si nu am putut lua legatura cu sefii lor, cu reprezentantii lor tutelari in Romania. Asteptam sa se prezinte si sa se intereseze si dumnealor de starea lor", a mai declarat sefa ASP Arad, dr. Gabriela Tarle.
Daca analizele muncitoarelor din Tunisia internate in spital nu au adus noutati clare, nici autopsia, efectuata ieri, nu a scos la lumina mai multe lucruri.
Analizele de laborator inca nu au stabilit cauzele intoxicatiilor"Autopsia medico-legala efectuata luni nu a relevat cauzele decesului si intoxicatiei. Din acest motiv am solicitat examene suplimentare, toxicologice si pe tesuturi prelevate din organe", a declarat, ieri, dr. Corina Crisan, medic legist si director medical al Spitalului Clinic Judetean Arad.
"Probabil ca sunt medicamente. Am ridicat mai multe medicamente de stomac pe care, se pare ca le foloseau femeile. Asteptam concluziile raportului medico-legal", a declarat procurorul Pavel Palcu.
El a mai spus ca va face o sesizare la ITM Arad pentru "a verifica conditiile de la locul de munca, pentru ca, din cate am inteles, acolo au mai fost 2-3 decese".
Antecedente
Amenzi pentru Delphi Romania
SC Delphi Packard Romania SRL, firma la care lucrau tunisiencele intoxicate in mod misterios, a fost amendata, inca odata de ITM Arad.
"In urma unor verificari privind forta de munca adusa din afara tarii, am constatat ca acesti muncitori nu aveau autorizatie de lucru pe teritoriul Romaniei. Aceste formalitati trebuiau indeplinite de societatea care i-a angajat", a spus seful ITM Arad, Marius Amzulescu.
El a mai precizat ca firma a fost amendata cu 100.000 de lei noi.
Compania la care lucrau tunisiencele a fost sanctionata in trecut de inspectorii ITM pentru ca isi punea muncitorii sa lucreze ore suplimentare fara acordul lor, unii ajungand sa lucreze chiar si 16 ore non-stop.  
Boli
Conditii de munca improprii

Probleme cu tunisiencele au inceput, insa, de cum au venit, la scurt timp, una dintre ele fiind data disparuta de Politia Arad.
Femeia a fost gasita intr-un autocar care se pregatea sa iasa din tara si a spus ca mergea la fratele ei din Italia pentru ca nu mai suporta conditiile de lucru de la Ineu, insa autoritatile o banuiesc ca a folosit Romania ca o pista pentru a ajunge mai usor in UE.
Fabrica Delphi a mai facut, in ultimele luni, obiectul unei anchete, privind imbolnavirea de TBC a 22 de angajati de la inceputul anului, toti fiind internati.
In urma acestei descoperiri, aproximativ 5.000 de persoane din Ineu, angajati si rude, au fost supuse unor controale medicale amanuntite.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sute de aradeni, la cumparaturi cu pret redus in orasele din Ungaria

Magazinele din Ungaria sunt cautate de aradeniMagazinele din localitatile maghiare, aflate in apropierea granitei cu Romania, sunt cautate, in aceasta perioada, de romanii din vestul tarii.
Majoritate sunt aradeni, care profita astfel de reducerile de sezon la articolele de imbracaminte, incaltaminte sau aparatura electronica si electrocasnica.
Astfel, in orase precum Mako, Oroshaza sau Szeged pot fi vazuti zilnic sute de romani, aflati in cautarea unor produse care pot fi cumparate la preturi cu adevarat mici, fata de reducerile de la noi.
In aceasta perioada de vara, magazinele din Ungaria si-au inclus in strategia de marketing reduceri de preturi care pot ajunge pana la 70 la suta.
Directorul unui magazin din Mako a spus ca in aceasta perioada a anului se recurge la reduceri de pret, deoarece patronii risca sa ramana cu marfa pe stoc.
"Cumparatorii devin tot mai exigenti cand vine vorba de imbracaminte sau orice alt lucru. In ultimii ani se actioneaza dupa motoul «ce e bun anul asta, nu mai e bun anul viitor». Asa ca, pentru a vinde marfa, preferam sa facem reduceri de pret", a spus directorul unui magazin din Mako.
Reducerile practicate in Ungaria pornesc de la 30 si ajung pana la 70 la suta.
Asa ca, cine doreste, poate cumpara acum o camasa de firma cu 3.200 forinti (38,4 lei), dupa ce, saptamana trecuta, aceeasi camasa era la pretul de 5.500 forinti (66 lei).
De asemenea, pantofii din piele, care pana la 1 august aveau preturi cuprinse intre 10.500 si 11.000 de forinti (126 - 132 lei), pot fi cumparati acum cu numai 6.000 si 6.500 de forinti (72 - 78 lei).
La mare cautare sunt si magazinele care comercializeaza aparatura electronica si electrocasnica.
Astfel, televizoarele color, productie ale unor cunoscute firme in domeniu, care costau 39.990 forinti (479 lei) pot fi cumparate acum cu 29.990 forinti (359 lei), iar cele care costau 29.990 forinti pot fi achizitionate cu 19.990 forinti (239 lei).
De asemenea, o lada frigorifica al carei pret era, acum o saptamana, de 69.990 forinti (838 lei) se poate achizitiona acum cu 64.990 forinti (779 lei). Si masinile de spalat au preturi reduse: de la 100.990 forinti (1.211 lei) la 80.990 forinti (971 lei).
Cei care au ales sa-si faca in aceste zile cumparaturile in Ungaria au preferat sa-si cumpere articole de imbracaminte, motivand ca, in Arad sau in Timisoara, produsele care pot fi cumparate cu pret redus sunt mult mai scumpe decat in Ungaria.

A. P. - Observator

  • Spre Europa fara Cartea Verde

Cartea Verde nu se mai cere la iesirea din taraDe la inceputul lunii august  autovehiculele din Romania si Bulgaria nu mai trebuie sa prezinte Cartea Verde la intrarea in tarile Uniunii Europene precum si in Elvetia, Norvegia, Islanda, Croatia si Andorra.
Soferilor nu li se va mai solicita RCA-ul, dar vor prezenta documentul de asigurare obligatorie daca circula in celelalte state din sistemul Carte Verde, precum Moldova, Ucraina, Serbia, Turcia.
Asigurarea "Carte verde" este o asigurare de raspundere civila auto valabila numai in afara teritoriului Romaniei.
In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau vatamarea corporala ca urmarea a unor accidente de circulatie petrecute in strainatate.
De asemenea se acorda despagubiri si pentru eventualele cheltuieli facute de asigurat in procesul civil.

C.U. - Informatia Aradului

  • Smithfield, ferme ilegale

Crescatoriile de porci americane din judet nu au autorizatie de functionareO serie de ilegalitati comise de reprezentantii firmei americane Smithfield au iesit la iveala dupa verificarile efectuate de autoritatile aradene ca urmare a aparitiei unui focar de pesta la una dintre fermele din Timis ale companiei.
Astfel, in urma controalelor s-a descoperit ca niciuna din cele sapte ferme ce functioneaza pe raza judetului, Voievodeni, Gurba, Misca, Satu Nou, Apateu, Sintea Mare si Cermei, nu are nici autorizatie sanitar veterinara, nici autorizatie de mediu.
In aceste conditii, societatea a fost amendata atat de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), cat si de Garda de Mediu.
Conform directorului executiv al DSVSA, Viorel Agud, serviciile sanitar-veterinare din cadrul DSVSA nu au fost instiintate despre popularea fermelor cu pricina si despre miscarile efectivelor intre crescatorii.
"Amenda aplicata a fost de 50 de milioane de lei vechi", a declarat Agud.
"Sambata si duminica, personalul directiei a efectuat controale la toate fermele din judet, recoltandu-se cu aceasta ocazie 192 de probe biologice si patru cadavre. Rezultatele analizelor au fost negative, fermele cu pricina nefiind populate cu animale din judetul Timis. Pe de alta parte trebuie sa stiti ca documentele pentru autorizatia sanitar-veterinara, in functie de veridicitatea acestora urmand sa luam o hotarare", a continuat directorul.
Acorduri date de APM
In ceea ce priveste autorizatia de mediu, fara de care o astfel de unitate nu poate functiona legal, Dana Danoiu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Arad, spune ca institutia pe care o conduce nu este abilitata sa emita un astfel de act, asta deoarece este vorba de ferme mai mari de 2.000 de capete, in astfel de cazuri responsabilitatea revenind Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului de la Timisoara.
"Nu avem niciun drept sa intervenim la fermele acestea. Singurii in masura sa o faca sunt cei de la Garda de Mediu si de la Agentia Regionala Timisoara", a tinut sa precizeze Dana Danoiu.
Directorul DSVSA Arad - Viorel Agudnu stie despre popularea crescatoriilor cu noi efective Cu toate acestea, conform presedintelui Consiliului Judetean Arad (CJA), Iosif Matula, acordurile de mediu necesare pentru eliberarea autorizatiei de constructie au fost date chiar de catre APM Arad.
"Fiind constructii extravilane, autorizatia de construire a fost eliberata de CJA. Am verificat dosarele si toate au acordurile si avizele ce se impun, inclusiv avizul sanitar-veterinar si acordul de mediu. Dupa darea in functiune, pentru a vedea daca sunt respectate respectate acordurile si avizele date sunt responsabile autoritatile care le-au eliberat", afirma Matula.
Ar trebui inchise
"Din punctul de vedere al Garzii de Mediu, functionarea fara autorizatie de mediu este interzisa. Stim ca punctele de lucru din Arad ale Smithfield nu au o astfel de autorizatie. Vom lua legatura cu Agentia Regionala de la Timisoara si in functie de ce vom afla, in speta daca s-a depus sau nu documentatia pentru o astfel de autorizatie, vom lua o decizie. Pot sa va spun ca anterior, am aplicat doua amenzi de 500 de milioane de lei vechi la Voievodeni si Apateu si un avertisment la Satu Nou", a declarat Attila Szekely, comisarul-sef al Garzii de Mediu Arad.
Monitorizati de Prefectura
Si Prefectura a intrat pe fir, prefectul Gavril Popescu avand luni o serie de discutii cu autoritatile implicate in verificarile de la Smithfield.
"Facem o analiza si monitorizam situatia. Acum pot sa va spun ca, cei de la APM ar fi trebuit sa fie mult mai atenti la ceea ce se intampla din punct de vedere al protectiei mediului la aceste ferme", a declarat Popescu.
Telefoane, interventii...
Se vorbeste prin targ ca telefoanele au inceput sa sune in nestire dupa ce cineva de la Inspectoratul de Stat in Constructii a indraznit sa-i intrebe de sanatate pe cei ce lucrau la una din fermele Smithfield din judet.
Nici nu ar fi de mirare daca stam sa ne gandim bine, proiectul constructiilor cu pricina fiind facut de Proiect SA, firma fostului vicepremier Gheorghe Seculici.

L.S. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]