Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 5 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Sfanta Treime, resfintita

Resfintirea Monumetului "Sfanta Treime"Ceremonia de resfintire a Monumentului Sfintei Treimi, reamplasat dupa 50 de ani pe platoul din fata Teatrului Ioan Slavici a avut loc sambata, in prezenta unor inalti prelati, reprezentanti ai mai multor culte religioase, care au oficiat o slujba ecumenica. 
Sambata 3 noiembrie 2007 a avut loc ceremonia de sfintire a Monumentului Sfintei Treimi, reamplasat dupa 50 de ani pe platoul din fata Teatrului Ioan Slavici. 
La eveniment au participat inalti prelati reprezentanti ai mai multor culte religioase, care au oficiat o slujba ecumenica, Primarul Municipiului Arad, dl.Gheorghe Falca, viceprimarii Municipiului Arad, d-nii Bognar Levente si Tiberiu Dekany, alti oficiali si cateva zeci de aradeni.
Au fost prezenti PS Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, PS dr.Martin Roos, Episcopul diocezei Romano-Catolice Timisoara, Parintele protopop Coriolan Muresan, parohul Bisericii Greco-Catolice Arad, si alti reprezentanti ai cultelor din Arad.
Prin reinstalarea grupului statuar, aradenii recastiga un monument de o mare valoare artistica si istorica. 
Statuia ridicata in urma cu un secol este fata in fata cu noua catedrala episcopala pe care aradenii de astazi o inchina tot Sfintei Treimi.
Doua monumente inchinate de aradeni Sfintei Treimi vor marca de acum inainte intrarile pe principalul bulevard al orasului, un semn de continuitate a valorilor peste secole, indiferent de confesiune.
Monumentul "Sfanta Treime", realizat in stil neo-baroc, a fost ridicat in extremitatea sudică a bulevardului central, in fața teatrului, in anul 1906.
In anul 1957 autoritatile comuniste au dispus demontarea acestei statui si altor monumente de natură religioasa.
Grupul statuar din bronz a fost adapostit in rotonda Catedralei Minoritilor, iar soclul si obeliscul din piatră au fost depozitate in spatele Bisericii Catolice din Gai, de unde au dispărut mai multe elemente din cele aproximativ 50 de bucăți de piatră.
In 1975 au fost mutate in curtea Bisericii din Sanpaul.
Primaria Municipiului Arad a decis in anul 2006 restaurarea si reamplasarea monumentului. Lucrarile de restaurare au durat 1 an, iar valoarea intregii investitii a fost de 400.000 RON.

L.S.- Adevarul

  • Festivalul stiintei la Palatul Administrativ

La Palatul Administativ s-a inaugurat "Festivalul Stiintei"Sala mare a Palatului Administrativ a gazduit vineri prima editie a "Festivalului Stiintei", organizat de Inspectoratul Scolar Judetean.  
Deschiderea festiva a primei editii a "Festivalului  Stiintei" a avut loc vineri dimineata in sala 70 a Palatului Administrativ. 
Au participat: vicepresedintele C.J.A. - Gavril Buza, viceprimarul municipiului  - Levente Bognar, reprezentantii universitatilor aradene "Aurel Vlaicu" si "Vasile Goldis", ai Universitatii de Vest Timisoara, conducerea I.S.J., directori de scoli si elevi. 
Moderatorul evenimentului a fost prof. Ioan Stan, inspector de specialitate la I.S.J. Arad.
Printre  obiectivele importante ale Uniunii Europene se numara si dezvoltarea stiintei, iar  in acest sens,Uniunea Europeana organizeaza anual un Festival European al Stiintei, festival finantat in proportie de 50% de UE, celelalte fonduri provenind de la  marile institute de cercetare din Europa. 
In acest an, a patra editie a acestui festivalul s-a organizat la Grenoble, unde tarile participante au prezentat experimente stiintifice din domeniile fizicii, chimiei, biologiei, tehnologiei informatiei si tehnicii.
"Romania a participat la cateva editii ale festivalului, iar in tara  s-au organizat festivaluri, in judetele Cluj si Sibiu unde universitati si unitati scolare au realizat spectacole stiintifice in scopul constientizarii opiniei publice asupra importantei dezvoltarii cercetarii stiintifice. In cadrul acestor preocupari pentru promovarea stiintei si a creativitatii in domeniul stiintific si tehnic se inscrie si festivalul organizat in acest an de Inspectoratul Scolar al Judetului  Arad. Festivalul Judetean al Stiintei consta intr-o suita de experimente stiintifice din domeniile fizicii, chimiei, biologiei, tehnologiei informatiei si tehnicii, prezentate de reprezentanti ai universitatilor din Timisoara si Arad si de catre echipaje formate din elevi si cadre didactice din 27 de unitati scolare aradene.
Prin aceasta manifestare se urmareste cresterea interesului tinerilor, cadrelor didactice si a publicului aradean pentru creativitatea in domeniul stiintific si  acordarea unei importante mai mari realizarilor stiintifice. Aceste experimente se realizeaza intr-un mod cat mai accesibil si chiar distractiv, pentru atragerea tinerilor in aceasta lume  fascinanta a experimentului stiintific, prin  stimularea imaginatiei creatoare si a gandirii stiintifice"
, sustine Laura Putnic, inspector general scolar Mariu Gondor.

M. M. - Informatia Aradului

  • Lucrari de modernizare

Reparatii la reteaua de termoficare din CentruLucrarile de modernizare a retelelor termice sunt pe ultima suta de metri. 
Inca de marti, se lucreaza la retelele de termoficare din Piata Avram Iancu. 
Si aici, tevile vechi au fost schimtate cu altele noi, astfel incat, pierderile din retea sa fie cat mai mici. 
De mai bine de 24 de ore, aradenii care locuiesc in zona Pietei Avram Iancu dar si la Piata Catedralei nu au caldura la calorifere. 
Si asta din cauza unor lucrari de modernizare la retelele termoce din centrul orasului. 
Lucrarea este pe ultima suta de metri si trebuie finalizata pana cel tarziu maine dupa amiaza. 
Atunci va fi reluata si furnitarea agentului termic. 
Conducerea CET sustine ca aceasta ar putea fi utima lucrare desfasurata in acest an, prin care sa fie orita caldura pentru o perioada atat de lucnga. 
Astfel de lucrari se vor mai desfasura anul viitor, cand temperaturile de afara vor fi mult peste zero grade celsius.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Deseurile electronice au fost colectate de catre... rromi

Aradenii au inceput sa scape de deseurile electroniceAgentia pentru Protectia Mediului Arad, impreuna cu operatorul de servicii publice de salubrizare SC POLARIS M Holding SRL, au organizat o campanie de colectare a deseurilor de aparatura electrica si electronica de la populatie.
Sambata, aradenii care au vrut sa profite de ocazie, s-au putut scapa de aparatura veche si uzata, pe care nu au mai folosit-o. 
Pana la ora 17, acestia si-au depozitat frigiderele sau televizoarele vechi in fata casei sau pe platformele de colectare a gunoiului. 
Intre orele 9-17, autospecialele societatii Polaris au colectat aceste deseuri: aparatura de uz casnic, calculatoare, echipamente de telecomunicatii, echipamente de iluminat, unelte electrice si electronice (cu exceptia utilajelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucarii, echipamente sportive si de agrement.
O parte dintre aparatele electrocasnice si electronice, care au fost scoase in strada de locuitorii municipiului Arad, au fost luate de rromi, care, inca de la primele ore ale diminetii de sambata au strabatut orasul cu carutele si au incarcat deseurile. 
Potrivit celor declarate de Monica Jitaru, directorul societatii de salubrizare "Polaris M Holding", angajatii firmei nu au putut interveni pentru stoparea furturilor, deoarece nu au avut cadru legal in acest sens. 
"Am ramas foarte neplacut surprinsa de ceea ce am vazut cand am mers pe teren sa urmaresc cum se deruleaza campania de colectare. Rromii au adunat aproape tot ce au gasit. Au venit cu carutele si au incarcat in special frigidere si televizoare. Noi, atata timp cat ii gasim cotrobaind pe domeniul public sau cu frigiderul in caruta, nu le putem cere sa nu caute in gunoi sau sa-si dea jos din caruta tot ce au, acest lucru intrand in atributiile Politiei sau Jandarmeriei", a declarat Monica Jitaru. 
Reprezentantii Politiei au spus ca nu au primit sesizari cu privire la furtul deseurilor electrocasnice si nici solicitari pentru supravegherea acestei actiuni derulate sambata in Arad.
Conform informatiilor pe care le detinem, sambata seara, dupa incheierea campaniei, la REMAT au fost centralizate 9.220 kg de deseuri. 
Cei care au coordonat campania au spus ca este o cantitate foarte mica, adunata de pe 93 de strazi din oras, din 58 de puncte de colectare.

Anca Pascutiu - Observator

  • Contrabanda cu tigari

La Vama Turnu a fost descoperit un nou transport ilegal de tigariPolitistii de frontiera au descoperit, ascunse, intr-un TIR peste 20.000 de pachete cu tigari de contrabanda care urmau sa ajunga pe piata neagra din Germania. 
Oficial, potrivit documentelor de bord, camionul, inmatriculat in Sibiu, transporta 140 colete, continand membrane de cauciuc si silicon. 
Oamenii legii si-au dat seama ca ceva nu este in regula la camion deoarece valoarea transportului de membrane de cauciuc si silicon era prea mica, iar un asemenea transport nu ar aduce prea mari castiguri. 
Banuielile s-au confirmat la controlul amanuntit al camionului. 
"Politistii de frontiera au gasit, ascunse, printre coletele cu marfa, 4.000 de pachete marca Mallboro si 17.000 de pachete marca L.M.", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, agent de politie Alexandra Retegan. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]