Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 5 septembrie 2007
Stirile TVA aici
  • A crescut valoarea punctului de pensie

Directoarea Mihaela Vasil anunta dublarea pensiilor pentru agricultoriDe majorarea punctului de pensie vor beneficia un numar de 93.303 de aradeni
De la 1 septembrie, pensiile din sistemul public s-au majorat cu 5 procente, iar cele ale agricultorilor s-au dublat.
Potrivit directorului executiv al Casei Judetene de Pensii, Mihaela Vasil, numarul total de pensionari, atat din sistemul asigurarilor sociale, cat si din agricultura, este, in prezent, de aproape 5,6 milioane.
Din cei aproximativ 1,5 milioane de agricultori, doar 940 de mii vor beneficia de cresterea cu 50 la suta a pensiei.
Este vorba despre persoanele ale caror pensii nu au mai crescut din 2004.
Vestea buna este ca pe langa cele 50 de procente, pensionarii agricultori mai primesc inca 5 la suta, procent de care beneficiaza toate categoriile de pensionari.
Cat priveste pensiile din sistemul public, Guvernul a majorat valoarea punctului de pensie de la 396 de lei la 416 lei, o crestere de 5 la suta.
Ultima majorare a punctului de pensie a avut loc la 1 decembrie 2006, cresterea fiind de 16,8 la suta, ceea ce a condus la o crestere cu 55 de lei a pensiei medii.
Autoritatile spun ca valoarea punctului de pensie se va majora si de la 1 ianuarie 2008, la 37,5% din valoarea salariului mediu pe economie, ceea ce va insemna o crestere a pensiilor cu peste 40%.
De majorarea punctului de pensie vor beneficia un numar de 93.303 aradeni, din totalul de 101.508 cati sunt in sistemul public de asigurari sociale, iar pensia medie va fi de 374,71 lei.
Ceea ce inseamna ca la aproxiamtiv 8.000 de persoane nu li se va majora punctul de pensie.
In ceea ce priveste situatia agricultorilor lucrurile sunt mai complicate.
"De dublarea pensiilor din agricultura vor beneficia aproximativ 6.000 de pensionari, care aveau o pensie medie de 130 lei. De dublare vor beneficia acele persoane care au perioade lucrate pe baza de norma in unitati agricole cooperatiste. Pentru fiecare an realizat acestia vor primi 0,57255 lei in plus", ne-a explicat directorul Casei Judetene de Pensii, Mihaela Vasil.
Pensionarii din agricultura care nu vor beneficia de aceasta dublare a pensiei sunt acele persoane carora li s-a majorat pensia la data de 1 ianuarie 2004.
In alta ordine de idei, conducerea Casei Judetene de Pensii Arad a trimis in judet, celor indreptatiti un numar de 44.000 de decizii prin care beneficiarii erau informati ca s-a trecut de la salariul minim pe economie, ca baza de calcul a stagiului de cotizare, la salariul mediu pe economie.
Este vorba despre stagiile de cotizare de dinainte de anul 1963.
Aceasta categorie de pensionari reprezinta si cea mai mare pondere in audientele directorului executiv al Casei Judetene de Pensii, Mihaela Vasil.
"Marea majoritate a celor care vin cu nemultumiri sau plangeri la mine in audienta au aceasta problema. Foarte multi pensioanri nu inteleg ca stagiul de cotizare, care este de 25 de ani la femei si 30 de ani la barbati, nu inseamna vechimea in munca si se foloseste la calcularea pensiei", ne-a spus Mihaela Vasil.

Anca Pascutiu - Observator

  • Cersetoria - fenomenul nu va fi starpit niciodata

Cersetorii impanzesc orasulSute de minori sunt fortati de cei care le-au dat viata sa apeleze la mila publica pentru a-si intretine familia.
Strazile aglomerate din municipiu au devenit pentru sute de minori un loc de munca, micutii fiind pusi sa cerseasca de parinti ori de cei care ii au in grija.
Cu toate acestea, autoritatile nu fac mai nimic sa reduca acest fenomen.
Asa ca oriunde mergi te trezesti asaltat de acesti copii care isi intretin parintii sau… "sefii".
Sunt peste tot
Fiecare dintre noi se loveste de cersetori peste tot.
In intersectii, misunand printre masini, cu mana intinsa, in tramvaie, prin piete, in localuri, pe terase…
Unii au fata murdara si hainele innegrite, altii sunt destul de ingrijiti si te abordeaza incercand sa iti vand cate ceva, niste flori deja ofilite, calendare sau pixuri.
Iar daca ii intrebi cine ii trimite la cersit si de ce, incep sa iti insire niste povesti (pe care le-au invatat dinainte), incat, daca esti mai slab de inima iti vine sa le dai si ultimul leu din buzunar.
Servesc povesti despre familii numeroase, parinti morti si bani putini.
Asa castiga din cersit un sfert de salariu minim pe zi sau poate chiar mai mult.
Cu cat sunt mai mici copiii cu atat au sanse mai mari sa le inmoaie inima trecatorilor.
Si bebelusii sunt folositi la cersit.
Femei de etnie rroma ii poarta in brate plangandu-se ca n-au bani sa ii intretina, pentru ca o mama cu un copil mic in brate reuseste sa induioseze mult mai usor.
Daca nu sunt foarte bine dezvoltati pot "rezista in bransa" si pana la zece ani.
Dupa aceasta varsta, cei mai multi devin infractori.
De obicei, copiii nu sunt singuri pe strada, fiind supravegheati, discret, de unul dintre parinti, acestia putand sa castige si cate 30-40 de lei pe zi.
Amenzi si atat
Sansele de a recupera acesti copii sunt mai mici cu cat creste perioada pe care acestia o petrec pe strada, la cersit.
Acesti copii risca sa fie agresati de alti cersetori, sa se imbolnaveasca din cauza conditiilor precare de igiena sau sa fie racolati de retele de traficanti.
Desi au atributii legale atat pentru amenzi, cat si pentru dosare penale, autoritatile prefera prima varianta, adica amenzi peste amenzi, desi acestea nu sunt achitate niciodata in totalitate, in loc sa se ocupe de destructurarea retelelor de cersetori.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Febra cumparaturilor

A inceput febra cumparaturilor pentru scolariCu doua sptamani inainte de inceperea noului an scolar, magazinele sunt luate cu asalt de parintii dornici sa le cumpere copiilor tot ce au nevoie pentru scoala.
Si in acest an, oferta este variata, in functie de buzunarul fiecaruia.
De la  ghiozdane de firma si pana la rechizite produse in China, pot fi gasite atat in magazinele de profil cat si in piete.
Cu toate acestea, specialistii recomanda sa cumparam cu atentie fiecare produs, astfel incat, sanatatea celor mici sa nu fie pusa in pericol.
Cei mai multi parinti sunt asteptati la cumparaturi insa de saptpmana viitoare.
Magazinele de specialitate au deja stocurile pregatite pentru a face fata cerintelor tot mai exigente ale cumparatorilor.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Bani necheltuiti

Prefectul Gavril Popescu considera ca unii primari trateaza cu dezinteres scolilePrefectul Gavril Popescu a declarat recent ca sistemul de invatamant din judet a primit pentru investitii, aproape 24,8 milioane de lei, dar autoritatile locale au cheltuit mai putin de 7,5 milioane de lei, adica mai putin de o treime.
Prefectul Popescu a declarat ca unii primari au tratat cu dezinteres scolile si a spus ca modul in care va incepe anul scolar va reprezenta si o evaluare a conducerii Inspectoratului Scolar Judetean.
"Directorii acestor scoli, dar si primarii, care raspund de acesti bani, trebuie sa gaseasca explicatii pentru necheltuirea banilor. Este inadmisibil ca dupa ce unii s-au plans ca nu au bani pentru scoli, acum sa nu-i cheltuie", a spus Gavril Popescu.
Pe de alta parte, seful Inspectoratului Scolar, prof. Marius Gondor, a declarat ca i-a chemat pe toti directorii de scoli la inspectorat pentru a vedea de ce nu s-au cheltuit banii, dar aceasta atributie revenea autoritatilor locale, pentru ca acestea au primit fondurile.

Alex Negru - Evenimenul Zilei (Editia de Vest)

  • Festival de traditie si folclor

Duminica la Moneasa se pregateste o serbare folcloricaObiecte artizanale, mancare traditionala, costume populare, multa muzica si voie buna, duminica la Moneasa
Organizatorii "Zilelor Judetului Arad" (Fundatia "Concordia" si Angels Events) au invitat toate localitatile aradene, indiferent de marimea lor sa prezinte aradenilor ceea ce le caracterizeaza.
Fiecare localitate care a acceptat sa participe va avea amplasat un stand pe aleea principala a statiunii, unde vor putea expune cele mai reprezentative obiecte, mancare, bauturi, costume traditionale, din zonele respective sau chiar si diplomele pe care le-au primit la diferite evenimente.
"Din pacate nu au raspuns toate localitatile propunerii noastre. Participantii, insa, vor avea mana libera sa vina cu propriile simboluri, sa arate ceea ce ii caracterizeaza" spune Adela Raut, reprezentantul Angels Events.
Spectacol folcloric
Tot pe aleea principala va avea loc de la ora 17.30 si parada costumelor populare din judetul Arad, la care organizatorii spera sa se incinga si o hora.
Cert este ca, incepand cu ora 18, voia buna va pune stapanire in gradina de vara, in cadrul spectacolului de muzica populara.
Concomitent va avea loc si alegerea reprezentatilor judetului Arad pentru concursul "Craiul si craiasa muntilor 2008" de la targul de fete de pe muntele Gaina.

M.S. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]