Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 5 martie 2007
Stirile TVA aici
  • Cod portocaliu pentru Arad

In cateva localitati paraiele au iesit din matcaAvertizare de inundatii trimisa de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor pentru nord-vestul tarii, inclusiv pentru Arad.
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta a trimis, sambata, o atentionare meteo "cod galben" (adica risc de cresteri ale debitelor si nivelurilor apelor) si "cod portocaliu" (adica risc de viituri generatoare de revarsari importante) catre prefecturile din judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramures, Salaj, Satu Mare si Timis. 
Potrivit avertizarii, in aceste zone sunt prognozate precipitatii insemnate cantitativ pentru urmatoarele 36 de ore. 
Potrivit specialistilor, va ploua pe arii extinse in Maramures, Crisana, Banat si vestul Transilvaniei, in aceste zone cantitatile de apa urmand sa depaseasca local 10-15 litri/mp si izolat 20-25 l/mp.
Ploile prognozate ar putea duce la cresteri de debite si niveluri ale cursurilor de ape, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie, in bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Barcau, Crisuri, Aries, Bega, Timis, Barzava, etc. 
Potrivit avertizarii, incepand de sambata seara, exista riscul producerii unor viituri si depasiri ale cotelor de inundatie pe cursurile superioare ale raurilor Tur, Somes, Lapus, Crisul Negru, Crisul Alb, Timis, Bega, Barzava, Nera si pe afluentii lor din judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Bihor, Alba, Arad, Timis, Hunedoara si Caras Severin.

A.B. - Adevarul

  • In UDMR domneste frica de a iesi pe tusa

Marko Bela pune accent pe unitatea maghiarilorDiscursul radicalizat al lui Marko la Congresul Uniunii a scos la iveala teama liderilor maghiari de a rata intrarea in Parlamentul European, la concurenta cu Laszlo Tφkes.
Maghiarii din Transilvania au motive sa-si puna la indoiala reprezentarea. 
Congresul de la Arad din 2-3 martie a scos la iveala teama liderilor UDMR ca nu vor obtine mandatele la care ravnesc in Parlamentul European (PE).
Mai mult, eventualul succes in alegeri al pastorului Laszlo Tφkes, candidat independent, ar da aripi opozantilor din Secuime pentru a forma un partid alternativ puternic.
Politicienii lui Marko Bela, nelipsiti din coalitiile de guvernare de pana acum, risca astfel sa piarda si cursa pentru Parlamentul Romaniei in 2008.
Apel disperat la unitate
"Unitatea trebuie sa ne reprezinte mai departe!", a exclamat Marko Bela, dupa ce a obtinut, ca unic candidat, un nou mandat de lider al UDMR.
"Doar o voce comuna si puternica a comunitatii maghiarilor din Romania se poate face auzita la Bruxelles", a fost apelul sau la unitate, reluat in preajma alegerilor pentru PE.
Discursul radicalizat, bazat pe reinnoirea a doua teme populare in randul etnicilor maghiari - autonomia si unitatea - a demonstrat ca UDMR este in impas. "Momentul crucial in evolutia din acest an a UDMR vor fi alegerile pentru PE", crede politologul Bakk Miklos.
"Fie ca duce la obtinerea unui mandat, fie doar la blocarea UDMR de a atinge pragul electoral, succesul preconizat al lui Tφkes va da un imbold organizarii opozitiei, ca partid alternativ", prognozeaza analistul. 
Aparitia unei noi solutii pe buletinele de vot ar fragmenta electoratul de 6a-8a al UDMR, asa incat niciunul dintre partidele maghiarilor sa nu depaseasca pragul de 5a pentru a intra in Parlamentul Romaniei.
Introducerea votului uninominal ar avantaja doi-trei politicieni din zona, insa acestia "vor reprezenta o forta mult mai redusa", a precizat Bakk Miklos.
Daca maghiarii raman fara alesi, "tensiunile in regiune sunt posibile si de nedorit", crede politologul.
Promisiunile nerespectate costa UDMR
Riscul ca maghiarii sa-si piarda alesii in Legislativ a aparut odata cu scaderea credibilitatii UDMR in Transilvania. 
"Telul nostru este ca Transilvania sa devina o Elvetie a Estului!", si-a declarat Marko tinta in fata delegatilor la Congres.
Prea tarziu insa. In ultimii ani "a aparut o opozitie, exista si o erodare a partidelor care nu-si schimba periodic pozitiile de varf si imaginea, la care se adauga promisiunile nematerializate: este cunoscuta chestiunea universitatii maghiare, legea minoritatilor, legea autonomiei culturale", enumera Bakk Miklos doar cateva dintre cauzele scaderii popularitatii UDMR. 
Politica Uniunii de pana acum nu mai da rezultate, iar solutia reformarii ramane deocamdata la nivel declarativ.

Anca Simina - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Colaborare universitara

Mariana Nagy de la UAV a fost numita vicepresedinta Asociatiei TEHIMPULSUniversitatea "Aurel Vlaicu" este implicata in dezvoltarea Asociatiei TEHIMPULS- Centrul regional de inovare si transfer tehnologic-organism nonguvernamental, nonprofit, care are ca misiune promovarea inovarii si facilitarii transferului tehnologic in Regiunea Vest. 
Asociatia TEHIMPULS are ca obiectiv general stimularea economiei regionale si cresterea competitivitatii intreprinderilor din zona de vest.  
Sediinta de infiintare a asociatiei a avut loc la Universitatea din Arad, iar prof. univ. dr Mariana Nagy este vicepresedintele organizatiei. 
Sursa de finantare a TEHIMPULS o constituie fondurile si proiectele accesate. 
Un alt proiect important in care Universitatea "Aurel Vlaicu" este un proiect Leonardo da Vinci, invaloare totala de 532.000 de euro. 
Pentru acest proiect se vor organiza 3 laboratoare de invatare, conduse de catre un "facilitator" profesionist. 
Urmatoarea activitate in cadrul proiectului este un workshop care va avea loc in Dortmnud in 7-10 marti.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Chiria pentru un loc de veci pe sapte ani - 120 de lei

Administratorul cimitirelor Iosif Fucs doreste modernizarea locurilor de veciAdministratorul cimitirelor aradene sustine ca nu exista o criza a... locurilor de veci
Paginile ziarelor de specialitate, dar si a celor locale, la rubricile de mica publicitate, contin numeroase anunturi prin care aradenii vand sau inchiriaza locuri de veci detinute in cimitirele din municipiu.
Pentru a vedea care este situatia exacta a numarului de locuri de veci disponibile in oras, am discutat cu administratorul cimitirelor, Iosif Fucs.
De la acesta am aflat ca deocamdata, nu ne confruntam cu o criza a acestor locuri.
"Cimitirul de la UTA, Eternitatea, este declarat inchis, in sensul ca se mai dau locuri expirate, care au depasit acei 7 ani, fiind disponibile un numar de 200-300. Per total, in toate cimitirele din municipiu exista un numar de 60.000 de locuri de veci, dar pe fiecare a mai fost inmormantata o alta persoana", ne-a declarat Iosif Fucs.
De asemenea, anual au loc in jur de 800 de inmormantari la Eternitatea si la cimitirul din Gai, si alte 300 la Pomenirea.
Cele mai multe locuri disponibile sunt la Pomenirea, 10.000 libere, nefolosite.
Un astfel de loc se poate inchiria pe o perioada de sapte ani, pentru pensionari costand 120 de lei.
Exista si varianta pentru 25 de ani, la pretul de 400 de lei.
De asemenea, salariatii platesc o chirie de 150 de lei pentru sapte ani sau 500 de lei pentru 25 de ani.
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta administratia cimitirelor este la Eternitatea.
"Aici, ar trebui schimbat de urgenta gardul imprejmuitor care este foarte subred. Am discutat acest lucru cu primarul Gheorghe Falca, care ne-a promis ca in acest an se va rezolva problema gardului, care imprejmuieste cimitirul, pe o suprafeta de 30 de hectare. Pentru realizarea acestui lucru, ar trebui investite cam 2,5 miliarde de lei vechi. In alta ordine de idei, din forte proprii, am renovat morgile de la Eternitatea, chiar in acest an. au fost schimbate copertinele si usile", a mai spus Iosif Fucs.
Totodata, la Eternitatea se mai intentioneaza amenajarea unor gherete speciale pentru vanzarea florilor, iar in fata cimitirului va fi realizat un sens giratoriu si se vor raabilita si trotuarele de langa gard.
Daca in urma cu cativa ani, mormintele erau destut de des vandalizate, incepand de anul trccut acest fenomen nu s-a mai petrecut, in schimb se fura destul de multe flori, asta si pentru ca exista doar un paznic pe tura, la fiecare cimitir. 
De asemenea, la Pomenirea sunt angajati cinci gropari, altii cinci la Eternitatea si unul la cimitirul din Gai. 
Alta investitie facuta de catre administrator este comandarea a sase capace frigorifice: "Acestea au fost comandate in Italia, fiecare costand 1000 de euro, si urmeaza sa le primim.O alta problema la care suntem destul de deficitari este iluminatul pe aleile din cimitire, dar si aici avem promisiuni din partea municipalitatii ca se va rezolva" a mai punctat adminitratorul cimitirelor din oras.

Anca Pascutiu - Observator

  • Asediu fara gol - UTA Arad – FC Arges 0- 0

Faza din meciul UTA cu FC ArgesArad, sambata, 3 martie; ora 15:30; stadion UTA, teren moale; spectatori 7.000.
UTA:
Tudor - Mihut, Balint, Pascovici, Simao - Apostu (’79 Melinte), C. Todea, Thiago (’68 L. Todea), Simion - Danalache (’62 Stojanovici), Edson. Rezerve: Mirne, Tudose, Djokovici, Balan.
Antrenor: Marius Lacatus.
FC Arges: Hotoboc – D. Balan (’37 Mircea Stan), Iordache I, Milosevici, Poenaru – Prepelita, Tames (’77 Cruceru), Dorinel Munteanu – Tanasa, Iordache II (’53 Badea), Baltoi. Rezerve: Vintila, Chita, Nastase, Mitrovici.
Antrenor: Dorinel Munteanu.
Cartonase galbene: C. Todea (’24) - Poenaru (’50 si ’78), Badea (’63).
Cartonase rosii: Poenaru (’78).
Arbitri: Anton helesteanu (Iasi) – Dragos Iliescu (Craiova) si Cornel Avram (Timisoara). Rezerva: Orlando Trandu (Timisoara).
Observatori federali: Constantin Stefan (Bucuresti) si Doru Neagoe (Bucuresti).
"Batrana Doamna" a inregistrat cel de-al doilea rezultat de 0-0 din tot atatea meciuri oficiale in anul 2007.
Dupa 0-0 la Oradea, cu Steaua, a urmat acelasi rezultat si cu FC Arges.
Elevii lui Munteanu au venit la Arad sa se apere, in timp ce elevii lui Lacatus au atacat in permanenta, dar nu au reusit sa marcheze, chiar daca au evoluat si in superioritate numerica dupa ce Poenaru a fost eliminat in minutul 78.
Cea mai mare ocazie a fost ratata de Edson, in minutul 73, acesta reluand cu capul in bara o centrare a lui Simao.
La UTA au debutat pe prima scena tinerii Lucian Todea si Cristian Melinte.
Urmatoarea etapa "Batrana Doamna" va evolua pe Giulesti, urmand sa dea replica formatiei de pe locul trei, Rapid Bucuresti.
Marius Lacatus: "Rezultatul  nu ma multumeste, pentru ca am dominat clar jocul. Nu am avut foarte multe ocazii de gol pentru ca Argesul a stat pe trei linii in fata  careului si a inchis tot. Oricum sunt multumit de felul in care a evoluat echipa, stiu ca se poate mai mult, dar astept ca unii jucatori sa-si dea drumul, pentru ca au potential."
Dorinel Munteanu: "Sunt multumit cu acest rezultat, in conditiile in care dupa prelungirile disputate in meciul de cupa, impotriva Rapidului, am rezistat. Am venit hotarati sa ne inchidem, obiectivul fiind cel putin un punct.". 

M.H. & F.C. - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]