Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 5 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Banii publici - la secret

Revelionul din fata Primariei cu ocazia aderariiPrimaria nu a prezentat onorariul platit artistilor, invocand absenta acordului impresarilor
Primaria a raspuns, exact dupa 30 de zile, solicitarii adresate de ziarul "Adevarul" privind prezentarea detaliata a cheltuielilor ocazionate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a celor efectuate cu ocazia Revelionului si a sumele cheltuite pe manifestarile organizate de-a lungul lunii decembrie.
Din pacate, raspunsul Primariei la cererea adresata de noi nu a fost unul exhaustiv, cea mai controversata dintre platile facute de Municipalitatea cu ocazia aderarii, nefiind prezentata de institutie. 
Ziarul Adevarul a solicitat, printre altele, "onorariul stabilit in contract pentru (...) Pacifica si Modern Talking" si "in conformitate cu Legea 544/2001 (...) contractul semnat cu Thomas Anders (Modern Talking), pentru concertul sustinut de acesta pe platoul din fata Primariei in 1 ianuarie 2007"
In adresa primita sambata, Primaria ne indica faptul ca in "aplicarea prevederilor Legii 544/2001, art.12, lit.c, cu modificarile la zi, nu va putem pune la dispozitie datele solicitate privitoare la onorariul celor doua trupe care au concertat in Arad cu ocazia Revelionului. Precizam ca fara acordul impresarilor celor doua trupe - cu care producatorii concertelor au incheiat contractele - nu putem oferi date financiare legate de conditiile participarii la concerte. Precizam, de asemenea, ca am solicitat acordul impresarilor mentionati, dar pana la aceasta data nu l-am primit"
Aceasta in conditiile, in care primarul Gheorghe Falca a punctat, intr-o conferinta de presa inainte de Revelion, faptul ca suma platita pentru concertul lui Thomas Anders a fost undeva pe la 180 de mii de euro. 
Acum, potrivit informarii Primariei, datele solicitate de noi nu pot fi puse la dispozitie pentru ca ar aduce atingere, confrom art. 12, litera c din legea 544/2001, "dreptului de proprietate intelectuala ori industriala, precum si principiului concurentei loiale".
Cheltuielile Revelionului "Aderarii" creaza semne de intrebareCelelalte cheltuieli
Mare parte din cheltuielile solicitate de noi au fost prezentate de Primarie. 
Adresa Primariei incepe cu precizarea ca "pentru actiunile dedicate evenimentelor din luna decembrie 2006, de la bugetul local a fost alocata suma de 1.000.000 lei, iar de la Guvernul Romaniei, 150.000 lei. Cele mai importante societati din municipiu au alocat sume inportante, sub forma de sponsorizare, actiunilor organizate de Primaria municipiului in luna decembrie".
Fara speculatii
Primaria detaliaza apoi cheltuielile in cauza, sumele precizate meritand a fi indicate, mai ales pentru cei interesati sa faca comparatii intre acestea si ofertele de pe piata ale firmelor de specialitate. 
Dincolo de sumele prezentate de Primarie, in adresa remisa ni se indica, transant, faptul ca "ne declinam orice responsabilitate juridica privind publicarea unor date financiare prin care s-ar putea aduce atingere principiului concurentei loiale, precum si dreptului de proprietate intelectuala"
Sau ca "nu ne vom insusi nici o eventuala speculatie care s-ar baza pe aceste date, speculatie prin care, recurgand la operatii aritmetice s-ar avansa anumite sume platite drept onorarii artistilor"
Ar trebui mentionat si faptul ca, desi cotidianul Adevarul a cerut prezentarea, pe cat posibil, a contractelor sau facturilor care justifica cheltuielile indicate mai sus, adresa Primariei nu a fost insotita de nici un act de gen.
Sumele cheltuite de Primarie
Potrivit Primariei, "sumele cheltuite cu ocazia manifestarilor din luna decembrie 2006" sunt urmatoarele:
- focuri de artificii: 30.000 RON,
- inchiriere tunuri confetti: 25.000 RON,
- inchiriere scena, instalatii de sonorizare, instalatii de lumini, personal tehnic de deservire: 132.000 lei; - inchiriere instalatie videoproiectoare (5 bucati), ecrane de proiectie (5 bucati), personal de deservire: 12.500 lei;
- actiuni cultural-artistice dedicate Zilei Nationale a Romaniei: 122.654,94 lei;
- actiuni cultural-artistice cu ocazia Craciunului: 18.650 lei;
- pachete pentru colindatori (Craciun): 2.793,16 lei;
Eurorevelion: - steaguri RO (20 buc) 8.920 lei; - steaguri UE (20 buc) 9.937 lei; - stegulete (1.000 buc) 8.485 lei; - Buletin Cetatean European (10.000 buc) 6.950 lei; - Carte postala (10.000 buc) 5.295 lei; - Indicator UE, km 0 2.904 lei; - mash UE (1 buc) 5.373 lei.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Mirajul vestului creeaza goluri in sistemul sanitar aradean

Asistenti medicali migreaza spre tari unde sunt mai bine platitiMirajul vestului, speranta la un trai mai bun, la un venit sigur cuprinde un tot mai mare segment al populatiei, mai ales daca ne referim la cei tineri.
Indiferent de profesia in care s-au specializat, tinerii romani au de acum posibilitatea de a munci, legal, in strainatate…
Oferte exista in toate sectoarele, acestea extinzandu-se pana la cel sanitar. 
Ca si cand el nu ar fi fost destul de vitregit, prin fondurile atat de limitate alocate unitatilor spitalicesti, acum spitalele mai raman si fara cadre medicale.
Dupa cum observam, ne invartim intr-un cerc vicios… lipsa banilor din sistem sta la baza unei dotari necorespunzatoare a spitalelor, a salariilor mici acordate "halatelor albe" ceea ce conduce inevitabil si la pierderea unora dintre cei care le poarta…
Şi din pacate randurile celor care pleaca este tot mai mare…mai ales acum, dupa ce odata cu integrarea in UE s-a extins si paleta de variante de pe piata fortei de munca de peste hotare, pe toate site-urile specifice existand inregistrate mii de oferte de locuri de munca atat pentru medici cat si pentru asistente, indeosebi in Italia, Franta, Germania si lista ar putea continua.
In privinta medicilor, Aradul nu se poate plange…cel putin deocamdata. 
Insa, la capitolul cadre sanitare medii…situatia este aproape critica, plecarile acestora resimtindu-se inevitabil in activitatea spitaliceasca. 
Asta, pe de o parte ca numar diminuat al acestora,  pe de alta parte procesul destul de indelungat de ocupare a posturilor ramase vacante…iar nu in ultimul rand, situatia nu e nici pe departe roza, daca avem in vedere faptul ca in strainatate pleaca indeosebi cadrele cele mai bine pregatite, pentru ca altfel nu ar face fata pretentiilor din afara.
"Pierderea" asistentilor se resimte poate cel mai pregnant la Spitalul Clinic Judetean Ard, unde numarul asistentelor tinere care au plecat anul trecut la munca in strainatate este de ordinul zecilor, el fiind in crestere odata cu oferta tot mai atractiva de pe piata externa. 
"Dintre medici nu am semnale ca exista vreunul care doreste sa plece in strainatate. Asta insa nu inseamna ca nu exista, doar ca poate, deocamdata, nu mi-au fost aduse la cunostinta. In privinta asistentelor insa fenomenul exista. Numai in ultima luna avem deja trei asistente care au plecat la munca in strainatate cu contract pe o perioada determinata, lucru care presupune din partea noastra scoaterea la concurs a respectivelor posturi, de asemenea, tot pe o perioada determinata, proces care dureaza peste o luna de zile, timp in care activitatea este afectata intr-o oarecare masura. Pe parcursul anului trecut, numarul asistentelor plecate este de ordinul sutelor. Motivatia lor de a pleca este de natura financiara. Acolo oferindu-se salarii mult mai mari decat cele acordate in Romania. Pe de alta parte,  necazul mare nu consta atat in numarul celor care pleaca ci in faptul ca pleaca cei mai bine pregatiti. Iar cele mai afectate segmente de activitate prin plecarea acestora sunt  sectiile ATI si chirurgia. Avem norocul ca Aradul dispune de un colegiu, de o scoala liceala de profil care asigura cadre noi, doar ca si la angajarea acestora este nevoie de timp pana la formarea lor…In privinta normativului de personal, acum nu mai stam atat de rau, in ultima perioada deblocandu-se mai multe posturi vacante pe care le-am putut scoate la concurs. Numai in ultima saptamana s-au ocupat cinci posturi de asistente la Unitatea de Primire Urgente", afirma dr. Mirandolina Prisca, director al Spitalului Clinic Judetean Arad.
In ultimii ani, numarul asistentelor care au plecat la munca in strainatate, in special in Italia, este de ordinul sutelor. 
In contextul in care salariul mediu al unei asistente se situeaza in jurul valorii de 500-600 de lei, in timp ce in Italia ajunge la 1000 de euro.
In viitor se intrevede o criza de asistente medicale Chiar daca pentru plecarea in strainatate asistentele ar avea nevoie de o serie de acte eliberate de Ordinul Asistentilor Medicali si a Moaselor din Romania, multe dintre asistente pleaca peste hotare, fie prin diferite firme de recrutare de personal, fie pe cont propriu, fara sa mai solicite adeverintele respective. 
Anul trecut, chiar daca numarul celor care au plecat este mult mai mare, Ordinul asistentelor medicale a eliberat doar 25 de adeverinte privind eventualele cazuri de malpraxis. 
"Nu putem spune care este numarul celor care au plecat pentru ca nu toate vin sa-si ridice adeverintele de care ar avea nevoie la angajarea in strainatate. In limita posibilitatilor noi incercam sa le convingem sa nu plece, insa nu le putem impune sa ramana in tara. Majoritatea celor care pleaca sunt motivate de salariul mult mai mare oferit in unitatile sanitare de peste hotare", afirma Ladinia Ardeu, presedinta Ordinului Asistentilor Medicali si a Moaselor  din Romania – filiala Arad. 
"Fata de exodul personalului incadrat in functii medico-sanitare catre alte tari membre ale Uniunii Europene (si nu numai), in ceea ce priveste situatia la nivelul Spitalului Clinic  Municipal Arad, pana in prezent au optat pentru aceasta oportunitate patru asistente medicale si un medic specialist, fiind in curs de solutionare inca doua cereri de aceeasi natura. Motivatia principala, conform celor afirmate de persoanele in cauza este de natura financiara, salariul obtinut pentru munca depusa intr-un loc de munca din strainatate  fiind net superior  fata de cel obtinut aici. Apreciem  ca in conditiile in care se mentin in continuare diferente majore in ceea ce priveste conditiile de munca, numarul celor care vor opta pentru un loc de munca in strainatate, va creste", afirma ec. Carmen Lucuta, manager al Spitalului Clinic Municipal Arad.
In privinta medicilor, dupa cum aminteam si anterior, chiar daca, oficial, nu exista astfel de intentii, pe la colturi se zvoneste ca ar exista astfel de cazuri, in special din randul tinerilor care si-au incheiat rezidentiatul de curand. 
Multi sunt cei care se documenteaza in aceasta perioada si cum vor primi o oferta serioasa... nu vor sta mult pe ganduri. 
Insa…totul se rezuma deocamdata la nivel de barfa…
Pentru fiecare medic care pleaca sa lucreze in strainatate, bugetul de stat pierde aproape 40.000 de euro, suma ce reprezinta costul celor 24 de ani de scolarizare necesari formarii unui medic, incepand de la scoala primara si pana la rezidentiat. 
Cele mai mari costuri apar la nivelul studiilor superioare si de rezidentiat, mult mai mari decat la ceilalti absolventi de facultate. 
Astfel, in acest moment, alocatia pentru un student echivalent (unitatea dupa care Ministerul Educatiei acorda finantarea) este de 1.242 de euro pe an.
Astfel, pentru fiecare rezident, statul plateste anual 3.105 de euro de an, adica 15.525 de euro in cazul rezidentiatului de cinci ani, sau 18.630 de euro pentru cel de sase ani. 
Desi este mai mic decat in cazul studiilor superioare, costul pentru invatamantul primar si mediu ramane si el semnificativ. 
Cu o finantare de circa 500 de euro pe an pe elev la scoala generala, nota de plata pentru statul roman se ridica la sfarsitul primilor opt ani de scoala la 4.000 de euro. 
Pentru elevul de liceu, costul anual mai creste cu inca 100 de euro ajungand la 600 de euro pe an si la 2.400 pentru intregul ciclu liceal.
Insa cine se mai gandeste la aceste cheltuieli ale statului, daca pentru mentinerea acestora in sistem nimeni nu isi sa silinta. 
Firesc ca daca sunt bine pregatiti si au posibilitatea de a munci peste hotare, in conditii optime si cu salarii de cateva ori mai mari, tinerii medici nu mai stau pe ganduri si parasesc sistemul sanitar romanesc…Am putea oare sa-i acuzam ?!

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Controale, si azi, pe principalele sosele!

Politia supravegheaza soselele judetuluiPolitistii de la "Rutiera" supravegheaza in continuare cele mai importante drumuri din judet
Dupa cum v-am informat, ampla actiune de prevenire a producerii unor accidente nedorite, desfasurata de Serviciul de Politie Rutiera, a continuat si in weekend, si se va desfasura si pe parcursul zilei de azi. 
Echipajele Politiei Rutiere monitorizaaza traficul pe cele mai importante sosele din judet, pana la limita cu judetele invecinate, soferii neatenti, vitezomanii si cei care incalca regulile de circulatie fiind opriti, avertizati si, atunci cand este cazul, amendati si penalizati cu puncte.
Nici ziua de sambata nu a fost linistita, lucratorii de la Serviciul Politiei Rutiere depistand destul dc multi conducatori auto ce nu au respectat legea. 
In urma verificarilor efectuate, la unele unei zile intregi petrecuta pe aceste drumuri, politistii au aplicat 142 de sanctiuni, valoarea totala a amenzilor fiind dc 9.368 de lei, soferii opriti in trafic totalizand 203 puncte de penalizare. 
Dintre conducatorii auto, 53 au depasit viteza legala, dar nici pietonii nu au fost iertati, politistii sanctionand si 11 pietoni care nu au respectat regimul circulatiei. 
Tot sambata, au fost amendati si 4 carutasi, iar 13 soferi au ramas fara premise de conducere, din cauza abaterilor grave de la regulile dc circulatie. 
Mai trebuie spus ca politistii au retinut, in acecasi zi, si 5 certificate de inmatriculare.

M.C - Observator

  • Gunoiul goleste buzunarele

Firmele sunt nemultumite de cresterea taxei de salubritateTaxa de salubrizare pentru persoane juridice a crescut cu un procent de aproape 25%
Parte din firmele din Arad se plang, pe unde pot, ca vor da faliment datorita taxei de salubrizare sau ca taxa in cauza e mult prea mare. 
Zeci de sesizari ne-au fost adresate, iar alte plangeri au fost postate pe site-ul ziarului, mai ales la momentul la care primarul a vorbit despre modul in care va arata bugetul anului 2007 si despre taxe si impozite. 
Nici site-ul Primariei nu a scapat de plangeri cu privire la cuantumul ridicat al taxei de salubrizare pentru persoane juridice. 
Raspunsurile date de executiv i-au nemultumit pe aradeni, pentru ca taxa oricum a crescut, iar cantitatea de gunoi obligatorie de plata s-a dublat.
In acest an, potrivit hotararii privind taxele si impozitele locale, taxa speciala de salubrizare a crescut cu un procent de aproximativ 25%.
Mai exact, daca in 2006 cuantumul taxei de salubrizare pentru persoane juridice era de 72 de RON/mc pe luna, in 2007 executivul a propus, iar consilierii au aprobat, in prima hotarare din acest an, o taxa de salubrizare de 90 RON/mc pe luna. 
Taxa de salubrizare a crescut si in cazul persoanelor fizice, ajungand la 5,25 RON pe luna, in conditiile in care, de pilda, in lunile de iarna aradenii plateau, anul trecut, 4,75 RON. 
Majorarea impusa la persoanele fizice nu este una dintre cele mai mari (taxa din 2007 e identica cu cea platita de aradeni in lunile de vara ale lui 2006) si, ca atare, sesizarile nu au curs de la persoane fizice.
Minim 10 milioane
In schimb, firmele se plang ca au de platit peste 10 milioane pe an chiar daca nu produc prea mult gunoi, pentru ca in hotarare sunt prevazute cantitati minime de gunoi pe care trebuie sa le platesti. 
Daca anul trecut, potrivit Primariei, trebuia platit minim 0,5 mc/luna, in acest an cantitatea minima, potrivit declaratiei edilului local, este de 1 mc/luna. Ca atare, o firma trebuie sa plateasca obligatoriu peste 10 milioane lei vechi pe an pentru gunoi, caz in care va produce doar un mc de deseuri pe luna. Sumele cresc in functie de cantitatea declarata de societatea in cauza.
Primaria nu ne-a prezentat numarul sesizarilor venite pe acesta tema, Valer Marginean, purtatorul de cuvant al Primariei, sustinand ca e greu de contabilizat.
Daca societatile comerciale sunt nemultumite de pretul pe care trebuie sa il plateasca pe taxa de salubrizare, primarul sustine ca aceasta nu e foarte mare si ca aradenii sunt tentati mereu sa vada cresterile, in loc sa vada ca principalele taxe au scazut. 
"Taxa a crescut de la 72 la 90 RON, adica cu vreo 25%. Va pot spune cum s-a ajuns la aceasta taxa: tehnic a fost analizata situatia taxei de salubrizare la persoanele juridice si in urma analizei s-a ajuns la aceasta crestere", a declarat primarul Gheorghe Falca.
Contract direct
Edilul local sustine ca problema plangerilor ar putea fi rezolvata de Primarie, daca un proiect mai vechi al institutiei, care nu a putut fi pus in aplicare atunci, va fi votat in acest an. 
"Noi speram ca pe viitor Primaria sa renunte pentru persoanele juridice la a mai prelua taxa speciala de salubrizare si sa lase persoanele juridice sa aiba contract direct cu firma de salubritate autorizata pe raza judetului"
Cu alte cuvinte, primarul vrea ca, pe viitor, taxa de salubrizare sa fie platita de firme direct societatii Polaris, in baza contractelor incheiate.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Spectacole de exceptie

Teatrul Clasic din Arad prezinta spectacole de exceptie - Virtual Arad News (c)2007Aradenii amatori de teatru vor putea viziona doua spectacole deosebite care vor fi sustinute la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad. 
Primul spectacol "Despre Marlene" va avea loc la sala studio, marti, 6 februarie de la ora 20. 
Acesta este considerat drept unul dintre cele mai bune spectacole ale Teatrului de Comedie din Bucuresti si incearca sa patrunda in viata unei personalitati legendare a secolului XX - diva Marlene Dietrich. 
Personajul este interpretat de actrita Emilia Popescu care canta, danseaza si rosteste replicile Marlenei cu o usurinta remarcabila, acompaniata la flaut de Ionut Stefanescu. 
Cel de-al doilea spectacol este "Menajeria de sticla", una dintre cele mai jucate piese ale lui Tennessee Williams. 
O tulburatoare poveste de viata, pusa in scena, intr-o maniera inconfundabila, de Catalina Buzoianu. 
Spectacolul prezinta o lume aflata la hotarul fragil dintre realitate si fantezie despre un mic univers familial. 
Acest spectacol va fi sustinut la teatru marti 13 februarie de la ora 19 si o are in rolul principal pe actrita Valeria Seciu. 
Biletele pentru ambele reprezentatii por fi cumparate de la agentia teatrului clasic Ioan slavici Arad.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]