Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 5 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • EDITORIAL - Euroaiureala

Cozi nesfarsite pentru eurocarduriOdata cu deschiderea sezonului de cozi la institutii, in 3 ianuarie, a aparut o coada noua.
Prima coada europeana. Eurocoada s-a format, matinal si spontan, la eurocarduri. 
Ca la farmacii, la curent electric, la gaz si la impozite, care sunt simple cozi nationale, cu radacini adanci in traditie, eurocoada este formata, in numar covarsitor, de batrani. 
Pentru ei, a devenit demult un reflex, explicabil prin dorinta de a fi "cu toate la zi".
Au platit darile celelalte, doar n-o sa aiba restanta la eurocard. 
Fiindca eurocardul e direct legat de sanatate, iar sanatatea e batalia lor de fiecare zi. 
Prin urmare, la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate e o mica nebunie. 
O nebunie conform legii, s-ar spune, fiindca pe toate canalele mediatice Guvernul a anuntat ca, din 3 ianuarie, eurocardurile sunt nu doar disponibile, ci si obligatorii. 
Vrei sanatate? Ia-ti eurocard. Vrei sa pasesti in lumea de dincolo de Cenad? Ia-ti eurocard.
Ai intrat in Europa, dar fara eurocard tot la coada vacii ramai. 
Cu aceste ganduri tropaind prin creier, romanul se duce la ghiseu. 
Dupa ceasuri lungi de asteptare, la ghiseu primeste un formular pe care l-ar fi putut gasi si pe Internet, care face referire la o lege care nu s-a inventat inca, pe numele ei "Legea 95/2005 privind reforma din domeniul sanatatii"
Problema adevarata este, insa, aceea ca faimoasele eurocarduri nu exista. Nu s-au fabricat. 
Se vor fabrica, dar la o data care va fi anuntata ulterior.
"Ulterior" e un cuvant care suna frumos si se aplica genial pe teritoriul patriei noastre. 
El ne arunca in viitor, fara a-si asuma nicio raspundere clara. Niciun termen precis. 
"Ulterior" e termenul-cheie al administratiilor noastre. El include speranta si mister. 
Completezi formulare, faci dosare, aduni acte, platesti taxe, iar apoi astepti iertarea pacatelor, care vine prin eurocard. 
Citesti prin ziare ca Ministerul Sanatatii s-a angajat in fata UE ca va livra cardurile incepand cu 3 ianuarie.
Citesti ca institutiile noastre sunt pregatite pentru aderare, ca abia asteapta clipa aderarii, ca o fulminanta intrare pe arena, incalzindu-si, deocamdata, cu nerabdare, gleznele. 
Jocul de glezna al institutiilor noastre a devenit esential si el inlocuieste chiar intrarea pe teren. 
S-au facut promisiuni, ceea ce e suficient. 
Cat priveste chestiunea cardurilor, aceasta va fi rezolvata nu se stie cand, de nu se stie cine, dupa o perioada incerta, nici romaneasca nici europeana, care s-ar putea numi, de exemplu, euroaiureala.

Radu Ciobotea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Asigurarea imobilelor este obligatorie

Din acest an toate locuintele vor fi obligatoriu asigurate - Virtual Arad News (c)2007Incepand din acest an, toti cetateni romani si firmele care detin locuinte sunt obligati sa le asigure, primele de asigurare fiind cuprinse intre 10 si 20 de euro, iar valorea asigurata de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei.
Pentru locuintele aflate in proprietatea statului roman sau a unitatilor administrativ teritoriale, incheierea contractelor de asigurare va fi o obligatie a persoanelor sau autoritatilor la care se afla in admnistrare.
Valoarea asigurarii obligatorii este echivalentul in lei a sumei de 20.000 de euro - pentru locuintele cu structura din beton armat sau metal, sau cu pereti exteriori din caramida arsa, si al sumei de 10.000 de euro - pentru constructiile cu pereti exteriori din lemn, din caramida nearsa, din piatra naturala, sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
Valoarea anuala minima a primei de asigurare va fi de 10 euro pentru locuintele din lemn sau chirpici si de 20 de euro pentru casele construite din caramida.
O prevedere importanta este aceea ca persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de la plata primei anuale de asigurare, aceasta urmand a fi suportata din bugetele autoritatilor locale.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Cod galben de la meteorologi

In timp ce alte zone sunt inzapezite, la Arad plouaIn momentul in care o mare parte a tarii se afla sub nameti, judetul Arad se poate considera norocos. 
Ninisorile au ocolit regiunea Crisana, iar in judetul nostru zapada se gaseste in cantitati mici doar pe varfurile muntilor. 
Prefectura judetului Arad a primit codul galben, care inseamna o situatie in limitele normale ale anotimpului, fara riscuri de fenomene meteorologice nefavorabile. 
Mai mult chiar, vremea se mentine calda, cu temperaturi peste 0 grade celsius, iar in loc de zapada ne putem astepta doar la lapovita sau ploi. 
Conform prognozei meteo a institutului national de meteorologie si hidrologie, vremea in Arad va fi schimbatoare, cu tendinte de crestere a temperaturilor in urmatoarele zile cind se asteapta si ninsori izolate si lapovita. 
Pentru saptamana viitoare se estimeaza o crestere in continuare a temperaturilor, pana spre valoarea de 8 grade celsius, iar nivelul precipitatiilor va scadea, fiind posibile ploi slabe.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Aradenii stau la coada pentru cartile de identitate

Se sta la coada si pentru cartile de identitateLa primele ore ale diminetii de ieri, zeci de aradeni s-au asezat la coada, sa obtina cartile de identitate noi. 
Unii le aveau expirate demult, altii aveau buletine de tip vechi. 
Aradenii sustin ca vor sa plece fie la munca, fie la cumparaturi, pentru ca au auzit ca afara preturile alimentelor sunt mult mai mici. 
Granicerii altor state nu s-au obisnuit inca cu elementele de siguranta ale cartilor romanesti de identitate. 
Florin Hotopan, sef serviciu Evidenta Populatiei Arad, puncteaza: "Sunt convins ca granicerii austrieci, spre exemplu, nu s-au familiarizat inca cu ele".
Se pare ca tocmai de aceea cativa romani au fost intorsi de la granita austriaca, fiindca nu aveau la ei si pasaport.
Daca in urma cu o saptamana nu erau cozi la Evidenta Populatiei pentru cartile de identitate, de cand s-a oficializat ca putem trece in UE pe baza acestui act, aradenii au luat cu asalt ghiseele.
Dar nici nu au intrat bine in vigoare noile reglementari privind calatoria in tari ale UE, ca au si inceput sa apara discutii. 
Cartile de identitate sunt foarte usor de falsificat. 
Este nevoie doar de un copiator color performant si de o folie transparenta. 
Cu ochiul liber, falsul este greu de detectat, insa specialistii isi dau seama usor ca ceva nu este in regula.
Autoritatile aradene sustin ca in urmatoarele doua-trei saptamani, cei care calatoresc mai departe de Ungaria este bine sa aiba la ei, pe langa cartea de identitate, si pasaportul.

Andrei Ando - Observator

  • "Dorim sa facem din Cladova o localitate agroturistica"

Primarul din Paulis - Petre Nicoara vorbind despre planurile din 2007Interviu cu Petre Nicoara, primar Paulis, PD
- Care sunt realizarile Primariei Paulis in anul 2006?
- In anul acesta am actionat in mai multe directii. In primul rand asupra unor obiective de investitii mai importante care le-am realizat la nivelul comunei. Este vorba de o cladire de pompieri pe care am cladit-o in regie proprie, am terminat vestiarul la terenul de fotbal si acum am demarat constructia unui camin cultural la Sambateni. Am reusit sa terminam o parte din acest camin, urmand ca in primavara sa continuam lucrarile. Am actionat si la scolile generale din Paulis si Sambateni, unde s-au construit garduri de imprejmurire si s-au zugravit clasele. De asemenea, ne-am preocupat si de unele proiecte care le-am adus in comuna. Este vorba despre proiectul cu privire la selectarea si colectarea deseurilor menajere, care este un proiect comun cu Lipova, Ghioroc si Zabrani. S-a facut deja contractul si s-a reusit demararea proiectului. Urmeaza ca in 2007 sa incepem demararea proiectului. Vom avea platforme de colectare a gunoiului in localitate cu containere selective, de colectat gunoiul menajer etc. Este un pas bun, pentru ca am reusit cu acest proiect sa avem eligibilitatea lui la nivel de tara.
- Ati reusit sa aveti proiecte prin Ordonanta 7?
- Am reusit sa facem proiectul si suntem in faza de contract, iar in doua luni se va termina proiectul de introducere a retelei de apa in localitatea Sambateni urmand ca in functie de cum vom fi selectati la nivelul guvernului sa primim banii necesari pentru a putea sa licitam lucrarea de executare a lucrarilor. Pe agenda noastra de lucru a stat in continuare  licitatie pentru repararea acoperisului de la scoala generala din Sambateni. A castigat o firma din Lugoj sa execute lucrarea. In atentia noastra stau foarte multe lucru. Am actionat si pe linia drumurilor si am pus balast pe strazi, iar in localitatea Sambateni am dus peste 1000 de tone de balast. Acum am actionat pe drumul de la Cladova. Avem o licitatie foarte importanta in 4 ianuarie, drumul de la Cladova. Am primit niste bani de la ministerul transporturilor pentru lucrarea de 2,56 km de drum cu toate utilitatile, scurgere si piatra cu mixura de asfalt. De asemenea, suntem in curs de a intocmi un proiect pentru inca 3 km pentru a putea ajunge pana la Baraj, pentru ca dorim sa facem din Cladova o localitate agroturistica.
- Ce nu ati reusit sa realizati in 2006?
- Nu am reusit sa realizam blocul care este construit din 1989, dar am licitat lucrarea de proiectare si urmeaza ca in perioada imediat urmatoare proiectantul sa conceapa un proiect bine conceput pentru acest bloc. Pe de o parte va fi protectia copilului, iar pe de o parte o aripa a primariei. La ultima sedinta de consiliul Judetean s-au alocat fonduri pentru a se construi un adapost pentru persoanele in varsta, aici urmand sa se face si o cantina.
- Care este situatia privind fondul funciar?
- Este inca o problema cu titlurile de proiectate. Sunt titluri facute aiurea, iar  acum urmeaza sa le revocam. Vom vedea in fazele urmatoare ce putem face.

Daniel Albu - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]