Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 4 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • Strandul, pe jumatate

La Strandul Neptun - santier pentru toaletarea copacilorCu sau fara proiect votat, Strandul Neptun isi deschide portile pe 1 mai, insa in alta formula.
Soc la strand. In timp ce razboiul politic pentru strand continua (ba chiar se amplifica), Primaria a decis sa faca investitii in baza de agrement. 
Cu toate ca proiectul prin care mijloacele fixe aferente Strandului Neptun urmau sa fie preluate de Municipiu, reprezinta tocmai marul discordiei iar voturile in favoarea lui nu ies nici azi la numaratoare. 
Ba mai mult, investitiile de la strand au inceput a doua zi dupa ce proiectul executivului a cazut la vot, liberalii refuzand sa voteze proiectul. 
De vineri, la strand se lucreaza insa pe trei fronturi: la iluminat public, la aleile de acces si la banci si copaci.
Sunt la lucru trei firme: Electro - Construct, care lucreaza pentru Elba, la lucrarea de modificare a iluminatului public pe principala alee din strand, Fininvest, care executa lucrari de inlocuire a dalelor si pavelelor de pe alei si GCA care vopseste bancile si taie copacii. 
Si toate cele trei firme au primit comanda pentru lucrari de la Primarie, fapt recunoscut de sefii de santier in cazul primelor doua societati (unul dintre acestia ne-a prezentat si dosarul-proiect care sta la baza comenzii), iar in al treilea caz de catre directorul societatii.
La comanda Primariei
"Toate lucrarile sunt facute la comanda Primariei. Atat va pot spune. Si desigur si faptul ca e bine ca se pregateste strandul si ca, indiferent a cui va fi, strandul va fi gata pe 1 mai si se va deschide", a declarat directorul GCA. 
Ioan Covaci mai sustine ca a primit o comanda suplimentara foarte buna si ca, dupa Sarbatorile Pascale, GCA se va apuca de lucru la bazine.
Edilul local nu vede chiar nici un inconvenient in faptul ca pe strand se lucreaza deja la comanda Si iluminatul public a fost reabilitat la StrandPrimariei, desi preluarea mijloacelor fixe nu a avut loc.
Oficialul sustine ca este vorba de bunuri din domeniul public si ca nu e nimic ilegal sa se execute aici lucrari pe baza de comanda. 
Cu toate ca se stie ca astazi proiectul privind preluarea strandului nu va trece de consilieri. 
Se merge insa pe ideea ca se lucreaza pe domeniul public, iar strandul nu mai e din 1 ianuarie in administrarea GCA.
Pozitia PNL
In tot acest timp, PNL a remis un comunicat prin care isi exprima ingrijorarea pentru modul superficial in care administratia locala vrea sa promoveze proiectul cu strandul, considerat un proiect "redactat pe genunchi"
In comunicat se arata ca PNL sustine pozitia consilierilor liberali care au promovat un amendament de amanare a preluarii strandului pana in toamna.
Fara intrare, fara paza
Edilul sustine, insa, ca strandul se va deschide oricum pe 1 mai, dar ca, daca proiectul nu va trece de consilieri, nu se va taxa intrarea, nu se va turna apa in bazine, nu se va asigura paza si probabil nici curatenia pe strand.
Cat despre canalizare, cum aceasta apartine, mergand pe logica Primariei, domeniului public, comanda pentru executia ei poate fi facuta, ca si in cazul lucrarilor enumerate mai sus. 
Ieri, Primaria a sustinut ca va face canalizarea, dar si faptul ca societatile de la strand nu isi vor putea deschide portile de 1 mai fara aceasta. 
Scandalul strandului continua, ca atare.

A.B. - Adevarul

  • Pregatirile pentru Pasti golesc buzunarele aradenilor

Mielul - o prezenta nelipsita pe masa de PastiDaca e vorba despre Pasti, cu siguranta gandul ne zboara automat la cumparaturi, cunoscut fiind obiceiul romanilor pentru a pregati un meniu extrem de bogat, in special de Craciun si de Pasti. 
Indiferent de venit, fiecare dintre noi incearca sa aiba la pranzul de Pasti mancarurile traditionale, adica oua rosii, sunca, drob de miel si cozonac.
Acum, la doar cateva zile distanta de Marea Sarbatoare a Invierii Domnului Iisus Hristos, aradenii se afla in plina febra a cumparaturilor. 
Daca pana acum o saptamana parcarile supermarket-urilor erau "aerisite", acum cu greu iti gasesti un loc unde sa iti lasi masina. 
De la primele ore ale diminetii cumparatorii sunt deja la… treaba. 
Se cumpara de toate, de la alimente, la cadouri constand in cosmetice, haine, lumanari in diverse forme (mai ales cu specificul sarbatorii), aromate. "Am venit de azi sa cumparam ca ma gandesc ca la finalul saptamanii va fi si mai mare aglomeratia. Macar am scapat de o grija… Iar daca mai am nevoie de ceva deosebit care imi lipseste pentru gatit, merg la alimentara de cartier. Insa majoritatea le iau de aici…si la cantitati mai mari, se simte si la pret. Prefer supermarket-ul fata de piata pentru ca e mai comod si nici nu e chiar asa imbulzeala. Acolo toata lumea e agitata, parca ar fi sfarsitul lumii si se termina toate produsele. Se calca lumea pe picioare… Numai legumele si branza le luam de acolo…In rest, nu se merita. Pana ma invart prin aglomeratia aceea, uit pentru ce m-am dus acolo", afirma Maria Cionea, o cumparatoare.
In ceea ce privesc preturile practicate, acestea sunt cam aceleasi ca in restul anului, doar la oua simtindu-se o crestere, acestea ajungand, din nou la 50 de bani pe bucata. 
Cozonacul se gaseste, in functie de calitate, de la 3 lei la 6 lei. 
Pentru gospodinele moderne care nu mai au timp sau dispozitie pentru a gati, exista pe piata o sumedenie de produse de cofetarie si patiserie gata pregatite sau foietaje care mai trebuie doar umplute. 
In privinta preturilor… acestea variaza intre 10 si 35 de lei platoul. 
De asemenea, exista oua gata vopsite, insa pretul lor este dublu fata de al celor crude.
Carnea de miel – scumpa dar … necesara
La carne, in special la cea din miel, situatia e putin mai diferita, asta prin prisma regulilor impuse de specialistii sanitar-veterinari. 
Dupa cum va informam in numerele trecute ale ziarului, in acest an comerciantii sunt  obligati sa respecte mult mai multe reguli, in sensul ca nu se mai poate vinde carne din miel fara a avea stampila DSV-ului. 
De asemenea, la nivelul judetului exista  abatoare autorizate apartinand RB Prod SRL, SC Ropilin Impex SRL; iar punctele de taiere autorizate pe o perioada limitata se afla in incinta Oborului (SC TOP SA), la Socodor (SC Costrans Oil SRL), la Masca (SC Caia Univers SRL), la Siria (SC Agrima SRL) si la Lipova (AF Moni).
In ceea ce privesc preturile practicate in piata sunt de 18 lei/kg, in magazine ajungand chiar la 20 –25  lei kilogramul. 
De Paste si copiii asteapta cu nerabdare daruri"E mult … Pentru pensiile noastre de cate 300 de lei cum sa ne putem permite mare lucru? O sa iau plamani si ficat sa fac un drob si destul e. Ne-am invatat deja cu putin, nici macar nu mai speram la mai mult. O sa vopsesc vreo zece oua, fac un cozonac cu rahat si bine e. Macar putin sa simtim si noi bucuria Pastelui", sustine Elena Nistor, pensionara.
Cadourile …"saracire" curata
Pentru a avea o sarbatoare cu un meniu cat de cat mai bogat, o familie are nevoie de minimum cinci milioane de lei, desigur cu niste cadouri mai mult simbolice. 
Daca vorbim de cadouri, e inevitabil sa te gandesti la copii. 
Si daca spui copil, gandul isi zboara la  haine, jocuri, jucarii, plusuri, dulciuri, iepurasi si oua, puisori si gainuse din ciocolata… 
Oferta extrem de variata iti ia ochii si iti goleste buzunarele. 
Spre exemplu un ou … e adevarat imens, din ciocolata, poate ajunge chiar la 50 de lei.  
In rest, sunt si pachetele cu dulciuri mai simple, care pornesc de la cate 5 lei. 
Cat despre jocuri, acestea pleaca de la 5 lei si ajung la cateva zeci de lei, sau chiar sute de lei, in functie de complexitate. 
O bicicleta pleaca, in piata, de la 120 de lei si ajunge, in magazine la cateva sute de lei. 
La jucariile din plus,  oferta este senzationala. In magazine, in piete, supermarketuri …rafturile abunda de figurine din desene animate, animale care atrag privirile. 
"Ma tot invart de o ora pe aici si nu stiu ce sa ii cumpar micutului. Am un baietel de cinci ani si nu stiu, efectiv, ce sa-i iau. Dulciuri am luat, am mai cumparat niste hainute si acum ma tot uit la jocuri. Sunt extrem de scumpe dar si utile pentru dezvoltarea lor. Si cand te uiti la jucarii, chiar ca nu mai stiu. De toate i-as cumpara … roboti, masinute, plusuri, mitraliera….Numai bani sa fie. Amarul lor de bani. Insa stiti cum e. Macar de doua ori pe an sa simtim ca e sarbatoare: la Pasti si la Craciun. Iar atunci ii cumparam de toate…Doar un copil avem. Insa ce sa va spun, ca depasim 10 milioane de lei", sustine Florina Marinescu.
Oferte pentru petrecerea Pastelui
In privinta locului unde isi petrec Pastele, situatiile difera, in functie de preferinte, de bani… 
O parte dintre aradeni prefera sa petreaca cele trei zile de Pasti departe de orasul de pe Mures. 
Cea mai mare parte se pare ca a optat pentru  ofertele de peste hotare. Acestea par sa fie mai rentabile pentru buzunarele romanilor.  
La noi in tara inca se observa  calitatea proasta a serviciilor din turism, absenta unor manageri care sa gestioneze eficient programele din domeniu si preturile mult prea piperate.  
Anul acesta cele mai asaltate tari de catre turistii aradeni sunt Bulgaria, Italia si Spania. Aici ofertele sunt destul de bune. 
"Impreuna cu sotul si fetita voi pleca joi spre Bulgaria. Acolo am hotarat sa ne petrecem micul concediu. In hotelul la care ne-am cazat sunt doar romani si mancarea pregatita este traditionala romaneasca. Asa ca ne vom simti ca si acasa. Am facut un calcul si ne costa cu 200 de Euro mai putin. Mergem la Nisipurile de aur", spune Mirela Bun.  
Astfel, o mini vacanta de trei nopti, la un hotel de trei stele, cu toate serviciile incluse si masa festiva de Pasti, precum si cu posibilitatea unui circuit la bisericile din zona, in Noaptea de Inviere, costa cel mult 140 euro de persoana. 
Agentiile de turism se  mai intrec sa ofere, la preturi avantajoase sejururi inedite in tari precum Turcia, Egipt sau Tunisia. 
Pretul incepe de la 250 de euro de persoana pe 6 zile. 
In Romania cele mai preferate zone de catre aradeni au fost cele din Maramures, Sinaia, Parang si Straja. 
Si agentiile de turism sunt asaltate de aradeni in perioada Pastelui Acolo unde inrositul si incondeiatul oualor, slujba de Inviere, mersul cu pasca la sfintit sunt obiceiuri cere nu s-au uitat. Insa preturile sunt destul de piperate. 
Astfel, in Maramures o noapte de cazare cu pensiune completa costa intre 25 si 30 euro, iar pentru masa de Paste, turistii vor trebui sa scoata din buzunar inca 100 lei. 
Nici pensiunile de pe Valea Prahovei nu sunt mai ieftine. La Busteni, cazarea si masa la o pensiune de trei margarete costa 500 de lei! 
La hotelurile dotate cu jacuzzi, fitness, teren  de fotbal preturile depasesc 550 lei pe noapte. Pretul incepe de la 250 de euro de persoana pe 6 zile.
Aradenii care au ales muntele pentru Pasti au avut de unde alege. 
Pentru un sejur de trei zile cu mic dejun si masa festiva incluse in pret, la Hotel Palace de patru stele din Sinaia, turistii vor plati 325 de lei pentru un pachet, de persoana. 
La Hotelul Sinaia, de 3 stele, din Sinaia, trei zile de cazare, cu mic dejun si cina festiva incluse, costa 349 de lei pentru un loc in camera dubla, iar pentru cei mai putin pretentiosi cazarea la Hotel Caraiman, de 2 stele, ii va costa 230 de lei. 
Mai ieftine sunt insa pensiunile, unde pentru trei nopti turistii vor plati in jur de 200 de lei. 
Pentru cei care sunt tentati de un Paste la tara, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) ofera locuri in pensiunile brasovene din zona Bran-Moeciu, dar si la Zarnesti, Poiana Marului, Prejmer, Bunesti sau Sacele. 
Turistii pot participa la vopsitul oualor, la pregatirea bucatelor de Paste, pot lua parte la Denii si slujba de Inviere la bisericile din zona. 
In Bran si Moeciu se ofera si plimbari , cu caruta, la pretul de 6 lei de persoana. 
Cazarea la pensiunile de 2-3 margarete costa intre 65 si 90 de lei, iar la cele de 4-5 margarete, preturile ajung de la 100 la 210 lei de persoana pe noapte. 
In Poiana Brasov, la Hotel Miraj sau Tuia, de 4 stele, un pachet de trei nopti costa intre 580 si 660 de lei de persoana, bani in care este inclusa cazarea, mancarea, cina festiva de Paste si multe alte surprize.  
La Calimanesti-Caciulata, in judetul Valcea, se poate cumpara unul dintre cele mai ieftine pachete de Paste din acest an. 
La Hotel Cozia, de 2 stele, pentru pachetul de servicii care include doua nopti de cazare, gustare traditionala de Paste si un mic dejun tariful este de 176 de lei noi, in timp ce pentru trei nopti de cazare ajunge la 259 de lei.
In Straja si Parang schi pe zapada naturala
Proprietarii de cabane si pensiuni din statiunile turistice Straja si Parang de pe Valea Jiului mizeaza pe ofertele traditionale si chiar pe faptul ca, de Sarbatori, pe partiile de aici s-ar putea chiar schia pe zapada naturala. 
Pentru o noapte de cazare la munte in Valea Jiului, turistii vor scoate din buzunar aproximativ 40 de lei.

Madiana Mican & Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Se intorc romanii acasa

De Pasti, Vama Nadlac devine aglomerataTrafic in crestere in vamile din judetul Arad, o data cu intoarcerea acasa a romanilor de sarbatori.
Muncitorii romani care lucreaza in strainatate au inceput sa revina in tara pentru petrecerea sarbatorilor de Paste, iar traficul a crescut in vamile aradene in ultimele zile.
In acest sfirsit de saptamana au intrat in tara aproape 25.000 de turisti. 
15.000 dintre acestia au trecut granita numai prin punctul de frontiera Nadlac, dar nu s-au inregistrat cozi sau timpi de asteptare.
Autoritatile de frontiera spun ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in vamile din Vestul tarii nu vor mai exista cozi, pentru ca formalitatile sunt minime, realizandu-se un singur control, la intrarea in tara. 
Totusi spre mijlocul saptamanii si pana sambata se asteapta ca traficul sa creasca si mai mult, iar politistii de frontiera sunt pregatiti, in caz de nevoie, sa suplimenteze benzile de  intrare in tara.
Atunci se estimeaza ca vor reveni in tara, pe zi, circa 20.000 de muncitori romani.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Festivalul "Theatrum Mundi" si-a desemnat castigatorii celei de a treia editii

"Theatrum mundi" si-a desemnat castigatoriiSambata, in sala Teatrului de Marionete s-a desfasurat cea de a III-a editie a Festivalului de teatru pentru elevi "Theatrum Mundi", organizat de Asociatia pentru Deschideri Culturale, cu sprijinul Teatrului de Marionete si a Inspectoratului Scolar Judetean Arad.
Initiat in urma cu trei ani, acest festival a reusit ca, odata cu fiecare editie, sa creasca in valoare, demonstrand ca teatrul este pentru elevii de liceu un spatiu al comunicarii si al jocului cu miza.
Ca la orice competitie de acest fel, calitatea spectacolelor a fost diferita, de la o trupa la alta, dar important este, cred, in primul rand faptul ca liceenii se regasesc in aceasta arta, jocul scenic fiind abordat cu maxima seriozitate si cu o doza enorma de placere.
La editia din acest an s-au inscris trupe de teatru care functioneaza pe langa mai multe licee din Arad, dar si pe langa Scoala Populara de Arte, unele dintre ele fiind pregatite de profesori, iar altele de actori profesionisti.
Iar de aici a aparut – ca si in editiile precedente – prima departajare intre ele.
Diferentele dintre spectacolele pregatite cu ajutorul profesionistilor si cele care au fost coordonate de profesori au fost majore, cu o singura exceptie.
In cazul elevilor care nu au lucrat sub indrumarea unui actor s-a simtit, in primul rand, o nevoie acuta de corectare a felului de a vorbi pe scena, a frazarii, a atitudinii.
Poate ca au reusit sa invete multe din experienta pe care au trait-o sambata, vazand si spectacolele celelalte.
Cea mai stransa competitie s-a dovedit a fi, in cele din urma, intre patru spectacole: "Spitalul de nebuni", "Scufita rosie", "Sic transit gloria mundi", "Unde exista un cui, toata lumea se crede ciocan".
"Spitalul de nebuni" este spectacolul prezentat de Colegiul National "Moise Nicoara", realizat dupa un scenariu scris chiar de membrii trupei, coordonatorul spectacolului fiind profesoara Camelia Circa – Chirila.
Plin de verva, cu un subiect vesel, "Spitalul de nebuni" a adus in scena cativa elevi, unii dintre ei avand calitati foarte mari in domeniul artei spectacolului. De altfel, "Spitalul de nebuni" a reusit sa isi adjudece mai multe premii: Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina in rol principal, Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina in rol secundar si Premiul pentru cel mai bun spectacol.
"Scufita rosie" este spectacolul uneia dintre cele doua trupe de teatru de la Liceul de Arta "Sabin Dragoi" care au intrat in concurs.
Elevii pregatiti de actrita Lacrimioara Szlanko au prezentat un spectacol foarte scurt, dar plin de umor si de mare originalitate, reusind sa isi adjudece Premiul pentru cel mai original scenariu (creatie colectiva) si Premiul pentru cea mai buna interpretare masculina in rol secundar.
Trupa Scolii Populare de Arte, pregatita de actrita Carmen Vlaga, a intrat in concurs cu spectacolul "Sic transit gloria mundi" (scenariul – Carmen Vlaga). Membrii ei au dovedit (din nou) ca sunt cea mai bine sudata echipa si cea mai omogena, reusind sa imprime spectacolului, de la inceput si pana la sfarsit, acelasi ritm alert si acelasi aplomb, in final alegandu-se cu Premiul pentru cea mai buna trupa si Premiul pentru cea mai buna interpretare masculina in rol principal (Omul de serviciu – un personaj delicios, de mare forta si expresivitate).
Cel de-al doilea spectacol prezentat in concurs de elevii actritei Lacrimioara Szlanko a reusit sa atraga toate voturile juriului, care i-a conferit Trofeul editiei din 2007 a Festivalului "Theatrum Mundi", absolut toti membrii trupei fiind, ca valoare, aproape egali si reusind sa isi atraga simpatia tuturor spectatorilor. De altfel, pe langa Trofeul festivalului, "Unde exista un cui..." a mai castigat si doua Premii pentru cea mai buna interpretare feminina in rol secundar si o multime de nominalizari.
"Theatrum Mundi" este un festival care merita mai multa atentie, inclusiv din partea celor care il pot sprijini prin diverse sponsorizari.
Efortul depus de organizatori este foarte mare, iar liceenii care vin sa isi prezinte spectacolele – indiferent de calitatea artistica – trebuie incurajati.
Demn de semnalat este faptul ca acesti tineri nu accepta nici un fel de compromis, ei fiind primii judecatori ai spectacolelor pe care le vad si facand imediat diferenta intre calitatea lor.
Iar cea mai buna demonstratie in acest sens a constat in reactiile pe care ei le-au avut in timpul vizionarii.

Mihaela Cerna - Observator

  • Aradul muzical – Lumina din lumina

Austriacul Wolfgang Groehs la pupitrul dirijoralSub acest titlu a fost programat un concert vocal- simfonic extraordinar dedicat copiilor orfani de la Casa Felice din Arad.
Extraordinar a fost si programul propus, cele "Patru piese sacre" semnate Giuseppe Verdi, chiar daca au mai fost cantate pe scena Filarmonicii locale, momentul a fost propice, aflandu-ne in preajma sarbatorilor de Paste, iar minunata "Misa Orfelinatul K 139" de Wolfgang Amadeus Mozart a fost dedicata din capul locului acelor sarmani copii.
Deosebita a fost si alegerea dirijorului serii in persoana austriacului Wolfgang Groehs, care este cat se poate de cunoscut aradenilor.
Totusi, cand a fost vorba de a da ceva celor loviti de soarta, proaspetii nostri imbogatiti nu s-au urnit.
Ma refer la actiunea in sine, care trebuie sa fie o sarbatoare, prezenta noastra denotand atentia pe care o acordam celor sarmani, chiar daca nu toti suntem mari cunoscatori ai artei muzicale.
Totdeauna, in asemnea actiuni, cei ce se afla in fruntea noastra in calitate de conducatori administrativi si economici, trebuie fie prezenti si sa atraga masa de "domni", subalterni.
La noi insa, domni sunt fostii tovarasi.
Cei ce in timp ce profitau din gros, ne invatau pe noi, cei mititei, ce insemna respectul pentru bunurile poporului.
Unii nu au timp de arte si nici de cei nevoiasi pentru ca se viseaza in fruntea unor orase gigant (ce nu vor mai fi la moda), in care institutiile de cultura vor parea mai mici, megalopolisuri in care va prolifera delicventa, se vor inmulti gropile si cautatorii in gunoaie, iar simplii cetateni isi vor petreace timpul intre sapte tramvaie si trei ascensoare defecte, iar cei mai dotati, intre sutele de stopuri.
Vezi Doamne, ce nu putem face in mic, vom face in mare!
Cinste celor ce de obicei sunt prezenti la actiunile culturale si nu au lipsit nici de asta data!
Vechii boieri si burghezii autentici erau darnici, marinimosi, altruisti (cu mici exceptii), construiau ce trebuie si cand era cazul, ciocoii insa, ba.
Auditorii prezenti la concertul la care ne referim au avut norocul de a asculta in prima auditie pe tara "Waisenhausmesse" K 139 compusa de Mozart la varsta de 12 ani, una dintre putinele misse solemnis finalizate de el.
Relevam ca prezenta in Missa "Orfelinatul" a mijloacelor de expresie operistice in arii, duete, coruri, indraznete, daca le raportam la o muzica ecleziastica (asa cum s-a intamplat mai tarziu si cu aria de coloratura care este "Exultate, jubilate"), se explica prin elaborarea a cea ce s-a numit Enzyklika "Annus qui" de catre tolerantul papa Benedict al XIV in 1749.
Ea cere muzicii sa umple "Aula Dei" cu stralucire si frumusete…(O.Varga).
Dirijorul Wolfgang Groehs, aflat in fruntea orchestrei aradene, a corului instruit de Dorin Chereji, a solistilor: Teodora Ciucur, Mihaela Ispan Mladin, Zsolt Barabasi, Geani Brad, a oferit o varianta interpretativa plina de contraste, eficient nuantata, ce nu putea decat sa capteze pe cei prezenti, trezind admiratia fata de creatia unui geniu care ne surprinde mereu.
Formatiile conduse de dirijorul austriac au redat complexitatea trairilor din Kyrie, Gloria, energia Credo-ului, maretia din Sanctus, pacea sufleteasca din Benedictus si Agnus Dei, toate acestea redate de noi simplist, datorita incapacitatii cuvantului (in general si poate al nostru in special) de a reda ceea ce muzica poate face.
Important este faptul ca asistenta a fost acaparata de mesajul acestei minunate muzici, care ne aduce lumina in suflete.
In a doua parte a manifestarii, corul si orchestra, avandu-l in frunte pe acelasi dirijor au dat viata celor "Patru piese sacre" de Giuseppe Verdi, compozitor ce afirma ca poate sa puna pe muzica si un articol de ziar.
De data aceasta avem de a face cu lucrari create dupa implinirea a 80 de ani, adica la varsta cand altii au depus deja armele, sau pur si simplu nu mai sunt. Folosind experienta vechilor maestri, propria experieta de o viata, insotite de dorinta de innoire a limbajului, creatorul de opera ne-a lasat, pe langa vestitul "Requiem", si cele patru lucrari pe care noi le-am ascultat in saptamana ce a trecut.
Astfel, am putut reasculta "Ave Maria", in interpretarea corului a capella, cor ce a reusit sa comunice mesajul realizat pe baza unei teme muzicale date, ca apoi, tot fara acompaniamentul orchestrei sa releve frumusetile din "Laudi alla vergine Maria" pe un text din "Paradisul" de Dante Aligieri.
Corul si orchestra a redat cu elocventa discursul dramatic din "Stabat Mater" (Maica Sfanta-ndurerata sta sub cruce-nlacrimata....), una dintre cele mai expresive piese de acest gen.
Concertul s-a incheiat cu "Te Deum laudamus" (Te laudam Doamne), cu discursul sau variat, de la intonatia vechiului gregorian la corul dublu, cu acompaniament orchestral, de la rugaciunea de indurare la stralucire si maretie, discurs ce a cucerit asistenta, care a aplaudat cu insufletire pe interpreti.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Concertul din 12 aprilie, sub titlul DANSURI ORCHESTRALE va fi dirijat de Dorin Frandes, solist fiind Constantin Talmaciu
Carl Maria von Weber – Invitatie la vals
Aram Haceaturian – Dansul sabiilor (Gayaneh)
Paul Agricola Genin – Carnaval venetian pentru flaut si orchestra
Leo Delibes – Vals si Dans maghiar (Coppelia)
Piotr Ilici Ceaikovski – Poloneza (Evghenie Oneghin), Vals (Lacul lebedelor), Vals si Trepak (Spargatorul de nuci)
Charles Gounod – Vals (Faust)
Jacques Offenbach – Can Can (Orfeu in infern)
Amilcare Ponchielli – Dansul orelor (Gioconda)
Adolphe Adam – Galop (Giselle)
Alexandr Borodin – Dansurile polovtiene (Cneazul Igor) cu participarea corului instruit de Dorin Chereji


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]