Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 3 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • UAV si Europa universitatilor

Deschiderea anului universitar 2007-2008 la UAVLuni la amiaza, in Corpul M al Universitatii "Aurel Vlaicu" a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar, 2007-2008.
In prezenta Excelentei Sale Daniele Mancini, ambasadorul Italiei la Bucuresti, a prefectului judetului, Gavril Popescu, a viceprimarului Tiberiu Dekany, precum si a mai multor senatori si deputati (Lia Ardelean, Mihaita Calimente, G-he Chiper, C-tin Igas) si, mai ales, in prezenta a sute de studenti si parinti, care au umplut pana la refuz spatiul de la etajul II al cladirii, rectorul UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihut a facut oficiile de gazda prezentand realizarile si perspectivele universitatii de stat aradene.
Anuntand un numar record de 15.390 studenti existenti, rectorul UAV a inceput punctarea pe scurt a bilantului existent, subliniind necesitatea unui "management care va ingemana in continuare dimensiunea traditionala, humboldiana in invatamant cu cea anteprenoriala, pentru ca anteprenoria inseamna de fapt a transforma idelile in actiune, inseamna de fapt a incerca sa realizezi o unitate intre cercetarea stiintifica fundamentala si universitatea legata profund de medeiul economic, deci o cercetare directionata spre aceasta".
Nu a fost uitata nici Liga Studentilor, doamna rector precizand in mod expres: "Vreau sa aduc un elogiu Ligii Studentilor, pentru ca a fost profund implicata in intreaga activitate de verificare prin ARACIS a universitatii noastre. Ii simtim teribil de aproape pe studenti, de aceea noi, dascalii, trebuie sa gandim cursurile nu pentru studentii de acum 20 de ani, nu pentru studentii de acum cinci ani, ci pentru generatia 2007-2008". Si rectorul UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihut, si-a incheiat cuvantarea in mod transant: "Singura politica pe care o face UAV este politica invatamantului romanesc de cea mai inalta calitate".

Sandra Stoler - Adevarul

  • Parcurile Aradului sunt mai frumoase toamna

Toamna in parcul pensionarilorA venit toamna. E octombrie, teoretic e plin anotimp ploios. Si desi aveam, asa, o strangere de inima asta-vara, cand termometrele parca au luat-o razna, de nu mai incapea mercurul in ele, adica temperatura era undeva peste 40 de grade Celsius, la umbra!, ca nu au mai ramas decat doua anotimpuri, aceasta toamna ne arata ca natura inca nu s-a impacate cu toate schimbarile facute de om. 
Schimbari, din pacate, in rau, nu in bine. Ploua o zi doua, apoi vine vreme frumoasa, cu soare, dar cu temperaturi absolut normale pentru aceasta perioada a anului, in jurul a 20 de grade Celsius.
Strugurii sunt copti in vii si asteapta prima bruma pentru a putea fi culesi si transformati apoi in licoarea bine-cunoscuta. 
Ziua se face tot mai mica, intunericul se lasa deja inainte de ora opt seara, insa dupa multe luni de caldura insuportabila, o toamna frumoasa si racoroasa asa cum este cea care s-a lasat peste noi este ca o binecuvantare. 
Soarele incalzeste cu moderatie, cu sfiala parca, dupa ce ne-a "copt" in lunile de vara, lumina curata se scurge printre crengile copacilor, pe care frunzele incep incet-incet sa cada, iar culoarea ruginie predomina tot mai mult.
Aradeanul obisnuit sa savureze o gura de aer curat pe malul Muresului sau in parc, profita de la maximum de zilele in care soarele isi "arata fata". 
In spatele primariei, chiar daca nu mai este inghesuiala din vara, amatorii de sah, rummy sau carti, inca sunt "la datorie".
"E frumos, e soare, e placut. Pot spune ca, cel putin pana acum, am avut parte de o toamna adevarata, asa cum erau toamnele in urma cu 40-50 de ani. Cu soare care incalzeste bland, cu ploaie, cu vreme frumoasa si cu cer noros, dar toate cu moderatie, cate un pic din toate. E bine, dar ar fi si mai bine sa avem si o iarna adevarata, asa cum era odata, iar omul sa-si intoarca fata si spre natura, ca prea ne batem joc de ce avem", ne-a spus Alexandru R., un aradean de varsta senectutii care strabatea la pas de promenada faleza Muresului.
E toamna, e toamna frumoasa, chiar daca, apasati de grijile zilnice, multi dintre noi nici nu bagam de seama acest lucru. 
Ar trebui, insa, sa ne facem un pic de timp si pentru o plimbare prin parc, pentru a vedea cat de frumoase sunt parcurile Aradului toamna…

M. H. - Informatia Aradului

  • Cantec, joc si voie buna

Distractie maxima la balul pensionarilorPeste 600 de varstnici au participat, la o mega petrecere pusa la cale de Primaria Arad intr-unul dintre pavilioanele EXPO Arad International.
La eveniment au fost prezente toate persoanele in varsta care frecventeaza centrele de varstnici deschise de Primarie in cartierele orasului.
Batranii au fost asteptati cu muzica, voie buna si mese intinse.
Din meniul cu care au fost asteptate persoanele varstnice au facut parte saratele, fursecuri, aperitive, pulpe de pui si cartofi natur, salata de varza, suc de portocale si apa minerala.
Potrivit directorului Directei de Asistenta Comunitara Arad, Etelka Nagy, varstnicii au primit si desert.
"Au fost servite prajituri si sucuri, precum si cate o bere de persoana", a declarat Etelka Nagy. Primarul Gheorghe Falca si cei doi viceprimari, prezenti la eveniment, au raspuns imediat invitatiilor venite din partea pensionarilor, care i-au asaltat pentru a-i invita la dans.
Batranii au petrecut pana seara tarziu.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ecoul Scolii de la Baia Mare

Vernisajul la Sala Clio a unei colectii de picturi ale aradenilor ce au facut parte din curentul de arta plastica  de la Baia MareNu demult consemnam noi interesantele actiuni ale Muzeului aradean, realizate in cursul verii cu Filarmonica locala, din cadrul Festivalului de Muzica veche prin cetatile Aradului, ajuns la a IV-a editie.
Iata ca la inceput de octombrie, ni s-a prezentat o alta fateta a complexei activitati a acestei importante institutii.
In sala Clio de pe str. Horea, a avut loc vernisajul unei colectii de picturi ale aradenilor care au trecut pe la Colonia de creatie, intitulata cum scriam mai sus, Scoala de la Baia Mare.
Fenomenului i s-a dat la noi o mai mica importanta, desi el s-a impus ca institutie la inceputul veacului trecut, ca loc de pelerinaje mai scurte sau mai indelungi ale multor artisti de pe toate meridianele, inclusiv o multime de artisti romani.
Daca "scoala" nu a directionat neaparat pe cei veniti sa se adape la un izvor rasaritean al noului in arata plastica, nou de sorginte apuseana, Scoala de la Baia Mare a apropiat Parisul, Muenchenul si alte centre culturale de lumea noastra.
Scriam alta data ca ar trebui urmat exemplul ungurilor, care au cel putin doua carti frumoase si consistenete despre fenomenul plastic de la Baia Mare, considerand, pe buna dreptate ca este o creatie a lor.
Baia Mare, Muzeul de acolo cu toata zestrea sa, invatatura "scolii" au ramas ale noastre, ca o frumoasa mostenire, mai corect spus ca un bun comun ce trebuie respectat si valorificat de noi, toti.
Modesta carte legata de fenomen, publicata de Muzeul baimarean cu ocazia centenarului scolii, nu cuprine de exemplu numele pictorului aradean Nicolae Chirilovici, format acolo in anii 30 ("cel mai baimarean dintre pictorii aradeni", cum zicea d-ra Pantazi), fiind in anul 2001 pentru muzeografii de acolo o mare si placuta surpriza. Cu siguranta nu e singurul caz.
Asadar, actiunea Muzeului aradean, de a pune in lumina o parte din creatiile pictorilor aradeni sau legati intr-un fel de Arad, care au avut contacte cu Scoala amintita, intr-o expozitie de larga accesibilitate, reprezinta un act major de cultura.
In discursul captivant al directorului Muzeului, dl. Peter Huegel, au fost enuntate scopurile realizarii unui asemenea demers, ca si data manifestarilor de acest gen ce vor fi initiate de aceeasi institutie in viitorul apropiat, care nu vor fi putine.
Dupa cuvantarile reprezentantilor forurilor locale, dl. Gavril Buza, vicepresedinte al Consiliului Judetean, dl. Levente Bognar, viceprinmar, a urmat miezul prezetarii de specialitate a muzeografului care este d-ra Adriana Pantazi, a unui subiect drag domniei sale, dansa fiind in fapt si initiatoarea manifestarii.
Important de notat ar fi, dupa cele spuse de prezentatoare, ca actuala expozitie poarta pecetea tenacitatii fostei muzeografe Irma Szabo, care in anii 60 a imbogatit considearabil colectia de "baimareni" a Muzeului local.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

  • Lacatus a plecat, dar razboiul continua

Lacatus a plecat dar razboiul continuaCei doi finantatori isi cer unul altuia sa-si precizeze in scris pozitiile si sa inainteze oferte.
Cine face primul pas, pentru ca circul nu mai poate continua?
Marius Lacatus s-a despartit ieri la pranz de UTA, dupa o discutie cu Sandu Ion, ocazie cu care i-a comunicat ca nu mai ramane pe banca tehnica a echipei.
Pentru meciul cu Ceahlaul Piatra-Neamt, UTA va fi pregatita de Roland Nagy si Dan Tapos.
Batrana Doamna a ramas insa in criza la nivelul patronilor, care nu au gasit nici ieri o cale de mijloc pentru o eventuala reconciliere, dar nici o solutie pentru normalizarea situatiei explozive.
Sandu Ion a convocat pentru joi Comitetul Director, din care face parte alaturi de Nicolae Bara si Teodor Lupsa, dar omul de afaceri din Bucuresti a refuzat invitatia.
"Am probleme mari in familie, mama e bolnava, pur si simplu nu sunt disponibil pana vineri, oricat m-as stradui. Sambata nu poate Sandu Ion si uite ca o lungim aiurea", a declarat Nicolae Bara.
Cei doi finantatori continua sa discute prin intermediari si presa.
Ignorand sagetile otravite aruncate dintr-o parte si cealalta, pentru ca circul trebuie sa se incheie urgent, sa spunem ca Observator aradean a reusit sa afle cam ce cred cei doi ca trebuie sa intample pentru ca UTA sa revina pe linia de plutire, sa-si recapete stabilitatea.
Sandu Ion: "Sa-mi scrie pe hartie ce doreste. Sa spuna ca vrea sa plece si cu cat sa-l despagubesc, iar daca nu este dispus, atunci plec eu, fara pretentii, asa cum am spus. Bara ma sperie mai nou, parca vrea sa destabilizeze. Nu mai pricep ce se intampla, nu mai stiu nimic, in afara faptului ca eu sunt vinovat pentru toate, nu mai inteleg nimic din ce spune Bara. Sa-si precizeze in scris pozitia si voi reactiona. Cale de mijloc nu este, ori pleaca el, ori plec eu. Impreuna nu mai putem lucra".
Nicolae Bara: "E simplu! Sandu Ion sa spuna clar ce are de gand. Vrea sa-si dea demisia? Sa si-o dea, dar sa o scrie pe hartie. Vrea sa plec eu? In regula, dar sa scrie pe hartie oferta lui, sa stiu si eu cu cat este dispus sa ma despagubeasca. Eu am mers mai departe decat el, i-am propus sa intre in societatea pe actiuni pe care tot vreau sa o fac, sa ia actiuni de cati bani a investit in UTA si apoi nu are nicio obligatie. Asta trebuie sa se intample, sa dea in scris ce vrea si cum vrea. Daca imi trimite o oferta, in zece minute ii raspund. Sa terminam odata cu circul asta, ce mama dracului tot facem aici? Echipa e praf si pulbere, avem meci sambata, nu mai avem antrenor, ce se intampla daca tot asa continuam?".

Sebastian Siclovan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]