Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 3 august 2007
Stirile TVA aici
  • Zi de doliu national in memoria Patriarhului Teoctist

Steagurile tricolore au fost coborate in berna in ziua de doliu nationalZiua de 3 august a fost decretata zi de doliu national. Toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale ale statului sunt obligate sa arboreze drapelul Romaniei in berna.
Si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, tricolorul va fi coborat in semn de doliu.
La fel se va intampla si la punctele pentru trecerea frontierei si in aeroporturi, porturi, gari, autogari si ambarcatiuni sub pavilion romanesc.
Posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator. 
Ultima zi de doliu national pe teritoriul Romaniei a fost declarata in 2005, tot intr-o vineri, cand au avut loc funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

Comunicat

  • Informare europeana la Arad

Centrul de informare europeana functioneaza si la AradIn judetul nostru exista cinci centre de informare europeana care ofera date despre tarile din Comunitatea Europeana. Unul dintre ele este situat exact in centrul Aradului, iar in judet se afla la Curtici, Chisineu Cris, Halmagiu, Lipova si Pancota.
Centrul din Arad s-a infiintat in 2001, la initiativa Primariei, in cadrul Directiei de Dezvoltare si Asistenta  Comunitara, in parteneriat cu Universitatea "Vasile Goldis".
O parte din dotarea si amenajarea biroului (biblioteca, infochiosc, materiale publicitare) s-a facut cu bani de la Consiliul Local si o alta parte cu banii unui proiect Phare.
Infochiosc atractiv
Pe langa informatiile ce se ofera deschis oricarui cetatean care intra in birou, InfoEuropa se ocupa, de asemeni, de activitati interactive cu elevi de varste diferite.
Pentru cei mici, o steluta a drapelului UE  ii invita, sub forma de desen animat, in lumea culturii si civilizatiei celor 27 de state. 
Programul "Steluta", prezentat cu ajutorul infochioscului (aparat electronic care contine touchscreen-un ecran care functioneaza prin atingere) bucura copiii prin imaginile vizuale si auditive pregatite de specialistii din Bucuresti.
Copiii sunt antrenati in concursuri cu premii si primesc materiale promotionale personalizate, gen stegulete, sepci, baloane. 
"Cei mai multi liceeni care vin la centru, se intereseaza despre posibilitatile de afirmare in alte tari, unde aspira sa mearga" - ne spune Marius Bordas, ofiter de informare europeana.
Consultanta europeana
Studentii la relatii internationale sau studii politice pot lectura carti de specialitate in domeniul politicilor sau UE, pentru referate, lucrari de dizertatie sau de licenta.
"La noi se pot citi carti, se xeroxeaza (gratis) informatii din ele, sau se ofera pliante in limbi diferite" - precizeaza Marius Bordas.
Micii intreprizatori care doresc sa isi extinda afacerile sau sa vor sa isi deschida un business nou, vin sa se intereseze despre noile standarde pe care le pretinde Comunitatea. Se ofera si consultanta in domeniul proiectelor de finantare.
"Predomina ca interes ONG-urile, persoanele interesate de agricultura si detalii despre fondurile structurale nerambursabile" - adauga Marius Bordas.
Mai multe informatii despre UE, puteti primi la sediul Centrului de Informare Europeana, situat pe B-dul Revolutiei, nr. 85-87. 
Centrul e deschis intre orele 8.00-17.00 (cu pauza de la 12.00-13.00).
Marius Bordas: "Promovam informatii europene catre toti cetatenii de la nivel local"

D.M. - Adevarul

  • Postamentul "Sfintei Treimi" aflat in plina restaurare va inalta grupul statuar in fata Teatrului, la toamna

Sculptorul Rudolf Kocsis lucreaza la restaurarea monumentului "Sfintei Treimi"In toamna, fata centrala a Aradului se va imbogati cu un alt tezaur de arta, monumentul "Sfintei Treimi", amplasat pe platoul din fata Teatrului "Ioan Slavici". 
Grupul statuar se afla de jumatate de secol in Catedrala Romano-Catolica Sfantul Anton si va fi atasat postamentului aflat in faza de restaurare sub mana sculptorului aradean Rudolf Kocsis.
Atelierul unui sculptor de etnie maghiara, nascut in Chisineu-Cris, cu Academia de Arta facuta la Iasi, intr-o Moldova pasionata de arta si cultura – (ne-)a lasat o amprenta puternica si stranie asupra stilului de conceptie si lucru al acestui artist cu vorbe putine, avand harul de a se concentra oriunde si oricand, asupra muncii careia i s-a daruit in totalitate.
Ducem o discutie scurta in atelierul mare si luminos, in care piesele terminate sau in lucru pastreaza cu strasnicie secretul intreg, uneori, intredeschis – ca o raza de lumina inspre gandul tainic creator - despre monumentul "Sfintei Treimi".
Sculptorul spune ca atelierul sau in privinta restaurarii postamentului – este "in natura", intr-un fel de santier aflat in Parcul Reconcilierii – spatiul destinat constructiei unui hotel. 
Acest spatiu este ingradit, gazduind pietrele, peste 40, ce vor alcatui postamentul monumentului.
"Pietrele sunt din travertin, acesta fiind adus din localitatea Paty-Ungaria. Este o piatra de calitate slaba, pentru ca poate fi destul de usor atacata de vitregiile naturii. Sunt zeci de pietre care trebuie restaurate. O parte dintre acestea au fost pastrate in SanPaul. Bucatile care lipsesc vor fi completate cu piatra de Baschioi (Dobrogea). Am inceput arhivarea lor inca de anul trecut, din toamna, iar munca de resturare propriu-zisa am inceput-o, efectiv, din aprilie".
Visul lui Milos Cristea va fi implinit
Vrem sa vedem omul si piatra, deci ne ducem spre locul din care va renaste piedestalul ce va sprijini splendoarea monumentala. 
Fostul arhitect sef Milos Cristea a dorit sa vada reamplasat monumentul "Sfanta Treime" In curtea hotelului aflat in constructie, un santier bine delimitat gazduieste un "camp de pietre" albe ca niste lespezi ciudate. 
Piatra pare aspra si pastreaza vizibil o vechime ciudata, placuta atingerii. 
Kocsis intra concentrat in elementul sau, aplecandu-se spre piatra. 
"Am completat locurile lipsa din piatra originala cu piatra artificiala ca material de completare cu originalul. Exista o deosebire de culori intre original si materialul de completare care este galbui, dar noi il vom lasa asa; timpul va aduce culorile la unison si asa este cel mai bine. Pietrele se vor imbina intre ele cu scoabe de fier pentru care se fac lacase. Pana in toamna vom termina postamentul si nivelele, dupa care monumentul va fi amplasat acolo unde a fost de la inceput, in fata teatrului. Am participat si la restaurarea grupului statuar al "Libertatii", cel care se afla in Parcul Reconcilierii si stiu ca domnul Milos Cristea isi dorea mult, de pe atunci, sa vada "Sfanta Treime" reasezata la locul sau. Nu a ajuns sa-si vada visul implinit. Aceste pietre pe care le vedeti numerotate sunt inscriptionate de dansul. Postamentul va avea inscris un text, probalil, in limba latina, legat de multumirea adusa lui Dumnezeu de catre cetatenii orasului scapat de ciuma"
UDMR face colecta publica privind strangerea de plumb necesar lacasurilor facute in pietrele postamentului pentru realizarea imbinarii scoabelor de fier.
Sculptorul ne arata cea mai importanta piesa, varful obeliscului - aproape restaurat, dar este in faza de... pansament. 
"Peste aceasta piatra rotunda se va aseza "Sfantul Duh" – ne explica Kocsis – dezvelind-o de materialele textile ude, "ranile" vindecate ale acestei parti de monument. Cu totul, postamentul, grupul statuar si obeliscul vor atinge o inaltime de aproae 14 metri"
Ne arata cateva momente cum se lucreaza la finisarea unei parti de piatra. 
Din toamna monumentul "Sfanta Treime" isi va relua loculVedem si miezul lucrului, cat s-a muncit la plombarea si introducerea scoabelor de fier care vor realiza imbinarea pietrelor. 
Kocsis este extrem de rabdator si concentrat. 
Are aptitudinea rara de a se dedica total muncii pe care o face si nu pare a fi tulburat de nimic. 
Lucreaza in piatra si lemn de parca ar taia paine. 
Dar despre asta, intr-un articol special.
* * *
Reamplasarea monumentului "Sfintei Treimi" a generat discutii tensionate asemanatoare cu cele legate de grupul statuar al "Libertatii"
S-au cautat "n" variante privind locul de amplasare, dorind sa se evite (re)asezarea monumentului in fata teatrului, acolo unde a stat aproape sase decenii, pana la detronarea acestuia de catre comunisti. 
Un om de rara omenie si aleasa cultura, arhitectul Milos Cristea si-a legat unul dintre idealuri de aceasta splendoare statuara. 
Nu a ajuns sa se bucure de implinirea visului sau, acela de a-l vedea reinaltat in fata teatrului. 
Curand, monumentul "Sfintei Treimi" va sfinti centrul Aradului si poate, cine stie, orasul va capata o alta traiectorie din care cea mai importanta va fi binecuvantarea lui Dumnezeu.
Monumentul "Sfintei Treimi" este un grup statuar format din cele trei fete dumnezeiesti, Tatal - Fiul - Duhul Sfant. A fost ridicat prin subscriptie publica in anul 1900 in semn de adanca multumire catre Dumnezeu care a scapat Aradul de flagelul ciumei ce a bantuit orasul intre anii 1737-1738. Monumentul, se pare, a fost creatia unui sculptor de origine evreiasca, executat la comanda administratiei locale. A fost demontat de comunisti in anul 1957, pastrat de atunci in incinta intrarii din Biserica Romano-Catolica Arad-Centru.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Agricultura ecologica, lasata cu ochii in soare

Producatorii de rosii ecologice au ramas cu marfa nevandutaSute de producatori agricoli din orasul aradean Curtici, renumit pentru rosiile ecologice produse aici, au ramas cu marfa nevanduta, in acest an, dupa ce in Arad s-au deschis reprezentantele mai multor lanturi de hipermarketuri.
Furati de mirajul publicitatii si al trendului de a face toate cumparaturile in marile magazine, aradenii trec mai putin prin pietele de legume si fructe.  
In supermarketuri e greu de patruns
Primarul orasului Curtici, Nicolae Aanitei, spune ca producatorilor agricoli din zona, renumiti pentru rosiile ecologice pe care le cultiva, le este foarte greu sa patrunda cu marfa in supermarketurile din municipiul Arad.
"Producatorilor le trebuie licenta de prezentare in supermarketuri. Iar aceasta costa destul de mult. Am inteles ca este vreo mie de euro certificarea", a declarat Nicolae Aanitei.
Din acest motiv, spune primarul Nicolae Aanitei, producatorii agricoli din zona Curtici-Macea isi duc marfa in pietele din Arad, dar si mai departe la Oradea, Timisoara, Deva sau chiar Satu Mare.
Solutia de compromis nu da, insa, roade pe masura efortului. 
"Chiar si asa, producatorii vand greu marfa, pentru ca lumea s-a obisnuit sa cumpere din supermarketuri. Degeaba rosiile curticenilor sunt extraordinare, ecologice, ca lumea nu stie acest lucru. Cei care stiu ce inseamna o rosie de Curtici, ecologica, au de regula peste 45 de ani. Multi sunt pensionari. Puterea de cumparare a celor care inteleg ce inseamna rosiile de Curtici este de cele mai multe ori redusa, astfel ca producatorii sunt pusi in situatia de a sta cu marfa perisabila in piete si de a nu realiza cine stie ce castig", a mai declarat Aanitei. 
Beneficiu: un leu la trei kilograme
Acum, productia a ajuns la 1.500 tone pe an. Peste 700 de persoane din Curtici se ocupa cu cultivarea legumelor. 
In acest an, castigul agricultorilor a fost foarte redus, la trei kilograme de rosii abia au castigat un leu. 
Pentru a face fata noilor provocari, la Curtici se va construi un depozit frigorific special, care sa se poata pastra rosiile o perioada mai lunga de timp.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • De ce la Sofronea se poate iar la Arad nu?

Strandul de la Sofronea a dat clasa Strandului NeptunStrandurile din judetul Arad si cele din Ungaria au inceput sa fie preferate tot mai mult de aradeni in detrimentul Strandului Neptun.
Daca pe strandul aradean nu s-a realizat nimic in ultimii ani, strandurile din judet sunt bine intretinute si amenajate in asa fel incat cei care vin aici se pot relaxa intr-o atmosfera placuta.
Un strand demn de toata lauda este cel de la Sofronea, care se afla in administrarea Fundatiei Humanitas, condusa de catre Daniel Negrea.
In fiecare an, strandul este reamenajat, iar curatenia este la ea acasa.
Strandul are doua bazine cu apa termala, un bazin mare, unde apa este schimbata o data la saptamana, dar este premenita si curatita zilnic si un bazin mai mic unde apa este schimbata in fiecare zi.
De aceea, Strandul de la Sofronea este vizitat tot mai mult de familiile din Arad cu copii, dar si de catre cei de varsta a doua pentru calitatile terapeutice ale apei. 
Dusurile functioneaza cu apa calda, dar exista si dusuri cu apa rece, unde oamenii pot sa-si regleze apa cum doresc.
De asemenea, Strandul de la Sofronea este inconjurat de o padurice care ofera umbra pentru cei care nu suporta razele soarelui.
Pentru amuzament, copiii pot sa urmareasca jocul porumbeilor, care au un spatiu special amenajat pentru ei.
Si pentru ca este un strand care se respecta, in varful unui trunchi de copac, o barza si-a facut un cuib unde isi creste puii.
In ceea ce priveste angajatii, Daniel Negrea ne-a declarat ca toata familia sa este angrenata in amenajarea si intretinerea strandului.
Nu in ultimul rand trebuie sa subliniem ca a fost amenajat si castelul de la Sofronea, care este parte integranta a strandului.
Conform celor declarate de Negrea, aici se vor putea organiza seminarii si intalniri, dar si nunti si botezuri.
"Scopul nostru este de a oferii celor care ne viziteaza cateva ore destinse si placute", a subliniat Daniel Negrea. 

Daniel Albu - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]