Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 3 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Primarul Falca crede ca "lucrurile s-au lamurit"

Primarul Falca a fost audiat de DNADupa doua ore si jumatate de audieri la DNA
Ieri, dupa-amiaza, incepand cu ora 17.00,  Primarul Aradului, Gheorghe Falca a  fost audiat la Timisoara de catre procurorii DNA. 
Timp de doua ore si jumatate, edilul sef asistat de avocatul, Gheorghita Mateut, a raspuns la intrebarile oamenilor. 
La iesire, primarul a iesit foarte increzator. 
"Eu  mi-am prezentat declaratia. Sunt increzator ca dupa ceea ce am spus lucrurile s-au lamurit.  Am avut o discutie referitoare la schimbul locuintei mele. Ca document a fost facut in 2005, dar  procedura a inceput in 2004, iar actele din punct de vederea a Fabricii de Zahar au fost in perioada 2005 –2006. Eu sunt increzator si cred ca acest lucru la nivelul activitatii Primariei Arad sa fie rezolvat pentru ca este nevoie ca aceasta institutie sa functioneze. Mi-a fost adusa acuzatia ca terenul Fabricii de Zahar a fost subevaluat. In 2004 s-a vandut tot din Fabrica de Zahar, un teren cu 10 euro mp. Comisia de negociere, in care eu nu am fost implicat, a obtinut un pret de 16 euro plus TVA iar data trecuta a fost  tot 10 Euro plus TVA. Noi nu credem ca acolo a fost un prejudiciu si pentru crearea acelui prejudiciu eu am beneficiat in urma cu luni, in anul 2005 cand s-a facut documentatia de un beneficiu la nivelul casei pe care am primit-o eu, la schimb cu un apartament si 20 de mii de euro pe care i-am dat pentru casa respectiva. Eu cred ca dupa discutia de astazi s-au rezolvat lucrurile din punctul nostru de vedere, mai ales ca nu au fost acuze bine definite, decat aceste doua puncte exprimate".  
Şi avocatul edilului sef a declarat ca lucrurile s-au lamurit.  "Dispozitia de incepere a urmarire penale este lipsita de orice fundament faptic.  Toate sunt doar texte de incriminare, fara nimic concret". 
Urmatoarea audiere nu se stie cand va avea loc. 
Cert este faptul ca Primarul Aradului a plecat dupa cele doua ore si jumatate state la DNA mai increzator.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Negocieri pentru Sindicate

Primaria vrea parteneriat cu Casa de Cultura a Sindicatelor Arad - Virtual Arad News (c)2007Primaria vrea sa intre in parteneriat cu Casa Sindicatelor pentru spatiile de la Padurice. 
Una dintre cele mai impunatoare cladiri din zona Podgoria, Casa Sindicatelor, a intrat in atentia Primariei, institutie care e intr-o permanenta cautare de spatii pentru angajatii institutiei si a serviciilor subordonate. 
Se vorbea de ceva vreme prin Arad ca Primaria vrea sa mute Sala de Casatorii in locatia de la Padurice, in conditiile in care in imobil spatiul e arhisuficient, iar incercarea de a muta Casatoriile in Palatul Cultural a primit aviz negativ de la Timisoara.
Gheorghe Falca a recunoscut joi, ca Primaria e interesata de imobilul de langa Padurice, in care ar putea fi mutate, potrivit edilului local, ONG-urile care nu au inca sediu. 
"Noi am pornit, inca de anul trecut, discutii cu cei de la Casa Sindicatelor. Cred ca prin forta comuna, vom reusi sa ajungem la un parteneriat si sa dezvoltam acest imobil. Casa Sindicatelor ar putea fi a ONG-urilor, dar putem dezvolta si alte actiuni acolo", a punctat primarul. 
Acesta a precizat joi si faptul ca cei de la Casa Sindicatelor nu au resurse sa se administreze singuri, dar ca impreuna lucrurile ar sta cu totul altfel.
Poate ar trebui mentionat aici si faptul ca, in trecut, si Consiliul Judetean avea un proiect in care era inclusa Casa Sindicatelor, acolo unde se dorea amenajarea, printre altele, a mai multor sali de conferinte.
Un nou bazin
Zona ar putea beneficia si de alte investitii, de aceasta data de la Guvern. 
Potrivit primarului, "se preconizeaza realizarea unui bazin performant de inot la Padurice, o investitie care apartine Ministerului Invatamantului"
In plus, in acest an, CJA va demara lucrarile de reabilitare la sediul nou al institutiei (licitatia e in pregatire in aceste zile), iar alte doua imobile pe mai multe etaje vor prinde contur tot acolo. 
Mai mult, conform unei hotarari votate de consilierii locali, langa Padurice ar trebui sa se ridice, tot din fonduri guvernamentale, si Monumentul Marii Uniri.

A.B. - Adevarul

  • Medalii la campionatul Rotary

Rotaryenii au obtinut rezultate bune si in sportLocul 4 din 16 natiuni la Campionatul mondial de ski si snowboard ROTARY ! 
Performanta apartine Clubului Rotary din Romania care participa pentru a 3 a oara la campionatele sportive  mondiale. 
Iar palmaresul este unul de invidiat – romanii au castigat 4 medalii de aur, 2 de argint si 2 de bronz. 
Mandria este cu atit mai mare cu cit dintre cei 37 de membri ai delegatiei romane …32 sunt aradeni. 
Campionatul mondial de ski si snowboard organizat de Clubul Rotary a ajuns la cea de a VII a editie.  
Intrecerile sportive de saptamana trecuta, de la San Candido din Italia au reunit sute de participanti din 16 tari. 
Delegatia romana a numarat 37 de membri cu varste cuprinse intre 6 si 75 de ani.  
Atat cel mai tanar participant, cat si cel mai varstnic au obtinut medalii de aur. 
Printre romanii medaliati cu aur s-au numarat si aradenii Anca Brad si Claudiu Tamas, la snowboard.  

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • CNAS sau Expolatarea omului de catre… individ

CNAS produce nemultumiri contribuabililorPe vremea celui ce trebuia sa-l numim acum Spanzuratul (franghia fiind refolosibila) glumeam noi pe la colturi: "In capitalism exista exploatarea omului de catre om, in socialism e invers". 
Am ajuns sa constatam ca acum, la 17 ani de la asa zisa Revolutie, tot truditorul de rand plateste oalele sparte.
Cand s-a infiintat asa numita Casa de Asigurari de Sanatate, ne miram de unde iau ei atatia bani pentru luxoasele si supradotatele lor sedii, nemaivorbind de salariile care sigur nu sunt mici. 
Poate e singurul aspect asemanator cu sistemul german pe care se spune ca l-au importat.
Legat de salarii, Legea 95/2006, Art. 282 punctul a) precizeaza ca: salarizarea presedintelui (CNAS) este la nivelul indemnizatiei prevazute de lege pentru functia de secretar de stat, b) pentru vicepresedinti… indemnizatia pentru functia de subsecretar de stat, urmeaza director general, directori generali adjuncti, apoi functionarii si personalul contractual etc.
Punctul 3 al Art. 285 spune ca: "Personalului CNAS si al caselor de asigurari ii pot fi acordate "stimulente" din fondul constituit cu aceasta destinatie, in cota de 5% din sumele incasate la bugetul fondului prin executare silita… si 2,5% din sumele incasate…. de ANAF. Constituirea si utilizarea acestui fond se aproba prin ordin al presedintelui CNAS".
Institutia amintita a inceput o campanie de vanare a celor ce au mici venituri aditionale.
Astfel, instrumentistii si coristii Filarmonicii, membri ai CREDIDAM, o institutie ce se ocupa cu drepturile de autor au inceput sa fie chemati sa dea supraobolul pentru venituri minuscule de 8 – 3 lei pe an, adica o medie de 1 – 1,2 lei pe luna, pentru ocazionalele inregistrari de muzica. 
Pentru asta oamenii trebuie sa umble mult, sa faca demersuri la Finante, institutie care nu i-a iertat nici ea de plata de impozit, sa rascoleasca multe acte, carora nu le-au dat importanta si, culmea, ss fie sanctionati pentru intarziere.
Ba, sunt acolo functionari care pretinde un aviz de impozitare pe care Finantele il elibereaza in 45 de zile. Triplul scop al acestei manevre este purtatul pe drum, marirea intarzierii pentru o ciupeala mai grasa si legalizarea unei ilegalitati. 
Este vorba de aplicarea unei legi si retroactiv, ceea ce nu intra in cadrul legalitatii pe care o invoca acesti functionari.
 
Daca te plangi, ti se va spune: "Pai, nu dv. ati cerut in scris, cu semnatura manutei dv., sa va jupuim?"
Notificarile trimise de Casa de Asigurari de Sanatate sunt concepute "in conformitate cu O.U.G. (ordonanta de urgenta) 145/1997 cu toate modificarile si completarile ulterioare, O.U.G. 150/2002 cu toate modificarile si completarile ulterioare, Ordinul 221/2005 cu toate modificarile si completarile ulterioare, Legii 95/ 2006". 
Nu, noi nu glumim, doar citam cu exactitate aceasta suita aberanta de legi si ordonante invocate.
Daca ne oprim la ultima, "Lege privind reforma in domeniul sanatatii" 95/2006, aparuta in Monitorul oficial nr. 372 din 28 aprilie 2006, constatam ca are 202 pagini A4, corespunzatoare unui volum de peste 400 de pagini, cuprinzand 441 de articole. 
Articolul 431, de exemplu are 17 puncte, de la "a" la "r", cel cu nr. 279, merge de la a la v, adica 22 puncte. 
Sigur, nu toate sunt chiar asa de stufoase! 
La asa un volum, la ce mai servesc celelalte ordonante, cu alte sute de pagini? 
- La zapacirea amaratului de platnic, ar fi raspunsul. Ca sa nu mai amintim de "Normele metodologice" la fiecare lege sau ordonanta, ultima fiind OAP 1290/2006. Daca vrei sa intelegi cum se aplica Legea de mai sus, mai citesti alte sute de pagini.
Cum spun si unii contabili de la diferite insitutii, daca ceri consultanta unui functionar desemnat sa faca acest lucru, iti spune cu naduf - Citeste legea cutare!
Si cu alte legi se petrec lucrurile la fel. Legii 571/203 privind codul fiscal i se alatura Normele metodologice (HG 44/2004) cu 219 pagini, la care sa se adauge completarile din 29.12.06.
Functionarii Casei de Asigurari de Sanatate nu au intotdeauna o conduita corespunzatoarePosibile abuzuri
Toate acestea permit strecurarea de abuzuri, avand la baza credinta ca omul de rand nu se descurca in noianul de articole, contraarticole, lamuriri, antilamuriri etc.
De fapt, legile sunt intrinseci relatiilor umane, ele doar trebuie descoperite, clar formulate, respectate de insasi legiuitorii, corect aplicate, pentru a fi acceptate si de marea masa a populatiei
Legile bine intocmite, nu creaza probleme, duc la progres si au viata lunga (vezi, intre altele, codurile lui Hammurabi si Napoleon).
Nu avem cum sa stim daca toti salariatii de la zisa Casa de Sanatate se comporta inadmisibil de urat, dar cei care ne-au provocat revolta (nu suntem singurii) sunt cam multi, caci, adunati la taclale, au facut front comun contra noastra, doi pensionari care pacatuim muncind sa ne carpim un pic pensioara. Ultimul argument solid a unei subtirele bagatoare de seama a fost: "Ce, Bucurestiul nu este in Romania?" Asta, asa, ca sa nu te incruntzi, ci sa mai ramai un pic si cu gura cascata.
Sigur, filarmonistii nu sunt singurii in aceasta situatie. 
Dupa ce am inceput sa astern aceste randuri, am primit si eu aceeasi somatie ca si sotia mea, in cazul meu pentru o colaborare (externa) la ziarul local "Observator", unde primeam pentru un articol o suma ce nu acoperea costul taxiului pentru a-l duce la redactie, daca eram in intarziere. 
Venitul anual era de pana la 3.000.000 lei vechi pe an.
Suparator e faptul ca cei de la Casa de Asigurari de Sanatate ne trateaza ca pe niste delicventi, de parca noi am fi de vina ca cei ce ne-au platit cu sume derizorii, nu au varsat si obolul Sanatatii, inaintea aparitiei ultimei legi invocate de amintita inatitutie.
Culmea e ca pentru doua persoane am completat 72 de hartii, plus 18 pagini (de la Finante) xeroxate, hartii pe care le-am completat cu ajutorul altora. 
Ele inscriu sume intre 1 si 8 lei pe trimestru, care acum se vor umfla. Pentru a da leii aceia am facut deja patru demersuri. Ramane sa vedem cate mai urmeaza.
Te intrebi, tot exploatatii de totdeauna, inclusiv in perioada comunista, sunt storsi de ultimul banutz, pentru ca marii profitori nu pot fi deranjati?
Noi luam usor, dar dam mai greu
Pe de alta parte, Casa de Sanatate este foarte zgarcita cu cei pe care-i mulge. 
Asta o constata toti cei ce au probleme de sanatate, indiferent de varsta, dar mai ales pensionarii.
De exemplu, cei ce ce merg in statiuni pentru tratament, nu primesc mai mult de trei proceduri, chiar daca sunt foarte necesare. 
Familia mea, cu trei pensionari, lasa la farmacie mult peste 1.000.000 de lei vechi pe luna, desi platim asigurarile. 
La spital sa nu cumva sa ajungi, caci trebuie sa-ti duci acolo papica, olitza, medicamentele si eventual un ingrijitor. 
Asta o stiu din 1986 cand am dardait de frig alaturi de tata la spital, cand eram sub incidenta Legii din 1978, abrogata recent.
Actiuni, ca cea cu CREDIDAM-ul sau cea cu colaborarile la ziare si reviste si cine stie cate altele, vor avea un efect destructiv. De ce sa mai lucrezi, daca toti profita de pe urma muncii tale, iar tu ramai doar cu osteneala?
Personal, am platit la Casa de Sanatate 48 lei noutzi pentru patru ani, plus 35 penalizari, la care de vineri (cand nu am avut destui bani) pana luni, mi s-au mai adaugat 5 leuti, astea dupa ce Finantele si-au primit obolul. 
Ultimul gest, ridicarea la 40 lei a penalitatii, pentru ca, vezi Doamne, nu am dus hartii si pentru anul 2006, an in care renuntasem deja la colaborarea cu ziarul amintit, denota ceva grozav. 
Functionarul poate face cu tine ce vrea el. 
Conduita lui nu are nimic comun cu normalul, civilizatia, cu bunul simt.
Au fost si cazuri cand chiar medicii de familie au renuntat la relatiile cu institutia ai carei salariati ii sicanau, neplatindu-le munca si cheltuielile, dar nu toti pot face asta, ramanand ca oamenii de rand sa fie exploatati, privati de drepturile lor elementare, impinsi mai repede spre inevitabila groapa. 
Despre respectarea Art. 5, punctul g): "asigurarea calitatii serviciilor de sanatate publica" nici nu poate fi vorba.
Casa de Asigurari de Sanatate asigura salarii babane si confort pentru unii, sanatatea ramanand in sarcina lui Dumnezeu. 
Mai mult, cei ce ajung pe acolo au senzatia ca se imbolnavesc, de ceea ce patesc.
Ce-ar fi ca in perioadele de criza a medicamentelor, a spitalelor s.m.a. sa se diminueze salariile celor din acest stufos sistem, incepand cu cei de sus si terminand cu marunteii cu veleitati de zei atotputernici?

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • An nou, primul contract de fabrica noua la Chisineu Cris

Primarul Chisineului - Gheorghe Burdan este multumit cum a inceput anulPrimaria orasului Chisineu-Cris a intrat in noul an cu dreptul.
Despre acest fapt, ne informeaza concis primarul Gheorghc Burdan.
"Suntem pe cale de a semna un contract cu o firma din Odorheiu Secuiesc privind construirea unei fabrici dc lemn stratificat in orasul nostru. In acest sens am acordat un hectar de teren pentru acest obiectiv".
Am fost interesati de stadiul in care se afla procesul dintre Garda de Mediu si "persoana fizica" a primarului Burdan in privinta amenzii pe care a primit-o in aprilie anul trecut, din cauza rampei de gunoi neamenajata.
"Suntem inca in proces, dar in mod sigur il vom castiga!"- spune optimist Burdan.
"Rampa noastra de gunoi este amenajata acum conform standardelor; anul trecut au fost ploi multe, nu am putut amenaja mare lucru, dupa cum s-a vazut. Tractoarele erau impotmolite in noroi. In plus, eram in licitatie cu firma care a prcluat serviciul de salubrizare a orasului."
Reamintim ca nu primarul sau primaria au fost amendata, ci "persoana fizica a nuimtului Gheorghe Burdan" cu suma de 7000 de lei, ignorandu-se atatea alte exemple de gropi de gunoi ce constituie un real pericol de infectie pentru zonele in care fiinteaza.

F.R.Gh. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]