Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 2 august 2007
Stirile TVA aici
  • Vor vinde jumatate din aeroport

CJA doreste sa vanda o parte din Aeroportul Arad - Virtual Arad News (c)2007Consiliul Judetean Arad  are acum pe masa si a supus transparentei decizionale proiectul care vorbeste de cea mai buna modalitate de privatizare a Aeroportului Arad, aflat pe locul 9 ca importanta intr-un top al aeroporturilor din tara.
Studiul platit de CJA indica faptul ca aeroportul are concurenta serioasa din partea bazelor similare din Szeged, Timisoara si Bekescsaba, dar si faptul ca situatia de pe aeroportul din Arad s-a imbunatatit (atat in ceea ce priveste veniturile realizate, cat si numarul operatorilor si a zborurilor), ca s-a estimat in acest an, de pilda, faptul ca aeroportul va avea parte de 50 de mii de pasageri, dar si ca dezvoltarea bazei e imposibila in actualele conditii si cu fondurile aflate la dipozitia autoritatilor.
Solutia de relansare a aeroportului local, propusa de cei care au realizat studiul privind strategia si metoda de privatizare a bazei aviatice aradene, face referire la scoaterea la licitatie a unei parti din aeroport. 
Mai exact, "vanzarea prin licitatie publica a unui pachet de 25% pana la 50% din actiunile detinute de Consiliul Judetean la SC Aeroportul International Arad".
Potrivit proiectului, presedintele Consiliului Judetean va fi mandatat sa "intocmeasca dosarul de prezentare, raportul de evaluare, prospectul de oferta publica, anuntul de vanzare sau alte documente ce prezinta relevanta in procesul de privatizare".
Milioane de euro lipsa
Societatea germana Symbios GmbH, cea care a intocmit studiul privind oportunitatile legate de aeroport, sustine faptul ca "CJA a sprijinit Aeroportul Arad, dar in timp au aparut noi nevoi de investitii costisitoare, pentru care este nevoie de sume importante de bani" si ca ar fi nevoie mai ales de modernizarea aerogarii si prelungirea pistei (8,2 milioane euro).
"Modernizarea si extinderea aerogarii este o lucrare foarte importanta, deoarece numarul de pasageri va continua sa creasca, iar aerogara nu este proiectata sa proceseze un numar ridicat de pasageri. Extinderea pistei va permite primirea unor avioane de capacitate mare, care momentan nu pot ateriza/decola din cauza lungimii necorespunzatoare a pistei", se arata in studiu.
12 investitii
Cel putin 12 investitii majore, in valoare de zeci de milioane de euro, ar trebui realizate pe aeroport pentru a se incadra standardelor europene (printre acestea se numara, de pilda, si construirea unui turn de control, a unei parcari,  sau o noua aerogara estimata la 2,5 milioane de euro), investitii care potrivit germanilor nu se pot realiza din bugetul CJA si nici din profitul societatii.
"In situatia actuala, atragerea unor parteneri privati in efectuarea unor investitii ar fi solutia pentru dezvoltarea aeroportului Arad", este concluzia studiului, care propune instrainarea a pana la  jumatate din actiunile pe care autoritatile locale le detin la Aeroportul International Arad si, detaliat, urmatorii pasi care trebuie facuti (in special pe marketing) pentru dezvoltarea bazei.

A.B.- Adevarul

  • Reforma sanitara vazuta prin ochii conducerii ASP - interviu cu dr. Gabriela Tarle, director al Autoritatii de Sanatate Publica Arad

Interviu cu dr. Gabriela Tarle director ASP AradIncepand cu aceasta saptamana, Autoritatea de Sanatate Publica Arad are un director, numit prin concurs, in persoana dr. Gabriela Tarle. Castigatoarea concursului sustinut de Ministerul Sanatatii prin Agentia Functionarilor Publici a asigurat interimatul la conducerea institutiei in ultimele patru luni, in perioada anterioara fiind director executiv adjunct al aceleiasi institutii, respectiv consilier 1 in cadrul Inspectoratului Sanitar de Stat  in cadrul Ministerului Sanatatii. 
Despre obiectivele noii conduceri a ASP Arad, precum si despre lacunele sistemului sanitar aradean am stat de vorba cu dr. Gabriela Tarle:
- Doamna director, de curand ati ocupat fotoliul de director al ASP, cu drepturi depline, pana acum asigurand doar interimatul acestei functii… Care sunt obiectivele pe care  vi le-ati propus pentru perioada urmatoare?
- Asa este. In data de 30 iulie am dat examen pentru functia de conducere, concurs pe care l-am trecut. Lista obiectivelor este destul de vasta. Incep prin a aminti spitalul din Ineu, a carui constructie se afla in stadiul de compartimentare. Insa dupa cum se stie, finisajele sunt extrem de costisitoare, cheltuielile sunt mari… Bani insa, s-au primit in fiecare luna, lucrarile continua, insa deocamdata, nu se poate spune cand va fi lucrarea finalizata. Un alt obiectiv consta in efectuarea unor reparatii exterioare la spitalul Mocrea,  finalizarea proiectului pentru spitalul de urgenta, inceperea demersului pentru ridicarea in urmatorii trei ani a unui spital de psihiatrie cronici  la Capalnas, cu 100 de paturi, la ora actuala unitatea functionand intr-o cladire revendicata. Deja avem atribuite cinci hectare de teren din partea Consiliului Local Birchis, urmand sa se identifice sursele de finantare necesare si normal, demararea procedurilor necesare.
- Vorbind despre Valea Muresului, e o zona „neagra” privita din punctul de vedere al numarului mare de accidente rutiere inregistrate aici… Iar serviciile medicale sunt asigurate de la distante de zeci de kilometri.
- Asa este. Insa, din fericire, aceasta chestiune se va rezolva in curand, deoarece, in cele patru luni de cand am preluat interimatul pe aceasta functie, am reusit deschiderea unei substatii de salvare la Savarsin. Pana acum erau aproximativ o suta de kilometri, intre Lipova si Deva, care nu erau acoperiti cu salvari. Tot in privinta masinilor de salvare, speram ca anul acesta, Aradul sa primeasca  46 de autosalvari noi cu aer conditionat si aparatura medicala, refacerea parcului auto al Serviciului de Ambulanta fiind absolut necesar. Tot in privinta urgentelor, se va amenaja o Unitate Primire Urgente la spitalul privat din Chisineu Cris, care va asigura serviciile medicale in caz de accidente pe ruta Chisineu Cris – Oradea, iar pe de alta parte, unitatea e cu atat mai necesara cu cat in zona industriala de aici sunt angajati 3500 de muncitori.
Si spitalul de la Capalnas va fi verificat de ASP- Ce modificari vor interveni in sistemul sanitar aradean prin noua linie pe care merge Sanatatea?
- Speram ca lucrurile se vor schimba in bine. Se urmareste o eficientizare a actului medical, o crestere a calitatii lui. Ca dovada si programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, prin care fiecare cetatean, asigurat sau nu beneficiaza de o analiza a starii lui de sanatate. In alta ordine de idei, daca vorbim de schimbare, se discuta despre o initiativa legislativa privind trecerea spitalelor publice la consiliile locale sau judetene. Proiectul va fi insa publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii pana la finele anului in curs, romanii putandu-si exprima votul in acest sens.  Deocamdata insa,  acest lucru nu e posibil pentru ca multe consilii locale nu isi permit sa finanteze un spital, lucru care ar conduce la inchiderea multor spitale. Iar in prezent, Romania nu isi permite sa inchida spitale.
- Majoritatea celor care au ajuns pe patul unui spital aradean se plang de o serie de neajunsuri, atat in ceea ce priveste curatenia cat si atitudinea unora dintre cadrele medicale…
- ASP a demarat o ampla actiune de verificare a unitatilor spitalicesti, desfasurata in diferite perioade ale zilei si chiar in timpul noptii. Nu am aplicat sanctiuni insa am emis mai multe avertismente. Managerii au primit termene si responsabilitati la  Capalnas,  Lipova, Spitalul TBC, Spitalul Municipal, Bulci, Sectia Dermatovenerice, ORL si Mocrea. Aspectele negative surprinse aici sunt indeosebi legate de atitudinea personalului fata de pacienti, si ma refer aici in special la cadrele medii si de disciplina la locul de munca, la grafice, la atitudine, la ordine.
- Ce inseamna pentru Dumneavoastra ocuparea acestei functii de director al Autoritatii de Sanatate Publica?
- O recunoastere a unor merite, o satisfactie personala ca am reusit sa trec peste acest examen. Este cea mai inalta functie pe linie sanitara din judet. Imi place ceea ce fac si sper sa ma ridic la nivel asteptarilor, iar prin experienta acumulata in cele patru luni de interimat spun ca se pot face multe.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Starea tehnica proasta a autoturismelor duce la producerea de accidente grave

Verificarea tehnica a masinilor previne producerea accidentelorStarea tehnica precara a autoturismelor a generat, de foarte multe ori, producerea unor accidente rutiere, cu urmari grave. 
Politistii de la Serviciul Politiei Rutiere au organizat, ieri seara, o actiune pe raza orasului, pentru depistarea conducatorilor auto aflati in trafic cu autoturisme cu defectiuni. 
Actiunea a fost organizata in colaborarea cu Registrul Auto Roman, urmarindu-se confirmarile de efectuare periodica a verificarilor tehnice.
Politistii aradeni spun ca in trafic se afla prea multi soferi care nu tin cont de faptul ca o masina defecta poate provoca adevarate tragedii. 
"De ce urmarim ca soferii sa fie in regula cu verificarile tehnice? Pentru ca au avut loc nenumarate accidente produse din cauza defectiunilor la frane, spre exemplu. Au ramas fara frane si s-a produs accidentul. Masina trebuie pastrata in conditii bune de functionare", a explicat subinspector de politie Razvan Meszar.
Actiunea s-a derulat cu efective largite, in mai multe zone circulate din oras.
O alta actiune a politistilor aradeni s-a derulat, tot aseara, pe drumurile nationale 7 si 79, pentru depistarea soferilor de TIR-uri care nu respecta timpii de odihna. 
"Verificam diagramele tahograf si documentele de calatorie. De asemenea, verificam daca au consumat bauturi alcoolice. Respectarea timpilor de odihna este foarte importanta, mai ales ca o cauza principala a producerii accidentelor grave o constituie oboseala la volan", a declarat subcomisar Doru Ivan, SPR.

C.C. - Observator

  • Romanii au cucerit Avignonul

Scena din piesa "Himnus" regizata de Radu DinulescuTeatrul "Fani Tardini" din Galati, care lucreaza in parteneriat cu Casa de Cultura a Municipiului Arad, se afla, in aceste zile, pentru a doua oara, la Festivalul Off de la Avignon. 
Spectacolul romanilor, "Himnus", de Gyorgy Schwaida, e pus in scena de regizorul aradean Radu Dinulescu, si s-a jucat, de fiecare data cu sala plina, la Sala Albastra a Teatrului de Bourg Neuf.
Din cele aproape 1.000 de productii prezente la festival, Clubul de Presa a selectat  sapte spectacole. 
Juriul, format numai din ziaristi si critici de teatru, a decis ca cel mai bun spectacol din sectiunea Off este "Himnus", in regia lui Radu Dinulescu.
Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Palatul Papal din Avignon, iar premiul a fost ridicat de managerii celor doua institutii de cultura, Vlad Vasiliu si Ovidiu Balint (Arad). 
Din distributia spectacolului fac parte Victoria Cocias, Claudiu Bleont, Liliana Lupan, Aurel Batca, Gabi Velicu, Cristian Gheorghe, Vasile Danila. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Jennifer Rush canta la Zilele Aradului

Jennifer Rush va canta la Zilele AraduluiMai platim o relansare de artist trecut bine de prima tinerete!
Municipalitatea a batut deja in cuie manifestarile si trupele care vor concerta de Zilele Aradului, anul acesta.
Sarbatoarea orasului se va desfasura in perioada 22-26 august.
Dupa cum ne-a obisnuit deja, ca in fiecare an de-o vreme incoace, la acest gen de manifestare, si nu numai, avem drept cap de afis trupe sau artisti care de ceva vreme nu prea mai concerteaza.
"Zilele Aradului" vor contine si expozitii, plimbari cu sageata verde, intalniri cu diverse personalitati, plimbari cu trasuri si competitii sportive.
Din afisul postat pe site-ul oficial al Primariei, aflam ca s-a stabilit deja si marea vedeta care va fi invitata speciala a "Zilelor Aradului 2007".
Este vorba despre Jennifer Rush, cunoscuta pentru hit-ul "Power of love", dar de care isi mai amintesc, probabil, doar cei mai in varsta, ca tineretul ba.
Aceasta va canta in data de 25 august, fiind precedata de trupele Bere Gratis, Sistem si cantareata Anna Lesko.
In ultima zi a sarbatorii, la Strandul "Neptun", va fi "Festivalul Catlanelor" si concert de muzica populara.
Mai trebuie precizat faptul ca la ultima sedinta a Consiliului Local Municipal, la rectificarea bugetara, au fost alocate cinci miliarde de lei vechi pentru buna desfasurare a zilelor orasului nostru, suma care, probabil, va mai fi suplimentata.

A. P. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]