Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 2 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Tramvai pana la spital

Sedinta CLM a prezentat lucrarile BERDPrimaria sustine ca lucrarile pe BERD vor fi extinse, in viitor, si ca investitia va incepe in iunie.
Proiectul BERD, de reabilitare a liniilor de tramvai si a principalelor artere de circulatie, a nascut noi dispute in Consiliul Local, in conditiile in care executivul a propus modificarea studiului de fezabilitate legat de subiect, prin cresterea valorii lucrarilor din prima faza cu inca 10 milioane de euro.
Rodica Borza a acuzat, din start, faptul ca "acest proiect este un tertip prin care se ascunde faptul ca banii de la BERD nu vin. Şi nu vin, indiferent ce motiv ar invoca executivul, din cauza faptului ca seful institutiei este suspectat de coruptie".
Consilierul sustine ca Primaria modifica acum proiectul initial pentru a acoperi cu bani de la buget, absenta banilor de la BERD si ca a crescut, altfel nejustificat, valoarea lucrarilor de la 25 de milioane euro la 35 de milioane.
Incepe in iunie 
Razvan Popa, directorul executiv al Primariei, a punctat faptul ca valoarea lucrarilor din studiul de fezabilitate este identica (peste 40 de milioane de euro), ca a crescut ca valoare doar partea de finantare a primei faze a lucrarilor si ca, in cel mai scurt timp, se va semna contractul cu executantul lucrarii.
"Pe 5 iunie incepe negocierea contractului, urmand ca lucrarile sa inceapa undeva la finele lunii iunie", a punctat directorul. 
Acesta a mai adaugat ca banii din credit au fost dati deja si ca s-au facut deja trageri din acesta pentru plata consultantului.
Aceleasi lucrari 
Rodica Borza nu s-a lasat: a recitit proiectul initial, unde se vorbea de 24 de milioane de euro si a punctat faptul ca in noul proiect, unde se aminteste de 35 de milioane de euro, nu se regaseste nici o lucrare in plus, care sa justifice cresterea sumelor de bani alocate investitiei.
"Compar cu ceea ce ni se prezinta, astazi, noua si observ ca nu e nici un metru de ceva in plus", a punctat alesul. Razvan Popa a revenit si a recunoscut faptul ca "capacitatile investitiei raman la fel (!)", ca valoarea totala a lucrarilor ramane tot de 43 de milioane de euro, dar ca prima faza e mai scumpa.
"Vom putea atrage surse suplimentare fie de la Guvern, fie pe fonduri europene", a punctat Popa. 
Consilierii Rodica Borza si Coloman Edeleni au avut obiectiuni privind proiectulBERD pe ...fonduri structurale 
Un alt consilier nemultumit de proiectul supus votului a fost Coloman Edeleni, care a reamintit colegilor ca le-a cerut celor din executiv, inca de la inceput, ca o astfel de lucrare sa se realizeze pe fonduri structurale, nu pe bani de imprumut, fiind vorba de sume foarte mari.
"Efortul financiar al Primariei ar fi fost de doar 2% in acest caz", a punctat alesul, care a cerut celor din executiv sa se angajaze in fata CLM ca vor incerca sa acceseze fonduri structurale pentru lucrari de gen"
Linie de tramvai noua 
Primarul Gheorghe Falca a recunoscut, la acel moment, ca Primaria are de gand sa acceseze fonduri structurale chiar pentru BERD! Pentru urmatoarele doua faze ale proiectului. 
"Faza a doua si a treia din transportul urban pot fi finantate pe fonduri structurale. In faza a treia ne-am propus chiar sa realizam o linie de tramvai pana pe Ogorului, la viitorul spital judetean. Ne va fi atunci mai usor sa accesam fondurile structurale, pentru ca o banca ca si BERD, cu care lucram acum, ofera un plus de credibilitate pentru accesarea banilor europeni", a punctat edilul. 
In cele din urma, desi situatia nu era nici pe departe lamurita, in chestiunea cresterii valorii unei lucrari care nu s-a modificat in ceea ce priveste investitiile si nici in chestiunea fazelor viitoare ale BERD si a investitiilor ce se vor realizate atunci, consilierii au votat cu 18 voturi "pentru" si 2 "abtineri" (ale alesilor Curta si Borza) proiectul prin care Primaria s-a obligat sa investeasca in lucrarea BERD inca 10 milioane euro.
Declaratie: 
"In faza a treia ne-am propus sa realizam o linie de tramvai pana pe Ogorului"- Gheorghe Falca

Adriana Barbu - Adevarul

  • Ziua internationala a copilului

De ziua lor copiii au vizitat unitatea de jandarmi1 iunie a fost o zi speciala pentru copiii aradeni. 
Micutii de la Centrul de zi si de noapte din Arad au fost invitati sa viziteze unitatea de jandarmi. 
Aici li s-a explicat ce inseamna meseria de jandarm, le-a fost prezentata dotarea de lupta iar cainii jandarmilor au dat un adevarat spectacol in fata copiilor. 
Acestia au fost deosebit de incantati de armamentul si echipamentul de lupta. 
Tot astazi, va debuta un festival al copiilor care va dura trei zile. 
Copiii se pot distra la concursuri de miss, dansuri si diverse spectacole in care isi pot vedea personajele preferate. 
Festivalul copiilor este organizat de Primaria Arad in colaborare cu Fundatia Concordia.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Celule STEM – recoltate la Arad

La Spitalul Matern vor fi prelevate celule STEMViitorii parinti aradeni pot de acum opta pentru recoltarea celulelor stem la nasterea copilului. 
Acestia  trebuie sa decida asupra acestui aspect cu doar  cateva zile de nasterea propriu zisa, procedura constand in recoltarea de sange, in anumite conditii, copilului, chiar la nastere. 
"Exista o firma specializata care  asigura tehnica necesara preluarii sangelui care va fi transportat de urgenta la Bratislava. Acolo se va efectua o analiza a sangelui, iar daca totul este in ordine se incheie un contract intre firma care pastreaza aceste celule si parintii copilului. In Romania, costul acestei interventii este de 3.200 lei, bani care sunt incasati parintilor doar in conditiile in care analizele sunt bune. Pe mai departe, conservarea sangelui intr-o banca specializata pusa la dispozitie de catre aceeasi firma este de 30 euro pe an", afirma dr. Adrian Popa, director al maternitatii aradene.
Specialistii sustin ca acest transplant de celule reprezinta  un "cec in alb pentru sanatatea copilului," poate chiar pentru viata acestuia, deoarece acele celule stem, preluate din sange, exclusiv in momentul nasterii,reprezinta antidotul a sute de boli de care s-ar putea imbolnavi acesta, de la cancer, la boli de inima, la tumori, la Parkinson, scleroza. 

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Strandul de la Sofronea, asaltat de aradeni

Strandul de la Sofronea a fost luat cu asalt de aradeniAflat la doar 7 km de Arad, strandul de la Sofronea este preferat de cetateni pentru calitatile terapeutice pe care o are apa termala si a zonei de agrement.
Sute de aradeni, dar si turisti din afara judetului Arad, vin zilnic, la strandul de la Sofronea, unde isi petrec timpul liber impreuna cu familia si prietenii. 
Pentru a veni in intampinarea vizitatorilor, taxa de intrare este de doar trei lei, iar prescolarii si cei cu posibilitati materiale reduse au intrare gratis. 
De asemenea, parcarea autoturismelor se afla in incinta spatiului de agrement si nu se plateste. 
Conform celor declarate de Daniel Negrea, presedintele Fundatiei "Humanitas Gura Popii Romania", fundatie care administreaza strandul, apa termala este extrasa de la 903 metri adancime si are calitati terapeutice pentru reumatismul degenerativ si articular, depresii si astm bronsic. 
"Este de preferinta ca vizitatorii mai in varsta, care au hipertensiune si cardiacii, sa aiba intotdeauna controlul medical efectuat, deoarece apa contine 1,8 grame de saruri minerale dispersat in masa unui litru, care creeaza presiune asupra organismului. Apa din bazinul de tratament se schimba in fiecare zi, reusind sa se mentina calitatea apei de imbaiere foarte buna. In bazinul mare, apa este schimbata odata pe saptamana, dar in fiecare zi este primenita cu o treime. Poate pe viitor vom construi un bazin de apa rece, deoarece multi care vin vor sa creeze o baie alternativa. Un dus cu apa fierbinte si o baie in apa rece pentru inot".
Daniel Negrea a subliniat ca a dorit sa amenajeze o zona de agrement pentru toti cei care vin la bai si este foarte multumit de vizitatori, care sunt deosebiti de civilizati. 
"Ne bucuram de un respect deosebit din partea vizitatorilor, care vin destul de multi la strand, deoarece este cea mai frumoasa zona de agrement, pe timp de vara, din judetul Arad. La noi nu exista muzica, iar cine doreste sa faca topless are Strandul Neptun la dispozitie".    
Arbori seculari si pepiniera
In ceea ce priveste, imprejurimile, strandul are in componenta sa, pe langa arborii seculari si o pepiniera, unde sunt plantati peste 100 de pomi. 
De asemenea, Castelul de la Sofronea sau Castelul Purgly de care apartine strandul este in curs renovare, dar in cateva saptamani se va deschide publicului.
Aici se vor putea desfasura intruniri, simpozioane si nunti, iar pentru renovare au fost folosite materiale de la Budapesta.
Fundatia Humanitas are in vedere si deschiderea unei noi zone de agrement, in Muntii Cordu Moma, la Barzesti, intrucat aici exista cea mai mare concentratie de ozon din Europa.  

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Aradul muzical – Concursul de pian "Sofia Cosma"

Concursul de pian "Sofia Cosma" la filarmonica aradeanaAflat la a II-a editie, acest concurs are cel putin doua scopuri majore. Primul, aparent formal, este acela de a ne aminti mereu ca in viata muzicala a Romaniei a licarit si cel mai adesea a stralucit numele unei pianiste de frunte, care asigura succesul manifestarilor muzicale la care participa, cu decenii in urma. 
De la Iasi la Bucuresti, de la Cluj la Arad si Timisoara, numele pianistei Sofia Cosma polariza un numeros public.
In acelasi timp, aceasta puternica personalitate gasea resursele necesare formarii de noi generatii de pianisti. 
Cu hotarare si mult tact, cerceta calitatile si posibilitatile fiecarui invatacel, servindu-i cele mai eficiente mijloace de plasare pe drumul cel drept si sigur.
Pe de alta parte, concursul are principala menire de a releva talentele reale, de a le promova, atat cat e posibil in conditiile noastre, aspect care, dupa cate am aflat, o bucura nespus de mult pe marea muziciana aflata in California (SUA) la o varsta venerabila.
Organizarea concursului a fost realizata de Liceul de Arata "Sabin Dragoi" cu sprijinul Filarmonicii de Stat, la finantare au contribuit d-na Alina Boleantu din Bremen (Germania), scoala organizatoare si Centrul Cultural al Judetului Arad.
De subliniat ca familiile elevilor participanti au suportat cheltuielile de deplasare si cazare, deoarece Ministerul de resort nu mai da bani pentru asa ceva, in schimb, Ministrul Invatamantului, aflat in vizita la Arad, a fost in mijlocul elevilor, in holul Palatului Cultural, laudandu-le talentul si rostindu-le cateva cuvinte de incurajare. 
Acestia, l-au intampinat cu un frumos "Gaudeamus igitur" si un "Multi ani traiasca"
Intre timp prefectul judetului vorbea cu cei din jur, in loc sa asculte cu respect pe cei care venisera in mod special pentru aceste momente.
Dupa spusele directoarei Liceului de Arta, participarea la actuala editie a fost mai numeroasa decat la prima.
Cei aproape 60 de elevi participanti au venit din: Arad, Baia Mare, Batania (Ugaria), Bucuresti, Cluj, Deva, Lugoj, Pecs (Ungaria), Petrosani, Resita, Sfanul Gheorghe, Sibiu, Suceava, Timisoara, Vulcan-Hunedoara.
Tinere sperante de la Liceul de Arta pe scena FilarmoniciiPremiile au fost acordate pe categorii de varsta, de la Categoria A (9-10 ani), pana la Categoria E (17-18 ani).
PREMIUL I:
A - Grecu Maria Catalina – Bucuresti
B – Lina Amalia Stefania – Lugoj
C – Lazar Alexandru Ioan – Deva si
       Park Dan-Bee - Arad
D – Hergane Ionut Alexandru – Resita si
       Visovan Maria Aurelia - Cluj
E – Ilie Ioana – Sibiu
PREMIUL II
A - Rusu Serban / B – Ditu Ioana Volumnia – Baia Mare / Lazar Casiana – Arad / C – Pop Iulia Lorena – Sf. Gheorghe / D – Marin Iulia Maria – Bucuresti / E – Catavela Serafinceanu Lela – Cluj
PREMIUL III
A – Voaides Serena – Lugoj / B – Monita Daniel – Petrosani / D – Reisz Alexandru – Timisoara / E – Iacob Catalin Petrica – Resita
MENTIUNE
A – Asoltanei Evangheline – Lugoj / Nedin Gordan Vlada – Timisoara / Puha Bianca – Deva / Rosculescu Vladut – Petrosani /  Toth Madalina – Arad / B – Arba Samuel Cristian – Timisoara / Dascal Paul Stefan si Magdau Iancu – Arad / C – Ambrus Sandor Jozsef – Sf. Gheorghe / Campan Casian – Arad / D – Toth Emese – Pecs (Ungaria)
PREMII SPECIALE
A – Leucuta Patricia si Stana Marin – Arad / B - Lina Amalia Stefania – Lugoj / Monita Daniel – Petrosani / D – Menyhei Adam – Pecs (Ungaria).
MARELE PREMIU, care asigura o prezenta scenica in stagiunea urmatoare la Filarmonica aradeana a fost acordat lui Hergane Ionut Alexandru din Resita si clujencei Visovan Maria Aurelia.
Aceasta complexa manifestare, ca si la editia precedenta, a avut si o sesiune de comunicari, cu un subiect delicat, emotiile artistice si stresul in prezenta scenica, sesiune care a fost onorata de prof. Monica Noveanu de la Academia de Muzica "George Dima" din Cluj si una dintre fostele studente ale Sofiei Cosma, prof. Elisa Barzescu din Bucuresti.
Daca luam in considerare promisiunile comisiei cu o componenta internationala si a unuia dintre finantatori, d-na Boleantu (Germania), urmatoarea editie a Concursului de pian "Sofia Cosma" va avea loc in mai 2009. Oameni competenti, care au reusit sa fie prezenti la multiplele auditii (intrarea a fost libera pentru oricine) afirma ca nivelul profesional al varfurilor detasate din acest lot este admirabil si ar merita mai multa atentie din partea unor foruri care trebuie sa cunoasca aceasta fericita situatie si sa se implice in sprijinirea tinerelor dotati, ca sa nu fim mereu exportatori de talente ci si beneficiari.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]