Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 1 august 2007
Stirile TVA aici
  • Timisoara si Arad stau la aceeasi masa

Orasele Timisoara si Arad doresc sa inceteze rivalitatile - Virtual Arad News (c)2007Consilierii din Timisoara si Arad se vor intalni in prima sedinta comuna. 
In acest fel, interesele comune iau locul rivalitatilor neproductive.
Timisoara si Aradul pot renunta la vechile rivalitati si pot demara proiecte comune. 
Cele doua consilii locale se vor intalni vineri, de Ziua Timisoarei, intr-o sedinta comuna.
Axa Timisoara-Arad a fost o dezbatere organizata anul trecut de Evenimentul Zilei. 
Atunci, istorici, arhitecti, dar si politicieni sau oameni de cultura au aratat punctele comune ale celor doua zone si au trasat anumite prioritati, pe care cele doua municipalitati sa marseze impreuna.
"Daca in trecut realitati istorice au pus in concurenta Timisoara si Aradul, ce au determinat resentimente si chiar gelozii, este acum  momentul sa le depasim. Sa realizam ca, in viitor, avem un destin comun si, in numele acestui destin comun, sa depasim frustrarile rezultate din conjuncturi politice depasite", spunea Gheorghe Ciuhandu.
Infrastructura, pe primul plan
Infrastructura este pentru ambele consilii judetene, Arad si Timis, o prioritate. 
Autostrada va deveni o punte de legatura intre cele doua judete.
"Discutam despre un mega-proiect de dezvoltare economica si sociala a acestor doua judete, cu un obiectiv foarte clar: crearea unei infrastructuri de servicii", spunea presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc. 
Aceasta include si drumuri judetene, dar si autostrada care va lega Lugojul de Arad, prin Timisoara.
"Nu trebuie sa uitam ca in curand vor incepe lucrarile la Autostrada Arad – Timisoara - Lugoj, autostrada ce se inscrie pe traseul Coridorului IV paneuropean. Acest proiect reprezinta un puternic imbold dat mediului de afaceri din zona de vest a Romaniei, dar si un semnal ce poate viza politica si calendarul de integrare al tarii noastre, cu implicatii majore pentru economie in urmatorii ani", declara vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gavril Buza.
Un alt punct important ar fi zona metropolitana, pentru ca in jurul ambelor orase se dezvolta acum zone de locuit dar si de industrie, acaparand comunele din jur. 
Avand in vedere distanta mica dintre Timisoara si Arad,  se presupune ca intr-o perioada de maximum 50 de ani se va crea o axa urbana, intens construita, intre cele doua municipii.    
Si aradenii considera benefica apropierea Aradului de Timisoara - Virtual Arad News (c)2007Investitii complementare
Propunerea cu care a venit Ciuhandu la Arad, pe plan economic, a fost ca cele doua municipii sa atraga investitii complementare. 
"Mi s-ar parea normal ca cele doua orase sa atraga investitii complementare, si nu concurente", spunea primarul Timisoarei.
Asta pentru ca ambele orase si judete sunt poli importanti ai dezvoltarii economice din zona de vest a Romaniei, iar industriile complementare ar putea sa se ajute reciproc. 
Ambele orase au industrii puternice, in plina dezoltare, investitii straine numeroase, firme importante care aleg zona de vest a Romaniei, dar si un somaj foarte scazut. 
Nevoia de descentralizare
Primarii au adaugat nevoia de descentralizare, pe lista de puncte comune, pentru care vor lupta de acum inainte impreuna.
"Descentralizarea, fie ca convine sau nu Bucurestiului, ne apropie. Iar dincolo de acest aspect politic si administrativ, in acest domeniu trebuie sa discutam de o abordare regionala, pentru ca in viitorii ani cele doua orase se vor apropia chiar si din punct de vedere geografic", spunea primarul Timisoarei.
Printre punctele cele mai importante asupra carora edilii au decis sa se puna la aceeasi masa, si chiar sa faca o strategie de dezvoltare, au fost autostrada care va lega Timisoara de Arad, care va produce o dezvoltare foarte puternica a zonei, si viitorul aeroportului Timisoara, care ar putea deveni unul regional, preluandu-l in timp si pe cel de la Arad.
Pe vecie
Apel la nemurire

Publicistul aradean Bujor Buda a gasit un mod mai putin conventional de a stimula autoritatile. 
Le-a promis nemurirea, dar nu prin viata vesnica, ci ca nu vor fi uitati pentru faptele lor.
"A trecut enorm de mult timp, pana ne-am trezit. Ne-a dat Dumnezeu intelepciunea sa facem un lucru serios. Axa Timisoara-Arad nu inseamna o linie, ci oameni. Domnilor, aveti ocazia sa deveniti nemuritori, cine face ceva pentru axa aceasta va fi trecut in cartile de istorie", le-a promis publicistul. 
In oglinda
Timisoara si Arad
Timisoara
: populatie de 320.000 de locuitori, cel mai mare centru urban din partea de vest a Romaniei, capitala a Judetului Timis,
Arad: populatie de 172.000 de locuitori, este al doilea oras ca marime din zona de vest a Romaniei, iar in anii de dupa Revolutie a cunoscut o dinamica foarte buna de dezvoltare, capitala a judetului Arad
La nivelul Regiunii Vest de dezvoltare, cele doua municipii concentreaza  majoritatea populatiei urbane, o populatie multietnica si majoritatea investitiilor, pe plan economic.

Nicoleta Chiru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Bani pentru spitalul ginecologic

Spitalul matern a primit fonduri pentru reabilitareConducerea Consiliului Judetean Arad subliniaza faptul ca a fost accentuata suplimentarea sumelor alocate unitatilor medicale din judet. 
Astfel, la Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie a fost aprobata suma de 180 mii lei pentru lucrari de reabilitare si reparatii la 3 corpuri de cladire, intrucat starea de degradare a spatiilor interioare este avansata, ceea ce contravine normelor sanitare in vigoare, lucru constatat in urma controlului igienico – sanitar efectuat in spital. 
Tot aici s-a mai repartizat si suma de 50 mii lei pentru inlocuirea cazanului de producere a aburului utilizat la sterilizarea salilor de operatii.
La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad s-a alocat suma de 437 mii lei din bugetul local. 
Banii alocati vor avea destinatii precum achizitionarea de cazane de incalzire a agentului termic si a apei calde, achizitionarea unei instalatii de aer comprimat, a unui aparat de maruntit deseuri medicale si a aunui ascensor pentru transport pe verticala. 
De asemenea 70 mii lei vor fi repartizati pentru reabilitarea sectie ATI (anestezie terapie intensiva) iar 47 mii lei pentru lucrari de amenajare a Unitatii de Primire-Urgenta.
Catre Spitalul de Psihiatrie Capalnas s-a repartizat suma de 50 mii lei, banii fiind destinati reparatiilor interioare, zugravelii, tencuielii si igienizarii cladirii. 
De asemenea la Spitalul de Psihiatrie Mocrea s-a aprobat acolcarea sumei de 35 mii de lei, suma ce are ca destinatie achizitionarea a doua plite industriale pentru preparate hrana.
"Cunosc problemele cu care se confrunta spitalele si  incercam sa investim cat mai mult pentru lucrari de reabilitare a unitatii medicale. Sunt constient ca sanatatea aradenilor depinde in mare masura de conditiile in care se realizeaza actul medical si doresc sa contribuim la cresterea calitatii serviciilor medicale. Banii alocati catre aceste unitati medicale raspund listei de prioritati, lista ce a fost stabilita impreuna cu conducerea spitalelor", a declarat presedintele CJA, Iosif Matula.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Circulatie ingreunata pe DN 7

Circulatie ingreunata la VladimirescuAglomeratie mare, marti dimineata, pe DN7 localitatea Vladimirescu, acolo unde muncitorii de la drumuri lucrau de zor pe o portiune destul de lunga a benzii de mers spre Arad. 
Circulatia s-a desfasurat greu pe ambele sensuri, iar nervii soferilor au fost solicitati la maxim. 
Astfel, cand masinilor din sensul opus li se dadea unda verde pentru a trece, soferii de pe cealalta banda erau nevoiti sa isi astepte randul.
Asteptarea a tinut chiar si zeci de minute. 
Pentru ca lucrarile se desfasurau in plin centrul localitatii, cozile formate din TIR-uri si masinile mici s-au intins chiar si dupa iesirea, respectiv intrarea in Vladimirescu.
Lucrarile, o urgenta
Din cauza caniculei de care am avut parte si a traficului greu, in asfalt s-au format "santuri" lasate de rotile de TIR, de trei, chiar si cinci centimetri adancime.
In aceste conditii cei de la Administratia Drumurilor Nationale Arad au considerat o urgenta repararea asfaltului care prezenta astfel de urme. 
Asta deoarece siguranta rutiera era serios pusa in pericol.
Contactat de noi si intrebat de ce lucrarile nu au loc noaptea, Ion Gheorghe Balint, directorul Administratiei Nationale a Drumurilor Arad, ne-a declarat: "Lucrarile nu au loc noaptea deoarece mixtura asfaltica cu care lucram noi este adusa de la Deva. Cei de acolo nu sunt organizati pentru a lucra pe timp de noapte. Dar speram ca in viitor sa putem sa executam astfel de lucrari si pe timp de noapte. Ne cerem scuze tuturor participantilor la trafic, dar trebuia intervenit cat mai repede posibil." 
Lucrarile de reparatie vor mai tine inca doua zile.

I.C.- Adevarul

  • Schimbari la scoala din Tarnova

La Tarnova toti elevii vor face cursuri in cladirea noua a scolii - Virtual Arad News (c)2007Elevii care invata in Tarnova nu vor mai trebui sa treaca dintr-o parte in alta, de la cladirea veche la cea noua. 
Potrivit unei initiative a primarului Florin Farcasiu, cladirea veche va fi transformata in sediu administrativ pentru scoala, iar toate salile din corpul mai nou vor servi doar pentru procesul de invatamant. 
"scolile au devenit neincapatoare si vrem sa folosim cat mai bine spatiile pe care le avem. De aceea vom transforma cladirea veche in sediu administrativ si vom concentra copiii in partea cealalta. In acest fel doar profesorii vor fi nevoiti sa treaca de la una la alta, iar elevii vor ramane in corpul nou al scolii", a mentionat primarul. 
Acesta a mai adaugat ca investitia se va ridica la aproximativ doua miliarde de lei, iar in urma lucrarilor va exista o sala pentru director si secretariat, o sala profesorala noua, precum si alte cateva sali care vor asigura functionalitatea unitatii de invatamant. 
Lucrarile vor incepe in perioada urmatoare, dupa ce proiectul va marca toate fazele legale.

A. P. - Observator

  • Poluare cu zgura si praf

Furtuna a ridicat nori de prafMai multe cartiere din municipiul Arad, dar si localitatile din apropiere, Sanleani si Livada, au fost acoperite, de nori de praf si cenusa aduse de vantul puternic de la halda de zgura a CET.
"Copiii nu pot respira si nu ne putem tine geamurile decat inchise", se plang oamenii care locuiesc in zonele afectate.  
O echipa a garzii de Mediu Arad s-a deplasat la fata locului, unde a facut mai multe inregistrari video si foto pentru realizarea procesului verbal.
"Maine (astazi-n.r.) vom analiza situatia creata si vom vedea ce masuri vom lua. In functie de gravitate, vom aplica si sanctiuni", a declarat seful Garzii de Mediu Arad, Szekeli Attila.
La marginea municipiului Arad, in apropierea CET-ului se intinde o halda de zgura imensa. Sunt peste 2,2 milioane de tone, care se intind pe mai bine de 60 ha.  CET Arad are termen pana in 2013 sa-si rezolve problemele de mediu.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]