Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 31 mai 2006
Stirile TVA aici
  • IMAR isi strange mobila

Fabrica de mobila IMAR urmeaza sa isi caute alta locatie - Virtual Arad News (c)2006Companiile industriale din interiorul oraselor au inceput sa-si faca bagajele si sa se mute. 
Fenomenul se intampla si-n Arad. Relocarea, ca modalitate de optimizare a costurilor, este o idee impartasita si de conducerea executiva a IMAR
Insa mutarea producatorului aradean de mobila va fi precedata de o restructurare de proportii, care va asigura si relansarea productiei.
Relansare si apoi relocalizare
"Este obligatorie relocalizarea IMAR. Daca fabrica vrea sa aiba continuitate, mutarea ei este obligatorie", spune directorul general al companiei, Mauro Frola. 
Argumentele sale sunt multiple. "Exista mai multe motive. Unul este logica de productie, altul normele europene privind protectia mediului. Eu, de altfel, nu vad nici Vagoanele aici. E un proces natural care nu trebuie sa scandalizeze pe nimeni"
Asadar, viitorul IMAR "va fi o fabrica noua, tot la Arad, dar pe o alta locatie. Nu e de gandit o noua investitie intr-o platforma care produce costuri de gestiune extraordinar de mari", spune Frola. 
Cu jumatate din costurile facturii de incalzire s-ar putea incalzi, spre exemplu, un spatiu dublu de productie "intr-o hala cu un flux de productie bine gandit"
Astazi, IMAR este raspandita pe o suprafata de circa 30 hectare, o parte din spatii fiind insuficient folosite, altele comasate. 
Deocamdata, actionarul majoritar "GCP" a decis, spune directorul, ca "inainte sa punem la punct fabrica, si dupa aceea sa ne gandim cum vom folosi patrimoniul imobiliar".
Resursele financiare rezultate din aceasta opratiune vor fi utilizate pentru noua fabrica. 
Cum vor fi folosite insa cele 30 hectare de teren situate intr-o locatie atractiva din punct de vedere imobiliar nu se stie inca. 
"Nimic nu e batut in cuie. Nici eu, nici dl. Paunescu nu stim daca aici (in locul sediului administrativ) va fi un supermarket, ori o discoteca. Prioritatea mea este acum restructurarea IMAR si relansarea lui", precizeaza Mauro Frola.
Sindromul imobilismului
Diagnosticul pe care noul director al IMAR l-a pus producatorului aradean de mobila este dur, dar explica intr-o masura problemele actuale ale companiei.
IMAR isi va moderniza productia de mobila"Am gasit o fabrica care in ultimii 4-5 ani de zile a suferit de imobilism, practic era paralizata. Nu mai avea capacitatea de a reinnoi produsele, nici de a-si pastra pietele traditionale, o fabrica cu o intarziere enorma in procesul ei de restructurare", spune Mario Frola.
Aceasta a facut ca IMAR sa se prabuseasca incet-incet, sa-si consume resursele in interior si sa-si creeze singura concurenta. 
"O mare problema a fost ca multi oameni de mare valoare au plecat", spune directorul. 
In consecinta, una dintre primele masuri luate a fost readucerea meseriasilor in fabrica. 
In ultimele sase luni au fost reangajati meseriasi si personal direct productiv, aproximativ 50 de persoane. 
Ca numar de salariati, adica aproape 900, IMAR este dintre cele mai mari companii aradene. 
Ca nivel al contributiilor la bugetul local "suntem in topul contribuabililor cu cele cateva miliarde ale noastre", precizeaza directorul.
Recrearea "motorului"
Tratamentul aplicat IMAR dupa diagnostic a constat intr-o injectie masiva de restructurare. 
"In primul rand, am recreat biroul de proiectare, unde am adus un designer italian, un om cu o mare experienta in domeniu, am refacut sectia de prototipuri si am adus un nou manager responsabil de productie, si, evident, am recreat biroul comercial care nu mai exista"
Pentru a reveni pe piata era necesara, asadar, reinnoirea ofertei de produse, pe de alta parte, acestea trebuiau vandute. 
"Sunt cele doua elemente foarte importante pentru o fabrica. Or, tot ceea ce era motorul fabricii (productie si vanzare) a fost distrus si a trebuit refacut", spune Frola. 
De aceea, directorul considera ca "adevarata privatizare a IMAR se intampla acum".
Mobila la 360°
La expozitia nationala de mobila BIFE din toamna, IMAR va fi prezenta cu un stand de cinci ori mai mare decat la precedentele editii si cu un "concept nou de mobilier". 
Ce inseamna aceasta? Pe langa gama traditionala revizuita din punct de vedere al materialelor si al calitatii, cu o mica interventie in design, IMAR va prezenta o gama noua din lemn masiv, cu design italian. 
In plus, va lansa un program de "mobilier de top", obiecte de mobilier de arta, cu sculpturi si intarsii. 
De asemenea, o gama de mobilier tapitat in piele si stofa si, in parteneriat cu producatori din Italia, bucatarii. 
Astfel, IMAR va "deveni o adevarata fabrica de mobila, care ofera un concept la 360°, cu alte cuvinte, va oferi mobilier pentru aranjarea intregii locuinte, dar si elemente pentru decorarea interioarelor", precizeaza Mauro Frola.

Doru Sava - Adevarul

  • Ziua scolii

Consulul Iuliu Aron a daruit scolii o icoana in memoria tataluiElevii si cadrele didactice de la liceul Dimitrie Tichindeal au sarbatorit ziua scolii. 
La eveniment a fost prezent consulul Romaniei in Ungaria, Constantin Iuliu ARON. 
Tatal acestuia a fost profesor in scoala cu mult timp in urma, si, in semn de omagiu, una din salile de clasa a primit numele lui. 
Constantin Iuliu ARON s-a intalnit mai intai cu toate cadrele didactice din scoala, si a marturisit ca este un prilej de emotie pentru el acest eveniment.
Apoi a fost inaugurata oficial sala de clasa "IOAN ARON", unde invata in acest moment elevii clasei a 2-a A. 
Invatatoarea lor a fost eleva acestuia. 
Fiul regretatului profesor a daruit copiilor o icoana, pentru a ramane in sala de clasa care poarta numele tatalui sau. 
Manifestarile dedicate zilei scolii au mai inclus momente artistice pregatite de elevi.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Maistra Lojei Feminine a Romaniei prezenta la Arad

Francmasoneria feminina a tinut o conferinta la AradLa Arad a avut loc o conferita cu titlul "Istoria si Esenta Franc-Masoneriei feminine de rit scotian antic si acceptat in Romania" .
Evenimentul a fost organizat de catre Marea Maestra a Marii Loji Feminine a Romaniei, dr. Anca Nicolescu.
Dezbaterea a tinut timp de doua ore si au fost prezentate pe rand mai multe etape cu privire la acest rit, dupa care au fost prezentate obiectivele masonilor.
Aceasta conferita s-a tinut cu ocazia a 75 de ani de masonerie.
"Am ales Aradul deoarece am studiat inainte documentele de aici referitoare al masonerie si consider ca Aradul este premergator acestui fenomen" a declarat Dr. Anca Nicolescu.
Maestra Marii Loji a tinut sa ii multumeasca profesorului Martin Antoniu care a scris si o carte despre Masonerie si Spiritualitate si care i-a pus la dispozitie toate documentele necesare. Cartea a scris-o impreuna cu Mihai Motoarca.
In Romania precum si la Arad, in anul 2000, s-a reorganizat Loje Masonice.
Pana acum numara peste 100 de membrii.
Astfel de organizatii exista la Arad, Lipova si Petrosani.
Aradul este prezentat in documentele masonice importante ale secolului XIX.
Acum in Piata Avram Iancu din Arad exista doua cladiri ou o bogata Simbolistica masonica.
Duoa anul 1870 s-au infiintat o serie de loji Masonice.
In cartea despre masonii din Arad scrie ca multi oameni de cultura si afaceri din zona au fost masoni.
Anul 1888 a reprezentat pentru masoneria aradeana un nou inceput.
Mai multi membri ai fostei loji "Fratenitas" si "Szecheny" s-au intalnit si au fondat loja "Concordia" aflata de asemenea sub obedienta marii Loji Simbolice a Ungariei, care functiona la primele trei grade in ritul ioanit.
Fratii acestei loji participau si se implicau in viata culturala si sociala a Aradului.
In primi ani de functionare, loja si-a indreptat atentia spre partea filantropica a mesajului Masonic, construindu-se intr-un timp scurt atat un orfelinat, o cantina sociala cat si o asociatie a elevilor saraci.
Un alt aspect care i-a preocupat pe membrii lojei a fost propagarea principiilor masonice in viata profana prin intermediul cartii si a operei de arta.
Loja "Concordia" a fost o prezenta anuala in cadrul expozitiilor.
In vestul tarii exista un singur templu Masonic in stil grecesc.
In anul 1912 Loja din Arad numara 116 membri fiind a doua din Transilvania dupa "Unio" din Cluj.
Cate membre sunt acum la Arad nu ni s-a raspuns, cert este ca ele nu vor sa le fie dezvaluita identitatea.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • In randul oraselor civilizate - Aradul va avea o statie de sortare a deseurilor

Firma Polaris doreste selectarea deseurilor inainte de a fi depozitateIeri a fost depus la "transparent" proiectul de hotarare pentru aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru construirea unei statii de sortare a deseurilor de catre Polaris M Holding, firma care se ocupa de colectarea si transportul resturilor.
Pentru inceput, proiectul va sta afisat la avizierul de la sediul Primariei si, daca se va considera necesar, va fi dezbatut public.
Viitoarea statie de sortare este amplasata in intravilanul Aradului, pe drumul spre deponeul ecologic, actualmente pe terenul de 2 hectare existand o hala metalica, o cabina si un spatiu verde.
Lucrarile vor consta in amenajarea constructiilor existente si in ridicarea unora noi.
Mai exact, este vorba, printre altele, de o statie de sortare a deseurilor, de un cantar, de o groapa de dezinsectie, deznisipator, separator grasimi si platforme.
Odata preluate, deseurile vor urma un traseu precis.
Acestea vor fi cantarite si descarcate pe platforma betonata.
Ulterior se va trece la sortarea manuala a deseurilor reciclabile urmarite (PET, folie din plastic, diverse ambalaje, sticla, hartie, doze de aluminiu, cutii de conserve) si la cantarirea fiecarei categorii.
Deseurile ramase se reincarca in autogunoieara si se transporta la deponeul ecologic.
Termenul propus de realizare a statiei de sortare este sase luni.
"Sunt necesare strategii noi bazate pe principiile dezvoltarii durabile. Una din cerinte este gestionarea corecta a deseurilor care prin natura lor reprezinta atat o sursa de poluare, cat si o resursa de materii prime secundare. Romania se confrunta cu problema volumelor mari de deseuri reciclabile care sunt depozitate, dar si cu problema epuizarii resurselor naturale. Apare deci, ca o necesitate, incurajarea valorificarii si reciclarii"- se arata in justificarea investitiei.
Acesta presupune diverse obligatii pentru primarii, care trebuie sa asigure spatii in vederea amplasarii containerelor pentru colectarea selectiva a deseurilor, dar si pentru cetateni, care vor trebui sa depuna separat deseurile din ambalaje in locuri amenajate special.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Politist spulberat de un TIR !

TIR-ul slovac care a ucis un politistAgentul izbit cu forta a fost gasit decedat de catre colegi abia la 10 minute dupa impact
Un politist de 36 de ani, tata a doi copii, a fost lovit in plin si strivit de un TIR, in timp ce incerca sa dirijeze circulatia.
Cumplitul accident a avut loc la iesirea din localitatea Vinga (judetul Arad), in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 2.
Agentul de politie avea misiunea de a supraveghea degajarea drumului spre Timisoara.
Cu cateva ore inainte, un TIR a derapat si a ajuns in sant.
Soferul a chemat un utilaj, pentru a fi repus pe sosea.
Pentru ca drumul este intens circulat, acolo au fost trimisi un politist si doi jandarmi.
Agentul de la circulatie se afla chiar in mijlocul drumului, incercand sa opreasca masinile, pentru a permite trailerului sa-si faca treaba.
Un TIR care venea dinspre Timisoara a iesit din curba in panta si l-a izbit in plin pe politist.
Jandarmul atlat in apropiere povesteste ca a auzit un zgomot, dupa care a vazut bastonul refectorizant zburand prin aer.
Pe politist l-a cautat 10 minute, pana sa-l gaseasca.
Era aruncat in sant si era fara viata.
Politistul ucis a fost gasit dupa 10 minute Mecanicul trailerului si soferul celuilalt TIR au scapat si ei ca prin minune cu viata Autotrenul din Slovacia, incarcat cu sapun, a trecut razant pe langa ei, la doar 10 cm, dupa cum relateaza acestia.
Seful IJP Arad, Ioan Dascalu, sosit la fata locului, precizeaza ca politistul era echipat corespunzator, cu vesta si baston reflectorizant.
Oboseala si ploaia torentiala au facut ca soferul sa-l observe pe politist prea tarziu.
Dupa ce l-a lovit pe agentul de circulatie, soferul s-a rasturnat cu vehiculul de mare tonaj in camp.
Circulatia a fost oprita pe drumul Arad Timisoara mai bine de trei ore.
Zona respectiva este extrem de periculoasa.
Numai in ultima saptamana, acolo au murit doi oameni si alti trei au fost raniti.
La doar doua ore de la acest accident, in acelasi loc, un alt TIR a lovit din spate o masina.
Remorca a ajuns pe mijlocul drumului si in ea a intrat un alt autoturism. Un om a fost ranit usor.
Agentul de circulatie omorat noaptea trecuta era angajat la postul de politie Dorobanti, de un an si doua luni.
Fusese jandarm si a dat concurs ca sa intre in politie.
De cateva zile a fost detasat in zona Vinga, la filtrele pentru gripa aviara.

Flavius Ghender - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]