Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 30 decembrie 2006

 

Stirile TVA aici
  • Mesajul Regelui Mihai I

Mesajul Regelui Mihai I cu ocazia intrarii Romaniei in UECu ocazia Sarbatorilor de iarna, dar si a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a transmis un mesaj romanilor de pretutindeni. 
„Romani, am trait un an important pentru stabilitatea Romaniei, plin de evenimente si de neprevazut, dar plin de intelesuri pentru viitorul democratic si liber al tarii noastre. Stiu ca acest an a fost pentru unii greu si plin de dificultati. Nu trebuie sa uitam ca ceea ce primim la 1 ianuarie 2007 reprezinta un mare pas inainte.
Multe ne mai raman de facut, insa trebuie sa ne felicitam cu totii pentru ce am realizat, pentru ca este meritul intregii natiuni, nu doar a unui om. Anul care a trecut a adus cateva evenimente: 140 de ani de la venirea pe tronul Romaniei a Regelui Carol I, la 10 mai 1866; 125 de ani de la proclamarea regatului Romaniei sub sceptrul lui Carol I, la 10 mai 1881, si 100 de ani de la cea mai elocventa si pragmatica expresie europeana a unei Romanii moderne.
In anul ce a trecut, familia mea a muncit pentru binele tarii noastre si asa vom face in continuare, cu intelegerea ca aceasta nu este doar o datorie ci si o profesiune. Fie ca 2007 sa aduca sanatate, fericire, mai multa generozitate si gesturi responsabile celor care decid soarta unui popor intreg. Un an nou fericit si va cer sa va alaturati mie si familiei intr-o rugaciune pentru o Romanie stabila, prospera si unita in 2007. Romania are nevoie de loialitate. Asa sa ne ajute Dumnezeu!"

I.C. - Adevarul

  • Eurorevelion

Primarul orasului Pecica - Iustin Cionca anunta desfasurarea in strada a EurorevelionuluiEuro-revelion in orasele aradene. 
In premiera, mai multe orase din judetul Arad sarbatoresc revelionul in strada. 
Evenimentul este cu atat mai special cu cat, la cumpana dintre ani, Romania sarbatoreste un alt eveniment deosebit de important .. integrarea in Uniunea Europeana. 
Cu numai cateva zile inainte de marele eveniment, pregatirile sunt in toi iar organizatorii mizeaza pe o prezenta cat mai mare a localnicilor. 
La Pecica, pregatirea revelionului este pe ultima suta de metri. 
Pregatirile pentru ero revelionul de la Pecica sunt aproape gata. 
Primaria vrea ca la cumpana dintre ani sa fie alaturi de cat mai multi locuitori ai orasului. 
Programul pregatit este unul special. 
Imediat dupa ora 22.00 pe scnea din fata primariei vor canta Daniels Band mai apoi va fi o parada a modei iar aproape de miezul noptii spitalul 9 are pregatit un program vesel. 
Organizatorii au pregatit 3 focuri de artificii. 
Atat la ora 12.00 cat si la ora 1.00 cand oficial, Romania se va integra in marea familie europeana. 
Euro Revelionul organizat in centrul orasului este o mare surpriza chiar si pentru pecicani. 
Asta cu atat mai mult cu cat, pana acum, majoritatea au vazut un astfel de eveniment numai la televizor. 
Petreceri sunt organizate si in orasele Nadlac si Curtici, unde autoritatile locale mizeaza pe o prezenta cat mai mare a localnicilor. 
Asta cu atat mai mult cu cat 1 ianuarie este un moment istoric pentru tara noastra … integrarea in Uniunea Europeana. 

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Icoanele salasluiesc in sufletul copiilor!

CNCD a recomandat Ministerului Invatamantului scoaterea icoanelor din claseAm scris de multe ori critic despre Ministerul Educatiei si Cercetarii, mai ales in problema numarului aberant de mare de manuale alternative, care ajung, la anumite materii, la incredibila cifra de 28 de asemenea manuale!
Evident, nu sunt semne de remediere a acestei situatii anarhice din invatamantul romanesc, dar nici speranta ca vreun parlamentar aradean va avea curajul sa initieze un Proiect de lege prin care sa nu se aprobe mai mult de 3 manuale alternative la aceeasi materie!
Dar, iata, ca nu suntem numai critici la tot ceea ce intreprinde actualul Ministru al Educatiei si Cercetarii.
Exista si lucruri bune, masuri intelepte, pentru care merita toate felicitarile romanilor.
Este vorba de pastrarea icoanelor crestine in scoli, dupa ce, in mod aberant, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sesizat organizatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta sa intervina pentru scoaterea icoanelor din sufletul copiilor, intrucat simbolurile religioase ar reprezenta o amenintare la libertatea de constiinta!
Este o nesimtire fara de seama – afirm aceasta in calitate de profesor - ca o icoana pe peretele clasei constituie un act educational agresiv la libertatea de constiinta!
Icoanele sunt o reprezentare incarcata de sfintenie pentru toti cei care cred in cultul icoanelor, pentru crestini in general.
Chipul reprezentat de sfantul de pe icoana constituie modele pe care copiii le pot urma in viata.
Ei pot culege invataturi privind conduita lor morala, faptele pe care este bine sa le savarseasca.
Numai netrebnicii pot sa afirme, in mod inconstient (sau rautacios), ca prezenta icoanelor pe peretii scolilor ar constitui un atac la libertatea de constiinta a elevului!
Sunt sute si mii de scoli in intreaga tara, inclusiv in judetul Arad, unde fiinteaza cercuri de pictura si unde copiii sunt invatati sa picteze icoane.
De asemenea unele icoane sunt folosite drept material didactic, din care copilul poate invata despre bunatate si darnicie.
Nu vad cum ar putea impieta – chiar si pentru cei care nu sunt crestini - libertatea de constiinta?
Prin prezenta simbolurilor crestine pe peretii scolilor nu sunt discriminati elevii de alte credinte.
Dimpotriva, ei accepta icoana ca o curiozitate, sunt mult mai intelepti decat agitatorii din CNCD.
Recomandarea CNCD contravine, inainte de toate, articolelor 29 si 30 din Constitutia Romaniei, unde se vorbeste explicit despre libertatea de constiinta si libertatea religioasa, si este in contradictie cu prevederile legislative europene.
Majoritatea trairilor tarilor U.E. aceasta problema la decizia comunitatii.
Icoanele sunt expresia unor valori culturale si religioase universale, care exista demult in spatiul public.
Icoana tine de cultura poporului roman, iar Uniunea Europeana incurajeaza tarile membre sa-si pastreze traditiile, spiritualitatea si cultura inainte de toate.
Domnilor propagandisti de le CNCD, in Europa trebuie sa intram, peste doua zile, la 1 ianuarie 2007, cu bagajul nostru spiritual, cu valorile noastre culturale, morale si religioase!
Sa nu uitati ca pe stema Romaniei este un vultur care are in cioc, bine strans, semnul crestin al Sfintei Cruci.
Cu aceste valori intram noi in Uniunea Europeana!
Sa nu uitam, de asemenea, ca toate valorile culturale, toate lucrarile artistice, isi au originea – cum imi spunea intr-o carte de interviuri regretatul poet Ioan Alexandru, fost senator de Arad – in Sfanta Scriptura, in Biblie.
Atunci, pentru aceasta trebuie sa scoatem semnul Sfintei Cruci din stema Romaniei?
Ori sa dinamitam, sa distrugem, Crucea de pe muntele Caraiman?
Acestea sunt, spre regretul nostru, cele mai recente atacuri, cele mai recente aberatii ale dusmanilor Romaniei!
Sunt excese extremiste, fanatisme, proliferate de neprietenii Romaniei cu o nerusinare greu de imaginat.
Spre lauda sa, Ministrul Educatiei si Cercetarii, trecand peste atacurile nerusinate, a respins propunerile venite de le CNCD, respectand astfel, cu onoare, legislatia noastra, romaneasca, in vigoare.
Atata vreme cat Legea nu interzice afisarea insemnelor religioase din scoli, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii oricat ar clampani, oricat fanatism ar  manifesta, nu va putea ingenunchea poporul roman, sa scoata icoanele din sufletul copiilor!
Peste doua zile intram in Europa cu fruntea sus, cu mandria valorilor noastre culturale, spirituale, morale si religioase nealterate.
Trebuie sa fim mandri de tot ceea ce este romanesc, de credinta noastra ortodoxa, si sa nu mai cadem inca o data, cum s-a intamplat in anii comunismului, in ispita paguboasa a ateismului marxist-leninist!
Cu lumina sfanta a sfarsitului de an, cu lumina invingatoare, colectivul de reporteri, colaboratori si angajati ai cotidianului "Informatia Aradului" ureaza tuturor cititorilor si simpatizantilor ziarului nostru un An Nou prosper si fericit si traditionalul "La multi ani!"

Emil Simandan - Informatia Aradului

  • Ungurii nu ne lasa peste granita doar cu buletinul!

La iesirea din tara, maghiarii efectueaza in continuare controlul pasaportuluiCu numai cateva zile inainte de primirea Romaniei in Uniunea Europeana, autoritatile de la Budapesta anunta ca accesul cetatenilor romani in spatiul UE nu se va putea realiza doar pe baza cartii de identitate, de la 1 ianuarie, in ciuda declaratiilor optimiste ale oficialilor de la Bucuresti.
Pentru Jurnalul National, Timár Zoltán, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera ungare, a declarat ieri: "Politia de frontiera maghiara s-a pregatit ca de la 1 ianuarie sa primeasca cetatenii romani in Ungaria chiar si pe baza cartii de identitate. Dar nu ii vom primi, totusi, fiindca deocamdata nu am fost informati de la Bruxelles ca ar exista o intelegere intre Uniunea Europeana si Romania, in acest sens. Asteptam o informare oficiala, fie de la partea romana, fie de la Bruxelles, care informatie insa nu a ajuns la noi. Pana nu o vom primi, accesul in Ungaria se va face tot pe baza pasaportului, si nu al cartii de identitate, indiferent de ce se declara prin alte medii."
Maghiarii sustin ca demersurile romanesti ar fi trebuit incepute cu cateva luni in urma.
Asa s-a intamplat si in momentul aderarii Ungariei la UE, cand autoritatile ungare au trimis in prealabil mostre ale actelor de identitate la Bruxelles, spre aprobare.
A urmat apoi o campanie de cateva luni a politiei de frontiera, de informare a cetatenilor, si abia apoi masura calatoriei cu cartea de identitate a intrat in vigoare.
"De Romania depinde cand incepe accesul cetatenilor romani in UE, pe baza de buletin", a mai precizat Timár Zoltán.
In ce priveste autoritatile de frontiera romane, acestea se declara pregatite, dar invoca aceeasi lacuna ca si maghiarii: lipsa unor dispozitii ferme, scrise, care sa le permita trecerea la noul sistem.

Andrei Ando - Observator

  • Aradul muzical - Conlucrare ecumenica

Corurile reunite ale Bisericilor Ortodoxa si CatolicaCu ocazia sarbatorilor de iarna, Corul "Jubilate" al Parohiei Romano-Catolice Arad-Micalaca si cel numit "Corul din Camp" al Parohiei Ortodoxe a zonei 500 au realizat doua concerte de colinde, unul la noua Biserica ortodoxa din Micalaca Veche (in constructie) si al doilea in Biserica Romano-Catolica din Calea Radnei.
Corul catolicilor, "Jubilate", condus de prof. Ghizela Chirilovici, a sustinut un microrecital de colinde, dupa vecernia ortodoxa a parintelui paroh Emil Roman, cu lucrari de gen cunoscute: O, ce veste, Plecarea magilor, La Vifleem, Domnul din cer (Gloria).
Au urmat alte colinde, interpretate de aceasta data de corurile reunite, aflate sub conducerea prof. Magdalena Lodi: Astazi s-a nascut Hristos, Ziurel de zi, Noua azi ne-a rasarit, Veniti astazi credinciosii, Praznic luminos.
Slava lui Dumnezeu ca am vazut acest prim pas!".
Cu aceste cuvinte si-a inceput preotul paroh Emil Roman salutul adresat oaspetilor, respectiv corulului Jubilate, in frunte cu prof. Ghizela Chirilovici.
"Iata, ce placut si ce dulce este sa locuiasca fratii impreuna" (ps. 133/1). Pornind de la acest citat, parintele a amintit istorica vizita a Papei Ioan Paul al II-lea in Romania, prima vizita intr-o tara ortodoxa a unui pontif, eveniment care poate fi un inceput pentru realizarea unitatii Bisericii crestine.
Deosebirile dintre ortodocsi si catolici reprezinta 1-2 % in aspecte nesemnificative, ceea ce inseamna ca unitatea este posibila. Nu este deloc rau ca exista initiative in privinta unitatii, ca cea a micalacenilor, a credinciosilor simpli. Acest moment ar trebui sa se perpetueze, a incheiat Preotul paroh, rostind apoi "Tatal nostru" in limba latina, limba a stramosilor cu care ne mandrim.
In seara urmatoare, asa cum catolicii participasera la o parte a slujbei ortodoxe (dupa o prelabila incalzire a vocilor), oaspetii ortodocsi, in frunte cu parintele Emil Roman au asistat la slujba catolicilor micalaceni oficiata de preotul paroh Laszlo Balogh, in prezenta corului "Jubilate", acompaniat la orga de cantorul bisericii, d-na Olga Torz.
Enoriasii Bisericii Catolice din Calea Radnei si corul sau au asistat apoi la replica muzicala a "Corului din Camp" aflat sub conducerea prof. Magdalena Lodi (asistata de d-na Elena Sbarcea), cor format din 40 de persoane.
Repertoriul variat, gandit complementar cu cel al catolicilor a cuprins: Ia sculati voi gospodari, Leganelul lui Iisus, La poarta la Tarigrad, Domnulet din cer, O, brad frumos, (solist dr. Faur).
Corurile reunite au repetat frumoasele colinde interpretate cu o seara inainte in celalalt lacas.
Preotul paroh Laszlo Balogh a multumit oaspetilor, amintind de initiativa celor trei conducatoare ale celor doua formatii corale, subliniind ca acest frumos inceput trebuie sa aiba continuare.
Agapele de la cele doua biserici la care au fost invitati participantii a contribuit de asemenea la strangerea legaturilor, spre binele si satisfactia tuturor.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]