Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 30 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • De maine, intra in vigoare noul Cod Rutier, spaima soferilor

Interviu cu Adrian Lile - seful Politiei Rutiere JudeteneInterviu cu domnul subcomisar Adrian Lile, Seful Politiei Rutiere Judetene
- Deci, de maine, cam coboara din pod Sfantul Ilie...
- Pentru ce sa coboare? Sau daca o sa coboare, coboara pentru cei care se cunosc ei. Respectiv, pentru cei care mealed sau nesocotesc regulile de eirculatie, ceilalti, care sunt cei mai multi, nu au pentru ce sa se teama.
- Sa speram. Oricum, nu mai exista, asa, o perioada de gratie, chiar totul este batut in cuie de la 1 decembrie?
- Absolut! De altfel, noul Cod Rutier trebuia sa intre in vigoare la 21 septembrie, asa ca vedeti ca, totusi, a existat o perioada de proba.
- Ma rog. Dar daca asta e, aste e. Si, acum, o prima intrebare: ce aduce - daca aduce - noul Cod Rutier 2006?
- Ca reguli de circulatie, nu prea multe, schimbarile cele mai importante inregistrandu-se la regimul sanctiunilor.
- Am auzit, sanctiuni pe care destui le considera exagerat de aspre...
- Eu nu le consider asa, dar stiti si cine le considera altfel... Pe de o parte. Pe de alta, din pacate, in Romania - a recunoscut-o nu o data si presa - respectarea legilor privind circulatia rutiera a cam ajuns exceptie si de aceea, pentru a reintra in normal se impuneau niste masuri mai deosebite. 
Si, in acest sens as da un exemplu, banal pentru multi - purtarea centurii de siguranta, o prevedere care vine - lucru dovedit fara tagada - in favoarea soferului si care este prea des nesocotita.
- De ce credeti?
- Din comoditate si din mentalitatea lui "Cine, ce-o sa-mi faca?", mentalitate care, curios, cum cel in cauza trece granita in Ungaria cum ...dispare! Explicatia: in Ungaria si mai departe, dincolo in Occident nu te joci cu legea! Sau daca te joci, platesti! Si, inca, zdravan!
- Situatie care, se pare, ca ne-a ajuns si pe noi...
- Eu zic ca este foarte bine asa!
- De acord! In alta ordine de idei, spuneti-ne dl. comandant ce noutati a adus Mos Nicolae automobilistilor in ce priveste suspendarea permisului de conducere?
- Nu multe dar destule, oricum ei vor trebui de acum incolo sa fie grijulii cu regulile de circulatie pentru a nu cadea in "pacat". "Pacat" pentru care permisul de conducere poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile. Astfel suspendarea pentru 30 de zile se aplica pentru neacordarea prioritatii detrecere prin locuri special amenajate, ori pentru nerespectarea culorii rosii a semaforului; suspendarea... pe 60 de zile: pentru circulatia pe sens opus sau pentru nerespectarea culorii rosii a semaforului, fapt ce a condus la producerea uni accident; si, in sfarsit, suspendarea permisului pentru 90 de zile: pentru conducerea sub influenta alcoolului (daca fapta, atentie, nu constituie, potrivit legii, infractiune) ori neoprirea la trecerea la nivel de cale ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate sau in curs de coborare. Evident, am dat doar selectiv cateva fapte pentru care se aplica suspendarea permisului de conducere ele fiind, repet, mult mai multe fata de vechea legislate rutiera, suspendare coroborata, normal, si cu amenda corespunzatoare.
- Ca veni vorba despre amenzi se aude ca acestea au fost serios "europenizate"...
- Depinde din care parte privesti lucrurile... Sa retinem insa ca aceste amenzi contraventionale sunt ncadrate in 5 clase de sanctiuni in functie de numarul punctelor de amenda.
- Ce inseamna sau mai exact, cat inseamna in lei un punct de amenda?
- 10% din salariul minim brut pe economie. Adica, 370,000 de lei.
- Frumos! Dar, vorba aceea: frica pazeste via!
-Sa speram ca asa va fi  mai ales ca judetul Arad se confrunta cu o situatie alarmanta in ceea ce priveste cresterea numarului accidentelor de circulatie, capitol la care ne situam pe primul loe in tara! Asemenea cresteri se inregistreaza atat la numarul persoanelor decedate - 131 in 2006 fata de 97 in 2005 - cat si la numarul de accidente propriu-zise. Cauzele acestor accidente? Nerespectarea grava a regulilor de circulatie, respectiv viteza excesiva sau neadaptarea ei la conditiile meteo-rutiere, urmata de oboseala la volan si depasirile neregulamentare ori in conditii de risc.
Sanctiunile pe linie de circulatie vor fi schimbate de maine- Intr-adevar, o situatie tragica fie numai daca te gandesti la cei 131 de morti.
- Nu-o vorba ca o parte din numarul acesta mare de decedati se datoreaza unor accidente colective cu 6-8 morti, dar oricum ai lua-o este o situatie care trebuie sa dea de gandit tuturor participantilor la traficul rutier. De aceea, zic eu, ca era atat de necesar un nou Cod Rutier cu prevederi mai ferme si fara echivoc!
- Revenind la punctele de amenda spuneti-ne, sau mai exact, descrieti-ne acele asa-zise clase de sanctiuni.
- Fara a intra prea mult in amanunte sa precizam ca daca prima clasa cuprinde doua-trei puncte de amenda, ultima, a cincea are 21 pana la 100 de puncte de amenda. Deci, daca amenda cea mai mica incepe de la doua puncte - si un punct inseamna 10% din salariul minim brut pe economie - o amenda din clasa a 5- a poate ajunge la cateva milioane de lei. De retinut insa ca, potrivit legii, sanctiunile din clasa a 5-a se aplica doar persoanelor juridice.
- Acesta ar fi, asadar, un prim capitol al noutatilor pe care le aduce Codul Rutier: marimea numarului de cazuri in care suspenda permisul de conducere si introducerea punctului de amenda in stabilirea cuantumului amenzilor! Ce ar urma?
- Poate n-ar strica sa spunem cateva cuvinte despre o alta noutate care a produs si produce multa valva, si anume despre punctele de penalizare ca o sanctiune complementara. In ce sens complementera? In sensul ca in cazul savarsirii uneia sau mai multor contraventii pe langa amenda se va aplica si un numar de puncte de penalizare: 2,3,4 sau 6 in functie de gravitatea abaterii.
- Puncte care la intrunirea unui numar de 15 atrage dupa sine automat suspendarea permisului de conducere pentru minimum 30 de zile... Este adevarat?
- Este, cu precizarea ca perioada de suspendare poate creste la 60 de zile daca cel in cauza a cumulat alte 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a permisului. 
- Interesant. Cine insa si cum urmareste acumularea aceasta de puncte pentru a spune cand se fac 15 - "Stop"?!
- Simplu: toate aceste puncte de penalizare sunt implementate intr-un sistem central de date, asa ca daca un aradean savarseste o abatere, sa zicem, pe raza judetului Bacau, Bacaul transmite sistemului central acest lucru care mai apoi ajunge la noi unde se tine evidenta penalizarilor comise de catre conducatorii auto aradeni. Cand un asemenea sofer cumuleaza 15 puncte de penalizare el primeste o invitatie la Politie pentru a preda permisul de conducere. Daca acesta nu se prezinta pentru predarea permisului intr-un termen de 5 zile durata suspendarii permisului de conducere se prelungeste cu 30 de zile, lucru care am tinut sa-l precizez spre a nu avea ulterior surprize...
- Pentru ce de pilda, se dau 2 puncte de penalizare? Dar pentru 3,4 sau 6?
- Notati, va rog, : 2 puncte pentru: utilizarea telefonului mobil in timpul conducerii ori nepurtarea centurii de siguranta; 3 puncte pentru: nepastrarea unei distante corespunzatoare fata de vehiculul din fata, caz in care a rezultat un accident de circulate soldat cu avarierea vehiculului sau pentru depasirea cu 21-30 de km la ora a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv; pentru 4 puncte: nerespectarea semnificatiei indicatorului "Stop" ori pentru nefolosirea luminilor pe timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala la intalnirea cu un vehicul care vine din fata, si, in fine, pentru 6 puncte nerespectarea semnificatiei indicatoarelor de trecere la cale ferata ori refuzul de a permite verificarea tehnica a autovehiculului. Categoric, ca pentru fiecare clasa de puncte exista mai multe abateri care se au in vedere, noi selectand doar cateva dintre cele mai uzuale.
Radarele vor mai tempera vitezomanii- O ultima intrebare legata de aceste puncte: daca am acumulat in anul 2006, stiu eu, 10 sau 14 puncte de penalizare ele se reporteaza in anul 2007?
- Nu, dimpotriva se prescriu, deci dispar daca ele au fost adunate intr-un interval de 6 luni de zile. Bunaoara, daca cele 10 sau 14 puncte de penalizare au fost "castigate" in perioada 1 iulie-31 decembrie 2006, punctele amintite se prescriu, cel in cauza incepand noul an "curat". Daca insa el a cumulat 10 sau 14 puncte incepand cu 1 octombrie sau 1 noiembrie 2006, el trece cu aceasta "zestre" in anul 2007 urmand a o pastra 6 luni de zile.
- Si, acum in incheiere cateva intrebari - fulger: Prima: Este sau nu este obligat conducatorul auto sa foloseasca luminile autovehiculului si ziua? Va intreb pentru ca in Regulamentul de circulatie se vorbeste - asa cum si dv. Ati amintit mai inainte - ca acestea se folosesc doar in caz de ceata, ninsoare abundenta etc. 
- Asa este, dar in Ordonanta de urgenta privind circulatia se mentioneaza foarte clar ca, citez: In circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si cele nationale europene (E) conducatorii de autovehicule sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de "intalnire".
- Da, dar nu si in orase sau comune.
- Este adevarat cu toate ca un asemenea lucru nu strica deloc, ba, dimpotriva.
- A doua intrebare: este sau nu este obligatoriu sa ai in dotarea masinii o vesta reflectorizanta?
- Nu este.
- A treia intrebare: vine iarna, cine in acest caz este obligat sa aiba in portbagajul masinii lanturi antiderapante si saci cu nisip?
- Doar autovehiculele care transporta marfa.
- A patra intrebare: lipsa asigurarii auto se sanctioneaza sau nu?
- Se sanctioneaza.
- A cincea intrebare: este sau nu este permisa aplicarea pe geamurile laterale ori pe luneta masinii a unor colante publicitare sau a unor abtibilduri?
- Nu este permisa, asemenea fapte fiind sanctionate.
- A sasea si ultima: daca un pieton este accidentat in momentul in care trece prin loc nemarcat corespunzator culpa este comuna?
- Nu, vina apartine doar pietonului, soferul putand cere chiar despagubiri in caz ca masina sa a suferit felurite avarii. Fireste exceptand unele situatii precum aceea a conducerii sub influenta alcoolului.
- Domnule subcomisar va multumim pentru extrem de interesantele lucruri comunicate.

Mircea Dorgosan - Informatia Aradului

  • Omagiu deosebit

In preajma Zilei Nationale a fost felicitat si nepotul lui Vasile Goldis, Vasile JurcaIn fiecare an, in preajma zilei de 1 decembrie, ar trebui sa aducem un omagiu deosebit unuia dintre principalii artizani ai Unirii Transilvaniei cu Romania: Vasile Goldis. 
Unul dintre ultimii descendenti ai sai este Vasile Jurca in virsta de aproape 80 de ani, care locuieste in comuna Cermei. 
El a fost luat in ingrijire la varsta de 10 ani de catre sotia lui Vasile Goldis si a locuit la aceasta pana a implinit 20 de ani. 
Jurca isi aminteste cu drag de unchiul sau. 
Vasile Goldis s-a nascut in anul 1862 intr-o localitate care actualmente ii poarta numele. 
A venit impreuna cu parintii in Cermei, unde a urmat scoala dupa care a facut liceul in Arad si facultatea la Brasov si Sibiu. 
Vasile Goldis a devenit profesor de limba romana. A urmat studii peste hotare. 
Mereu macinat de ideea unui popor roman independent, Vasile Goldis a avut o viata grea in strainatate, fiind urmarit de autoritatile austro-ungare.
Revenit in Arad, ca jurist-consult, pune la cale in secret Unirea Ardealului cu patria-mama. 
Si-a facut chiar si o tipografie clandestina unde se imprimau manifestele unirii. 
Vasile Jurca l-a cunoscut tarziu pe Vasile Goldis, unchiul sau murind pe cand acesta avea doar 8 ani. 
Batranul de acum isi aminteste cu respect de inmormantarea lui Vasile Goldis si doreste ca imaginea acestuia sa ramana mereu vie in constiinta romanilor.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Bal cu donatii la teatru

In holul Teatrului "Ioan Slavici" a fost anuntata organizarea unui bal cu donatiiBal de Cristal, dar nu la palat, ci la Teatrul "Ioan Slavici"
Atmosfera va fi una de inalta clasa, iar lumea buna a Aradului isi va cauta fara doar si poate toalete a caror eleganta sa uluiasca. 
Trei organizatii de elita din Arad, Club Rotary, Club Lions si Fundatia Cocordia, impreuna cu Primaria au decis sa organizeze, pe 16 decembrie, "Balul de Cristal". 
Anuntul a fost facut ieri de viceprimarul Tiberiu Dekany, unul dintre promotorii balului, care a punctat faptul ca scopul acestui eveniment monden este stangerea de bani pentru a sprijini tinerii talentati, dar cu posibilitati materiale reduse, dar si persoane defavorizate, aradeni mai saraci sau persoanele cu handicap.
Evenimentul se vrea unul de clasa si pentru faptul ca banii nu vor fi adunati la momentul balului, ci inainte, dar vor fi donati atunci, dar si datorita faptului ca persoanele juridice si fizice care vor sa-si arate marinimia isi vor alege pe cont propriu cui vor sa intinda o mana de ajutor.
In fapt, clubul Lions stie deja spre cine se vor indrepta donatiile sale: spre persoanele cu deficiente de vedere si spre Şcoala de nevazatori, in fapt tinta donatiilor Lions de cativa ani.
Desi organizatorii nu au facut inca public intreg programul balului (ce va fi cunoscut doar saptamana viitoare), pentru moment se stie ca in prima parte a serii va avea loc un spectacol in sala mare a teatrului, iar apoi oaspetii vor fi invitati la un dineu de gala ce va avea loc la etajul doi al institutiei de cultura.

A.B. - Adevarul

  • Simulare de talharie

Simulare de jaf armat pe strada EminescuUn talhar a fost imobilizat de catre oamenii legii ieri, pe strada Mihai Eminescu. 
Trecatorii au ramas uimiti cand au vazut cum un barbat mascat a intrat intr-un magazin de antichitati, dupa care, in doar zece minute, o echipa DPIR din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie a incercuit zona, imobilizandu-l pe talhar. 
Dupa ce talharul a fost arestat si introdus in masina Politiei, trecatorii au fost informati ca a fost vorba de o simulare, care a avut ca scop constientizarea agentilor economici de necesitatea montarii sistemelor de paza in incinta magazinelor. 
"Talharul", un politist, a procedat la fel ca un hot adevarat, intrand in magazin mascat si amenintandu-l cu cutitul pe vanzator. 
In doar cateva minute, o masina a unei firme dc paza a sosit la fata locului si dupa alte cateva minute si-au facut aparitia si mascatii. 
Procedurile an fost urmate ca la carte, iar in urma declansarii alarmei cu care era prevazut magazinul, talharul a fost arestat de catre politisti in timp record.
Conform unei statistici realizate de lucratorii Serviciului de Investigatii Criminale si ai Biroului de Ordine Publica, numarul talhariilor de la societatile comercializate a scazut cu 47 anul acesta fata de anul trecut. 
Aceasta statistica releva faptul ca sistemele de paza montate ii sperie pe talhari, iar marea majoritate a furturilor de anul acesta au avut loc la socictatile comerciale care nu au montate sisteme de alarma. 
Montarea de sisteme de paza este obligatorie. 
Legea 333 din 2003 prevede ca toate societatile, indiferent ,ca sunt cu profil de comert ori de productie; sa-si asigure paza proprie. 
Conform legii, agentii economici sunt obligati sa-si asigure bunurile cu grilaje, imprejmuire, obloane, incuietori sigure, sisteme de alarma sau alte mijloace.
Nerespectarea accstor prevederi se sanctioneaza cu amenzi intre doua si zece milioane de lei. 
Politistii din cadrul Compartimentului de paza a bunurilor, din cadrul IPJ Arad, fac controale pe aceasta linie, zilnic, si pentru nerespectarea Legii 333 aplica sanctiuni contraventionale. 
La ora actuala, pe raza judetului Arad, 1700 de firme au asigurate sisteme de paza.
"Scopul actiunii organizate de noi a fost tocmai acela de a arata ca prin montarea de alarme in incinta magazinelor, acestea devin mai sigure, iar in caz de talharie, pro-babilitatea de prindere a hotilor create", a dcclarat inspector dc politic Camelia Tuduce, purtator de cuvant IPJ Arad.

Camelia Catean - Observator

  • UTA are cel mai mic teren din prima liga

In curand un nou stadion il va inlocui pe cel existent la UTA - Virtual Arad News (c)2006In urma cu cinci luni, Nicolae Bara si Ion Sandu incepeau la Arad un proiect ambitios, care viza resuscitarea "Batranei Doamne", ajunsa pe prima scena a fotbalului romanesc.
Dupa o jumatate de campionat, primele concluzii sunt multumitoare, intrucat "samanta" sadita a inceput sa prinda radacini si chiar sa dea primele roade.
Astazi, finantatorii de la UTA se gandesc ca, fara un stadion modern in urmatorii doi-trei ani, investitia lor s-ar putea duce de rapa.  
Loc pentru noul stadion
A fost identificata o locatie pentru construirea unei arene cu o capacitate in jur de 20.000 de locuri, la standarde UEFA, in cartierul Subcetate. Reprezentantii concernului italian Pizzarotti au fost la Arad pentru discutii preliminare in acest proiect de infrastructura. 
Un stadion nou este o prioritate la Arad. 
Daca peste trei ani UTA nu va mai avea unde sa joace, datorita normelor UEFA, am pierdut investitia. 
Dar un astfel de stadion costa in jur de 30-40 de milioane de euro, suma pe care Aradul nu si-o poate permite. 
Au demarat discutii intre municipalitate si o firma din Italia. 
Constructie, nu retragere
"Locatia este buna, iar investitia se poate recupera din spatiile comerciale din jurul stadionului. 
Trebuie identificate resursele necesare, pentru ca de la 1 ianuarie intram in Europa inclusiv cu sportul"
, a declarat Bara, lamurind si chestiunea legata de o eventuala retragere de la UTA.
Presedintele ros-albilor a precizat ca nu va pleca peste noapte de la echipa, deoarece vrea sa isi duca proiectul la sfarsit. 
"Orice om calculat se gandeste la toate variantele. Eu am un proiect de constructie, nu de retragere, astfel ca nu se pune problema sa imi iau jucariile si sa plec. Proiectul este pe trei ani si este posibil sa ma retrag, dar numai la finalul sau, daca nu vom avea baze sportive. Noi nu avem un teren cu iarba artificiala sau o sala de forta. Lipsa acestora e marea problema, pentru care nici nu am vrut sa jucam in prima liga", a mai spus Bara.
"UTA este prima si ultima mea investitie in fotbal. Daca nu voi reusi la Arad, atunci ma voi retrage din acest domeniu pentru totdeauna", a afirmat pe un ton apasat seful "Batranei Doamne".

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]