Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 30 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Salubritatea moare incet

Serviciului de salubritate i-au mai ramas putine utilaje - Virtual Arad News (c)2006In pragul falimentului, societatea Primariei trebuie sa aleaga: lichidare sau privatizare.
Arad
- Zvonurile de pe piata s-au confirmat: Salubritatea va avea un destin ce nu va mai avea nimic de a face cu Primaria. 
Ieri, la sediul institutiei, a avut loc sedinta Adunarii Generale a Actionarilor, iar subiectul "forte" de pe ordinea de zi a fost gasirea unei solutii pentru evitarea falimentarii societatii. 
In fiecare luna, in pofida contractelor pe care le are, de colectare a deseurilor in diferite localitati (cum e cazul comunelor Vladimirescu si Bocsig), unitatea Primariei inregistreaza pierderi. 
Luna trecuta, pierderea a fost contabilizata la 36.000 RON (360 de milioane de lei), suma nu neaparat mare, dar care vine sa se alature sumelor pierdute in lunile trecute. 
Potrivit membrilor AGA, pierderile isi au si ele explicatia lor, in conditiile in care e extrem de greu sa duci pe profit o societate care, in 2004, si-a pierdut principalul obiect de activitate (colectarea si transportul deseurilor din municipiu) in favoarea firmei Polaris.
Noile contracte de colectare semnate cu localitatile din judet ar putea fi profitabile, peste un an, doi, dar acum acestea nu aduc decat pierderi.
In fata acestei situatii, membrii AGA au inceput sa vorbeasca de mai bine de o luna de variantele pentru salvarea Salubritatii, la acel moment insistandu-se pe solutia privatizarii.
Trei variante
Ieri, membrii AGA au decis sa mandateze conducerea unitatii sa aleaga, in termen de o luna, pe care dintre cele trei variante propuse va merge. 
Iar variantele propuse sunt urmatoarele: lichidarea societatii, privatizarea ei sau restructurarea! 
Varianta propusa de conducerea Salubritatii va trebui sa treaca, pana la punerea in aplicare, de votul membrilor AGA, peste o luna, iar mai apoi, de votul consilierilor locali. 
Ultima varianta e si cea mai greu de pus in practica, si e putin probabil ca, tinand cont de realitate, conducerea Salubritatii va opta pentru ea. 
Mai apoi, privatizarea, varianta care suna cel mai bine, e cam la fel de greu de realizat, pentru ca de privatizat nu e mai nimic. 
Unitatea si-a pierdut obiectul principal de activitate, nu mai are nici imobile care sa-i tenteze pe investitori (are doar cladirea in care se afla sediul actual si terenul din vecinatate, pe care nu il are in proprietate, ci l-a primit in folosinta gratuita). 
Salubritatea nu mai are in proprietate decat patru utilaje bune (doua destul de noi) si in rest... doar fier vechi. 
In aceste conditii, nu mai ramane ca optiune decat lichidarea societatii, adica cea mai dura dintre variante. 
Daca se alege aceasta cale, cei aproape 70 de angajati ai Salubritatii vor ramane pe drumuri, iar problema va deveni una sociala.
Falimentul fuziunii
Ce-i drept, de existat, mai exista o sansa: cea a fuziunii cu Gospodarirea Comunala. 
Insa aceasta solutie are parte de procese in instanta (o noua infatisare in proces va avea loc in noiembrie) si nu poate sa fie aplicata pana cand instanta nu da verdictul. 
Mai mult, tocmai varianta vehiculata a fuziunii a dus la complicarea situatiei financiare a Salubritatii, care, in asteptarea absorbtiei ei de catre GCA, a adunat pierderi peste pierderi. 
Solutiile radicale pentru societate ar fi trebuit sa se aplice inca din aprilie. 
Au si fost propuse atunci, potrivit consilierului Ovidiu Mosneag, membru in AGA societatii. 
"Data fiind situatia de la unitate, din martie am adus in discutie si am propus solutia privatizarii sau a lichidarii societatii. Cand nu mai ai obiectul principal de activitate, e greu sa faci profit, indiferent cate variante incerci. Fuziunea a blocat insa de-mersul acesta. Acum am fost nevoiti sa revenim asupra subiectului, date fiind pierderile inregistrate. Am luat azi (ieri - n.r.) decizia de a face demersurile pentru alegerea unei variante pentru viitorul Salubritatii", a punctat Ovidiu Mosneag.
Ar mai fi, poate, de adaugat doar faptul ca, inainte de a pierde licitatia pentru colectarea gunoiului din municipiu. Salubritatea era una dintre societatile Primariei care aduceau profit.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Amenzi de la ITM

Cabinetele de medicina muncii sunt obligatorii pentru angajatoriAngajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina muncii. 
Cu toate acestea, pe parcursul controalelor efectuate de inspectorii corpului de control securitate si sanatate în munca, s-a constatat ca nu toti angajatorii asigura supravegherea starii de sanatate a salariatilor, fie prin serviciul autonom organizat de angajator, fie printr-un cabinet medical de medicina muncii. 
Angajatorului îi revine si obligatia sa angajeze numai persoane care, în urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii. 
ITM atrage atentia agentilor economici ca nerespectarea acestor prevederi legale constituie contraventie si se amendeaza cu 4.000 pina la 8.000 lei noi. 

Nicoleta Belean  - Televiziunea Arad

  • Plata Obor nu are autorizatie de functionare

Comerciantii de produse lemnoase au fost verificati de Garda FinanciaraGarda Financiara Arad a dispus inchiderea pietei, precum si suspendarea activitatii mai multor agenti economici care nu detineau aparate de marcat fiscale
In urma unui control desfasurat de catre comisarii Garzii Financiare Arad, in colaborare cu Inspectoratul Teritorial privind Regimul Silvic si de Vanatoare Oradea - Serviciul Teritorial Arad, inspectori de specialitate de la Directia Silvica Arad si organe ale politiei si jandarmeriei, in Piata Obor, zona de comerciaiizare a materialului lemnos, s-au constatat o serie de nereguli. 
Cea mai grava dintre acestea a fost faptul ca piata nu are autorizatie conform prevederilor legale, drept pentru care comisarii Garzii Financiare Arad au luat masuri de sanctionare conform prevederilor Hotararii de Guvem 427/2004, privind regimul de circulatie a materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora, precum si al instalatiilor de circulat lemn rotund. 
Astfel, administratia pietelor, in speta SC TOP, a fost sanctionata cu 50 de milioane de lei vechi, pentru permiterea comercializarii in perimetrul pietei a materialului lemnos, fara ca aceasta sa fie autorizata in acest sens. 
Mai mult decat atat, din informatiile noastre, s-a dispus inchiderea perimetrului pietei in care se comercializeaza material lemnos al Pietei Obor, pana la obtinerea autorizatiilor necesare.
Nici agentii economici persoane fizice si juridice, care desfasoara activitati de comercializare a materialului lemnos in Piata Obor, nu au scapat fara a fi verificati. 
Astfel, echipa de control a constatat ca unii dintre acestia nu detin acte de provenienta pentru intreaga cantitate de marfa pe care o scot la vanzare. 
In acest caz, s-a luat masura retinerii si confiscarii ulterioare a lemnelor, precum si aplicarea de sanctiuni contraventionale, fiind confiscata cantitatea de 200 de metri cubi de material lemnos, in valoare de un miliard de lei. 
Sanctiunile aplicate pentru comercializare de material lemnos fara autorizatie sunt cuprinse intre 500 RON si 1000 RON, pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, pentru ca limitele minime si maxime se majoreaza de cinci ori, amenzile sunt intre 2.500 RON si 5.000 RON.
Tot in timpul acestui control au fost sanctionati si agentii economici persoane fizice care nu detineau aparate de marcat fiscale.
Cuantumul sanctiunii s-a ridicat la 80 de milioane de lei pentru fiecare comerciant in parte. 
Mai mult, pe langa sanctiune s-a mai dispus si suspendarea activitatii la punctul de lucru a acestora din Piata Obor, pana la intrarea in legalitate, adica dotarea cu aparat fiscal.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Povestea pantofarilor aradeni

Pantofaria - o meserie pe cale de disparitiePantofarul… de regula un om inchis, privindu-te pe sub ochelari mustrator ca nu ai avut grija de o pereche de pantofi, lucrand de dimineata pana seara intr-o camaruta intunecata si rareori discutand vreun subiect cu clientii. 
Nu puteti spune ca nu este asa! 
De cate ori ati vorbit mai mult de cateva cuvinte cu cel care va schimba tocul sau flecul la o pereche de pantofi batrani de atatea purtari? 
Sau nici prin cap nu v-ar fi trecut acest gand? 
Sa fie oare pentru ca munca acestui om care abia mai vede prin ochelarii cu dioptrii enorme nu prezinta prea mare interes pentru noi, cei care luptam pentru o pozitie sociala si care ne vedem cu diplomatul in mana imediat dupa terminarea scolii? 
Ne-am gandit vreodata cum a invatat meserie acest om? De unde isi procura materialele? Cum de cunoaste atat de bine materialul din care este confectionat pantoful? Şi de ce tine atat de mult la incaltamintea obosita de atatea purtari? 
Superficialitatea noastra…a omului cu pretentii sociale…merge pana acolo, incat privirea noastra nu transmite decat dispret pentru cel care, incovoiat, migaleste pantoful de parca mana sa ar mangaia o opera de arta.
Unde ne mai sunt pantofarii?
Ideea de a scrie un material care sa il aiba ca protagonist pe pantofar mi-a venit zilele trecute cand, aflandu-ma la plimbare pe strada Şase martie, am observat ca vechiul pantofar, unde chiar eu imi duceam incaltamintea la reparat, a disparut. 
In prezent pantofarul este o prezenta tot mai rara In locul zabrelelor ruginite au aparut usi din termopan si o tablie lucioasa care arata ca s-a deschis un nou birou de copiat acte…probabil cel cu numarul o suta. 
De pantofarul nostru nu mai stim nimic si doar acum ne apasa parerea de rau cand vedem ca cel care ne salva de la a arunca cateva milioane bune pe o alta pereche de pantofi noi nu se mai afla in vecinatate.
Am mai gasit un pantofar, tot pe o straduta ingusta din centrul orasului. 
O camaruta ingusta, intunecata, cu zeci de perechi de pantofi muribunzi si un om care trebaluieste, incercand "sa salveze vieti". 
O imagine pe care un dramaturg rus ar putea sa o valorifice intr-o opera celebra. 
Am devenit oare atat de indiferenti incat am uitat de acesti meseriasi, sau chiriile prea mari, cerintele europene de reclame luminoase si usi termopan i-au ingropat si au disparut fara sa ne dam seama…si odata cu ei si mirosul de clei si prenadez.
"Viata e grea…noi muncim asa cum am invatat de la parintii nostri si nu ne putem schimba. Oamenii nu mai vin la noi ca in alte vremuri. Acum isi cumpara pantofi de calitate cu milioane, iar cand se strica isi cumpara altii. E greu pentru noi…avem o varsta si asta stim sa facem. Lucram cu aceleasi ustensile ca acum 50 de ani si folosim acelasi clei", ne-a povestit un pantofar aradean, care nu a dorit sa-i facem publica identitatea, lucru pe care il respectam. 
In timp ce ne spunea acestea, nici macar nu si-a ridicat privirea, continuand sa lucreze cu migala la o pereche de cizme negre.
Nu vom incheia cu concluziile de rigoare, deoarece ele sunt clare. 
Pantofarii sunt pe cale de disparitie. 
Societatea nu mai are nevoie de ei pentru ca sunt invechiti si tot societatea ii va ingropa. 
Un destin fatidic pentru acesti meseriasi.

Camelia Catean - Informatia Aradului

  • Lacatus vrea jucatori in forma la Galati

UTA asteapta confruntarea cu Otelul GalatiUTA intalneste Otelul intr-un moment de ascensiune pentru galateni.
UTA joaca astazi, la Galati cu Otelul, unde a ajuns cu un lot de 20 de jucatori.
Distanta pana in orasul port la Dunare a fost strabatuta in doua transe, cu avionul pana la Bucuresti, iar de aici cu autocarul pana la destinatie.
Aradenii au efectuat doua antrenamente in urbea moldava, primul chiar la sosire, iar al doilea vineri dimineata.
Din lotul "Batranei Doamne" lipsesc Adrian Rusu – suspendat dupa eliminarea din meciul cu CFR Cluj si Iulian Stefan – care acuza o ciupitura de menisc. 
Legea compensarii, pe posturi 
"Desi avem un lot numeros la prima vedere, de 27 de jucatori, nu ne putem baza decat pe douazeci pentru meciul cu Otelul. Dintre acestia vom cauta jucatorii cei mai in forma pentru aceasta partida, chiar daca vom face cateva permutari pe diferite posturi", a spus Lacatus. 
De exemplu, Balint a dat un randament bun ca mijlocas la inchidere, insa prin mutarea lui s-a pierdut un fundas la marcaj. 
"Atunci cand castigi un jucator pe un alt post, automat pierzi din randament in alta parte", a punctat antrenorul, cu gandul la absenta lui Rusu si la incertitudinea din dreptul lui Chirita, care a avut program separat de pregatire doua zile. 
"Nu pot sa il oblig" 
La centrul terenului revine sarbul Miloslavljevic, insa absenta lui Stefan, autorul golului din meciul cu Rapid, va cantari mult pentru UTA.
"Iulian Stefan are dureri la genunchi si s-a confirmat ca are ciupitura de menisc. Cu aceasta problema poti juca si doi ani, dar si doua etape. Pana cand nu se rupe, meniscul nu poate fi operat. Eu nu pot sa il fortez, daca el spune ca nu poate sa joace. Poate este mai bine sa isi continue tratamentul", a spus Lacatus despre mijlocasul venit in vara de la Pandurii Targu Jiu.
Aceeasi problema au mai avut-o Codreanu si Buican, doi jucatori din lotul ros-albilor care si-au luat o pauza fortata de sase luni, dupa astfel de o dorinta.
Dorinta
Bogdan Mara vrea o victorie la aniversare
In 29 septembrie, Bogdan Mara a implinit 29 de ani.
Vedeta "Batranei Doamne" doreste sa isi serbeze ziua cu o victorie la Galati si, daca va avea ocazia, chiar cu gol sau goluri pentru UTA.
- Cum e sa iti sarbatoresti ziua de nastere in cantonament? 
-
Am mai trecut de multe ori prin aceasta situatie. Vreau sa imi fac un cadou frumos, o victorie si imi pare rau ca meciul nu s-a jucat vineri, asa cum era anuntat initial, sa putem sarbatori direct dupa meci. Imi doresc ca UTA sa obtina cele trei puncte. 
- Si chiar cu un gol marcat de tine? 
-
Daca se poate, sigur. Ar fi cu atat mai frumos sa inscriu, dar nu asta conteaza cel mai mult. Important este ca rezultatul sa ne fie favorabil. 
- Poate UTA sa le opreasca galatenilor sirul de victorii? 
-
Daca vom reusi sa ne concentram si sa ne facem jocul, cred ca vom reusi sa ii stopam. Asta incercam, sa obtinem un rezultat bun. 
- Vom vedea un cuplu de atac format din Mara si Sabin Ilie? 
-
Din cate am inteles, au sosit actele lui Sabin, astfel ca va avea drept de joc pentru UTA. Imi doresc sa joc cu Sabin, dar Marius Lacatus este cel care hotaraste cine va intra pe teren si trebuie sa ii respectam decizia.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]