Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 30 august 2006
Stirile TVA aici
  • Scandal si acuze la impartirea locuintelor ANL

Masa Comisiei la repartizarea locuintelor ANLSute de aradeni au fost prezenti ieri in Sala mare a Filarmonicii de Stat, acolo unde Primaria Arad a ales sa faca publice punctajele obtinute de catre solicitantii locuintelor ANL. Galagie, emotii, imbulzeala, stres, oameni necajiti si fara prea multe posibilitati, care au venit sa afle daca, dupa comunicarea rezultatelor, vor putea avea un viitor mai bun. Aceasta a fost, in cateva cuvinte, atmosfera, ieri, inainte de orele 12,00, cand se astepta inceperea analizei dosarelor depuse pentru inchirierea de locuinte…
Unii au apelat la relatii, pentru a obtine o locuinta
Odata cu aparitia angajatilor Primariei, care fac parte din comisia de analizare a dosarelor, in Sala Mare a Filarmonicii s-a facut liniste. 
Se mai auzeau doar susoteli intre cei care asteptau cu nerabdare sa afle daca au obtinut un punctaj bun si daca vor pleca bucurosi de la aceasta intrunire, cu gandul ca vor avea un nou camin, sau nu le va ramane decat sa mai astepte.
Primii sositi ai Primariei au fost reprezentantii comisiei, printre care l-am remarcat pe directorul tehnic Razvan Popa. 
Acesta i-a poftit pe cei prezenti sa ia loc in sala, explicandu-le: "Daca o sa aveti nelamuriri dupa ce veti afla rezultatele, sa nu veniti acum sa contestati pentru ca acum nu vom rezolva nimic. Cei care se vor considera neindreptatiti, vor putea sa se prezinte la Primarie si vom analiza totul acolo, la rece, cu rabdare…" 
Acestea fiind spuse, in sala s-a asternut tacerea. 
Asta pana la sosirea edilului sef. Primarul Gheorghe Falca si-a facut aparitia cu cateva minute dupa orele 12,00, astfel incat abia atunci a putut incepe prezentarea celor care au reusit sa obtina locuintele si a dosarelor acestora.
Inca din capul locului, dupa ce s-a asezat la masa comisiei, primarul Gheorghe Falca a tinut sa-si exprime public nemultumirea fata de faptul ca foarte multi dintre solicitantii locuintelor ANL au apelat la cunostinte, dorind astfel sa influenteze decizia comisiei: "M-au deranjat foarte mult telefoanele pe care le-am primit de la prietenii celor care si-au depus cereri pentru locuinte… de la prieteni comuni de fapt. Au fost destui cei care au apelat la relatii, crezand ca, prin mine, vor influenta comisia. Imi pare rau ca au ajuns sa faca astfel de gesturi, insa eu nu pot sa recurg la asemenea fapte. Se discuta de foarte multa vreme despre eliminarea coruptiei in randul administratiilor locale, asa ca trebuie sa respectam legea, nu s-o incalcam. Gandul unor oameni ca pot influenta in acest fel m-a deranjat foarte tare. Vreau sa spun ca acei care n-o sa aiba succes de aceasta data, nu au nici o vina pentru ca altii au indeplinit conditiile impuse de lege…", a punctat primarul.
Gheorghe Falca a mai precizat incercand sa-i linisteasca pe cei prezenti, ca, avand in vedere numarul mare de solicitari pentru locuinte, Primaria Arad a depus o cerere ministrului Transporturilor si Locuintelor si a obtinut promisiunea ca inca 128 de locuinte vor fi construite in municipiu.
Acestea vor fi finalizate in toamna anului viitor si tot atunci se vor face si alte repartitii. 
Primarul a mai subliniat ca ar fi bine ca cererile sa fie depuse cat mai devreme pentru ca, la punctaj conteaza si termenul de depunere.
Discutii aprinse
Revenind la analizele de ieri, edilul sef a specificat la randul sau ca oamenii care vor fi nemultumiti sunt asteptati la Primarie, pentru recalcularea punctajului, insa nu acum, ci in perioada contestatiilor. 
Apoi i-a dat cuvantul lui Razvan Popa, care a inceput sa dea citire numelor celor care au indeplinit conditiile pentru obtinerea locuintelor. 
Toti cei peste 800 de aradeni prezenti in sala asteptau cu sufletul la gura sa-si auda numele, insa cum doar 48 de locuinte s-au putut atribui de aceasta data, peste 90 la suta au fost dezamagiti, dupa ce li s-au comunicat rezultatele. 
Cel mai mare rezultat pentru locuintele cu o singura camera a fost de 58 de puncte, iar cel mai mic de 56 de puncte. 
In curand in blocurile ANL din Micalaca se vor muta noii locatari - Virtual Arad News (c)2006 Pentru apartamentele cu doua camere cel mai mare rezultat obtinut a fost de 72 de puncte, iar cel mai mic de 52 de punte.
Ca sa nu existe dubii si in acest fel cei care nu au obtinut punctaj favorabil sa isi faca idei cum ca locuintele nu s-au atribuit in mod cinstit, cateva dosare dintre cele "castigatoare" au fost scanate si prezentate cu proiectorul. 
Si totusi acest lucru nu a fost de ajuns ca oamenii sa-si stapaneasca furia. 
Imediat dupa aflarea rezultatelor cativa dintre acestia au sarit de pe scaune, repezindu-se la masa de "prezidiu", pentru a-i lua la rost pe cei din comisie. 
Primul dintre cei care au avut curajul sa-si spuna parerea a fost Daniel Ghita Rosu. 
Acesta s-a adresat primarului spunandu-i ca, cu toate ca, din calculele sale a obtinut 52 de puncte, nu si-a auzit numele: "Am finalizat scoala de Ofiteri si de aceea trebuia sa am atuuri in plus. Eu mi-am calculat 52 de puncte. Nu inteleg ce s-a intamplat. Doar daca mi-a disparut diploma de la dosar…", a apucat sa spuna barbatul, fiind intrerupt imediat de primarul Falca: "Sa nu intram in polemica ! As vrea ca in urmatoarele doua zile sa fie depuse contestatiile. Acestea vor fi analizate, iar dupa aceea se vor afisa rezultatele…"
Scandal ca-n codru
"Ma numesc Demian Daciana. Sunt pe lista cu locuinte de serviciu de multa vreme. Am o singura intrebare, pentru ca la dumneavoastra in audienta se vede ca nu putem ajunge…", a strigat o femeie. 
Si acesteia i s-a taiat elanul de catre edilul sef, care i-a spus ca nu aceasta este tema pentru care lumea s-a adunat acolo si, mai mult, nu crede ca nu a fost primita in audienta, invitand-o apoi sa se prezinte la programul de joi. 
Femeia a tacut parca multumita de raspunsul pe care l-a primit. 
Insa Daniel Ghita Rosu, nervos la culme, nu a putut fi oprit sa nu faca scandal, pentru ca i s-a explicat ca nu indeplineste conditiile deoarece diploma de la Scoala de Ofiteri a obtinut-o dupa 45 de zile de scolarizare si, prin lege, nu este recunoscuta ca studii superioare. 
Intr-un moment de neatentie a comisiei, barbatul si-a luat diploma de la dosar fara sa observe nimeni si a inceput sa o fluture in prezenta "prezidiului", vociferand pe un ton destul de ridicat: "Daca diploma mea nu este recunoscuta de lege, atunci patronul la care lucrez ar trebui sa ma dea afara", a rabufnit acesta, reusind sa-i enerveze pe cei din comisie, dar mai ales pe edilul sef, care dupa ce a dat cateva declaratii presei si a stat de vorba cateva minute ca doi-trei oameni dintre cei care au solicitat locuinte, a iesit din sala, facandu-se nevazut. 
Totusi, inainte sa plece, primarul Gheorghe Falca a declarat ca dupa ce au fost facute publice rezultatele, a fost depusa o singura contestatie: "Momentan exista o singura contestatie si aceea nefondata, pentru ca scoala de ofiteri, cu 45 de zile de studiu, nu este superioara in datele noaste (n.n. referindu-se la Daniel Ghita Rosu, barbatul care a provocat scandalul). Contestatiile vor fi solutionate si dupa aceea afisate…", a incheiat edilul sef.
Directorul tehnic Razvan Popa suparat si acesta peste masura a solicitat sprijinul celor de la paza pentru a pazi cutia cu dosarele: "Cine i-a dat voie sa isi ia diploma din dosar ? Nu are voie nimeni sa ia nimic ! Sa vina imediat un gardian sa pazeasca cutiile cu dosarele !" 
Paznicul a aparut imediat, executand ordinele si reusind sa potoleasca cat de cat spiritele.
Ramasi cu… speranta
Zeci de oameni au mai ramas insa la masa comisiei timp de aproximativ o ora, cerand mahniti explicatii si sfaturi, pentru data viitoare, multi dintre acestia nefiind descurajati, ramanand totusi cu speranta. 
Şi asta pentru ca, mai mult ca sigur pentru cel putin trei sferturi din cei prezenti in sala, o locuinta ANL ar fi singura lor solutie pentru a avea o un camin sigur, pe care sa si-l poata permite.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Demisia prefectului pare o chestiune de ore

Cristian Stragea ar putea renunta la functia de prefect al AraduluiSe vehiculeaza numele lui Caius Parpala ca inlocuitorul lui Stragea
Caius Parpala, este creditat cu sanse mari pentru preluarea functiei de prefect al judetului Arad, in cazul in care Cristian Stragea va candida la sefia filialei PNL, renuntand la Prefectura. 
Deocamdata, reprezentantul Guvernului in teritoriu nu a dorit, insa, sa spuna nici ca-i alba, nici ca-i neagra, asta in ciuda faptului ca prin forurile inalte din PNL circula discutii care dau ca sigura demisia lui Stragea din functia de prefect, si depunerea candidaturii. 
Mai mult, se pare ca anuntul oficial va fi facut public astazi. 
Asta pentru ca alegerile pentru conducerea PNL au loc in 6 octombrie (in cazul in care nu se mai modifica data), iar pana atunci trebuie facuta si campania electorala, deci decizia nu poate fi mult amanata. 
Contactat telefonic, prefectul Cristian Stragea, foarte subtil, a confirmat, oarecum, aceste zvonuri: "Puteti sa ma criticati cat doriti, dar ca inalt functionar public nu pot nici sa confirm, nici sa infirm aceste zvonuri. Astazi, (n.r.-ieri) am fost la Bucuresti. Am avut o intrevedere cu prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu, iar (pauza) printre altele am discutat si despre predarea celor doua cetati ale municipiului, in administrarea locala".
Tot liberalii spun ca cele mai mari sanse de a prelua fotoliul din fruntea Prefecturii le are Caius Parpala, fost presedinte al Consiliului Judetean, in
perioada 2000-2004, in prezent director al Regiei Autonome de Drumuri Arad. 
Acesta s-a intors abia ieri seara, dintr-un concediu de doua saptamani in Egipt. 
Contactat telefonic chiar inainte de a ajunge in tara, Parpala a admis ca s-a discutat cu el o eventuala nominalizare, in conditiile in care functia de prefect ar ramane vacanta. 
Caius Parpala este posesorul unui master in administratie publica, fapt ce i-ar permite sa ocupe functia de prefect, cealalta conditie fiind a fi avut un mandat de parlamentar. 
Dupa anul 2000, acesta a demisionat din PSD, revenind la PNL dupa patru ani. 
Ca un amanunt de culise, Caius Parpala a fost cununat la inceputul anilor 90 de actualul premier, pe atunci deputat PNL de Arad.

Anca Pascutiu & Flavius Ghender - Observator

  • Simpozion international la Arad

Simpozion international la UVVGResursele naturale si culturale ale vestului Romaniei au fost in atentia specialistilor de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis", dar si a celor de la mai multe institutii de invatamint din Suedia. 
Simpozionul a avut scopul de a descrie si sublinia valoarea agroecosistemelor traditionale romanesti. 
Participantii au subliniat faptul ca in tara noastra pot fi conservate foarte bine peisajele, dar este nevoie de experienta tarilor dezvoltate, pentru a nu repeta greselile lor. 
Simpozionul a avut loc in aula facultatii de stiinte ale naturii din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. 
Subiectele discutate au vizat importanta habitatelor pentru pastrarea biodiversitatii in peisajele agriculturale, traditiile culturale in sistemele si practicile agricole, proiecte pentru dezvoltare rurala. 
Invitati la simpozion au fost cercetatori din Timisoara, Cluj Napoca, Hunedoara, Suceava dar si din Suedia.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Catlanele - radacini si traditii

Pe cartodromul din Padurice catlanele au raspandit arome imbietoareLa orice sarbatoare care se respecta, apare si un catlan. Cam asa de imbietoare era atmosfera duminica, la Cartodromul de la Padurice, unde 15 catlane erau pregatite pentru intampinarea vizitatorilor.
In fiecare catlan "manuit" cumsecade, fierbea cate o tocanita. 
Contra unei sume modice, orice doritor si-a putut achizitiona o portie, savurata, mai apoi, cu o bucata de paine de casa. 
Cele 2.000 de portii, cate s-au facut cu aceasta ocazie, au necesitat peste 600 kilograme de carne de vita si de porc.
Echipele participante cu catlane s-au intrecut pe sine. 
Au fost pregatite tocanite cu ciuperci, sunca afumata si smantana, tocanite cu garnitura de paste si mult marar, tocanita pura de vita, ghiveci cu carnati, tocanita cu maduva si multe alte "bombe calorice".
Printre bucatari s-au numarat Primaria Aradului si Casa Paulik, care au fost si organizatori, precum si reprezentanti din Pecica, Germania sau Ungaria.
Paine unsa, cu ceapa si boia
Deschiderea festivalului a fost facuta cu o bucata de paine unsa, cu ceapa si boia. Zoltan Lovas a fost cel care a animat atmosfera si a gustat, "pentru siguranta", produsele expuse. 
Pe ritmul tobelor, grupul de calusari din Corbesti, comuna Petris, a incins o "Incalcita", urmata de o "Batuta", pregatind astfel terenul pentru buna dispozitie ce a urmat. 
Echipa din Aletea - Ungaria a adus suplimentar palinca de pruna si salam de Aletea piperat si deosebit de gustos.
Reteta de tocana ca la tanti Erji
Respirand mirosul imbietor de tocana, te trezesti deasupra unui catlan privind in el ca intr-un vas fermecat de la care astepti sa-ti implineasca dorintele.
Si la acest festival s-au implinit: simplu, natural, fara ifose, asa cum se intampla in alte vremuri mai indepartate. 
Tanti Erji, din partea casei Paulik, si-a destainuit secretul unei retete, pentru iubitorii de tocana de porc:
"Pentru a avea aroma traditiei, tocana trebuie pregatita in catlan. Carnea taiata cuburi se afunda in ulei, sau pentru un gust deosebit, in grasime de porc. Se adauga ceapa tocata, cativa catei sanatosi de usturoi, legume, putina apa, bulion preparat in casa, putina pasta de ardei proaspat, piper boabe si sare. Pentru un gust mai aromat, a nu se uita dafinul si "ploaia" de verdeata de tot soiul. Aseaza langa tocana cateva linguri de mamaliga aburinda si vei avea parte de gustul autentic al traditiei".

Lia Faur - Adevarul

  • Coras, in locul lui Alexandrescu

Adrian Alexandrescu a demisionat din functia de director executiv de la FC UTAAdrian Alexandrescu a demisionat, ieri, din functia de director executiv la FCM UTA Arad.
Decizia socanta vine intr-un moment favorabil prin care trece echipa fanion, aflata pe un loc de cupa europeana. 
Alexandrescu a motivat hotararea sa datorita unor probleme personale. 
A plecat, dar n-a plecat!?!
Conducerea aradenilor a acceptat demisia si va cauta un inlocuitor al lui Alexandrescu. 
"Pana la numirea altei persoane in fruntea clubului, interimatul va fi asigurat de Marcel Coras si Marius Mitran. Adi Alexandrescu va ramane  consilierul meu personal, sunt de acord cu decizia lui si o respect", a declarat Nicolae Bara, presedintele clubului.
Textul comunicatului de la club este ambiguu, telenovelistic si nu precizeaza clar motivele "divortului"
Dupa ce despartirea este inevitabila, apare acea luminita de la capatul tunelului, privind consilierea pe probleme de fotbal a sefului mare de catre proaspatul demisionar.
"Presedintele Clubului FCM UTA Arad, domnul Bara Nicolae a luat act de cererea de demisie din functia de director executiv a domnului Adrian Alexandrescu si, cu regretul ca se desparte de un adevarat profesionist, a acceptat-o. Demisia fiind un act unilateral, nu putem decat sa o respectam si sa speram ca relatiile dintre clubul UTA si domnul Adrian Alexandrescu vor fi reluate intr-un viitor nu foarte indepartat, atunci cand situatia problemelor personale ale domnului Alexandrescu va fi rezolvata. Regretul e cu atat mai mare cu cat pozitia clubului, ajuns in clasament pe un loc de Cupa UEFA, se datoreaza si fostului nostru director executiv. De altfel, domnul Alexandrescu nu se departeaza foarte mult de UTA, el acceptand oferta facuta de presedintele Consiliului Director, Nicolae Bara, de a fi angajat pe postul de consilier personal pe probleme de fotbal", se arata in comunicatul semnat de presedintele Bara. 
Schimb de stafeta
"Plec cu inima impacata de la UTA. Tot ce a depins de mine am facut si sunt extrem de multumit pentru meciul cu Rapid. Problemele mele personale sunt acum o prioritate mai mare pentru mine. Oricum, nu ma rup total de club", a spus Alexandrescu. 
Cea mai ciudata pozitie a fost, si de aceasta data, a lui Coras. 
Dupa ce Bara a anuntat ca, pe o perioada nedeterminata, Marcel Coras va fi director executiv, acesta a dat-o la intors.
"Nu s-a comunicat nimic. Nu sunt eu director executiv, nici macar interimar", a spus Marcelinho, aruncand lucrurile in bezna.  
Prin targ se zvoneste ca eliminarea lui Alexandrescu are la baza un substrat politic, care va fi sau nu confirmat in zilele urmatoare. 
Intre  timp, deputatul PD Constantin Igas a fost numit presedinte de onoare al FCM UTA Arad.
Igas a fost omul de legatura intre senatorul Nicolae Bara si primarul Gheorghe Falca, din aceeasi grupare politica, in luna iunie, cand s-a pregatit introducerea "Batranei Doamne" in primul esalon.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]