Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 30 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Recviem pentru Padurice

Noul sediu al CJA va fi in viitor o constructie reprezentativa a orasului - Virtual Arad News (c)2006Noul centru civic al Aradului face primele victime. 
Este vorba despre copacii dintr-un colt al Parcului Padurice, in locul carora se va amenaja o parcare si se va construi sediul comunitatii penticostale, se va amenaja noul sediu al Consiliului Judetean si o cladire de birouri pe patru nivele, unde vor fi si atelierele artistilor plastici, si spatii pentru firmele care vor sa stea cu chirie.
Proiectul este amplu si opereaza pe mai multe paliere: va decongestiona Palatul Administrativ, unde primaria se va putea labarta cu mai multe birouri, dupa mutarea Consiliului Judetean; extinde centrul civic; aduce un sediu nou pentru institutia care coordoneaza activitatea din judet; dar in acelasi timp inseamna si moartea uneia dintre zonele traditionale de agrement si promenada a Aradului – Paduricea, unde betonul va inghiti, hulpav, nu numai verdeata de cateva decenii, ci si o parte a sufletului celor care tremura pentru conservarea valorilor locale.
Proiectul construirii sediului comunitatii penticostale in Padurice dateaza din vremea fostului primar, Dorel Popa. Dar asta nu absolva actuala administratie.
Asa cum la alte proiecte mostenite din mandatul precedent s-a stiut opune si le-a zadarnicit, impunandu-si autoritatea, putea si de aceasta data sa blocheze un demers pagubos pentru patrimoniul verde al Aradului. 
Dar nu! Se merge chiar mai departe: langa biserica urmeaza alte defrisari, pentru construirea unei cladiri de birouri, care va fi legata printr-o pasarela de noul sediu al Consiliului Judetean. 
Plus locuri de parcare si alte spatii pentru deservirea noilor imobile. 
Asta inseamna, practic, sacrificarea cel putin a unei treimi din parcul din inima Aradului. 
Nu sunt nostalgic incurabil, dar sustin ca asa ceva nu trebuia sa se permita, fiindca aici nu este vorba numai despre modernizare, ci si despre alterarea avutiei comune aradene. 
Stiu ca domnii consilieri locali care au luat aceasta decizie sunt reprezentantii comunitatii; stiu ca primarul actioneaza in numele populatiei – dar pe cine au consultat acestia atunci cand au stabilit si au permis defrisarea Paduricei?! 
Zona lacului din Padurice trezeste inca multe nostalgii persoanelor varstniceCare sunt aradenii ce au consimtit sa dispara de pe harta orasului o buna bucata de parc si, odata cu el, o felie de istorie?! 
In numele cui s-a luat aceasta hotarare aiuritor de absurda? 
Cred ca s-ar impune mai multa ratiune, mai multa responsabilitate si cunoasterea culturii aradene pentru toti cei care iau decizii de bun simt discutabil pentru Arad, in numele aradenilor.
Este adevarat ca orasul trebuie sa se dezvolte. 
Bulevardul Revolutiei este sufocat de trafic, pentru ca unele dintre institutiile cele mai importante sunt grupate chiar in centru; de aici aglomeratia, nebunia orelor de varf, strangularea circulatiei de catre masinile abandonate zi-lumina de petentii care uita de ei in buricul targului. 
Este clar ca se impunea o schimbare urgenta a situatiei, pentru ca orasul, acum, nu mai face fata acestei aglomeratii, darmite peste zece, cincisprezece ani, cand parcul auto va creste odata cu nivelul de trai al aradenilor. 
Ideea mutarii Consiliului Judetean in afara Palatului Administrativ si crearea, astfel, a unui nou centru civic este, in sinea ei, formidabila, mai ales ca se va realiza prin punerea in valoare a unui schelet de cladire care poate deveni bijuterie arhitectonica. 
Se impunea o astfel de solutie, intr-un Arad gatuit de trafic si prea inghesuit pentru a jongla cu solutiile de detensionare. 
Paduricea este locatia ideala – accesibila, cocheta, oaza de verdeata. Dar trebuia pusa in valoare, nu sacrificata!
Avem foarte putine locuri cu personalitate, cu caracter, in Arad. 
Unul dintre ele, parcul acesta vechi, unde se facea promenada la inceputul secolului trecut, e gata sa fie distrus. 
Inteleg sa profiti de aura lui si sa plasezi aici o institutie importanta; dar sa dai cu barda ca sa faci loc si altor betoane, care puteau fi plasate oriunde altundeva, nu pot admite! 
Sa se construiasca biserici si sedii de culte pe terenurile virane, ca sa le creasca cota; cladirea cu patru etaje pentru sculptori, pictori, arhitecti, artisti si firme mai mici sau mai mari sa ridice standardul altui perimetru decat acela al unui parc central, suficient de cunoscut, frecventat si apreciat. 
Muza te poate surprinde oriunde, atat timp cat exista...
Nu inteleg de ce obiectivele care se construiesc la Arad implica automat ruinarea altora, cu traditie si miros placut, vechi. 
De ce la noi, ca sa faci ceva, trebuie implicit sa strici altceva?! 
Si nu inteleg tacerea societatii civile, care accepta ca toanta sa ii fie calcata in picioare mostenirea. 
Ieri s-a semnat condamnarea la moarte a celui mai vechi stadion din tara; astazi se defriseaza o bucata mare dintr-un parc unde se iesea la iarba verde in vremurile bune; maine alte parcuri, bijuterii urbane, vor fi betonate, transformate in parcari. 
Toate acestea – la Arad, intr-o ignoranta de gheata.
Progresul, asadar, aplica inca un bobarnac dureros istoriei acestui oras. 
Ceea ce, din punct de vedere functional, strategic, poate ca nu trebuie perceput tragic, pentru patrimoniul local, pentru mostenirea pe care am primit-o noi, aradenii, si ar fi trebuit sa o transmitem mai departe, este o crima.

Andrei Ando - Observator

  • Aradul in vizorul investitorilor italieni

Conferinta de presa privind colaborarea romano-italiana la UAV AradIeri, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Universitatea "Aurel Vlaicu", alaturi de doamna rector prof.univ.dr. Lizica Mihut a fost prezent Renzo Belcaro, presedintele prestigiosului grup industrial Silmet, - al carui obiect de activitate il constituie realizarea de caroserii pentru diferite tipuri de masini, cu un nivel de calitate certificat mondial.
Domnia sa a anuntat ca are intentia de a deschida o filiala a grupului la Pecica. 
Acest proiect presupune crearea a noi locuri de munca, circa 100-150 totodata, acest proiect se deruleaza sub egida programului de internationalizare a calitatii. 
Pana in momentul de fata s-au investit doua milioane de Euro, o alta transa de doua milioane este pregatita. 
Pana la finalizarea filialei, care se preconizeaza a avea loc anul viitor, se va ajunge la o investitie de circa cinci milioane Euro.
Pana in prezent Grupul Silmet detine o fabrica in zona industriala condusa de doi absolventii ai universitatii aradene, in care lucreaza 30 de persoane.
Investitorii italieni s-au aratat dornici de a cunoaste tineri ingineri in vederea angajarii acestora in filiala din Pecica.

Diana Gurban & Iosif Sarpei - Informatia Aradului

  • Primarii-pasibili de amenzi Inundatiile in grija administratiei locale

Primarii din judet ar putea fi amendati de Prefectura daca nu sunt indeplinite obligatiilePrimarii aradeni au fost convocati, ieri, la o instruire referitoare la situatiile de urgenta generate de inundatiile din ultimul timp. 
Desi au fost convocati toti cei 78 de primari, doar 41 dintre ei au participat. 
La aceasta intrunire au luat parte prefectul Aradului, Cristian Stragea, presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula si alti specialisti din domeniul situatiilor de urgenta. 
Primarilor prezenti li s-a expus de catre ing Ion Gabriel, consilier in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor: "Manualul Primarului pentru situatii de urgenta". "Intrunirea este initiativa Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor pentru a face cunoscute reglementarile legale si responsabilitatile reprezentantilor administratiei in teritoriu in cazul inundatiilor", a afirmat Cristian Stragea.
Planuri de aparare
Primarilor li s-a aratat, de asemenea si modul de reactualizare a Planului de aparare impotriva inundatiilor, de catre Virgil Olah, seful biroului dispeceratului cadastru si aparare la Sistemul de Gospodarire a Apelor Arad (SGA). 
Acestia au fost rugati ca pana la data de 1 mai sa transmita catre SGA spre aprobare pe suport digital planul de aparare reactualizat la nivelul fiecarei primarii. 
In cazul in care primarii localitatilor nu vor transmite la timp planul reactualizat, se fac direct raspunzatori de perturbarea procesului de finalizare a planului judetean impotriva inundatiilor.
Disfunctionalitati in comunicare
La intalnire a participat si colonel Dan Paicu, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad, care a expus disfunctionalitatile sistemului informational in caz de calamitate. 
S-a accentuat faptul ca in cadrul multor primarii legatura de internet este scoasa din fuctiune sau casuta de e-mail este plina, iar in aceste cazuri datele trebuiesc transmise prin fax, ceea ce inseamna o pierdere de timp si bani din fondurile limitate ale serviciului. 
De asemenea avertizarile nu sunt confirmate de primarii. 
In plus desele schimbari de adrese de e-mail si numere de telefoane fixe sau mobile nu sunt comunicate in timp util.
Primarii testati
Pentru a putea stabili care este nivelul cunostintelor fundamentale ale primarilor privind situatiile de urgenta cauzate de inundatii, prefectul, Cristian Stragea a supus primarii unui test anonim, format din cinci intrebari. 
Rezultatele testului au aratat ca 38% dintre cei verificati au raspuns gresit. 
"Aceasta este si o metoda prin care noi putem verifica prin intermediul unor intrebari care sunt cunostintele primarilor. Primarii care nu au fost prezenti presupun ca au avut motive intemeiate, insa daca se vor constata deficiente in organizarea modului de prevenire a inundatiilor, sunt prevazute amenzi intre 10 si 300 milioane de lei. Exista si situatii in care primarii contesta contraventiile primite din cauza nerespectarii procedurii, insa vom fi atenti la respectarea ei" a subliniat prefectul Aradului.

Andreea Gherle & Margareta Szego - Adevarul

  • Egalitate intre sexe

Senatorul PC - Lia Ardelean militeaza pentru sanse egale in politica a femeilor cu barbatiiDeputatul conservator Cornelia Ardelean, membru al comisiei pentru egalitate de sanse al camerei deputatilor a participat la sedinta de incheiere a protocolului prin care a fost infiintata agentia nationala pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati. 
Agentia a fost infiintata cu sprijinul guvernului spaniol si al Uniunii Europene
Scopul ei este promovarea femeilor in mediile economice, sociale si politice, combaterea discriminarii bazate pe sex si a stereotipurilor legate de rolul inferior al femeilor in societate. 
Proiectul s-a incheiat, si au luat fiinta comisii pt egalitatea de sanse la nivel de judet. 
La semnarea protocolului a luat parte si ambasadorul Spaniei. 
Reprezentanta Partidului Conservator in Camera Deputatilor va analiza legislatia spaniola cu privire la egaliatatea de sanse, si modul in care unele prevederi pot fi aplicate la noi in Romania. 
Ea a cerut spaniolilor sa conlucreze cu comisia pentru egalitate de sanse intre femei si barbati pentru a modifica legea electorala. 
Lia Ardelean spune ca femeile sunt prea putin reprezentate in politica, si trebuie atrase sa se implice mai mult. 
In acest sens, deputatul aradean sa va deplasa intr-o serie de localitati, pentru a lua legatura cu femeile de acolo, indiferent de coloratura politica. Astfel duminica va avea loc o intalnire la Savarsin. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Din punctul de vedere al Ministerului Mediului, Agentia de Protectie a Mediului se poate muta in ... natura!

Directorul APM - Dana Danoiu considera necesara mutarea intr-un spatiu nouPlanurile Agentiei de Protectia Mediului Arad de a se muta in casa noua au fost date peste cap in urma cu putin timp de un... telefon.
Oficialii ministerului Mediului au anuntat conducerea Agentiei ca institutia retrage fondurile alocate investitiei. 
Angajatii APM sperau ca intr-un timp relativ scurt sa inceapa lucrarile de constructie a noului sediu, pe terenul concesionat de Consiliul Local in zona fostei Fabrici de Zahar. 
In acest sens, APM a realizat deja un studiu de fezabilitate si urma sa fie comandat Proiectul Tehnic al cladirii. 
Conform estimarilor si calculelor intocmite in anul 2004, investitia totala se cifreaza la valoarea de 38 de miliarde de lei, bani asigurati exclusiv de minister. 
Ca prima etapa decisiva in derularea lucrarilor, a fost aprobat Studiul de fezabilitate, prin Ordinul Ministrului MMGA nr. 890 din 2004, cu data de incepere a lucrarilor luna ianuarie a anului 2006. 
In loc sa inceapa constructia, APM bate insa pasul pe loc deoarece Ministerul Mediului a decis sistarea finantarii obiectivului si redistribuirea celor 10 miliarde de lei care au fost alocate prin Bugetul de Stat pe anul 2006. 
Directorul executiv al APM Arad, ing. Dana Danoiu sustine ca nu cunoaste motivele pentru care ministrul a retras finantarea noului sediu si afirma ca vestea a ajuns la Arad telefonic, fara sa existe vreo adresa sau vreun document care sa justifice aceasta decizie sau sa precizeze daca vor mai fi alocate fondurile promise. 
In prezent, institutia functioneaza in spatiile necorespunzatoare ale unei cladiri ce urmeaza sa fie retrocedata. 
Mai mult, pentru a ajunge in propriile birouri, comisarii Garzii de Mediu, care sperau si ei sa se mute in aceesi locatie, trebuie sa treaca prin birourile colegilor de la Agentia de Protectia Mediului.

Cristan Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]