Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 30 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Liber la frontiera

Calatorii romani cu pasapoarte expirate vor putea circula liber prin Spatiul SchengenCetatenii romani - care aveau interdictie de a parasi Romania, dupa ce au fost prinsi pe teritoriul altor state, unde stateau ilegal - pot circula liber, ca urmare a intrarii in vigoare, incepand de ieri, a Legii care reglementeaza libera circulatie.
Astfel ca pasapoartele celor care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile nu mai sunt retinute la intrarea in tara, iar actele de calatorie ridicate de autoritati din acest motiv urmeaza a fi returnate titularilor.
Astfel, din baza de date a politistilor de frontiera au fost stersi 67.499 de cetateni romani, care aveau interdictie de a parasi Romania, din cauza unor incalcari legale privind trecerea granitei sau depasisera termenul legal de sedere in strainatate.
In principalele puncte de trecere a frontierei au fost trimise echipe de ofiteri din IGPF, care vor monitoriza si sprijini politistii aflati la controlul de frontiera.
De asemenea, au fost luate masuri pentru evitarea aglomerarilor si desfasurarea unui trafic fluent si civilizat prin punctele de trecere a frontierei, iar in cazul in care situatia o va impune se va suplimenta atat personalul din turele de serviciu, cat si arterele de intrare sau iesire din tara.
Pe de alta parte, politistii de frontiera avertizeaza ca termenul de sedere in strainatate trebuie respectat, in caz contrar cetatenii romani care depasesc acest termen risca sa fie depistati de autoritatile statelor din statul in care se afla si returnati in Romania.
Astfel, se va impune masura restrangerii dreptului lor la libera circulatie (interdictia temporara de a calatori in anumite state).
Raman insa in vigoare prevederile legislative care obliga cetatenii romani sa indeplineasca, la iesirea din tara, conditiile de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state.
Romanilor le este garantat dreptul la libera circulatie, dar, in situatia incalcarii obligatiilor legale, se poate recurge fie la restrangerea, adica interdictia temporara de a calatori in anumite state care poate fi dispusa pentru cel mult trei ani, cazul in care o persoana a fost returnata dintr-un stat in baza unui acord de readmisie incheiat intre Romania si acel stat, fie la suspendarea acestui drept.
Cetatenii romani al caror drept la libera circulatie a fost limitat, pot calatori totusi in strainatate, dar numai catre alte state decat cele pentru care a fost instituita limitarea sau suspendarea dreptului lor de a calatori.
Suspendarea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate reprezinta interdictia temporara de parasire a teritoriului Romaniei.
Aceasta se aplica numai daca persoana este invinuita sau inculpata intr-o cauza penala si daca este vizata de o masura preventiva, a fost condamnata si are de executat o pedeapsa privativa de libertate, este internata intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ sau nu a respectat masura restrangerii exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate.
Dezbateri pe tema noului cod vamal
La sfarsitul saptamanii care s-a incheiat, conducerea Directiei Regionale Vamale Arad a organizat o intalnire-pilot cu agentii economici mari, dar si cu comisionarii vamali, pentru a fi punctate cateva probleme care la aceasta ora "stau" pe birourile parlamentarilor romani.
Si cand spunem asta, amintindu-i pe parlamentari, ne referim la faptul ca in Parlament se va discuta, in aceasta sesiune, noul cod vamal si noul regulament vamal al Romaniei, in contextul intrarii in Uniunea Europeana.
La Hotel Continental Astoria, directorul DRV, Aurel Matiut, insotit de doamna Ana Mot - seful serviciului proceduri a DRV si Emil Batalan - seful Vamii Arad au purtat discutii cu agentii economici si comisionarii vamali, informandu-i pe acestia cu privire la modificarile care ar putea surveni in urma intrarii in vigoare a noului regulament vamal, precum si al noului cod vamal.
Din punctul nostru de vedere, discutiile care au avut loc la "Continental" n-au avut o prea mare consistenta, conducerea DRV neputand sa raspunda punctual curiozitatii participantilor, agenti economici si comisionari vamali, deoarece nu avea nimic concret la indemana, in sensul ca nu putea sustine "cu tarie" ca viitorul va fi "asa sau altfel".
Astfel incat, putem opina ca intalnirea a fost una utila doar in masura in care vor mai urma si altele, in care se va discuta punctual si se vor putea preciza, cu certitudine, ce schimbari vor surveni in sistemul vamal.
Un aspect retinut de noi este acela ca la nivelul tuturor regionalelor vamale se incearca, pe parcursul acestui an, ca procentul vamuirii la domiciliu sa creasca.
"La Arad - a punctat directorul DRV Arad, Aurel Matiut - speram sa se ajunga undeva in jur de 70% de vamuiri la domiciliu".

Alin Oltean - Adevarul

  • Salvarea fabricii de strunguri – deocamdata, doar la mana bucurestenilor

Sindicalistii de la Aris au ajuns in pragul disperariiIntalnire intre conducerea Aris si reprezentantii Camerei Deputatilor
Au primit, in sfarsit, o mana de ajutor.
E vorba de sindicalistii si conducerea fabricii aradene Aris, aflati in pragul disperarii si decisi sa bata pe la portile tuturor oficialilor locali, in speranta ca cineva ii va ajuta iar fabrica nu se va inchide.
O decizie a Consiliului Concurentei si ANAF poate inchide in februarie portile societatii si poate lasa pe drumuri peste 600 de angajati.
Asa cum am amintit la finele saptamanii trecute, liderul sindical de la Aris, Stefan Lacsan, a cerut (si a avut) intrevederi cu primarul Gheorghe Falca, prefectul Cristian Stragea si deputatul Lia Ardelean.
Angajatii societatii spera ca macar unul dintre politicienii aradeni va avea suficienta trecere la Bucuresti pentru a schimba soarta fabricii.
In week-end, acelasi Stefan Lacsan s-a intalnit cu deputatul democrat Constantin Igas.
Atunci, liderul sindical a luat din nou pozitie fata de decizia de lichidare a societatii aradene Aris si fata de decizia Ministerul Finantelor de a recupera in zilele ce vin 280 de miliarde de lei vechi, ajutorul de stat acordat fabricii si considerat acum ilegal.
Decizia a fost contestata, asa cum am amintit deja, in instanta, de conducerea societatii si, desi justitia nu s-a pronuntat inca, Guvernul pare decis sa recupereze acum ajutorul de stat dat fabricii.
Dupa intrunirea cu sindicalistii, deputatul Constantin Igas, a punctat: "Am avut discutii cu sindicalistii, care fac toate eforturile pentru a impiedica inchiderea fabricii si pastrarea celor aproape 600 de locuri de munca. Am ascultat si pozitia conducerii de la Aris si am incercat cu domnul Valer Blidar (patronul fabricii –n.r.) sa identificam mijloacele prin care as putea sa-i ajut la modul concret".
Potrivit parlamentarului aradean, din pozitia pe care o ocupa, singurul lucrul pe care l-a putut face in favoarea fabricii si angajatilor a fost
"sa intermediez o intalnire intre conducerea Aris si membrii Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor pentru a vedea ce solutii se gasesc".
Intalnirea dintre conducerea Aris, reprezentata de Valer Blidar, si Comisia pentru politica economica, va avea loc luni, 6 februarie.
In zilele acelea, decizia de executare silita a fabricii aradene ar urma sa fie pusa in practica, caz in care s-ar pune lacat pe portile societatii.
Sindicalistii spera insa ca si alti oficiali aradeni vor cauta solutii pentru salvarea fabricii.
Daca nu, protestele de strada vor fi inevitabile.

Adriana Barbu - Observator

  • Romanii vor primi pensii din Spania

Romanii care au muncit legal in Spania vor primi pensie de acoloLucratorii romani care au muncit legal in Spania vor primi pensii de la guvernul spaniol pentru perioada lucrata in aceasta tara.
Saptamana trecuta, la Madrid, s-a semnat Conventia bilaterala pentru securitate sociala intre Romania si Spania.
Ea prevede acordarea de asigurari sociale pentru lucratorii sau pensionarii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul unuia sau al celor doua state, precum si pentru membrii lor de familie si urmasii lor.
Astfel, acestia vor avea dreptul la pensii pentru limita de varsta, anticipate, de invaliditate, pensii de urmas, asistenta medicala in caz de boala si maternitate, asistenta medicala in caz de boala profesionala si accidente de munca, indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatii de maternitate, indemnizatii pentru cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, ajutoare de deces, alocatii de stat pentru copii, precum si indemnizatii de somaj.
Potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul MMSSF, in Spania au fost inregistrafi anul trecut 155.993 de muncitori romani.
Pentru a intra in vigoare, Conventia privind securitatea sociala trebuie ca, in termen de 30 de zile, sa fie ratificata de parlamentele ambelor tari.

Agenda zilei

  • Razboi deschis impotriva produselor contrafacute

Marfurile contrafacute din Piata "Soarelui" au fost controlate de Serviciul de Investigatii FiscaleLa sfarsitul saptamanii trecute, politistii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor, cei de la detasamentul de Interventie Rapida, comisari din cadrul Garzii Financiare Arad si inspectori de la Serviciul de Investigatii Fiscale, din cadrul Finantelor, au pus la cale si realizat un plan de actiune comun, care a vizat pirateria si contrafacerea unor produse apatinand unor mari branduri internationale, in pietele aradene.
Prima locatie vizata- vor mai exista si altele in viitorul apropiat-, a fost Piata Soarelui din Micalaca.
Dupa cum ne-a declarat comisarul Nicolae Batran, seful Serviciului de Investigarea Fraudelor, au fost controlati toti vanzatorii de astfel de produse (haine, treninguri, pantofi de sport etc.) si a fost confiscata o mare cantitate de marfa:
"Am ridicat peste 100 de perechi de pantofi de sport, peste 50 de treninguri, de diferite marci, Puma, Adidas, Nike, Lotto si altele, pe care urmeaza sa le trimitem la Bucuresti, la o firma specializata, reprezentanta in Romania a brandurilor respective, pentru expertizare. Comerciantii respectivi, chiar daca unii dintre ei au avut acte de provenienta, nu au putut sa prezinte certificate de calitate si de origine care sa confirme autenticitatea acestora. Astfel de controale vor continua si in zilele ce urmeaza, atat in piete, cat si in complexele en-gros din municipiu si judet, scopul fiind combaterea pirateriei si contrafacerii produselor de acest gen".
La randul lor, inspectorii de la Finante au procedat la intocmirea de procese-verbale si aplicarea de sanctiuni comerciantilor prinsi pe picior gresit. Unul dintre acestia, in speta A.F. Ianko, a prezentat organelor de control o factura fiscala, pentru marfuri textile, "in care datele erau eronate, fapt pentru care cele doua facturi nu pot fi considerate documente legale de provenienta" - dupa cum ne-a declarat inspectorul Marius Baltaretu.
De fapt, este vorba despre facturi apartinand firmei bucurestene EREBUS Technic International, agent economic care are se ocupa de vanzarea de autoturisme noi, nicidecum de haine sau alte produse.
A.F. Ianko, de fapt reprezentantul sau legal, Ioan Ianko, s-a ales cu o amenda, iar suma rezultata din vanzarea bunurilor a caror provenienta nu a putut fi dovedita, 10.145 RON (lei noi, 145.000.000 lei vechi), a fost confiscata.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Opinie publica de nota zero si zvonuri criminale la aproape o luna de la disparitia lui Valentin!

Valentin C. a disparut in drum spre scoalaValentin C. elev la Liceul Pedagogic din Arad a disparut pe data de 9 ianuarie a.c., in timp ce se deplasa spre scoala, prima zi dupa vacanta de iarna.
Se implineste aproape o luna de cand tanarul nu a mai dat nici un semn de viata.
Familia, politia, presa sunt singurele care se intereseaza de soarta acestui copil... in timp ce orasul vuieste de zvonuri macabre.
Disparitia lui Valentin se inscrie intr-unul dintre sutele de cazuri de disparitie de copii si tineri.
Fenomenul se propaga la nivel national, site-ul copiilor disparuti (si soarta lor!) ingrozeste si cel mai insensibil suflet.
Copii rapiti, batjocoriti, ucisi cu bestialitate, tineri intre 14-18 ani, plecati spre vesnicie fara a mai putea fi gasiti vreodata!
Nu exista zi in care sa nu dispara cineva!
Unde se duc copiii nostri, unde pleaca tinerii, fara ca familia sa mai afle ceva, vreodata, despre soarta lor?!
E imposibil sa crezi ca un copil de cinci ani care se joaca in curte sau la strada are chef sa plece, brusc in lume; sau ca o fetita cuminte care vine de la scoala nu mai ajunge acasa pentru ca s-a gandit ca ar fi bine sa vagabondeze; sau ca atatia tineri, printre care si aradeanul Valentin, elev eminent si foarte bun sportiv, ar fi avut de gand sa dispara chiar in timp ce se deplasa spre scoala...
Repere si intrebari
Valentin C. este un elev eminent, cu gandul doar la invatatura si sport.
Nu a avut probleme la scoala, personale, nu facea parte din nici o gasca.
Pur si simplu era un tanar ocupat si preocupat de scoala si performantele sportive.
A plecat la scoala ca de obicei, luand tramvaiul de la teatru spre statia urmatoare, Piata Romana. Nu a mai ajuns!
Geanta sa a fost gasita de catre o persoana in tramvaiul 1 a doua zi, iar poza de pe carnet a fost smulsa. Cazul a fost predat politiei.
Familia a declarat ca este in proces cu anumite persoane pe care le banuieste ca le-ar fi rapit copilul, in timp ce audierile nu justifica aceste suspiciuni.
Tatal baiatului este extrem de revoltat: "politia a venit la domiciliu si ne-a intors casa pe dos, de parca Valentin ar fi fost acolo, ascuns! Le-am spus de nenumarate ori ca am fost amenintati de catre mai multe persoane carora le-am indicat numele. Daca acestea ar fi luate serios la intrebari, s-ar afla adevarul! Copilul nostru este rapit si nu poate lua legatura cu nimeni! Cat mai poate dura situatia asta?!"
Politia i-a interogat pe toti cei care au putut avea legatura cu cazul, inclusiv "suspectii", dar nu a gasit nimic, banuielile fiind ca baiatul a plecat, de buna voie, de acasa.
Totusi, nici aceasta varianta nu sta in picioare, pentru ca, pana acum, indiferent unde ar fi, copilul ar fi luat legatura cu cineva din familie.
Totodata, in saptamana a doua a disparitiei, politia a descins la padurea Ceala cu zeci de jandarmi si caini de urmarire, in cautarea tanarului. Nici o urma.
Zvonuri...
Aradul este plin de afise cu poza adolescentului disparut.
Politia s-a impotmolit in cautari, iar familia a trecut de pragul disperarii.
"De ce nu s-a obtinut nici pana acum desfasuratorul convorbirilor telefonice pe care l-am cerut? spune indignat, tatal lui Valentin. Trebuie sa existe un fir pe ale carui urme sa mergem! Daca nu a iesit din tara, nu este plecat la rude indepartate, am dusmani care m-au amenintat, atunci de ce nu se strange cercul de cautari?!"
Singurele realitati despre Valentin sunt... telefoanele - alarma falsa in scopul obtinerii recompensei si zvonurile.
Orasul si ... convorbirile pe internet zvonesc ca tanarul ar zace fara viata in padurea Ceala, mutilat.
Tinerii vorbesc ca exista o retea criminala care rapeste copii si tineri in vederea valorificarii organelor.
Criminalii sunt travestiti in jandarmi, oameni de ordine, controlori de tramvaie etc.
O tanara studenta   ne-a spus, fara sa vrea ca "Valentin a fost vazut ultima oara in tramvai si ca a coborat la P-ta Romana in compania mai multor barbati!"
Dar nimeni nu doreste sa dea o declaratie oficiala, nimeni nu vrea sa se implice!
O disparitie implica, pe langa faptele reale ale intamplarii – in cazul nostru extrem de putine indicii – si multa intuitie si fler.
Sunt inca multe piste care nu au fost explorate.
Ceea ce este sigur e legat multitudinea intrebarilor si pistelor neexplorate, pentru ca tanarul nu a fost luat, rapit, acostat de catre necunoscuti in plina strada, tramvai!
Ceea ce devine, insa, din ce in ce mai nesigur e insasi viata lui Valentin! Cazul lui priveste pe toata lumea!

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]