Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 29 august 2006
Stirile TVA aici
  • Investitie de zeci de miliarde in campusul universitatii de stat

Corpul M de la UAV va si supraetajat - Virtual Arad News (c)2006Universitatea "Aurel Vlaicu" pregateste o noua mare investitie la complexul M, din Micalaca.
Este vorba despre mansardarea cladirii, cu o structura usoara, de otel si sticla.
Banii investiti (aprox. doua milioane de euro) provin din surse proprii ale universitatii si din finantari de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Prima transa de bani, 25 de miliarde de lei, a intrat deja in contul institutiei de invatamant superior.
"Investitia, care va consta dintr-un etaj suplimentar la corpurile A, B si C ale pavilionului, va continua proiectul de edificare al unui adevarat complex pentru invatamantul superior de stat din Arad, la standarde de calitate europene. Prin finalizarea acestei investitii, se vor crea conditiile pentru ca toate facultatile Universitatii "Aurel Vlaicu" sa poata functiona in acelasi imobil, unde se vor afla si decanatele, ceea ce va facilita si contactul studentilor cu conducerile facultatilor" – a declarat, pentru Observator aradean, rectorul Lizica Mihut.
In acelasi timp, Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat pentru Universitatea "Aurel Vlaicu" alte 26 de miliarde de lei vechi, pentru programul de reabilitari camine si cantina.
Suma totala alocata de minister pentru universitatea de stat aradeana este de 52 de miliarde ROL.
Nu in ultimul rand, pentru sala de sport a universitatii a fost alocata suma de 1,7 miliarde lei.
"La acesti bani, universitatea va veni cu resurse financiare proprii pentru a putea finaliza in cele mai bune conditii toate obiectivele de investitii angajate", a subiniat doamna rector.
Despre importanta aparitei unor semafoare temporizate prin intersectiile din Arad ne vorbeste Iuhas Zoltan de la Taxi Alfa:
"semafoarele temporizate ar reprezenta pentru Arad un pas important pentru trecerea lui in rand cu celelalte orase mari din Romania. Ar disparea acel stres al soferilor, ar sti cat mai au de asteptat la semafor, ar fi un lucru foarte eficient". (I.S.)

Andrei Ando - Observator

  • Un nou regulament pentru functionarea pietelor din municipiu

Va aparea un nou regulament de functionare a pietelor - Virtual Arad News (c)2006…si noi sanctiuni pentru cei care nu-l vor respecta
Primaria a scos la transparenta un nou regulament privind exercitarea comertului in pietele si targurile din municipiu.
Acesta trateaza modalitatile si conditiile in care se asigura administrarea si utilizarea locurilor publice de desfacere (piete agroalimentare, puncte de desfacere, targuri, oboare) precum si obligatiile ce revin persoanelor fizice si juridice care administreaza sau folosesc aceste locuri publice.
De asemenea in cadrul regulamentului se prevede modul de constatare si sanctionare a contraventiilor  in caz de nerespectare a prevederilor din regulament.
Scopul reglementarii comertului in pietele si targurile de pe raza municipiului Arad este de a crea un cadru de desfasurare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, care sa respecte principiile concurentei loiale, de protejare a vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, precum si a mediului.
Obligatii multe, drepturi mai putine
In pietele agroalimentare in care comerciantii desfac produse specifice, accesul acestora este permis numai in spatii de vanzare special amenajate, intr-o zona separata de producatorii agricoli.
Punctele de vanzare ale comerciantilor persoane juridice vor fi dotate cu case de marcat, acestia fiind obligati sa elibereze cumparatorilor bonuri fiscale, in conditiile legii.
Piata va functiona dupa un program cu grafic orar stabilit de administratorul acesteia, care va fi inscris in regulamentul pentru functionarea pietei, cu respectarea reglementarilor privind linistea si ordinea publica si in conformitate cu solicitarile autoritatilor administratiei publice locale privind continuitatea unor activitati comerciale sau de prestari de servicii.
Capacitatea de expunere si depozitare marfa aferenta fiecarui loc de desfacere se va stabili de administratorul pietei, comerciantii fiind obligati sa se incadreze in perimetrele astfel stabilite.
Pentru corecta informare a utilizatorilor pietei, precum si a cumparatorilor orarul de functionare va fi afisat la loc vizibil, in punctele principale de acces in piata.
Pietele, cu exceptia celor ce comercializeaza animale vii, vor fi asigurate cu servicii care sa faciliteze desfasurarea activitatii in conditii optime, potrivit legii, dimensionate in functie de numarul locurilor de vanzare si de tipul de piata, respectiv: spatii pentru depozitarea marfurilor si a ambalajelor; spatii pentru pastrarea si inchirierea cantarelor si a echipamentelor de protectie; locuri pentru amplasarea cantarelor de control; bazine compartimentate pentru spalarea legumelor si fructelor; fantani cu jeturi de apa potabila, amplasate pe platou, sau alte surse de apa potabila; birou administrativ; spatii pentru pastrarea materialelor de intretinere si de curatenie; locuri de parcare; punct de colectare a deseurilor rezultate din activitatea comerciala; punct cu mijloace initiale de interventie pentru P.S.I.; WC-uri publice.
Pentru vanzarea produselor la piata vor fi necesare case de marcat - Virtual Arad News (c)2006Reguli stricte
Conform noului regulament, activitatile de comercializare si de prestari de servicii in piete sau din cadrul pietelor se realizeaza numai in spatiile si in structurile de vanzare destinate comercializarii produselor si serviciilor de piata, atribuite comerciantilor/producatorilor agricoli individuali/prestatorilor de servicii de piata.
Comercializarea produselor agroalimentare de catre producatorii agricoli, precum si comercializarea celorlalte produse se fac numai in spatiile destinate acestui scop, prevazute in regulamentul-cadru.
Totodata, coanele juridice, precum si producatorii agricoli individuali sau asociatiile acestora, care vand in piata, sunt obligati sa detina documentele care atesta calitatea de producator/comerciant acordate conform legislatiei in vigoare, precum si casa de marcat.
In cazul in care structurile de vanzare sunt in proprietatea comerciantilor acestia sunt obligati sa desfasoare o activitate care sa fie in concordanta cu tipul de piata in care se afla spatiul, fara a depasi procentajul alocat.
Sanctiuni pana la… 10.000 lei !
Utilizatorii pietelor sunt obligati sa respecte legislatia in vigoare in domeniul comercializarii produselor si a serviciilor de piata, precum si in domeniul protectiei consumatorilor.
Se interzice cedarea folosintei structurilor de vanzare detinute prin contract de inchiriere sau asociere cu administratia pietei, prin orice forma de contracte cu terti, precum si a locurilor de vanzare atribuite producatorilor agricoli sau comerciantilor de produse de uz gospodaresc.
Utilizatorii pietei vor efectua cantarirea si masurarea marfurilor numai cu mijloacele de masurare legale, verificate metrologic.
Persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale sau persoanele juridice, care desfasoara activitate de comercializare a produselor si serviciilor de piata in perimetrul pietei, sunt obligate sa afiseze numele/denumirea, iar pentru societatile comerciale si sediul social, astfel cum au fost inregistrate in registrul comertului.
Este interzisa vanzarea in piata a substantelor toxice, inflamabile sau explozive, precum si a armelor de foc si a munitiei.
Cei care nu vor respecta regulamentul risca sanctiuni cuprinse intre 200 si 10.000 lei, in functie de gravitatea faptei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor realiza de catre imputernicitii primarului.
Contravenientul va putea achita amenda, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiunea despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Sa nu-i uitam pe cei ce au luptat

Corneliu Cornea si preotul la parastasul eroilor anticomunisti din zona Chisindia - Virtual Arad News (c)2006Asociatia Fostilor Detinuti Politici a organizat pentru a zecea oara parastasul luptatorilor anticomunisti morti sau raniti in lupta cu trupele Securitatii langa raul Ciudului din zona Chisindia, la crucea ridicata de asociatie la Ciutacu, intre Valea Ciotului si Valea Rea.
Dupa cum spunea dl. Corneliu Cornea, principalul organizator al actiunii, acesta este, din pacate, singurul monument din judet dedicat celor care s-au sacrificat pentru eliberarea de jugul comunist.
Daca monumentul a fost facut cunoscut in tara si strainatate, cuprins fiind intr-un frumos album, poate ar trebui sa stie de el mai multi conjudeteni.
Daca s-ar face in scoli o educatie patriotica sanatoasa, acestea ar organiza excursii la acest loc frumos, loc unde se poate invata totodata pe viu iubirea de tara, revenind treptat la normalitate din acest punct de vedere.
Dupa oficierea slujbei de pomenire, preotul paroh al Chisindiei a subliniat ca randurile celor prezenti se raresc an de an, numai anul acesta au plecat catre cele vesnice Ion Gavrila Ogoranu, conducator al rezistentei din Muntii Fagaras, prezent aici an de an, si un apropiat al AFDP, dr. Florin Barnetiu.
Avem o obligatie sfanta sa venim la acest monument, o datorie crestineasca de a ne ruga pentru sufletele celor adormiti, mai ales ca ei au luptat pentru binele nostru, spunea preotul locului, Veselie Nistor.
Cu atat mai mult cu cat pentru aceasta a fost aleasa o frumoasa zi de praznic, Adormirea Maicii Domnului.
Dl. C. Cornea ne-a adus la cunostinta ca dupa un studiu francez asupra victimelor comunismului, numarul acestora s-ar ridica la 140.000.000 de morti.
In privinta Romaniei, datele din cartea lui Florin Matrescu, "Holocaustul Rosu", sunt: 180.000 prizonieri in URSS, 500.000 ucisi in lagare si inchisori, 200.000 ucisi in timpul colectivizarii, 10.000 in miscarea de partizani, 1.300 la Revolutia din 1989, total, 891.300.
In 1952 fusesera arestati 2.250 de clerici ortodocsi, nemaivorbind de numarul celor greco-catolici care a fost mult mai mare.
Asaltul comunistilor contra bisericii si credintei a determinat pe unii dascali din judetele Cluj, Somes, Bihor, sa-i invete pe copii salutul:
"Nu este Dumnezeu!", cu raspunsul: "Nici nu a fost!"
Revista "Universul Radio" nr. 92 (492) ne informeaza ca in cartea "Tortionarii" a profesorului univ. dr. Cristian Troncota, se vorbeste de bilantul Securitatii din 1949 (la doar un an si doua luni de la infiintare): 23.597 de persoane arestate, dintre care 20.170 cercetate pentru: legionarism, "subversiune" (apartenenta la alt partid decat cel comunist), crime de razboi (lupta contra URSS pentru intregirea tarii), evaziuni, sabotaj, "instigare", apartenenta la PNŢ-Maniu etc.
In incheiere, dl. Cornea spunea ca la noi inca nu a avut loc procesul comunismului ca in alte tari foste socialiste.
De asemenea, ne informa ca, totusi, in cursul acestui an va fi finalizat (cu sprijinul Primariei si a Consiliului local) monumentul din Arad, dedicat celor 118 martiri anticomunisti, dintre care 95 de morti in inchisori, 6 cazuti in luptele cu Securitatea, 17 tarani ucisi in timpul revoltei din 1949.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Pro si contra Rosia Montana

Si la Arad a fost dezbatut proiectul de reabilitare a zonei Rosia MontanaSub genericul "Hai sa salvam Rosia Montana", vineri, in Sala Mare a Casei Sindicatelor, a avut loc o dezbatere publica pe tema implementarii mineritului in acea zona
Aceasta dezbatere a fost sustinuta de John Aston, vicepresedintele companiei Gabriel Resources Ltd., Horia Avram, manager de mediu, Adi Gligor, arheolog si Marius Todor, coordonator administrativ.
Compania care a propus si finantat acest proiect este Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) impreuna cu alti patru asociati, care detin procente mici din acest proiect (0,23%).
Dezbaterea a inceput cu o scurta prezentare a proiectului, in care fiecare persoana implicata in acesta, a prezentat avantajele implementarii mineritului in acea zona, cum ar fi crearea a aproximativ 1.200 de locuri de munca.
In sala au fost insa voci care au acuzat RMGC ca ar fi mituit locuitorii din zona pentru a fi de acord sa se inceapa exploatarea acolo.
John Aston, vicepresedintele companiei Gabriel Resorces Ltd., a tinut sa raspunda tuturor celor nemultumiti: "exista foarte multe persoane care se impotrivesc exploatarii acelei zone, dar nu se impotrivesc direct proiectului nostru. Cei care merg sa vada cum arata acum Rosia Montana vor ramane uluiti. Proiectul pe care il propunem noi nu are un lac de substante toxice, sau de cianura pentru ca pe aceasta o folosim in uzine, iar apoi este reciclata".

C.T. - Adevarul

  • UTA a urcat pe patru

Echipa UTA a urcat pe locul 4 in clasamentul nationalAradenii acumuleaza puncte cu granzii campionatului.
"Batrana Doamna" a reusit o partida magistrala cu Rapid Bucuresti si, cu zece puncte dupa cinci etape, a urcat pe locul patru in clasament.
Aradenii au luptat exemplar, pana in ultimele secunde, pentru cele trei puncte puse in joc, fiind purtati spre victorie de un public ce si-a regasit dragostea pentru UTA, mai mult decat respectul pentru adversari, asa cum se intamplase cu Steaua.
Antrenati de Red Fighters si Spetza Ultra Rossa, ceilalti 7.000 de spectatori au format, mai cu seama in repriza a doua, un cor impresionant. 
Lectia lui Lacatus 
Lacatus a avut tarie de caracter in multe momente cheie din meci.
A inceput in forta, stiind ca un gol inscris repede impotriva unei echipe cu pretentii o poate scoate la joc si sa creeze spatii elevilor sai pe contraatac. Apoi, la eliminarea lui Zicu, a impus o posesie care i-a adus pe rapidisti in pragul isteriei.
"L-am chemat pe Oncica la marginea terenului si i-am spus ca trebuie sa tinem mingea cat mai mult. Stiam ca vor ceda pana la urma, ceea ce s-a si intamplat. Dar am avut si sansa, deoarece Rapid a avut cateva situatii bune de a inscrie", a spus "Fiara".
Jocul desfacut mult pe margini, acolo unde Lucescu avea cate un jucator, pe Badoi respectiv Karamyan, a fost cheia succesului.
De aici au venit majoritatea actiunilor periculoase ale ros-albilor, inclusiv faza golului.
Insa marele merit al lui Lacatus este acela ca i-a facut pe jucatori sa inteleaga si sa invete ce anume vrea de la ei, iar rasplata nu s-a lasat prea mult asteptata.
"Au depus un efort urias si au respectat indicatiile de joc. Sper ca este cel mai bun joc al  echipei de pana acum, nu din campionat", si-a permis sa glumeasca dupa meci antrenorul de la UTA. 
O defensiva norocoasa 
Avand pe retina bulevardele din meciul cu Steaua, aradenii au alergat ca si cum nu ar fi avut splina, dar au si baricadat suprafata de pedeapsa, atunci cand jocul a cerut-o. Balint si Balan le-au fost de mare ajutor lui Hidisan si Simion pe flancuri, Mara si Apostu au descusut apararea din trei oameni a lui Rapid, Stefan si Oncica au impus ritmul la centrul terenului.
UTA a castigat insa meciul pentru ca a avut siguranta in zona centrala. Rusu si Chirita, soarta ironiei, fosti rapidisti, i-au anihilat pe Moldovan si Buga, nu au avut prea mult de furca cu Zicu si l-au pus in umbra pe Griffits, fara sa ii lase spatii. Cand australianul a apucat sa suteze, s-a remarcat Daniel Tudor, asa cum a facut-o la sutul lui Rada sau la capul lui Maftei, scos de sub transversala.
Stefan si golul de aur
Fara sa primeasca gol, UTA a triumfat prin reusita lui Iulian Stefan.
Putea sa o faca mai repede prin Simion, Oncica, Mara sau Apostu si sa isi mareasca avantajul la bara lui Oncica sau dupa lobul lui Mara.
"Ma bucur nu atat pentru faptul ca eu am adus trei puncte, ci pentru acesti oameni pe care i-am facut fericiti. Odata cu aceasta victorie sper ca vor urma si alte rezultate bune, iar apoi sa urcam in clasament", a spus Stefan, la finele disputei.
Istorie
A 13-a oara la limita 
UTA a invins a treisprezecea oara pe Rapid la un gol diferenta.
De noua ori, acest lucru s-a intamplat la Arad si de alte patru ori in Capitala.
De asemenea, este al patrulea succes al ros-albilor cu 1-0 si prima victorie acasa in actuala stagiune.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]