Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 28 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Strada aradeana (ne)vazuta de edili – reportaj ruginiu printre frunze si oameni

Strada Lucian Blaga inca mai pastreaza amintirea trecutului - Virtual Arad News (c)2006Strada – locul in care toata lumea se intalneste cu toata lumea, spatiul cel mai public cu putinta, emblema orasului, suprafata de asfalt, pavele sau... pamant care gazduieste la nesfarsit, milioane de pasi, destine trecatoare de trecatori.
Cum era ea in urma cu 100 de ani, in urma cu 50 sau cu 10 ani?!
Unii spun ca strazile erau mai ingrijite, desi asfaltul era un lux rarisim.
Altii sunt de parere ca, pentru aspectul neingrjit al strazilor sunt de vina atat administratia orasului, cat, mai ales, cetatenii lipsiti de cel mai elementar simt civic.
Cu mult chef de plimbare, provocati de arsita ruginiului – am purces pe strada, dotati doar cu un aparat de fotografiat.
"Condurasilor"
Un tramvai numit... numarul 2 ne duce pe strada Condurasilor, spre capat.
Privirea se indreapta spre scaietii inalti din preajma blocurilor din Alfa.
Oamenii spun ca nu e terenul lor, iar muncitorii (putini) nu sunt de gasit, din cauza ca sunt dusi de angajator, acolo unde "trebuie".
Coboram si o luam agale, ravasiti de cerul nebun de soare, incalciti romantic de fire argintii.
O cotim spre cimitirul "Pomenirea" si ramanem fara replica in fata buruienisului imens, dezvoltat in arboret salbatic.
Din departare se apropie, pe linia invadata de buruieni, un tramvai sovaitor.
Aproape ca nu se vede din cauza balariilor care au castigat un teren considerabil.
De ani de zile, nimeni n-are "treaba" pe aici, iar boschetarilor, locul le convine de minune...
"Henri Coanda"
In zona Confectii, strada cu nume celebru,
H. Coanda – este ravasita de mirosuri fetide provenite de la canalul "Tiganca", estompate de perdeaua ecologica a arinisului crescut de nevoie.
"Padurea"
s-a ridicat atat de voinica, incat, cine nu stie in ce zona se afla – poate ajunge direct in canal, mai ales pe innoptate.
Nimic nu-ti arata ca acolo nu ar fi o padurice, doar ca miroase urat, urat, iar drumul e o ulita plina de gropi adanci, una dupa alta.
La capat, o linie de tren infundata trece printr-o groapa gretoasa de gunoaie, in apropierea cartierului Checheci, ale carui dezastre vizuale si olfactive sunt deja vazute/simtite.
Checheci – cartier de rromi, fara acte, acoperit de mizerie si infractiuni este unul dintre bubele vechi ale orasului.
Aici inca nu se stie ce se va face, cand si de ce. Deocamdata nu e nimeni interesat sa investeasca atatia bani...
Centru / "Lucian Blaga"
Un soare orbitor arde pavelele pe care vanzatoarele firmelor de pe bulevard le matura /stropesc dimineata, netinand cont de trecatori.
In zona Pietii Mihai Viteazul circulatia este strangurata de aglomeratie Lume multa, se iese de la scoala, galagie tinereasca, carduri de elevi, inghesuiala mare la cafeneaua care are curajul sa ramana, in continuare, cu terasa deschisa, chiar si noaptea (felinare incalzite ati mai vazut?!)
Strada Lucian Blaga e una dintre cele mai strangulate strazi din municipiu.
Masinile, parcate pe o parte si pe cealalta, firme, trecatori inghesuiti pe ambele trotuare inguste, masini de aprovizionare, autobuze, scoli, gradinita, magazine, magazin alimentar - totul arata ca un borcan in care ai ticsit toate muraturile posibile, pentru ca nu ai avut altul.
Cand va arata aceasta strada centrala, civilizat, cand se va circula lejer, omeneste?!
Pentru ca, daca stam sa ne gandim bine, Aradul nu are strazi largi pe care sa se circule civilizat, fara sa te ciocnesti de omul care trece pe langa tine...
"Marasesti"
O strada lunga, lunga, dar neingrijita, spatiile verzi stradale sunt la voia toamnei razletita in frunze, ierburi uscate, mizerii aruncate de trecatori, o strada in care – dupa cum se vede, inca nu exista interes de reabilitare estetica.
Multe gramezi de nisip/ pietris/ materiale de constructie – imagine cu care am intrat in rotundul Pietii Spitalului, apoi am luat-o pe linistita /curata strada George Cosbuc, intrand in Piata "Mihai Viteazul".
"Mihai Viteazul"
Strada Gheorghe Popa (fosta Stejarului) este al doilea spatiu stradal cu circulatia rutiera cea mai strangulata din Arad.
Masinile asteapta cu zecile, minute in sir, pentru a iesi din "nod", dar nervii soferilor trebuie sa fie mai tari decat otelul.
Deci, nervi, injuraturi, claxoane interminabile, urmate de scoaterea capului pe geam si gesturi obscene cu mana – toate acestea doar pentru ca inca nu s-a gasit o solutie simpla si clara pentru un trafic civilizat si fluid.
Coltul care da spre piata e si mai sufocat de materiale de constructie decat era in urma cu peste o luna, sesizat si atunci de noi.
Nu s-a schimbat nimic, dimpotriva, locul s-a aglomerat si mai mult, incurcand atat traficul stradal cat si cel rutier.
In piata, bucuria roadelor toamnei sta cladita in stive pe mesele vanzatorilor.
Saci de cartofi albi si rosii, ceapa, dovleci, zarzavaturi, verze, rosii, gogosari, mere, pere, fructe tropicale, toate, frumos randuite isi asteapta cumparatorii. Putini, totusi, la orele pranzului, de fapt, asa cum ne spune o vanzatoare, "zilele pline sunt sambata si cele de salariu!"
Curcubeu
In drumul de reintoarcere spre centru, pe strada Andrei Muresanu, dam de nelipsitii vanzatori ambulanti de chiloti /sutiene /ciorapi, maieuri care se retrag strategic din fata obiectivului.
Pe bulevard, tineri de scoala povestesc avantat, injura din placere si trag ocheade fara perdea fetelor dezbracate de soare.
Titicarul celor mici, trece linistit si colorat, printre zeci de masini serioase / nervoase ca un gandacel rosu-mbulinat, nou-nout in drumul lui spre lume, pe bulevardul aglomerat, ticsit, insorit, risipit in frunze si destine - aurii, ruginii.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Trofeul ,"securitatii si santitatii in munca", a fost luat de Astra Vagoane Marfa Arad

Ieri s-a incheiat Saptamana Europeana pentru Sanatate si Securitate in MuncaIeri s-a incheiat Saptamana Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca. Ea a fost intitulata generic "Start sigur". 
Saptamana a fost dedicata tinerilor, si a vizat asigurarea debutului activitatii lor profesionale in cele mai bune conditii de securitate si sanatate.
Pe plan local Inspectoratul Teritorial de Munca Arad a organizat, pe parcursul intregii saptamani, o serie de actiuni in cadrul carora au fost prezentate materiale cu tematici sugestive: "Protectia tinerilor la locul de munca". 
"Dreptul vostru la o munca sigura si sanatoasa - ghid pentru tineri", "Securitatea lucratorilor tineri - ghid pentru angajatori", "Atentie la pericolele de la locul de munca- sfaturi pentru tinerii lucratori"
Tot ieri, a avut loc simpozionul de incheiere a acestei saptamanii. 
Cu aceasta ocazie s-a oferit de catre ITM Arad trofeul "securitatii si sanatatii in munca", firmei cu cele mai bune practici in domeniul SSM. 
Firma care a obtinut trofeul in acest an a fost SC Astra Vagoane Marfa Arad. 
Tot la Arad in aceasta saptamana a avut loc si o intalnire de lucru la care au participat studentii si profesori din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", in cadrul caruia s-au dezbatut materiale informative privind pregatirea tinerilor pentru intrarea in lumea muncii, precum si pentru asumarea resporisabilitatilor securitatii si sanatatii in munca ce le revin in viitoarea cariera profesionala. 
De asemenea timp de trei zile trei inspectori de munca ai ITM Arad, impreuna cu inspectorul sef, jr. Marius Amzulescu si inspectorul sef adjunct al corpului de control SSM, ing. Ovidiu Jugu, au participat la lucrarile unei conferinte international "Start sigur" organizata la Timisoara. 
La eveniment a luat parte si ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si familiei, Gheorghe Barbu. 
Aceasta campanie a fost sustinuta de statele membre, de tarile candidate, de Presedintia UE, de parlamentul European si Comisia Europeana, precum si de Partenerii Sociali Europeni. 

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Sange proaspat la CJA

Liberalul Ioan Cristina a fost ales in functia de vicepresedinte al CJALiberalul Ioan Cristina a fost ales vicepresedinte, dupa o lupta apriga de culise.
Pace la CJA
Neajungand la un consens, combatantii s-au mutat in biroul presedintelui Iosif Matula, unde au aparut deputatul Titu Gheorghiof si consilierul Caius Parpala, din partea PNL, si presedintele PD Gheorghe Seculici.
Pe holurile CJA se puteau auzi "batalia" din biroul presedintelui.
Dupa cum razbatea prin usa, cel mai vehement parea a fi primarul Gheorghe Falca.
Nu bagam mana in foc, da' vocea semana tare de tot.
In fine, dupa lungi discutii, s-a cazut la un pace, daca putem spune asa, avand in vedere faptul ca Gheorghe Falca, din informatiile noastre, n-a acceptat nici la final ca vicepresedintele CJA sa fie votat in sedinta de ieri.
Cristina intregeste echipa
Daca in culise lupta a fost pe viata si pe moarte, in sedinta CJA totul a mers ca pe roate.
Mai intai, a fost validat noul consilier judetean Ioan Cristina (practic, o formalitate).
Apoi, s-a trecut la propuneri pentru postul de vicepresedinte.
Liberalul Caius Parpala l-a propus pe Ioan Cristina (PNL), in timp ce pesedistul Gheorghe Sabau l-a nominalizat pe Francisc Mandek (PSD).
In urma votului, Ioan Cristina a castigat categoric, cu nu mai putin de 24 de voturi din cei 31 de consilieri prezenti, in timp ce pentru Mandek au votat doar reprezentantii PSD, sase la numar, un vot fiind anulat.
Noul vicepresedinte Ioan Cristina a tinut un scurt discurs, inainte de a-si prelua locul la prezidiu, spunand ca, fiind un politician tanar, va multumi doar celor care l-au ales, nu asa cum se intampla cu politicienii demagogi, care tin sa multumeasca si celor care s-au impotrivit.

C.M. - Adevarul

  • Cladirea "Preparandiei Romane" ar putea fi data la schimb de Primarie, pentru terenul aferent patinoarului

Cladirea Preparandiei a fost oferita de primarie la CJA in schimbul terenului patinoaruluiAchizitionata in urma cu cateva luni de municipalitate, cladirea fostei "Preparandii Romane" s-ar putea sa fie cedata Consiliului Judetean, in schimbul terenului pe care l-a primit Primaria pentru viitorul patinoar.
In cursul acestui an, municipalitatea a cumparat de la o persoana particulara, cladirea "Preparandiei Romane", imobil de patrimoniu, situat pe strada Preparandiei, la numarul 13.
Se pare ca acum cladirea Preparandiei va pleca si din "curtea" Primariei, catre cea a Consiliului Judetean, in schimbul terenului pe care se va ridica viitorul patinoar artificial al Aradului.
De altfel, printr-o Hotarare emisa in data de 30 iunie 2006, Consiliul Judetean Arad a decis trecerea terenului respectiv din domeniul privat al judetului in cel privat, pentru ca apoi sa fie trecut in domeniul public al municipiului Arad.
Aceasta trecere s-a facut in urma unei solicitari scrise venite din partea Primariei municipiului Arad, dar, imediat dupa adoptarea ei hotararea respectiva a fost atacata in contencios administrativ de unul dintre consilierii judeteni.
La aceasta ora, municipalitatea intentioneaza sa treaca cladirea "Preparandiei Romane" in subordinea Consiliului Judetean, dar acest schimb este, inca, in stadiu de discutii.
Presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula, precizeaza ca, cel putin in acest moment, nu se stie nimic concret in acest sens.
Ideea acestui schimb a aparut in cadrul unei discutii pe care a avut-o cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, in cadrul careia era analizata situatia spatiilor de care are nevoie CJA.
Iar una dintre institutiile care va trebui sa se mute, intrucat functioneaza intr-o cladire revendicata, este "Scoala Populara de Arte", aflata in subordinea CJA.
Cladirea Preparandiei Romane ar fi una dintre variante pentru "Scoala Populara de Arte", precizeaza Iosif Matula, dar care subliniaza faptul ca "mai pot fi si alte variante, tinand cont de ce va insemna descentralizarea in lunile urmatoare.
Oricum, noua ne trebuie spatii, iar varianta aceasta ar fi binevenita.".

Mihaela Cerna - Observator

  • Intrare libera la UTA-National

Pentru ca sa asigure un numar mare de spectatori intrarea la meci este liberaConducerea Clubului UTA a hotarat accesul gratuit al spectatorilor la partida de astazi, cu FC National, de la ora 15.
"In urma unui pariu cu sefii de galerii, presedintele Nicolae Bara a decis sa lase intrarea libera la acest meci", a spus Marius Mitran, directorul de imagine al "Batranei Doamne". 
Momentul adevarului
Bara a avut in urma cu doua luni o discutie cu reprezentanti ai galeriei, pe tema costului unui bilet de intrare la meciurile pe care UTA le sustine pe teren propriu.
Cum tarifele sunt de 30, 40 si 50 de lei, Bara a promis ca la un meci din acest campionat va acorda gratuitate generala, pentru a se convinge daca, intr-adevar, pretul este cauza pentru care aradenii nu se inghesuie la stadion. 
"Voi anunta acest lucru in ultimul moment, pentru a nu pierde pariul, ca urmare a mobilizarii facute in presa. Intelegerea a fost pe o sticla de whisky si nu am de gand sa pierd", a declarat principalul finantator al ros-albilor, care nu mizeaza pe o prezenta record de spectatori la meci. 
"Am vazut ca pe alte stadioane din tara, unde pretul biletului este mai redus, nu vine lume nici macar cat avem noi la Arad. Ramane de vazut daca am avut sau nu dreptate", a mai spus Bara. 
Chirita vrea sa joace
Din lotul echipei UTA face parte si fundasul Daniel Chirita, reintors de la Bologna, dupa perioada de tratament in urma rupturii musculare suferite. Medicii i-au recomandat jucatorului inca o saptamana de pauza, insa daca se va simti in plenitudinea fortelor, stoperul ar putea intra pe teren chiar din primul minut.
"Chirita s-a pregatit normal in ultimele zile. Voi discuta cu el inainte de meci si vom decide daca poate sa joace. Este un jucator matur si stie ca exista un risc daca vrea sa evolueze acum", a declarat Lacatus despre jucatorul a carui experienta poate fi determinanta in momentele grele.
Pentru UTA exista doar varianta victoriei in acest meci, astfel incat echipa sa fie mentinuta departe de locurile cu probleme din ierarhie.
"Trebuie sa castigam neaparat, pentru a avea liniste in viitor. Daca vom reusi, nu vom mai fi amenintati o perioada cu retrogradarea, dar campionatul e lung si orice formatie cu (-2) sau (-3) in clasamentul adevarului poate sa intre in «hora». Este bine ca noi am jucat cu echipele mari, iar altele abia acum le vor intalni", a prefatat Lacatus intalnirea cu formatia din Parcul cu Platani.  
Suparat pe unii jucatori
"Fiara" crede ca partida cu noua formatie antrenata de Jean Vladoiu va fi una cu adevarat barbateasca datorita faptului ca se intalnesc doua formatii cu acelasi obiectiv.
"FC National este un adversar valoros in lupta pentru evitarea retrogradarii. Au jucatori buni, dar poate mentalitatea paguboasa de la noi a facut ca ei sa fie in partea de jos a clasamentului. M-a impresionat jocul lor de la Timisoara, apoi a urmat unul mai putin reusit, cu Craiova. Probabil la fel se intampla si cu UTA, ne concentram cu echipele mari si ne credem invingatori dinainte cu cele mici", a declarat Lacatus, nemultumit de atitudinea unora dintre jucatorii pe care ii pregateste.
"Miloslavljevic si Oncica m-au nemultumit in ultimul timp. Daca vor avea o alta atitudine in pregatiri, vor putea sa mai joace la UTA", a conchis tehnicianul aradenilor, care si-a manifestat o dorinta inaintea partidei.
Aceea de a nu se mai repeta greselile prostesti din ultimele intalniri si in special a celei de la Piatra-Neamt, "cand am pierdut un joc pe care l-am avut in mana".

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]