Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 28 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Imobilele de patrimoniu, ocrotite si... ingradite de de principiile proprietatii private

Se cauta solutii pentru restaurarea cladirilor de patrimoniu - Virtual Arad News (c)2006Solutii pentru refacerea cladirilor istorice din centrul orasului
Desi de o valoare inestimabila, mare parte din cladirile de patrimoniu din centrul Aradului risca sa se degradeze pentru ca nu au mai fost reparate de zeci de ani. 
Locuite in marea lor majoritate de pensionari care abia isi permit sa traiasca de pe o zi pe alta si care nici macar nu viseaza la lucrari de consolidare sau reparatii capitale, aceste cladiri au cam fost date uitarii. 
Pe de alta parte, pentru ca sunt proprietati private, posibilitatea statului de a interveni este limitata de prevederile legale.
Potrivit listei monumentelor istorice intocmita de Ministerul Culturii, numai in municipiu exista aproximativ 100 de obiective, cele mai multe fiind case de locuit, ocrotite (si in acelasi timp ingradite) de principiile proprietatii private. 
Din nefericire, o buna parte din ele au devenit extrem de periculoase pentru pietonii care se incumeta sa treaca pe langa ele. 
Nu putine au fost cazurile in care din cladiri s-au desprins bucati de tencuiala ce au lovit trecatorii. 
De altfel, nu cu mult timp in urma Palatul Neumann a facut o victima, caz "solutionat" doar cu o amenda deloc mare de catre Inspectia in Constructii.
Solutia nu este amenda, ci reabilitarea cladirilor
Ce se poate face, insa, atunci cand - asa cum spuneam - acestea sunt locuite de proprietari in varsta, mult prea saraci pentru a-si permite o lucrarea majora care poate sari bine de cateva zeci ori sute de milioane. 
"Locuiesc intr-o astfel de cladire, in centru, formata din apartamente locuite de pensionari care nu-si permit sa contribuie la refacerea fatadei. Oricum, cladirea neccsita si alte lucrari de consolidare sau refacere. Care ar fi solutia finantarii acestor lucrari? Exista si elemente de decor care stau sa cada! Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar putea intampla. Stiu ca avem obligatia ca si proprietari pentru a efectua aceste lucrari, dar sunt costisitoare, iar o parte din proprietari ar contribui, altii nu", ne spune unul dintre cei care locuiesc in centru. 
Variantele nu sunt multe, in schimb sunt destul de bine reglementate de lege. 
Conform Legii
privind calitatea in constructii - 10 din 1995 - cu modificarile si completarile ulterioare, sarcina efectuarii lucrarilor de reparatii si intretinere revine proprietarilor. 
In tot acest joc, Consiliul Local al Municipiului Arad nu poate aloca bani publici pentru renovare. 
Pentru a veni in sprijinul proprietarilor, insa, CLM a aprobat scutirea de la plata impozitului pe cladirile la care se fac lucrari de reparatii si care sunt situate in zona centrala. 
De pe unele cladiri vechi se desprind decoratiuni Totodata, pentru protejarea monumentelor istorice aflate in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, autoritatile publice pot sa asigure, la cererea proprietarilor, cu titlu gratuit, asistenta stiintifica si de specialitate.
Prevederile legate sunt (oarecum) de partea proprietarilor
Legea 422 din 2001 prevede ca pentru stimularea protejarii monumentelor istorice, proprietarii persoane fizice care realizeaza pe cheltuiala proprie, integral sau partial, lucrari de intretinere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere in valoare beneficiaza, in conditiile legii, de reducerea cu minimum 50% a cuantumurilor impozitelor si a taxelor aferente acestor lucrari cuvenite bugetelor locale. 
Cheltuielile efectuate in conditiile prevazute mai sus sunt deductibile din baza de impozitare pe venitul global timp de 5 ani, in cuantum anual de 20% din valoarea acestora. 
De asemenea, proprietarii de monumente istorice sunt scutiti in totalitate de plata impozitului pe cladirile care sunt monumente istorice, cu exceptia spatiilor in care se desfasoara activitati economice sau comerciale.
Mergand mai departe, contributia financiara a statului, constand in sumele alocate cu destinatia protejarii monumentelor istorice, indiferent de detinator, poate sa acopere total sau partial costul lucrarilor, de protejare a monumentelor istorice. 
Aceasta contributie poate sa acopere integral sau partial costul lucrarilor de interventie asupra monumentelor istorice care fac parte din grupa B, precum si individual sau prin cofinantare, costul lucrarilor de protejare a monumentelor istorice care fac parte din grupa A.
La data alocarii sprijinului financiar, asupra imobilului monument istoric se constituie o garantie imobiliara pentru o perioada de 10 ani in favoarea statului, respectiv a unitatilor administrativ-teritoriale. 
Garantia se recupereaza in totalitate de la beneficiarul contributiei statului, impreuna cu dobanzile aferente, in situatia in care bunul in cauza a fost instrainat de proprietar altei persoane decat statul inainte de implinirea de 10 ani de la constituirea garantiei imobiliare. 
La data implinirii termenului de 10 ani, garantia imobiliara instituita asupra imobilului se stinge de drept. 
De mentionat ca proprietarii de monumente istorice sunt scutiti de plata taxei de autorizare a interventiilor executate
asupra monumentelor istorice detinute, in cazul in care utilizeaza bunul imobil numai pentru activitati necomerciale sau, in mod direct, numai pentru locuit. 
La aceste prevederi se adauga cele stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 610 din 29 mai 2003 pentru aprobarea normelor metodologice privind procedura de acordare a creditelor necesar efectuarii de lucrari de protejare la monumentele istorice detinute de persoanele fizice sau juridice de drept privat. 
Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 402, din 10 iunie 2003. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Pagubite la o casa de schimb valutar

Un nou scandal la o casa de schimb valutarPatroana unei firme din Arad a vrut sa schimbe euro pentru a plati salariile. 
Este cunoscut faptul ca la casele de schimb valutar sunt afisate doua preturi de vanzare a valutei: unul pentru sume mai mari de 20.000 de euro, la care si pretul de schimb este mai mare si unul pentru sume mici, la care pretul de schimb este mai mic.
Multe persoane care nu cunosc acest lucru sau care nu citesc atent ceea ce este afisat sunt pagubite de angajatii caselor de schimb valutar.
In aceasta situatie s-a aflat ieri si o femeie din Franta, Patricia Joëlle Hirtzlin, si angajata acesteia, Elvira Tokodi.
Cele doua femei au dorit sa schimbe suma de 1.500 de euro la o casa de schimb valutar de la Podgoria, dar nu stiau ca exista doua cursuri de schimb afisate.
Elvira Tokodi, a venit la redactie si ne-a sesizat cele intamplate: 
"Am vrut sa schimbam 1.500 de euro la o casa de schimb valutar de la Podgoria, dar erau doua cursuri de schimb afisate, unul pentru sume peste 20.000 de euro si unul penru sume mai mici. Cand am intrebat-o pe casiera daca cursul de schimb este cel de 3.51 de lei, doamna mi-a dat din cap ca da, cel putin asa a ajuns informatia la mine. Dar cand mi-a dat bonul fiscal am vazut ca mi-a schimbat la un alt pret mai mic. Am intrebat-o de ce mi-a schimbat la un alt pret, dandu-mi mai putini bani si atunci mi-a zis ca sunt doua cursuri de schimb.
Nu a fost lasata sa vorbeasca cu patronul
Cand am vazut ce s-a intamplat am cerut sa vorbesc cu patronul sau sa-mi anuleze bonul fiscal, dar casiera nu a acceptat.  A inceput sa-mi zica ca patronul nu e in tara, ca e plecat in Bulgaria si ca bonul fiscal nu il poate anula.  Atunci am sunat-o pe avocata firmei care mi-a spus clar ca am dreptul sa primesc numele si numarul de telefon al patronului, precum si sa imi fie anulat bonul fiscal. Paznicul casei de schimb valutar s-a implicat si el in acest scandal, devenind nervos pentru ca femeile nu au dorit sa plece din unitate fara sa li se rezolve problema. Cand am insistat sa vorbesc cu patronul, paznicul, care era calm la inceput, s-a enervat si a inceput sa aduca tot felul de injurii francezilor. Am insistat apoi sa-mi fie anulat bonul, dar chiar daca acest lucru este posibil prin lege, casiera nici nu a vrut sa auda despre asa ceva. La un moment dat, dupa ce urlam deja unii la altii, gardianul m-a luat de brate, m-a ridicat si m-a scos afara. Patroana, cand a vazut ca vor sa ne scoata afara, s-a asezat pe un scaun. Atunci gardianul a ridicat de un picior scaunul si a aruncat-o jos pe femeie, aceasta lovindu-se la cot si la soldul drept. Chiar si in aceasta situatie, paznicul a tras de ea ca sa se ridice si sa plece, dar ea nu a acceptat. Am chemat politia, care a venit repede si mi-a luat declaratie, dar gardianul nu a recunoscut nimic, de altfel a zis ca noi am fost cele care l-am injurat"
, a precizat Elvira Tokodi.
Angajata casei de schimb valutar nu recunoaste nimic
Dupa aceasta sesizare, ne-am dus la casa de schimb valutar pentru a afla si punctul de vedere al casierei si al gardianului, dar casiera a spus ca la ei nu s-a intamplat nimic, ca nu a fost nici un scandal si nu au avut nici o problema cu vreun cetatean. 
De asemenea, nici gardianul nu a spus nimic, el preferand sa taca. 
Oricum si tacerea e un raspuns sau un avertisment pentru restul oamenilor.

Corina Tampa - Adevarul

  • Amenzi pentru …repartitoare

Folosirea caloriferelor cu repartitor pot reduce costul facturiiAradenii care refuza sa isi monteze repartitoare de costuri pentru incalzire risca amenzi contraventionale! 
Noua lege care reglementeaza acest lucru a aparut in urma cu 2 saptamani.
Termenul limita pana la care aradenii trebuie sa isi monteze repartitoarele de costuri pentru energia termica este 31 iulie 2007.
Pana acum doar 50 % dintre aradeni si-au montat repartitoarele in locuinte. 
Un ordin aparut in urma cu 2 ani prevedea obligativitatea asociatiilor de proprietari de a-si monta repartitoare de costuri la energia termica pana in data de 31 iulie anul viitor. 
Legea 51 aparuta in urma cu 2 saptamani aduce noutati in acest sens. 
Peste 25.000 de apartamente beneficiaza ,deja de repartitoare ceea ce inseamna jumatate din toatlul celor existente.
Montarea unui reprtitor si a unui robinet termostatic costa 28 de EURO, platiti integral sau in rate.
In ce priveste contoarele pentru apa acestea nu mai trebuie schimbate din 3 in 3 ani.
Initiativa legislativa a fost demarata de catre presedintele ULAL ARAD care considera practica anterioara una paguboasa pentru proprietari. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Dupa rosii - cannabis de Curtici

La Curtici s-a descoperit o plantatie ilegala de canabisLucratorii SCCO Arad au reusit sa captureze 28 de kilograme de cannabis. 
Gruparea de traficanti era condusi de Raul Pim de 24 de ani, din Arad, care se ocupa si de comercializarea drogurilor. 
Din grupare mai faceau parte inca trei minori. 
La unul dintre ei acasa chiar se si cultiva. 
Organele competente au gasit in curtea acestuia fire de canepa, plantate la loc ferit. 
Mama baiatului neaga faptul ca acestea erau plantate pentru comercializare, ci sustine ca le folosea la legatul porumbului si alte cele. 
Doi dintre minori si anume PCM si L.P.F, ambii de 17 ani sunt din comuna Macea sat Sanmartin, judetul Arad si S.D.A. de 17 ani este din Curtici. Minorii se ocupau de cultivarea si prepararea cannabisului pentru a fi comercializat. 
In data de 21 iulie 2006 s-a realizat o actiune de catre lucratorii S.C.C.O. Arad in cooperare cu echipa de flagrant a B.C.C.O. Timisoara si sub directa coordonare a procurorilor din cadrul BIICOT - Biroul Teritorial Arad, care a avut ca rezultat prinderea in flagrant in cartierul Vlaicu a celor patru traficanti si capturarea cantitatii amintite. 
P.C.M si L.P.F., minorii din satul Sanmartin au fost audiati in calitate de invinuiti de procurori din cadrui B.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Arad care au dispus cercetarea acestora in stare de libertate. 
Lui Raul Pim de 24 de ani din comuna Misca si S.D.A. din Curtici li s-au emis de catre tribunalul Arad mandate de arestare preventiva pentru comiterea infractiunii de trafic de droguri, fapta prevazuta si pedepsita de art.2, alin.1 din Legea 143/2000. 
Raul Pim risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 15 ani. 
O tigara de cannabis costa intre 250 - 300 mii lei vechi. Dintr-un gram se pot face 4 tigari. La un kilogram se scot 10 mii de euro. 
Daca nu erau prinsi cei trei obtineau pe marfa avuta in jur de 280 de mii de euro.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • UTA: "Abonamentele, sub asteptari"

Numarul de abonamente la UTA a scazut simtitorStrategia de incasari a conducatorilor de la UTA, din abonamentele pentru turul sezonului 2006-2007 nu este conform planurilor initiale.
Dupa ce au sperat sa vanda toate cele 6.200 de abonamente in cinci zile, Sandu Ion si Nicolae Bara constata ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. 
In trei zile s-au cumparat putin peste 2.500 de abonamente, dintre care 1.100 la tribuna intai, unde s-au si epuizat. 
Firma vicepresedintelui Sandu Ion va cumpara, dupa spusele patronului, o suta de abonamente. 
Vor beneficia de gratuitati copii si juniorii  clubului, precum si doua sute de pensionari.
"Nici nu veti crede cate vindem. UTA va fi prima echipa din tara unde se va juca fara bilete, deoarece vom da toate abonamentele. Capacitatea stadionului este mica, cererea foarte mare si evitam astfel ca lumea sa se calce in picioare", a declarat Sandu Ion. 
Mult mai cumpatat a fost Marcel Coras, directorul sportiv de la UTA. 
"Am vandut 2.500 de abonamente, cu tot cu gratuitatile pe care le-a oferit clubul. Nu e rau, dar nu este cum ne-am asteptat. Pot sa spun ca, din acest punct de vedere, lucrurile evolueaza spre bine", a declarat Coras.
Suporterii care veneau de obicei la stadion isi manifesta nemultumirea fata de tarifele considerate exagerate. 
Astfel, la o firma din centrul orasului, din 112 cereri, au ramas 19, dupa aflarea preturilor demne de Serie A sau Bundesliga. 
In sondajul efecuat pe site-ul oficial al clubului, www.uta-arad.ro  fanii sunt sceptici in privinta abonamentelor. 
In timp ce 70,2 la suta dintre cei care au votat cred ca nu se vor epuiza abonamentele disponibile pentru prima jumatate a campionatului, doar 29,8 la suta cred ca UTA va juca in toamna cu casa de bilete inchisa.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]