Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 28 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Primaria vrea sa impuna reguli stricte in privinta cladirilor monument – istoric

Primaria doreste sa protejeze cladirile de patrimoniu - Virtual Arad News (c)2006Pentru a salva cladirile istorice de la degradare, Primaria Municipiului Arad a devenit partenera la proiectul "Hist Urban", in urma caruia a primit o finantare de 100.000 de euro pe programul fondurilor structurale INTERREG III CADSES.
Ideea proiectului de colaborare, la care participa 18 parteneri este revitalizarea economica si sociala a centrelor oraselor istorice de marime medie si mica prin punerea in valoare a mostenirii patrimoniului cultural istoric cladit. 
Aradul va participa la acest proiect cu o cofinatare in valoare de 17.000 de euro si va avea ca parteneri orasele Graz, Regensburg, Verona, Wismar, Pilsen, Faenza, Teramo, Salzburg, Berlin si Oradea.
Prin acest program se doreste intocmirea unor studii privind zona declarata istorica si protejata, studii care sa includa si propuneri de pastrare a ansamblurilor urbane din zona protejata. 
Astfel, intr-o prima faza, reprezentantii municipalitatii aradene au stabilit ca zona istorica protejata a Aradului se intinde pe doua axe si este cuprinsa in spatiile din jurul Teatrului "Ioan Slavici", Piata Avram Iancu, strada Metianu, Piata Catedralei si de la Palatul Administrativ pana la Cetate si Parcul Reconcilierii.
Tot in cadrul acestui proiect, se va urmari sensibilizarea cetatenilor si a proprietarilor cladirilor fata de importanta si valoarea patrimoniului cladit, promovarea urbana prin restructurare, prin conservarea si restaurarea pentru mentinerea si dezvoltarea oraselor istorice. 
Proiectul se deruleaza pe o perioada de patru ani, pana in 2008.
Mai multe cladiri din municipiul Arad care adapostesc institutii administrative sau de cultura, si care au fost declarate monumente istorice risca sa se deterioreze din cauza lucrarilor de reabilitare de slaba calitate care au fost executate in urma cu doar cativa ani. 
Potrivit celor afirmate de viceprimarul Aradului, Levente Bognar, deja tencuiala incepe sa cada de pe fatadele cladirilor Palatului Administrativ, Palatului Cenad si Palatului Cultural. 
"Nu este posibil ca dupa cativa ani tencuiala sa cada. Insa, asa se intampla de obicei cand se lucreaza cu muncitori slab pregatiti. Trebuie sa se faca de urgenta ceva, pentru ca astfel se pierde mult din valoarea patrimoniala a cladirilor", a declarat viceprimarul. 
De asemenea, din cauza lucrarilor de proasta calitate, atat in cladirea Primariei cat si in cea a Palatului Cultural ploaia a reusit sa patrunda prin plafoane producand igrasie si infiltratii. 
Acelasi lucru s-a petrecut si intr-o aripa a Teatrului "Ioan Slavici" dupa finalizarea lucrarilor.
Totodata, viceprimarul Levente Bognar a mai precizat ca si multe dintre spatiile comerciale amenajate la parterul cladirilor declarate monumente istorice dau un aspect jalnic centrului orasului. 
"Unele spatii comerciale au fost amenajate cu foarte mult prost gust. Am vazut chiar magazine respingatoare din cauza ca nu au fost armonizate cu arhitectura monumentelor istorice", a mai adaugat Bognar. 
Viceprimarul municipiului a mai declarat ca administratia locala va incerca sa incheie un parteneriat cu o fundatie pentru a pregati personal specializat in domeniul restaurarii, in caz contrar Consiliul Local riscand sa risipeasca banii pe reparatia cladirilor istorice. 
Se mai are in vedere si elaborarea unui regulament pentru monumentele istorice, pentru ca nici agentii economici si nici proprietarii sa nu poata interveni asupra cladirilor decat in concordanta cu stilul arhitectonic. 
Acest regulament va fi inclus in Planul Urbanistic General al orasului si va contine si o serie de criterii de clasificare a cladirilor declarate monumente istorice.

Mihaela Cerna - Observator

  • Zile grele pentru (b)locatari - Amenzi pentru atarnarea rufelor la uscat

Amenzi pentru rufele atarnate la uscat pe fatada blocurilorPe masa consilierilor municipali a ajuns un proiect de hotarare ce vizeaza gospodarirea Aradului, mai exact reglementarea in detaliu a obligatiilor persoanelor fizice si juridice, inclusiv a institutiilor publice, in acest domeniu.
Astfel, in sarcina persoanelor juridice au fost stabilite o serie de obligatii, dintre care am putea aminti mentinerea in stare corespunzatoare a imobilelor in care-si desfasoara activitatea si intretinerea permanenta a curateniei portilor, geamurilor, vitrinelor si firmelor.
Societatile comerciale trebuie sa efectueze lucrari de reparatii si amenajari la fatadele imobilelor cu o periodicitate de 10 ani sau ori de cate ori este necesar si, de asemenea, sa curete integral de cel putin doua ori pe an, in lunile octombrie si aprilie, imobilele cu fatade "cortina" (din sticla, materiale compozite, etc.).
Exista obligatii si in ccca ce priveste intretinerea cladirilor monument istoric. 
Astfel, inlocuirca geamurilor si usilor cu geam termopan se autorizeaza cu montarea acestora in tamplarie identica, ca forma, material si culoare cu cea inlocuita, iar portile imobilelor clasificate ca monumente istorice sau reprezentative arhitectural (portile uscate) se renoveaza si se restaureaza cu materiale identice sau se inlocuiesc cu unele noi identice cu originalul.
Nici simplii cetateni nu au scapat de rigorile noilor prevederi. 
Acestia au obligatii mai limitate care vizeaza intretinerea curateniei, asigurarea masurilor de deratizare si dezinsectie, intretinerea instalatiilor in stare buna de functionare sau renovarea fatadelor. 
Exista, insa, si o mentiune referitoare la uscarea rufelor care nu vor mai putea fi atarnate pe fatada blocului.
Pentru nerespectarea normelor amintite exista si sanctiuni care pot merge pana la 2.000 lei noi (20 de milioane de lei vechi). 
Contravenientii beneficiaza de posibilitatea achitarii a jumatate din minim in termen de 48 de ore de la comunicarea procesului-verbal de contraventie.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • La Vasoaia se fura padurea sub ochii autoritatilor

La Vasoaia se fura lemne din paduri - Virtual Arad News (c)2006Se vede treaba ca statului roman chiar nu-i pasa de "crimele" ce se petrec aproape zilnic in padurile patriei. 
Se fura mult. Se fura organizat. Se fura mana in mana cu autoritatile. Iar nota de plata ne vine noua. 
Aceasta pentru ca, se vede deja, acolo unde padurile au disparut, apele au distrus tot. O inconstienta care ia vieti, dar umple buzunare.
Date tehnice
La Vasoaia, membrii composesoratului urbarial chiar doresc ca arborii sa ramana in picioare si nu sa fie transformati in cherestea. 
Numai, se vede treaba, unora nu le cade bine simtul ecologic al celor care alcatuiesc composesoratul.
Dar sa o luam cu inceputul. 
La Vasoaia, composesoratui este alcatuit din doua suprafete. 
Pasunea impadurita are 228,5 hectare, iar pasunea de animale are 623 de hectare. 
Din acestea, 169 de hectare reprezinta padurea urbariala, fapt ce poate fi dovedit cu titlul de proprietate.
Pagube de aproape doua miliarde
Ei bine, ce-i nemultumeste pe membrii composesoratului? 
Trandafir Oprea, presedintele acestei unitati ne lamureste in cateva cuvinte: "Aceste doua suprafete au fost administrate cu multi ani in urma de catre Primaria Chisindia. A fost tocmit un paznic care si-a facut datoria pana in anul 1991, cand Legea 18 a schimbat datele problemei. A luat fiinta composesoratul iar paznicul a fost disponibilizat". 
Atunci au inceput si problemele pentru ca, in lipsa paznicului, din padure s-a furat la greu. 
Doar in perioada 1999-2004, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Hunedoara (ITRSCH) a constatat o paguba de, atentie!, 1.826.861.500 de lei! 
Lemnul de valoare din padurile de la Vasoaia au inceput sa dispara - Virtual Arad News (c)2006O suma deloc de neglijat. 
Nu mai putin de 740 de metri cubi de material lemnos au disparut de pe suprafata composesoratului, ITRSCH reusind chiar sa spuna cu precizie numarul arborilor care au fost taiati ilegal: 566. Arbori de esenta scumpa.
Intrebari fara raspuns
Ei bine, prin adresa nr. 4688/29.11.2004, inspectorul sef al ITRSCH, Ioan Faur, arata ca: "...deoarece Primaria Comunei Chisindia nu ne-a comunicat pana la data de 30.10.2004 modul de recuperare a pagubei constatate cu ocazia controlului, i-am transmis inca o scrisoare solicitandu-i se ne comunice modul de recuperare a pagubei, in caz contrar fiind nevoiti a ne adresa organelor de cercetare penala". 
Din pacate insa, nu s-a ajuns la recuperarea prejudiciului, iar membrii composesoratului au actionat in judecata Primaria. 
Procesul se afla pe rol la Judecatoria Gurahont. 
Reprezentantii Primariei sustin ca nu au bani pentru a achita aceasta suma enorma si, uite asa, procesul merge inainte. 
Unii cer, altii refuza. 
"Cum a fost posibil sa se fure atata material de valoare, tinand cont de faptul ca acolo s-a furat cu utilaje forestiere, tractoare si drujbe si nimeni nu a auzit sau nu a vazut nimic? Nici nu a fost prins unul dintre cei care au furat" - se plange Trandafir Oprea. 
O semi-explicatie insa o da tot dansul: "Noi stim ca paznicul Teodor Morcan a fost disponibilizat cu scopul de a se putea face ce s-a facut"
In tot acest timp, primarul localitatii, Ioan Stan, ridica din umeri fara a face insa nimic pentru recuperarea pierderilor. Acesta sustine ca Primaria nu are atatia bani la buget si nici nu doreste ca institutia pe care o conduce sa fie considerata vinovata pentru aceasta stare de fapte.

Cristian Titca - Informatia Aradului

  • Lovitura de imagine la UTA!

Lacatus impreuna cu factorii de conducere privesc optimisti in viitorMarius Lacatus este noul antrenor al echipei UTA, iar Adrian Alexandrescu este presedinte executiv.
Gata cu speculatiile
Ziua de marti a pus capat tuturor speculatii. 
Daca pana acum veneau tot felul de stiri, pe diferite canale, acum e sigur: Marius Lacatus e noul antrenor al echipei UTA, iar Adrian Alexandrescu a fost instalat in functia de presedinte executiv al clubului. 
La ora 16.00, marti, cei doi au ajuns la Arad, impreuna cu noii conducatori, Nicolae Bara si Sandu Ion. 
O ora mai tarziu, cei patru au aparut in fata presei, intr-o Conferinta de presa fulger, organizata in sala 63 a Consiliului Judetean, la care a participat si primarul Falca, omul care l-a si dus pe Bara la UTA.
"Un simbol, pentru un simbol"
In prima luare de cuvant, noul investitor de la FCM UTA, Nicolae Bara a spus ca a adus un fost jucator simbol pe banca tehnica, pentru o echipa simbol a Romaniei. 
Acelasi Bara a spus ca doreste, in continuare, rabdare din partea presei, dar nu are nimic impotriva daca ei, conducatorii, vor fi criticati, daca fac greseli.
Lacatus stie ca nu are echipa la Arad
Situatia lotului de jucatori de la UTA l-a facut pe Marius Lacatus sa declare: "Daca echipa a retrogradat in Divizia C, e greu sa pastrezi jucatori pentru prima divizie. Am o lista de jucatori, dar in cap, caci hartiile le mai si pierd. Voi vedea ce baieti voi avea la primul antrenament, dupa care vom decide ce jucatori vom aduce.  Timpul e scurt, dar pana la finalul acestei saptamani vreau sa formez un lot competitiv, de 20-22 de fotbalisti, iar pe langa acestia mai aducem juniori din cadrul clubului".
Jucatori de la Steaua?
Desi conducatorii nu ar fi dorit sa se vorbeasca despre transferuri, Marius Lacatus a spus ca are deschisa o usa la Steaua, desi a plecat de acolo in conditii pe care nu le comenteaza nici acum. 
"Nu discut cu Becali ori Stoica despre jucatori, ci cu Olaroiu. Am si vorbit deja cu el, iar daca renunta la cineva, iar noi avem posibilitatea sa-i aducem, nu cred ca vor fi probleme".
Ar vrea fotbalisti aradeni
Lacatus a adus, din nou, in discutie acea lista de jucatori aradeni, desi e greu de presupus ca investitorii de la UTA vor avea bani sa-i aduca la Arad, dar ar putea-o face, macar in parte: „
"Nu cunosc nici un jucator de la UTA, doar pe juniorul Hora, care era la un pas sa ajunga la Steaua. Mi-as dori sa am cat mai multi jucatori din Arad, care au jucat la UTA. Oricum, pana la plecarea in cantonamentul din Austria, care va avea loc lunea viitoare, trebuie sa vedem pe cine ne bazam. Pana atunci, voi face zilnic, daca se poate, jocuri de verificare, pentru a vedea la lucru materialul uman" - a declarat Marius Lacatus.
"Nu am fost greu de convins"
Desi nu a semnat un contract cu UTA, spunand ca acest amanunt nu este esential, atata timp cat partile s-au inteles, Lacatus a declarat ca a fost convins destul de usor sa antreneze UTA. 
"Am vorbit cu domnul Bara, aproximativ o ora, in care am pus pe primul plan situatia lotului de jucatori si a programului de pregatire. Am vorbit foarte putin de bani. Ma bucur ca revin pe gazon, dupa ceva timp, si imi doresc sa fac treaba la fel de buna cum am mai facut si la alte echipe din provincie, precum Otelul ori Petrolul. Ne asteapta un campionat greu, dar daca ne indeplinim obiectivele in tur, atunci vom fi mult mai linistiti".
Organigrama e aproape gata
Daca antrenor principal este Marius Lacatus, secund a fost ales un brasovean de-al lui, Ioan Nagy. 
Conducatorii de la UTA au misiunea de a mai aduce doi secunzi, din Arad, unul e - poate - Dan Tapos, iar celalat va fi anuntat in aceste zile.
Comitetul director e format din Nicolae Bara, Sandu Ion si Teodor Lupsa. 
In schimb surprinde, oarecum, aducerea lui Adrian Alexandrescu in functia de presedinte executiv, acesta fiind un fost arbitru de polo, din Oradea, dar si fiul lui Gheorghe Alexandrescu, fostul presedinte al celor de la Liberty Salonta.
Este clar, zilele care urmeaza vor fi decisive pentru UTA. 
Acum, lucrurile se pot pune la punct si prioritara devine campania de achizitii. 
Lacatus va face si desface totul, dar Bara si Sandu trebuie sa danseze dupa cum vrea antrenorul. 
Daca nu, va fi greu de indeplinit vreun obiectiv, la UTA primordial fiind ramanerea in prima divizie.

Leo Sfara - Adevarul

  • Muzica Klezmer, la Sinagoga neologa

Filarmonica a concertat la Sinagoga neologaRecent, in cadrul unei intalniri a "tineretului anilor 60" cu patria natala, grup de oameni ce intre timp s-au stabilit pe alte meleaguri, a avut loc la Sinagoga neologa si un concert de muzica Klezmer cu o formatie budapestana. 
Programul, oferit invitatilor la intrare, lamureste in primul rand notiunea enuntata in titlul articolului nostru. 
Cuvantul Klezmer deriva din ebraica: Klay (instrument) si zemer (cantec), intelesul literal al cuvantului fiind "instrument de cantec". 
Expresia isi are radacinile in targusoarele Europei rasaritene, desemnand imitarea vocii cantorului in practica religioasa cu ajutorul unor instrumente ca: vioara, clarinet, flaut si acordeon. 
Muzicii Klezmer din zilelele noastre cu radacinile ei est europene, inclusiv cu influentele muzicii lautaresti sau balcanice i se adauga si cea a horei israeliene, a jazzului si a muzicii populare a altor tari. 
Dupa cate am inteles, fenomenul acesta muzical este in continua evolutie ca oricare altul.
Formatia invitata, David Klezmer Quintet, ii are in componenta pe: clarinetistul Jozsef David, colaborator al unor faimoase formatii ca Alba Regia Symphonic Orchestra, violonistul Istvan Kerek, cu experienta in diverse stiluri, jazz, muzica clasica si de avangarda, acordeonista Katalin Agnecz, fondatoare a Hungarian Accordion Society, tubistul Istvan Rozsa, membru al unor orchestre simfonice maghiare si straine, percutionistul Peter Arkosi, jazzist si participant la manifestarile unor formatii pop. 
Cvintetului instrumental amintit i s-a adaugat cantareata Judit Klein, proeminenta propagatoare a muzicii evreiesti din Ungaria.
Repertoriul prezentat oaspetilor, organizatorilor si invitatilor care au umplut Sinagoga neologa a cuprins o serie de lucrari instrumentale si vocale, de la piese lirice la melodii dansante, care au cucerit auditoriul, indiferent de natie, religie, varsta sau nivel cultural.
Calitatea interpretarii instrumentistilor si solistei a avut darul de a pune in vibratie corzile sentimentale ale fiecarui auditor, pentru ca in alte cazuri sa starneasca trairi ritmice ce au dat senzatia unor unisonuri interioare ce s-au si exteriorizat deseori (spre satisfactia tuturor), unisonuri ce ne induceau un spirit de fratietate omeneasca, atat de specifica muzicii in general.
Nici umorul nu le-a lipsit tinerilor muzicieni, starnind veselia si cu calitatile lor actoricesti, cum a fost cazul dedicarii unei piese initiatorului acestei intalniri de suflet, Andrei Soreanu, momentul acesta nefiind singurul distractiv.
Asistenta, care la inceput parea eterogena, a "sechestrat" cu calduroasele sale aplauze pe muzicienii care au mai daruit cu generozitate cateva bisuri, dand impresia ca sunt depozitarii unui vast tezaur al genului.
In final, dl. Ionel Schlesinger spunea, mai in gluma, mai in serios, ca nu stia ca muzica evreiasca e asa de frumoasa. 
Acelasi presedinte al evreilor aradeni, sugera cu o gluma, tot cu o asemenea ocazie, ca ei ni l-au daruit pe Christos, pe Marx, pe Freud etc., mai zicem noi ca avem in comun cu evreii o Biblie, cartea cartilor, cum se spune, unde facem cunostinta cu Adam, care, dupa cum spun unii ar insemna OM. 
Mai adaugam ca tot ei au dat omenirii o multime de muzicieni de seama, compozitori si interpeti, ultimul aspect interesandu-ne in mod special.
Cu digresiunea aceasta nu am vrut sa lungim vorba, ci sa subliniem caracterul universal al limbajului muzical, puterea lui de influentare.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]