Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 28 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Incep lucrarile pe strada "Voinicilor"

Pana in toamna traficul rutier pe strada Voinicilor va fi dat peste cap - Virtual Arad News (c)2006Traficul rutier din cartierul Micalaca va fi dat peste cap timp de aproape opt luni. 
Pentru ca zilele viitoare vor incepe lucrarile de reabilitare a strazii Voinicilor, aceasta artera se va inchide, incepand cu data de 31 martie, iar traficul va fi deviat 
Lucrarile, a caror valoare depaseste 100 de miliarde de lei vor incepe in aprilie si se vor finaliza in luna noiembrie. 
In momentul de fata deja se lucreaza la sectiunea cuprinsa intre strada Digului si strada Renasterii.
"Strada Voinicilor se va inchide pe tronsonul cuprins intre strada Renasterii si bulevardul Nicolae Titulescu (pasajul intre zona V si zona III). Pe toata perioada lucrarilor, legatura rutiera intre zona de sud a cartierului Micalaca (intre strazile Voinicilor si Marginei - n.r.) si zona de nord (intre strada Voinicilor si Calea Radnei - n.r.) va fi asigurata printr-o amenajare provizorie, la intersectia dintre strazile Voinicilor si Renasterii. Legatura dintre zonele V si III ale cartierului Micalaca se va realiza prin pasajul de cale ferata din dreptul Complexului comercial Gemi Center", a declarat, ieri, primarul Gheorghe Falca.
Aceasta este una din cele mai mari lucrari pe care le-a cunoscut cartierul Micalaca in urma careia cetatenii care locuiesc in zona nu vor mai simti traficul greu. 
Pana la finalizarea lucrarilor, potrivit edilului sef, serviciile publice - interventii salvare, politie, pompieri, salubrizare, apa-canal - vor fi asigurate in conditii de program normal.
Pana la reluarea circulatiei pe strada Voinicilor, Compania de Transport Public a dispus urmatoarele modificari ale traseelor de circulate a tramvaielor: Linia CET: Varna Micalaca - Miorita  CET -Vama Micalaca - Miorita; 
Linia
5: Gara Aradul Nou - Miorita - Vama Micalaca - Gara Aradul Nou - Miorita; 
Linia 7:
Fat Frumos -Miorita - Vama Micalaca -Miorita - Fat Frumos; 
Linia 8:
Piata Romana - Miorita - Vama Micalaca -Miorita - Piata Romana; 
Linia 13:
Vama Micalaca - UTA - Capitan Ignat - Piata Romana - Podgoria - Vama Micalaca; 
Linia 17:
Fat Frumos - Maranata - Billa - Maranata - Fat Frumos; 
Linia 18;
Piata Romana - Maranata - Billa - Maranata - Piata Romana. Abonamentele emise pentru liniile 5, 7, 8, 13, 17, 18, CET sunt valabile atat pe Calea Radnei, cat si pe cele de pe bulevardul Nicolae Titulescu.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Bucataria externalizata a judeteanului si-a depasit problemele interne!

Bucataria Spitalului Judetean Arad a generat nemultumiriPentru ca blocul alimentar de la Spitalul Judetean sa inceapa sa-si merite numele, a trebuit ca directorul firmei care a concesionat serviciul sa intre la puscarie!
De vreo trei ani incoace, de cand serviciul de bucatarie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta a fost extrenalizat – urmare al unui contract cel putin… discutabil, fapt care a facut-o pe dr. Mirandolina Prisca, la momentul preluarii functiei de director peste cea mai importanta unitate spitaliceasca din judet sa exclame ca "absolut toate contractele incheiate intre spital si terti sunt paguboase pentru spital"! - reclamatiile curg intruna!… 
Si nu facem, acum, referire la nemultumirile bolnavilor (citeste: asiguratilor, platitori de CAS!) privind calitatea… submediocra a mancarii, la slaba ei concentratie calorica, la igiena alimentara, la nerespectarea orarului, ci la, de-a dreptul, indignarea cadrelor medicale din interior, care, in munca lor zilnica, isi vedeau, pur si simplu, boicotata munca! 
"Nu poti admite sa tratezi un bolnav de diabet, dependent, intre altele, de un regim alimentar strict, si sa auzi, a doua zi dimineata, din gura lui, ca la cina a primit… orez cu lapte indulcit cu zahar!" - cam asa suna numai una din oripilarile unui medic. 
Nu mai departe de saptamana trecuta, un cadru medical insarcinat cu controlul calitatii alimentelor, din cadrul Directiei de Sanatate Publica, ne-a sunat, urmare a unui control la bucataria institutiei, informandu-ne, pentru a nu-stim-cata oara ca "sunt grave nereguli cu blocul alimentar al judeteanului! De la dezinsectia neefectuata de nu stiu cand, la degradarea peretilor bucatariei; de la nerespectarea orarului de masa (bucataresele termina cu gatitul la ora 17.30 si cu servitul cinei la 18.00 - cine a mai vazut asa ceva?!) la neigienizarea tacamurilor! Am amendat firma responsabila de cateva ori - dar, se vede treaba, trebuie gasita o masura mult mai severa pentru a o speria cu adevarat! Nu stiu ce Dumnezeu de contract-beton o fi semnat cine-o fi semnat (mai ales ca nici macar noua nu ni se arata contractul!), dar nu se mai poate continua asa!"
Pana la sfarsitul acestui deceniu, firma brasoveana (?!) S.C. Medical Trust S.R.L. se va ocupa de intretinerea bucatariei, prepararea si servirea hranei bolnavilor nostri. 
Dr. Mirandolina Prisca - directoarea spitalului promite ca vor fi luate masuri urgente de redresareContractul cu brasovenii a fost incheiat sub conducerea doctorilor Mircea Faur (SCJUA) si Dorin Lazar (DSP), in perioada cand hei-rupismul cu externalizarile era… sport national (atunci s-au externalizat si spalatoria, si paza). 
Beneficiarul contractului a fost un anume domn Tition (in spatele caruia, se pare, se afla un important senator-revolutionar de Brasov). 
Tition acesta, baiat descurcaret, a mai dat niste "tunuri" asemanatoare prin Arad, din care i-o fi iesit lui profit, cu siguranta, dar, din punctul nostru de vedere, al aradenilor, s-a ales, efectiv, praful si paragina (vezi, de exemplu, cinematograful Studio, ori motelul din Vinga). 
Acum isi numara tepele… la puscarie, depistat si dovedit, intr-un final, de organele centrale de investigare a fraudelor si control fiscal. 
Cu contractul pe Spitalul judetean despre care discutam azi, insa, n-avem decat sa… ne spalam pe cap: atat de bine e intocmit, juridic, in favoarea firmei Medical Trust, incat doar un bun manageriat al intregii unitati si o verificare permanenta a respectarii clauzelor privind (in fond) alimentarea bolnavului – atatea cate or fi – reprezinta o sansa intru normalizarea situatiei.
"Va pot spune ca, cel putin de doua saptamani incoace, lucrurile tind sa se normalizeze. Ni s-a delegat, din partea firmei Medical Trust, o echipa de oameni cu adevarat interesati sa remedieze situatia - pana acum, s-o recunoastem, una problematica. Va asiguram ca din momentul de fata, bucataria este una din prioritatile noastre, si va trece foarte putin timp pana ce veti vedea rezulatele!" - promite dr. Mirandolina Prisca.
Echipa de oameni interesati despre care vorbeste dr. Prisca este condusa de directorul-adjunct al SC Medical Trust, pe Arad, Cristina Nicolescu.
"Intr-o saptamana terminam bucataria de zugravit, si va invitam atunci sa vedeti ca va arata mai frumos decat acest birou (la biroul directorului spitalului se refera! - n.red.). in plan, avem introducerea de caserole de unica folosinta, din care pacientii vor manca mult mai igienic - de altfel, experimentul a inceput cu sectiile ATI si Chirurgie, si da rezultate. Suntem hotarati sa nu repetam greselile echipei pe care am inlocuit-o si, chiar va rugam, de acum inainte veniti cand doriti, sa ne urmariti daca ne respectam angajamentele!" - ne invita Cristina Nicolescu.

Lucian Valeriu - Observator

  • "Saptamana Erasmus"

La UAV, Programul "Socrates Erasmus" va include o serie de conferinte internationaleReprezentantii Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad au fost prezenti zilele trecute la "Saptamana Erasmus",  manifestare care a avut loc in Portugalia. 
La intalnirile de acolo au luat parte universitati din Spania, Cehia, Finlanda, Polonia, Cipru, Franta, Italia, institutia aradeana fiind singura prezenta din Romania. 
Intrunirea a fost dedicata dezvoltarii parteneriatelor in baza programului Socrates Erasmus. 
La manifestarea din Portugalia au luat parte rectorul universitatii Aurel Vlaicu, prof univ dr Lizica Mihut si conf. Univ dr. Dorin Herlo, coordonatorul biroului pentru programe comunitare. 
Programul a inclus o serie de conferinte legate de probleme de actualitate in spatiul european al invatamantului superior. 
Participantii la dezbateri au evidentiat rolul tot mai mare pe care il va ocupa in viitor sistemul e-learning, invatamant la distanta cu ajutorul internetului.
Conform acestuia, studentul devine un centru al educatiei, oriunde, oricand, oportunitatea trebuie sa fie pentru student.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Profesorii isi primesc banii restanti: 650.000 lei - pentru primul trimestru

Profesorii isi vor primi diferentele salarialeIn conformitate cu prevederile OUG 17 din 2006 cu privire la plata diferentelor salariale din perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 pentru personalul didactic din invatamantul de stat, Ministerul Finantelor Publice a aprobat modificarea repartizarii pe trimestre a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor si oraselor din judetul Arad, in vederea asigurarii fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale pentru personalul din unitatile de invatamant preuniversitar de stat.
"In situatia existentei unor hotarari judecatoresti definitive, Directia Generala a Finantelor Publice Arad solicita MFP alocarea acestor sume pentru plata drepturilor cuvenite cadrelor didactice. Pentru trimestrul I al anului curent cuantumul sumelor aprobate cu aceasta destinatie se ridica la 650.000 lei noi", ne informeaza Calin Arusti, purtatorul de cuvant al DGFP Arad.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Majoritatea pensionarilor singuri mananca la cantina

Sute de pensionari mananca zilnic la cantina municipalaPeste trei sute de membrii CARP (Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor) mananca zilnic la cantina Casei cu doar douazeci de mii de lei vechi. Masa se serveste in urma unui abonament facut pe doua saptamani.
Acesta se reinoieste in fiecare luna pe data de 1 si de 15.
Teoretic masa care include felul I si felul II, costa 24 de mii de lei vechi.
Din care 20 de mii lei plateste pensionarul si 4 mii de lei, CARP.
Pe langa acestia la cantina de pe Bulevardul Revolutiei, nr. 95 mai pot lua masa si alte persoane care intra in categoria de flotanti.
Acestia platesc pentru servirea mancarii suma de 35 mii lei.
Numarul lor se ridica la 10-15 persoane pe zi.
Din cei 300 de pensionari care sunt inscrisi in acest program aproape 70 isi duc mancarea la pachet, nu o servesc la cantina.
Aprovizionarea se face din piata de la diferiti producatori, la preturi mai mici.
Iar pentru iarna angajatii cantinei isi pregatesc cele necesare: muraturi, zarzavaturi etc.
Am mers la cantina si am stat de vorba cu cei care servesc masa zilnic acolo, precum si cu personalul.
"Lucrez aici de 23 de ani si stiu povestile tuturor. Unii au fost medici, profesori, ingineri, oameni respectati de societate si au ajuns acum la batranete si nu le mai ajunga pensia. Sau unora le-a murit sotia si nu are cine le gati. Fiecare om cu po-vestea lui. Meniul este diversificat si consistent, in unele zile avem si desert" a declarat Maria Cornea administrator.
Am mers la ora pranzului cand mesele erau pline. Am stat de vorba cu pensionarii.
Masa de ieri, a constat in supa de chimen, ghiveci de legume cu carnati polonez si ca desert biscuiti.
"De trei ani mananc aici, mancarea este destul de consistenta, suntem foarte multumiti, acasa nu prea mai gatim. Pensia este oricum mica si nu ne-ar ajunge. Alimentele sunt scumpe" a declarat Mona Supracan pensionar.
La aceeasi masa se afla si Lidia Bekes de 60 de ani, care mananca la aceasta cantina de peste 25 de ani.
Ne-a marturisit ca acasa nu gateste deloc pentru ca nu poate manca unsuros si plus de asta nici nu vede prea bine.
Alaturi de cele doua femei se afla un alt pensionar pe nume Dragan, care dupa ce i-a murit sotia s-a inscris la cantina pentru ca nu a mai avut cine sa-i gateasca.
La fel si vecinul de masa Hanic Mihai: "de cand a murit sotia nu are cine sa imi faca mancare, eu nu ma pricep. Nu putem sa ne plangem. Care vrea samanance mai condimentat isi aduce de acasa condimentele necesare".
La fel si Gheorghe Hondea care de sapte ani mananca la cantina.
Ne-a declarat ca este multumit de serviciile oferite.
La cantina mai servesc masa si pensionari de boala sau pur si simplu persoane care au un buget mai redus.
Irina Andreica a declarat ca lucreaza cu ziua ca sa se intretine si cand are timp vine si serveste masa cu 35 de mii de lei pe zi.
Un alt muncitor Lucian Cosma ne-a declarat " La cantina sunt bine primit, ca aici gasesc mancare de calitate, Dumnezeu sa le de-a sanatate la bucatarese".
Ne-a vorbit in versuri pentru ca in timpul liber scrie si poezii.
Toti cei prezenti la ora respective la masa s-au aratat multumiti de servicii si se bucura ca au scapat de o cheltuialea in plus.
Oricum pensia este mica si acasa nu si-ar fi permis sa isi cumpere carne si alte bunatati pe care le primesc la cantina.

Claudia Untaru - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]