Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 28 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Calatoriile in strainatate - mai putin sufocate de lege

Modificari favorabile in domeniul circulatiei libere in strainatateIncepand cu data de 29 ianuarie a.c. (ora zero), vor intra in vigoare cateva modificari esentiale ale Legii nr. 248/ 2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Comisarul-sef Ioan Handra, seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, precizeaza:
"Aspectele de noutate ce rezulta din textul actului normativ se refera atat la regimul pasapoartelor din Romania, cat si la iesirea din tara a minorilor, la obligatiile si responsabilitatile cetatenilor romani cu privire la libera circulatie in strainatate, la limitarea exercitarii dreptului cetatenilor romani la libera circulatie in strainatate, respectiv la masurile de suspendare a dreptului de a folosi pasaportul."
Astfel, daca pana acum minorul incredintat spre crestere si educare unuia dintre cei doi paririti avea nevoie, la iesirea din tara, de incuviintarea legalizata a celuilalt parinte, noul act normativ prevede ca aceasta obligatie dispare; respectiv, parintele caruia i-a fost incredintat minorul (printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), poate scoate copilul din tara si fara acceptul celuilalt parinte.
De asemenea, daca un cetatean roman a depasit termenul legal de sedere intr-o anumita tara, numele sau nu mai este inclus, la intoarcerea in Romania, in baza de date a Inspectoratului Politiei de Frontiera, iar documentul de calatorie nu va mai fi retinut.
Sigur, doar daca persoana respectiva nu a comis vreo actiune care sa contravina legilor in vigoare.
"Este important sa se retina, vizavi de acest aspect, a mai spus comisarul-sef Ioan Handra, ca inclusiv numele celor care au fost deja inclusi in baza noastra de date, pentru depasirea termenelor de sedere, vor fi scoase, in viitorul apropiat"
Asupra celorlalte modificari survenite vom reveni, detaliat, intr-unul din numerele viitoare ale ziarului.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Mocrea - spitalul in care se moare cel mai mult!

La spitalul din Mocrea mortalitatea este crescuta - VIrtual Arad News (c)2006Cea mai ridicata rata a mortalitatii in ultimii ani; spitalul care e privit ca salvare de institutiile statului care nu stiu ce sa faca cu adultii cu handicap mental sever ce ies de sub tratament; o locatie in care nimeni nu prea vrea sa ajunga - acesta este spitalul din Mocrea.
Pentru ca despre ultimele atribute ati putut citi, pe rand, in paginile ziarului nostru, ne oprim acum, pe scurt, la o statisticsa a deceselor.
Spitalul de la Mocrea conduce detasat, in ultimii patru ani (pentru ca doar pentru acesti ani s-a facut analiza), la capitolul "spitale cu cea mai mare rata a mortalitatii".
Desi lucrurile s-au indreptat si aici, din 2000 pana in 2005, comparatia cu celelalte unitati medicale e greu de facut.
La Mocrea procentul ratei mortalitatii era in anul 2000 de 6,09 %, iar in 2004 de peste 3 %, in timp ce la Spitalul Judetean, care si-a rezervat si el, de ani buni, locul doi in acest top, in 2000 rata mortalitatii era de 1,49%, iar acum a ajuns la 2%.
Adica, cu alte cuvinte, la Mocrea mor aproape 4% din pacientii internati, in timp ce la Spitalul Judetean doar jumatate din procentul negru al primei unitati spitalicesti.
In top trei la rata mortalitatii in spitale isi face loc desigur si Spitalul Municipal (pozitie justificata desigur daca ar fi sa ne luam dupa faptul ca e al doilea spital ca marime din judet).

Adriana Barbu - Observator

  • Gata cu invatatoriii si educatoarele de doar 19 ani!

Colegiul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" risca sa isi piarda identitateaMinisterul Educatiei nu a aprobat cifra de scolarizare la clasa IX-a pentru profilul pedagogic
Se apropie sfarsitul liceelor pedagogice. Cele care au produs pentru o buna pedoada de timp rezultatele asteptate de societate si au oferit cadre didactice calificate pentru invatamantul prescolar si primar vor ramane, foarte curand, doar cu amintirea ca in trecut au pregatit invatatori si educatoare.
Schimbare de optica
Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" din Arad, institutia de invatamant care a format un numar remarcabil de cadre didactice este pe cale de a-si pierde... identitatea.
Mai concret, pentru anul 2006-2007, Ministerul Educatiei si Cercetarii nu a aprobat cifra de scolarizare la clasa a IX-a pentru profilul pedagogic.
Ministerul sustine ca aceasta masura nu inseamna desfiintarea liceelor pedagogice, ci doar disparitia specializarii prin care se formau educatoare si invatatori.
Astfel, Liceul Pedagogic nu va avea de ales si va trebuie sa opteze pentru alte specializari din profilul pedagogic, ca de pilda cel de pedagog, animator, arhivar etc.
Jucam dupa regulile Uniunii
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a aliniat politicile educationale ale ultimilor ani din tara noastra la exigentele manifestate pe plan european.
Existenta, in paralel, a doua trasee inegale de formare a cadrelor didactice pentru invatamantul prescolar si primar: liceele pedagogice si colegiile universitare de institutori au atras dezbateri peste dezbateri.
Absolventii celor doua forme de pregatire avand acelasi statut de cadre didactice calificate, desi unii au studii superioare, iar ceilalti sunt absolventi de liceu.
Inegalitate de statut si salariala, care apare pe piata muncii intre profesorii care predau in invatamantul secundar (gimnaziu si liceu) si cadrele didactice care predau in invatamantul prescolar si primar a constituit o inechitate.
Doar absolventii de facultate ajung la catedra
Tendintele explicite ale politicilor educationale pe plan european si international conditioneaza accesul la cariera didactica.
La catedra se va putea ajunge doar prin absolvirea unei forme de invatamant superior, in acest sens, MEdC este deschis oricarei discutii la nivel de profesionisti ai domeniului pentru a valorifica posibilitati precum: mentinerea in oferta educationala a liceelor pedagogice, in cadrul curriculumului la decizia scolii, a unui ansamblu de discipline psiho-pedagogice cu rolul de a orienta absolventi liceului catre pregatirea ulterioara pentru cariera didactica sau transformarea acestor licee in scoli de aplicatie pentru practica pedagogica a studenjilor, in special pentru cei de la Facultatile de Psihologie si Stiintele Educatiei si activarea/certificarea mentorilor pentru instruirea practica de tip psiho-pedagogic si metodic.
Ministerul Educatiei si Cercetarii considera ca Facultatile de Psihologie si Stiintele Educatiei in cadrul carora se organizeaza, din acest an universitar, Departamentele pentru Pedagogia invatamantului Primar si Prescolar detin resursele umane si materiale necesare pentru a oferi o pregatire de calitate viitoarelor cadre didactice pentru nivelul primar si prescolar.
"Actualmente un profesor care va preda la nivel gimnazial este pregatit prin de studii licenja, cu durata de trei ani. Consideram ca si pregatirea unui cadru didactic pentru invatamantul prescolar si primar se poate realiza prin acelasi tip de traseu. Date fiind particularitatile de varsta ale copiilor cu care lucreaza educatoarele si invatatoarele, evidentiem necesitatea unei pregatiri profesionale superioare celei dobandite prin studiile liceale. Pregatirea cu durata de trei ani prin invatamant superior estc favorizata atat de focalizarea studiilor spre disciplinele psiho-pedagogice si metodice, de maturitatea psihologica a studentilor, cat si de pre-achizitiile cognitiv -comportamentale, dobandite in perioada studiilor liceale" - se arata intr-un comunicat dc presa al MEdC.

Agenda zilei

  • Dr. Mirandolina Prisca, director al Spitalului Judetean prezinta: Restructurarea - singura solutie

Directoarea Spitalului Judetean Arad - dr. Mirandolina Prisca va face restructurareLa trei luni de la instalarea oficiala in fotoliul de director general al Spitalului Clinic Judetean Arad, dr. Mirandolina Prisca a prezentat, ieri presei, principalele probleme cu care se confrunta spitalul si a schitat cateva posibile solutii pentru eliminarea lor.
Insuficienta personalului medical si proasta situatie financiara a unitatii (cu datorii de 43 de railiarde la sfarsitul lui 2005), au fost amintite in fruntea neajunsurilor monitorizate la nivelul Judeteanului.
"Am incercat identificarea tuturor surselor de finantare purtand discutii cu presedintele Consiliului Judetean si cel al Casei de Asigurari si atragand numerosi sponsori. Mentionez ca am beneflciat de sprijinul constant si eficient al conducerii Directiei de Sanatate Publica, cu care avem o colaborare foarte buna. In urma analizelor facute, am ajuns la concluzia ca este nevoie de o restructurare profunda la nivelul spitalului, atat pentru reducerea costurilor, cat si pentru cresterea calitatii actului medical. De asemenea, este nevoie de rezolvarea problemelor tehnice ridicate de instalatiile de apa, de electricitate care dateaza din anii 70 si reprezinta surse mari de pierdere. Pentru aceasta avem nevoie de foarte multi bani" - a punctat dr. Prisca.
Ea a tinut sa mai precizeze ca atata timp cat masurile prevazute in planul de restructurare a spitalului nu dispun de toate aprobarile necesare, nu se putea constitui previzionarea pentru bugetul anului urmator foarte bine fundamental, "asa cum am citit intr-un interviu recent publicat" (acordat ziarului Adevarul de directorul Casei de Asigurari de Sanatate, dr. Gheorghe Domsa - n.r.).
Directorul Spitalului Judetean nu a dorit sa vorbeasca "la modul global" despre planul de restructurare a unitatii pe care o conduce, dar a promis ca va tine la curent presa si, implicit, populatia cu fiecare pas pe care spitalul 11 va face pe linia reorganizarii.
Si a insistat ca este foarte hotarata sa duca la indeplinire acest plan, indiferent de reactiile si nemultumirile pe care le implica aplicarea sa.
Prima masura luata in baza planului de restructurare a vizat sectia de psihiatrie, in fapt, fostul Laborator de Sanatate Mintala (LSM).
Dupa sapte ani de functionare pe strada V. Alecsandri, acesta a fost mutat in curtea spitalului, in cladirea unde se afla Neuro-psihiatria infantila (sectie mutata, la randu-i, intr-un alt spatiu).
Noul sediu al LSM intruneste conditiile pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare.
Dar restructurarea acestui sector de activitate nu se opreste aici.
Dupa ce problema spatiului a fost rezolvata, urmeaza "o restructurare mult mai profunda a sectiei de psihiatrie, pe care o vom prezenta la momentul potrivit" - a incheiat dr. Mirandolina Prisca.

Diana Dutu - Adevarul

  • Sala de asteptare CFR Radna e inchisa din cauza boschetarilor!?

In gara Radna lipseste sala de asteptate calatori - Virtual Arad News (c)2006Statia CFR Radna este una dintre nodurile de cale ferata pe ale carui sine trec, zilnic, zeci de trenuri.
Fiind una dintre cele mai tranzitate din judet, numarul calatorilor este considerabil.
Tocmai de aceea, conditiile celor care ajung in aceasta gara si sunt in asteptarea trenului ar trebui sa fie ireprosabile sau cel putin civilizate! Dar nu sunt, iar motivul pare ireal: boschetarii!

Faptul ca in statia CFR Radna nu ai unde sa te asezi in asteptarea trenului nu este un lucru nou.
Cei care au sesizat acest lucru - si nu sunt putini - ne-au spus ca "desi amenajata conform cerintelor unei sali de asteptare-calatori ii lipseste cel mai elementar lucru: scaunele!".
Unul dintre calatorii care frecventeaza des aceasta statie (vine saptamanal la Radna) este David Cocan din Arad.
Foarte revoltat, neintelegand care poate fi motivul si cat de legal este! - omul ne-a sesizat faptul ca, "inca din toamna anului trecut, sala de asteptare este inchisa! Indiferent de anotimp, calatorii sunt obligati sa astepte afara, in picioare, venirea trenurilor. Sunt atatea care vin cu intarziere sau se defecteaza, sunt oameni batrani, femei cu copii carora le e foarte greu sa stea in picioare!
De ce trebuie si asteptiam trenul in astfel de "conditii" sau in sala de bilete (tot in picioare evident!) - cand exista sala de asteptare in acest scop?! Am incercat sa dam de persoana care raspunde de aceasta problema, dar ia-o de unde nu-i?! Cica ar fi o doamna! Se pare ca dansa nu vrea sa deschida sala din cauxa boschetarilor care si-ar face aici salasul!"
Am trecut la fapte. La statia CFR Radna ne-a raspuns responsabilul de la vagoane marfa, deosebit de amabil, apoi, am ajuns, pe linie de raspundere... tematica la Cristian Stoicu, sef statie de calatori cu sediul in Arad.
Pe aceasta filiera am aflat amanunte despre persoana care raspunde efectiv de sala de asteptare a garii Radna: Rodica Tuduri, sef statie infrastructura.
Din alta informatie am aflat ca doamna este cu un picior in pensie, probabil, astfel se explica atitudinea total retrograda fata de indatorirea pe care societatea de cale ferata o are fata dc publicul calator.
Unde mai pui ca sunt si alte pareri care ar pleda pentru implicarea calatorilor in cumpararca unor scaune?!
"Doamna Tuduri va veni din concediu pe data de 1 februarie si atunci puteti discuta aceasta problema. Din cate stiu, sala s-a inchis din cauza persoanelor fara domiciliu. Sunt cateva banci pentru calatori, dar... afara pe peron!" - ne-a spus Cristian Stoicu, fara a comenta altceva.
Stimati calatori, mai sunt doar cateva zile... geroase, pana cand vom afla de ce ati inghetat atata vreme, chiar din gura sefei de statie, Tuduri.
Ca, vorba aia, motivatia cu boschetarii nu tine decat la dansa acasa, adica deasupra cladirii.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]