Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 27 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Dupa 100 de ani, la Ghioroc - Depoul primei cai ferate din estul Europei – transformat in muzeu

Prima cale electificata din Europa de Est a implinit o suta de aniIeri, Compania de Transport Public (CTP) Arad a sarbatorit 100 de ani de la infiintarea primei caii ferate electrificate din estul Europei, pe ruta Arad – Podgoria.
Dezvoltarea economica a zonei in centrul careia se gasea orasul Arad, precum si evolutia sa ca si centru comercial si industrial, a facut ca, la initiativa unui grup de investitori locali, sa se realizeze o cale ferata care sa deserveasca interesele comerciale si de deplasare a locuitorilor din aceasta parte a tarii (Podgoria Aradului).
In timp, aceasta cale ferata a marcat, benefic, evolutia vietii sociale si economice din arealul deservit. 
Astfel, la 11 noiembrie 1906 a avut loc deschiderea oficiala a caii ferate Arad - Podgoria, cu ecartament de 1.000 milimetri. 
Aceasta era, la inceput, deservita de automotoare benzo-electrice fabricate de firma "Henning si Hartwick" care tractau vagoane remorca produse de fabrica "Johann Weitzer" din Arad. 
Traseul liniei de 58,4 km cuprindea segmentele Arad – Ghiroc, Ghioroc – Pancota, Ghioroc – Radna.
In Romania, pana in 1964, a fost singura cale ferata cu tractiune electrica. 
Exploatarea acestei cai ferate, electrificata la 1.500 V, s-a facut cu automotoare de fabricatie "Ganz" actionate de patru motoare electrice in curent continuu si cu un parc de vagoane de calatori si marfa, capacitati care rezolvau necesitatile de transport calatori si marfuri.
Programul de circulatie asigura o accesare convenabila, in fiecare zi, prin cele 10 - 11 perechi de trenuri pe traseul Arad - Pancota si Radna. 
Alimentarea retelei de contact era la tensiunea de 1.500 V, asigurata de o statie de redresare amplasata in Ghioroc.
Depoul va fi transformat in muzeuIn perioada 1948 - 1982 calea ferata este preluata de CFR care realizeaza, indeosebi, transportul de calatori, locuitorii zonei beneficiind de o mobilitate deosebita in a accesa localitatile de interes ce se dezvolta economic si comercial, Arad, Lipova (Radna), Pancota. 
La 31 decembrie 1982, CFR a predat, prin protocol, intreaga activitate autoritatilor locale, respectiv IJTLA (actualul CTP). 
Linia este exploatata, in continuare, asigurandu-se continuitate desi configuratia retelei se reduce la tronsoane Radna - Pancota, traseul Arad - Ghioroc fiind accesat de tramvaiele urbane. 
CTP a conservat o parte din materialul rulant si a reconstruit unele vagoane urmand ca acestea sa fie utilizate ocazional pe ruta Arad- Ghioroc.
"Pentru a celebra un secol de infiintarea acestei caii ferate am pus la dispozitie posibilitatea calatoriei cu Sageata Verde, pe linia care pana in 1965 a fost singura de acest fel din Romania. Costul unei calatorii cu tramvaiele de epoca este de 4,2 RON/sens, pasagerii putand alege intre vagonul automotor Ganz, fabricat in anul 1913, sau unul Gotha, din 1952. De asemenea, in depoul de la Ghioroc, in sala redresoarelor va fi deschisa o expozitie cu aproximativ 100 de fotografii vechi. Aici, vizitatorii vor mai putea vedea vagoane de epoca si componente de material rulant expuse", a declarat Petru Cuvinean, director tehnic al Companiei de Transport Arad.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Incep cursurile la Palatul Copiilor si Elevilor

Sambata are loc deschiderea festiva a Palatului CopiilorDe luni, vor incepe cursurile in cadrul Palatului Copiilor si Elevilor Arad. 
In acest moment continua inscrierile care, anual, depasesc 3500 de elevi cu varsta cuprinsa intre 4 si 18 ani.
Deschiderea festiva va avea loc sambata, 30 septembrie, ora 10.
Peste 25 de cercuri: informatica, multimedia, aeromodele, aerobic, dans sportiv, dans modern, ceramica, grafica pe calculator, foto-reporteri, jurnalistica-ziaristica, pian, muzica usoara, vioara, instrumente de suflat, ansamblu folcloric, muzica populara, cultura si civilizatie engleza, desen-pictura, pictura pe sticla,teatru, teatru de papusi, karate, judo, karting, orientare turistica, tenis de masa isi asteapta elevii, pe doua grupe:incepatori si avansati.
Rezultatele deosebite obtinute anual in cadrul competitiilor judetene, interjudetene, nationale si internationale, taberele de creatie din perioada verii si participarea la diferitele manifestari desfasurate aici sau in strainatate incununeaza cu succes munca acestor elevi talentati si eforturile cadrelor didactice.
Retrospectiva anului trecut, amintind doar cateva evenimente importante, cum ar fi cunoscutul Festival International de Muzica Usoara si Dans "Ghiocelul de Argint", ajuns la a XI-a editie, Expozitia Internationala de Arta Plastica si Fotografica pentru copii "Culorile Muresului", ajuns la cea de a cincea editie, Concursul de Eseuri si Arta Fotografica "Padurea, sufletul pamantului", un proiect inedit si de succes, au reprezentat prilejul oferit elevilor implicati in aceste activiti de a-si etala cunostintele, talentul si deprinderile dobandite sub atenta indrumare a cadrelor didactice cu o bogata experienta.
Participarea in taberele de creeatie din aceasta vara a celor mai buni elevi de la Moneasa, Baisoara-ceramica si teatru, Tg. Mures- arta fotografica, Ciric, Iasi- jurnalistica au reprezentat cel mai placut mod de petrecere a timpului liber, impletind creatia cu noutatea, sub semnul pozitiv al prieteniei, moment insemnat in cartea de aur a amintirilor de neuitat.
Activitatile extrascolare organizate de palat si cluburile elevilor din judet contribuie la adancirea si completarea procesului de invatamant, la dezvoltarea inclinatiilor si aptitudinilor elevilor, la organizarea rationala si placuta a timpului liber. 
Lumea misterioasa a copilariei va prinde aici forma, invaluita de vraja muzicii, in pasi de dans si pictata de culorile nebanuite ale talentului.

Adevarul

  • Punct de frontiera temporar

Provizoriu a fost deschis un punct vamal la VariasCa in fiecare an si de aceasta data s-a deschis vama de la Variasu Mic! 
Timp de 12 ore localnicii din Turnu, Varias, Iratos si Dorobanti au trecut frontiera romano-maghiara fara a fi nevoiti sa ocoleasca, la fel ca de obicei, 30 de km.
Si asta pentru a putea participa la sarbatoarea localitatii maghiare Dombegyhaz. 
Pe jos, cu carute si trasuri impodobite si cu bicicletele - asa au parcurs localnicii cei 5 km intre localitatile variasu Mic si Dombegyhaza din Ungaria.
Inca de la primele ore ale diminetii punctul de trecere a frontierei mobil de la Variasu mic a fost luat cu asalt de localnicii din zona, dornici sa participe la sarbatoarea maghiara. 
La deschidere au participat sute de maghiari si romani din localitatile din preajma frontierei.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Vinurile din pivnitele minisene – un tezaur inestimabil

Pivnitele Minisului reprezinta un adevarat tezaur vinicolDin "Comoara lichida" de la Minis au gustat toate celebritatile momentelor, de la mijlocul secolului XVIII incoace!
Cea mai veche colectie de vinuri din Romania se afla, asa cum cunoscatorii o stiu, de altfel, la Minis – sat apartinator comunei Ghioroc.
Nu mai putin de 80.000 de sticle de vin sunt depozitate sub pamant, intr-o pivnita veche de sute de ani, in conditiile cele mai proprii pastrarii si cresterii proprietatilor ce transforma "simplul vin" in... "fiinta lichida".
Cladite in rafturi peste care vremea a asezat un strat subtire de praf, sticlele nu vad lumina zilei niciodata – exceptand, desigur, momentul savurarii.
Sunt pazite cu strictete, avand in vedere ca intreaga colectie este estimata la aproape 2 milioane de Euro – o veritabila comoara, asadar.
Cel mai valoros vin dateaza din anul 1926.
E un vin rosu si alb, care s-ar vinde, la orice casa care se respecta, cu 1800 de euro sticla.
E cel mai pretios din colectie, asa ca oricat de mare ar fi pretul, licoarea nu e de vanzare – o exemplificare perfecta a notiunii de "inestimabil". Ionel Vulturar, pivnicierul pivnitelor minisene, spune ca "Pivnita in care pastram colectia dateaza din 1744. Aici temperatura nu depaseste 12 grade, chiar daca afara e foarte cald."
Colectia a supravietuit inclusiv celor doua razboaie mondiale.
Legenda spune ca un pivnicier anonim ar fi ascuns mii de sticle de vin de colectie, in butoaie imense.
Inginerul Ion Nacov, responsabilul de colectie, dezvaluie ca "Atunci cand au venit sovieticii, primul lucru la care le-a stat mintea a fost sa dea de vin... Au lovit butoaiele cu pumnii si cu mitralierele, dar suna a gol, asa ca le-au lasat in pace."
Sticlele de vin de la Minis au ajuns la colectionari celebri din toata lumea.
"Nadia Comaneci a cumparat de la noi, grupul Phφenix, Patapievici, Dinescu, politicieni ai diferitelor momente etc." – spune acelasi...
Colectia de sub pamant, asadar, este pazita cu strictete.
O singura persoana detine cheia.
Sticlele se vand cu un pret mediu de pana la 150 de euro, iar intreaga colectie este una dintre cele mai scumpe din tara.

Lucian Valeriu - Observator

  • "Batrana Doamna" vrea la Bursa

Presedintele FC UTA - Nicolae Bara doreste fondarea societatii pe actiuniInca din vara, de la preluarea clubului UTA de oamenii de afaceri Nicolae Bara si Ion Sandu, a aparut pe tapet o schimbare a modului in care va functiona clubul.
Trecerea de la societatea non-profit, existenta in prezent, la una pe actiuni, a fost ideea de baza dupa care poate vietui, in viitor, o echipa de fotbal.
Desi se preconiza ca SA-ul sa ia fiinta in acest an, primavara anului viitor este termenul anuntat de presedintele Bara, ca fiind cel mai realist, pentru fondarea societatii pe actiuni. 
Formarea SA-ului pana la terminarea turului a cazut, din motive de organizare.
Clubul a fost preluat in mare viteza, iar prioritatile au fost alcatuirea unui lot de jucatori care sa faca fata cerintelor primului esalon, lucru reusit pana acum.  
UTA, societate pe actiuni
"Societatea pe actiuni este in curs de constituire. La inceputul returului, clubul UTA va functiona in cadrul unui SA. Nu avea rost sa ne grabim si sa facem societatea acum. Mai bine sa o gandim in amanunt si sa iasa bine", a declarat Bara. In afara celor doi conducatori, se are in vedere si atragerea altor oameni potenti din punct de vedere financiar. 
"Cu cat vor fi mai multi actionari, cu atat va fi mai benefic pentru echipa. Societatea este gandita astfel incat sa poata prelua destinele clubului", a mai spus presedintele de la UTA.
Nu vor fi neglijati nici aradenii sau cetatenii obisnuiti, care vor dori sa devina actionari ai clubului.
Nu se cunoaste deocamdata de ce facilitati ar putea beneficia acesti actionari minoritari ori daca vor avea drept de vot la anumite sedinte si proiecte ale societatii. 
"Un anumit procent din pachetul de actiuni va fi pus in vanzare libera. Avem in plan acest lucru, insa ramane de vazut pretul actiunilor, pentru ca la o valoare nominala reala, vor fi destul de scumpe. Mai mult decat dorinta de a castiga pe plan financiar, ne gandim la o idee stimulativa pentru cei care doresc sa intre actionari la UTA", sustine seful ros-albilor. 
In urma unor rezultate financiare pozitive, nu este exclusa nici cotarea la Bursa a viitoarei societati pe actiuni. 
"Societatea trebuie sa functioneze un an, inainte de a putea fi trecuta la Bursa de Valori. Apoi trebuie depuse bilanturi financiare, iar rezultatele acestora vor decide daca UTA va fi sau nu cotata la Bursa. Acesta este, totusi, un proiect de viitor, pentru primavara anului 2008", a conchis presedintele "Batranei Doamne".

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]