Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 27 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Saptamana de foc - Aradul, paralizat de temperaturi de 36- 37 de grade Celsius la umbra

Aradenii incearca sa lupte cum pot impotriva calduriiZiua de ieri a fost una dintre cele mai fierbinti ale acestei perioade, temperaturile trecand peste 35 de grade Celsius la umbra. 
A fost atat de cald incat asfaltul s-a topit pur si simplu iar comerciantii au iesit in fata magazinelor sa ude trotuarele. 
Efectul a fost insa unul contrar, pentru ca din pamant au iesit aburi fierbinti. 
Acesta nu este decat inceputul unei saptamani "de foc", in care vom avea si temperaturi de 37 - 38 de grade Celsius, posibil mai ridicate la orele pranzului in zonele aglomerate ale orasului. 
Vestile meteorologilor nu sunt bune defel pentru zilele urmatoare pentru ca vremea va continua sa se incalzeasca iar temperatura nu va scadea sub 20 de grade celsius nici macar pe timpul noptii. 
Medicii sfatuiesc persoanele in varsta si bolnavii cronici sa evite sa mearga pe strada, iar patronii vor fi nevoiti sa reduca programul de lucru si sa asigure angajatilor pana la patru litri de apa potabila pentru o persoana pe zi. 
Pana in 28 iunie, temperaturile vor fi cinci pana la opt grade mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei, in special in zonele de campie unde local va fi canicula. 
In judetul Arad, ca de altfel in toata partea de vest a Romaniei, indicele de confort termic temperatura-umezeala va atinge si depasi pragul valoric 80.
Starea de disconfort termic va persista si pe timpul noptii, cand mercurul termometrelor nu va cobori sub 20 de grade. 
Tot din cauza caldurii excesive, sunt posibile noi ploi torentiale, in cursul dupa-amiezelor, cand gradul de instabilitate atmosferica se va accentua.
Revenind la ziua de ieri trebuie sa spunem ca in ciuda conditiile aproape extreme; a caldurii infernale si a disconfortului termic, scrviciul de ambulanta din Arad a avut parte de liniste si nu a inregistrat cazuri de lesinuri pe strada. 
Oamenii au stiut, se pare, cum sa se protejezc. 
Din cauza caldurii sursele de apa sunt tot mai solicitateDaca au fost nevoiti sa iasa in oras, au circulat pe la umbra, s-au protejat cu palarii, iar din bagaje sau posete nu a lipsit sticla cu apa. 
Mai greu au fost pentru vanzatorii din piete, unde s-au inregistrat temperaturi record sub acoperisul dc plastic. 
"La noi este si mai cald. Sub acest acoperis care mentine caldura suntem aproape ca intr-o sera. Ma si mir ca pana acum nu a lesinat nimeni. Cred ca acum sunt peste 50 de grade!", ne-a spus unul dintre comerciantii de la Piata Mihai Viteazul.
In acest conditii, cele mai apreciate locatii sunt strandul, bazinele si chiar parcurile. 
Asta ca sa nu mai spunem de terase care practic au fost luate cu asalt de aradenii insetati si molesiti de caldura. 
"Ne-am oprit sa bem o apa minerala. Este de-a dreptul greu sa circuli prin oras. Noroc ca sunt terase la tot pasul", ne spune un tanar. 
Solutia adoptata de acesta este buna numai daca trebuie sa iesiti din casa. 
Daca totusi nu exista alta optiune, trebuie purtate haine usoare, din materiale naturale, de culoare deschisa iar capul trebuie neaparat acoperit.
Consumul de lichide si fructe proaspete este, de asemenea, recomandat cu... caldura de medici. 
Personalul medical atentioneaza populatia sa se prezinte imediat la medic daca apar stari de slabiciune, palpitatii sau greata. 
Daca trebuie sa lucrati, in special daca locul de munca este afara, in bataia soarelui, nu uitati sa le reamintiti patronilor ca trebuie sa respecte legea si sa va asigure cel putin doi litri de apa pe zi, pauze si o intensitate moderata a activitatii. 
Legislatia in vigoare prevede ca, in cazul in care temperaturile extreme se mentin cel putin doua zile consecutiv, angajatorii sunt obligati sa asigure apa minerala. 
In plus, nu trebuie sa lipseasca echipamentul individual de protectie si dusurile. 
Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariajilor, masuri care vizeaza reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00 sau chiar intreruperea colectiva a lucrului.

Florin Marusca & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Jumatate din productia companiei Astra Vagoane Calatori este orientata catre pietele externe

Vagoanele tip Sageata Albastra sunt solicitate si de strainiSocietatea "Astra Vagoane" a fost fondata in anul 1891 sub denumirea de "Fabrica de Vagoane si Motoare John Weitzer" si este cel mai mare producator de material rulant din Romania. 
In anul 1921 s-a infiintat societatea Astra Vagoane SA care a preluat bunurile fostei societati precum si cele ale societatii "Marfa", specializata in productia de automobile, in anul 1998 a avut loc separarea patrimoniala si juridica a unitatii de afaceri vagoane calatori si s-a inregistrat noua firma Societatea Comerciala ASTRA Vagoane Calatori SA. 
In anul 2000 a avut loc privatizarea completa a societatii si acum SC ASTRA Vagoane Calatori SA este o societate comerciala pe actiuni privata suta la suta cu capital integral romanesc. 
"In acest an 18 vagoane noi de clasa I, la pretul de 850.000 de euro fiecare, vor fi livrate de catre SC Astra Vagoane de Calatori SA Arad catre CFR Calatori. Acestea vor intra in competenta trenurilor Intercity si a celor international. Astra a redevenit principalul furnizor de material rulant al Ministerului Transporturilor si a stabilit relatii de parteneriat cu marile firme europene. Astfel, Astra a modernizat, in colaborare cu firma Alstom - Franta, 100 vagoane calatori, iar in colaborare cu Siemens a produs trenurile automotoare "Sageata Albastra" a declarat Ovidiu Bologea.
Potrivit celor afirmate de oficialii "Astra Vagoane Calatori", vagoanele de clasa intai, tip salon, sunt construite sub licenta Corail - Alstom si sunt echipate cu boghiuri care asigura viteze de pana la 200 de kilometri la ora. Principalele facilitati oferite de acest vagon sunt instalatia de aer conditionat, sistem audio pentru anunturi catre calatori si legatura cu postul central, banci anti-vandalism, convertizor static de tensiune de alimentare cu adaptare automata la reteaua de alimentare din tara in care circula vagonul, componente protejate la foc, cabluri electrice conform normelor de protectie la fum si gaze toxice in caz de incendiu, frana electro-magnetica si electropneumatica, usi telecomandate si cu inchidere automata la viteza diferita de zero, sistem de franare cu protectie la blocarea rotilor, design modern si ambianta placuta. Totodata, acest tip de vagoane indeplineste toate cerintele cerute de protectia mediului, elementul frigorific este ecologic, azbestul s-a eliminat complet, toaletele sunt dotate cu rezervoare resturi etanse, nivelul de zgomot este redus, nu exista degajare de noxe. In prezent. jumatate din productia companiei Astra Vagoane Calatori este orientata catre pietele externe. Astra deruleaza un contract de 50 de vagoane pentru Egipt, un altul de 30 ae vagoane cuseta de clasa I pentru Iran, livrand in acelasi timp subansamble pentru piata algeriana. Planul de dezvoltare al companiei vizeaza extinderea pe piata est-europeana, incercandu-se intrarea pe pietele din Serbia, Ungaria si Bulgaria unde, desi activeaza firme mari precum Bombardier nu exista unitati de productie a vagoanelor, ci doar ateliere de reconditionare.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Cai scosi la licitatie

Caii de la posturile de politie vor fi scosi la licitatieCaii de la posturile aradene de politie vor fi scosi la licitatie, alaturi de mai multe motociclete si autoturisme Dacia 1300. 
Animalele erau folosite de politisti pentru a se deplasa in catunele situate la munte. 
Decizia de vanzare s-a luat in urma unui calcul de rentabilitate facut de un expert. 
Acesta a constatat ca intretinerea unui cal costa mai mult decat daca politistul ar folosi o Dacia Logan noua. 
Animalele au fost evaluate si vor fi scoase la licitatie, incepand de la pretul de 20 de milioane de lei vechi. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Drogurile, folosite pentru imagine de tinerii din Arad!?

ONG-urile sunt preocupate de lupta antidrogPuse in fata unor statistici ingrijoratoare, autoritatile cred ca teribilismul tinerilor creste, pe hartie, procentul consumatorilor de droguri
Tinerilor aradeni li se pare mult mai interesant sa declare ca au consumat droguri, decat sa zica ca nu au incercat niciodata.
Cel putin aceasta este parerea autoritatilor, care nu cred ca in Arad consumul de droguri e atat de ridicat precum il indica sondajele.
Autoritatile locale considera ca liceeni au trecut in chestionare ca au incercat cel putin o data un drog interzis mai degraba din teribilism, ca sa se dea mari in fata colegilor de clasa sau a prietenilor.
Cu toate acestea, in Arad au fost descoperite retele care distribuiau droguri chiar in licee mari din oras.
Potrivit ONG-urilor care se ocupa de problema drogurilor, in Arad consumul de substante interzise este undeva pe la 10%.
ONG-urile sunt insa si cele care sustin ca elevii aradeni braveaza cand vine vorba despre consumul de droguri pentru a parea importanti in fata societatii asa ca sondajele de opinie realizate ar putea sa nu fie neaparat concludente.
Iudita Cuvineanu, presedinta filialei aradene a Societatii de Cruce Rosie, sustine chiar ca rezultatele sondajelor nu pot fi considerate concludente pentru ca multi dintre subiecti au mintit in timp ce completau chestionarele.
"Eu am auzit, la iesirea din scoala multi dintre elevi care radeau si spuneau ca au raspuns ca se drogheaza ca sa se dea importanti. Astfel, chiar daca, in urma unui sondaj, a rezultat ca 10 % dintre 1.000 de chestionati au declarat ca au consumat droguri sau substante halucinogene nu putem fi siguri ca acesta este rezultatul real din cauza bravajului de care au dat dovada elevii", a declarat Iudita Cuvineanu.
Cei care consuma droguri cu adevarat nu apeleaza insa la Centru de prevenire, evaluare si consiliere.
Doar doi aradeni au venit la centrul aradean dupa consiliere, de cand fiinteaza unitatea si pana in prezent.
Unul dintre motive ar putea fi, fara doar si poate faptul ca structura aradeana dispune de un spatiu provizoriu in sediul Inspectoratului Judetean de Politie.
Subprefectul Levente Horvath sustine, in baza datelor primite, ca judetul Arad este considerat, in continuare, o destinatie de tranzit in ceea ce priveste acest fenomen, fiind confirmat consumul de extasy si marijuana.

Adriana Barbu - Observator

  • Tantarii ataca Aradul - Polaris se lupta si din aer si de la sol

Polaris a inceput actiunea de starpire a tantarilorOdata cu sosirea caniculei, municipiul a fost invadat de tantari.
La lasarea serii, numarul insectelor devine insuportabil de mare, fiind o sursa importanta de disconfort pentru clientii teraselor si pentru amatorii de plimbari prin oras sau pe malul Muresului.
Desi sunt folosite aceleasi solutii de stropit ca si in anii trecuti, se pare ca acestea nu mai sunt eficiente in fata tantarilor care, din cauza ploilor din ultima perioada de timp s-au inmultit ingrijorator de mult.
Referitor la aceasta problems Monica Jitariu, directorul Polaris Arad, societate care se ocupa cu dezinsectia, ne-a declarat:
"Pentru aceste stropiri care combat tantarii, firma noastra foloseste substanta Superparasect, aceasta neavand nici un efect asupra oamenilor. Planurile de interventie sunt facute in functie de comenzile venite de la Primarie, aceasta fiind si finantatoarea operatiilor cu pricina. In saptamana care urmeaza avem programate stropiri de la sol in parcurile de pe langa strand si in zonele verzi ale orasului, iar in cartiere folosim avionul.
Sper ca dupa terminarea acestor actiuni numarul insectelor sa scada."

L. Baesanu -  Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]