Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 27 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Prima secţie de hematologie

A fost inaugurata prima sectie de hematologie la Spitalul JudeteanConducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa a inaugurat, miercuri, prima secţie de hematologie din judeţul Arad.
"Este un moment istoric pentru noi deoarece Aradul nu a mai avut pana acum o sectie de hematologie. A existat, din 2002, un compartiment cu 15 paturi la etajul patru al spitalului, insa bolnavii au fost mult mai multi, patologia a evoluat... astfel ca se impunea crearea unei sectii de hematologie.
Suntem foarte mandri ca am reusit sa o amenajam. Se afla in curtea spitalului, intr-o cladire care era dezafectata de noua ani. Am beneficiat de sprijinul Consiliului Judetean, al Directiei de Sanatate Publica, al Universitatii de Vest «Vasile Goldis» si, nu in ultimul rand, de personalul minunat de aici, de medicul sef de sectie Coralia Cotoraci, care a adus sponsori si a muncit efectiv pentru ca acest spatiu sa arate asa cum arata.
Rezultatul: avem o sectie de hematologie moderna, cu un interior european"
- puncteaza dr. Mirandolina Prisca, director al Spitalului Judetean Arad.
Investitii considerabile
Noua sectie de hematologie este amenajata intr-o cladire monument istoric, veche de aproape 100 de ani, situata imediat dupa intrarea in spital, pe partea dreapta. 
Aspectul exterior al cladirii lasa inca de dorit, insa conducerea spitalului promite ca in acest an problema se va rezolva.
Pana acum, s-a pus accent doar pe interior astfel incat spatiul sa devina functional si sa permita desfasurarea activitatii sectiei. 
Nu s-a realizat inca o centralizare a investitiilor facute in aceasta cladire. 
Se poate spune cu certitudine doar ca in anii 2004-2005, Consiliul Judetean a contribuit cu sapte miliarde de lei pentru asigurarea infrastructurii cladirii.
Prefectul Stragea e multumit de felul in care arata noua sectie Definitivarea lucrarilor s-a consumat in ultimele trei luni, cand s-au realizat stabilirea circuitelor si compartimentarea spatiului, astfel incat sa corespunda normelor in vigoare.
La parter, pe o suprafata de aproximativ 300 de metri patrati, au fost amenajate saloanele pentru pacienti (majoritatea cu cate doua paturi), iar etajul este destinat cabinetelor pentru personalul medical. 
Saloanele sunt delimitate prin "pereti" din geamuri termopan si sunt dotate, fiecare, cu grup social propriu (chiuveta, cabina de dus, WC), telefon si radio.
Intreg spatiul este proaspat gresiat si faiantat in culori placute. Este un ambient (ceva mai) apropiat de ceea ce exista in spitalele europene.
Patologia - in crestere
Sectia hematologie a Spitalului Judetean are 30 de paturi pentru spitalizare continua si cinci paturi pentru ambulatoriu de zi. Ea deserveste aradenii care sufera de boli de sange - atat cazurile oncologice, cat si cele non-oncologice. 
Numarul bolnavilor este in crestere, inregistrandu-se 25-30 de cazuri oncologice lunar. 
Intre acestea, predomina limfoamele si leucemia cronica.
Inaugurarea noii sectii de hematologie a judetului Arad a adunat in curtea spitalului reprezentanti ai tuturor institutiilor si organizatiilor sanitare locale. 
Lor li s-au alaturat presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, prefectul Cristian Stragea si viceprimarul Tiberiu Dekany.

Diana Dutu - Adevarul

  • Au strapuns digul! - O "inovatie" edilitara neautorizata pune in pericol de inundatie orasul

Strapungerea digului pune in pericol de inundatie orasulDaca apele Muresului vor creste, orasul este in pericol de inundatie, dupa ce digul de aparare a fost strapuns, in zona podului Traian, de doua conducte, prin care se scurge apa pluviala. Descoperirea a fost facuta de comisarii garzii de mediu, care au observat ca digul a inceput sa se deterioreze in preajma sparturilor. 
Cele doua conducte ce strapung digul fac ca apa de ploaie sa ajunga in Mures si sa nu balteasca pe strada si in gradinile mai multor vile din apropiere.
Cele doua sparturi in dig sunt atat de evidente, incat se vad si de pe cealalta parte a Muresului. 
Atilla Szekelly, comisar sef garda de mediu, precizeaza ca "Orice modificare adusa unui dig de aparare este periculoasa, pentru ca poate duce, in timp, la scaderea rezistentei acestuia."
Digul de aparare a orasului este in administrarea Apelor romane, care se vad acum nevoite sa repare stricaciunile. 
Ba mai mult, inspectorii au descoperit ca lucrarile au fost facute fara nici un fel de autorizatie.
Marcel Olaf, sef sistem hidrologic Arad, spune ca "Solutia normala si legala ar fi fost sa se se sape o conducta mai lunga, prin care apa pluviala sa se scurga in canalul Tiganca si de acolo in Mures. Desigur traseul ar fi fost cu mult mai lung si cu mult mai costisitor."
Proprietarii vilelor in apropierea carora au fost scoase conductele chiar prin dig spun ca nu stiau nimic de existenta conductelor de scurgere a apei pluviale. "Eu am descoperit de curand canalele respective. Erau acolo si cand am cumparat eu terenul, in urma cu 4 ani" spune Ovidiu Barzan.
Orice modificare adusa unui dig de protectie este considerata fapta penala si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la doi ani. 
Comisarii garzii de mediu au depus deja plangere penala la politie, insa pana acum nu s-a stabilit cine a strapuns digul.

F.G. - Observator

  • Concert coral pascal

Concert pascal la FilarmonicaIntre cele doua sarbatoriri ale Pastelui, cel catolic si cel ortodox, Corul Filarmonicii aradene a sustinut un concert coral cu lucrari religioase adecvate momentului din ambele rituri.
Cunocutul dirijor craiovean Alexandru Racu a deschis programul cu Alma redemptoris mater de Giovanni Pierluigi da Palestrina, nuantand sensibil discursul genialului renascentist.
In Monte Oliveti
a aceluiasi maestru al muzicii corale, cele doua ansambluri corale, cel mare si cel mic au realizat firesc si elocvent dialogul lui Isus cu ucenicii sai legat de viitorul crestinismului, al propovaduirii Evangheliei tuturor neamurilor, a revenirii Fiului omului.
Grupul feminin de soli au realizat tesatura imitativa pe textul Vigilate et orate…creand un contrast prin modalitatea de expresie si timbru, cu cel al corului, plin, mixt, omofon.
Antonio Lotti (1666-1740), organist, cantaret, capelmaistru la San Marco din Venetia, creator de muzica sacra si de opere a fost prezent cu piesa la opt voci, Crucifixus.
Alexandru Racu si corul aradean a dat sens si expresivitate complexei tesaturi polifonice a lucrarii.
Principala rugaciune crestineasca, rugaciunea de toate zilele, transpusa in muzica de Leonid Gheorghian, Tatal nostru, deci, a avut darul de a ne simti pe un taram cunoscut, purificat de rele.
La lucrarea lui Gheorghe Mandicevski, Si era ora a sasea (transcriptie pentru cor mixt de Al. Racu), ca si la Bogoroditze Devo (Ave Maria) de Serghei Rahmaninov, corul (prin reprezentantii sai mai nepasatori) a fost mai putin sensibil la nuantele mai fine scrise in partitura si cerute de dirijor.
Tot din sfera muzicii slave, corul a talmacit Usile pocaintei de Vedeli, lucrare ce incepe cu un cor barbatesc la patru voci si continua cu unul mixt la sase voci, ce a dat o plinatate sonora impresionanta.
Din lumea muzicala a Angliei renascentiste, dirijorul craiovean si corul aradean au interpretat Plangerile lui Ieremia (Cum sta parasita acum, cetatea aceasta atat de plina de popor alta data) semnata Thomas Tallis, piesa la cinci voci, complexa si emotionanta.
Prima parte a concertului s-a incheiat cu corul Wir sezen uns mit Traenen nieder din Mataeus Passion de Johan Sebastian Bach.
In Tu es Petrus de Francesco Gramatico, corul si acompaniatoarea s-au putut desfasura in plenitudinea sonora redand maretia: …tu esti piatra pe care voi edifica Biserica mea, incheind cu : Christus vincit…imnul Vaticanului.
Cu Camara Ta Mantuitorul meu de Ioan D. Chirescu s-a revenit in sfera creatiei ortodoxe, compozitorul folosind un limbaj accesibil, inclusiv recitativul armonizat, perceput firesc de auditori.
Psalmul 123 - La tine-mi ridic ochii – de Martian Negrea, piesa publicata doar in Tratatul de contrapunct si fuga al autorului (1956), ca al treilea exemplu in studierea raportului omofonie-polifonie (cu o armonie bogat cromatizata), a avut parte de o talmacire sensibila si un mare succes la public. Alexandru Racu a oferit si o creatie proprie, Toata suflarea sa laude pre Domnul, in care a folosit inteligent isonul, ce pare atat de firesc unei structuri corale romanescti, ce permite perceperea textului, piesa cu acumulari sonore ce cuceresc pe ascultator.
Impresionantului Agnus Dei si Libera me din Recviemul lui Gabriel Faure i-a lipsit o dictie mai buna, cuvantul fiind o componenta esentiala a complexului muzical.
Unii vor zice ca oricum, ascultatorii nu inteleg latina clasica, ei vorbind o urmasa a ei.
Totusi, latina este mama multor limbi europene, inclusiv romana, limba oficiala a Bisericii catolice si a statului Vatican apoi, vrem sau nu, o limba muzicala.
Iar ca sa punem punct, e vorba de profesionalism, de profesionalismul fiecarui component al formatiei in parte.
Corul dirijat de Alexandru Racu a incheiat programul cu un fragment dintr-una dintre cele mai valoroase lucrari vocal-simfonice romanesti, Oratoriu Bizantin de Pasti de Paul Constantinescu, anume Astazi s-a spanzurat pre lemn (Antifonul 15, stih 1, glas 6), o muzica tulburatoare, rasplatita generos cu aplauze.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • La pas prin Moroda

La Moroda inca nu a patruns modernismul - Virtual Arad News (c)2006Situat la aproximativ 50 de kilometri distanta de Arad, Moroda ramane satul traditional in care modernismul nu a patruns decat prin cele cateva vile (care pot fi numarate pe degete) si biserici neoprotestante construite de curand.
In rest, imaginea satului nu s-a imbunatatit cu nimic in ultimii ani, ba chiar dimpotriva.
Desi oamenii sunt harnici, fiind renumiti ca legumicultori - dovada stand si solariile care impanzesc gradinile - autoritatile nu par sa se implice prea mult in amenajarea lui.
Drumul care face legatura intre DJ Arad-Ineu si satul Iermata, respectiv Moroda, situata la o distanta de doar un pas de prima localitate amintita, pare mai degraba "ciuruit" datorita gropilor care nu pot fi ocolite.
Daca drumul principal este intr-o astfel de stare, nu e greu sa ne imaginam care este starea ulitelor laturalnice ale satului.
Cand ploua, vai de bietii sateni care au masini si care nu pot ajunge cu ele acasa din cauza noroiului in care risca sa se impotmoleasca.
Trecand peste starea drumurilor care nu este o noutate, ea caracterizand de altfel intregul judet, sunt alte aspecte omise de autoritati care afecteaza direct siguranta satenilor.
Si nu exageram cu nimic cand facem aceste afirmatii, referindu-ne in special la unica arteziana din sat de unde se aprovizioneaza cu apa peste jumatate din populatie.
Ridicata la cativa pasi de scoala din sat, arteziana cu pricina e mai degraba un focar de infectie...
O constructie de beton, nemaiatinsa de o bidinea de ani si ani, cu o teava invechita prin care curge apa continuu, si imprejmuita de o balta infecta, mizera, plina de gunoaie.
Iar situatia nu este o noutate. Ea treneaza de ani si ani, insa reprezentantii primaarei Seleus, de care apartine satul, nu catadicsesc sa faca ceva in acest sens. Situatia este cu atat mai critica cu cat, dupa cum aminteam anterior, arteziana se afla la doar cativa pasi distanta de scoala, iar in pauze, copiii consuma apa de aici, pentru ca in scoala nu este apa curenta.
Aici, unde intreaga vara se balacesc ratele, gastele, unde satenii se spala pe picioare venind de la camp, unde isi spala cizmele incarcate de noroi...
Scoala din Moroda ar trebui sa intre mai mult in atentia Primariei - Virtual Arad News (c)2006Dezinteresul treneaza asupra tuturor segmentelor de activitate din sat, iar scoala, nu face exceptie de la regula.
O cladire veche cu un parc imens in fata imprejmuit de... un gard deteriorat de trecerea zecilor de ani de cand nu a mai fost ingrijit.
Crapat, in-clinat... creeaza o imagine a unui spatiu parasit, nicidecum a unitate de invatamant in care sunt educati copii.
Acum, conducerea scolii a demarat o "campanie" de colectare a cate 100.000 de lei vechi pentru fiecare elev pentru a reface gardul.
Nu comentam aceste actiuni de strangere de fonduri.
Sunt practici vechi de cand scoala. 
Insa nu e firesc ca primaria, cea care are in administrare cladirea, sa nu se ingrijeasca deloc de aspectul ei sau, ce sa mai spunem despre confortul elevilor.
Noroc cu parintii care trebuie sa suporte din buzunar fiecare clanta inlocuita, fiecare bidinea de var care atinge peretii...
Asta e realitatea satului recunoscuta de edili doar atunci cand incepe campania electorala si este inclusa in proiectele cu care candidatii la fotoliul de primar se prezinta in fata alegatorilor...
Si acestea sunt doar cateva dintre problemele satenilor obisnuiti deja cu situatia per ansamblu: si cu caminul cultural care se deschide doar din an in pasti, si cu tinerii care merg la discoteci la Ineu pentru ca in sat nu se mai organizeaza nimic si cu lipsa locurilor de munca ...
Si in fond, nici nu au o alta varianta, decat sa-si vada de propria gospodarie, lucru de care se si preocupa, majoritatea caselor fiind ingrijite si gradinile lucrate.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Bolizii 4x4 iau cu asalt dealurile de la Ghioroc

Linistea Muntilor Zarandului va fi tulburata de uruitul motoarelor puterniceIn aceasta seara se va da startul in cea de a patra editie aradeana a concursului de off-road, Turneul Elite Arad 2006.
Aceasta este prima etapa a campionatului national de raliu din acest an, iar la startul competitiei, organizate de Off Road Club Arad, s-au inscris 35 echipe din Slovenia, Italia, Germania si Romania (Iasi, Bucuresti, Cluj, Arad, Timisoara, Turda, Cugir).
"Editia din acest an va fi ceva nou pentru unii si va destepta amintiri pentru altii, fiind un concurs cu gratare la iarba verde si cu seri in jurul focului", a declarat Silviu Blaj, reprezentantul Off Road Club Arad.
Competitia are doua sectiuni, "Extrem" si "Open" si se va derula sub forma unui "raid", evitandu-se astfel ca unele echipaje sa ramana in urma.
Pe unele parti ale traseului echipele vor sustine, individual, probe cronometrate.
Castigatorii concursului vor fi alesi in urma probelor cronometrate, de orientare, de indemanare si de curaj.
Turneul se va desfasura dupa urmatorul program:
In aceasta seara toti concurentii se vor aduna la motodromul de langa poligonul Jandarmeriei, pentru a sustine proba prolog.
In vecinatatea zonei se vor instala si corturile participantilor.
Vineri dimineata echipele se vor deplasa spre punctul "START" (Iesirea din municipiu - strada Siriei).
La ora 9:00 se va da startul.
Echipele vor concura in zona Siria (Cetate) si Cladova.
La ora 19:00 se va amplasa tabara de corturi la Ghioroc.
Sambata, la ora 9:00, se va da startul de la Ghioroc, urmand ca echipele sa concureze pe traseul spre lacul Taut, unde se va amplasa tabara.
Duminica, la ora 9:00, se va da ultimul start, echipele concurand pana in jurul orei 16:00, cand va avea loc festivitatea de premiere, la Cladova.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]