Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 27 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Ministerul Culturii - solicitat sa finanteze reconversia Cetatii Aradului

Batalionul mixt romano-maghiar urmeaza sa fie mutat din Cetatea AraduluiGardienii vor asigura paza obiectivului, iar Primaria va numi un administrator pentru Cetate
Consilierii locali au votat, la finele saptamanii trecute, in unanimitate, protocolul prin care Cetatea Aradului va trece in circuitul civil. 
Actul avizat de alesii municipali ia astazi drumul Capitalei, pentru a fi inmanat Ministerului Apararii Nationale. 
Doar dupa ce si ministerul isi va pune semnatura pe protocol se va putea vorbi de demararea procedurilor pentru trecerea Cetatii in domeniul public al municipiului. 
Desigur, conditia cea mai grea impusa Municipalitatii aradene este legata de alocarea a 200 de miliarde lei vechi, bani ce vor merge spre refacerea unitatii din Radna, locatie in care va fi mutat batalionul militar mixt romano-ungar. 
Primaria are la dispozitie, pentru a-si onora aceasta obligatie, un termen de doar doi ani de la semnarea protocolului, iar consilierii si-au facut deja griji legate de existenta unor planuri bune la momentul in care imobilul va reveni cu adevarat aradenilor.
In plus, unii dintre consilieri au atras atentia executivului local ca trebuie sa aiba la dispozitie mult mai multi bani pentru Cetate, nu doar cele 200 de miliarde.
Consilierul Edeleni a amintit, de pilda, faptul ca numai paza cetatii va costa cateva miliarde pentru ca nu cumva, redat aradenilor, imobilul sa urmeze soarta cetatii din Alba Iulia (unde s-a furat tot ce s-a gasit, de la geamuri si usi, pana la becuri). 
O parte din militari vor fi mutati in cazarma GaiAlesii s-au intrebat daca Primaria are un concept solid, care sa poata fi pus in practica imediat dupa ce obligatiile banesti vor fi achitate.
Primarul Gheorghe Falca s-a aratat increzator in cele doua proiecte elaborate deja pe aceasta tema, sustinand ca ele trebuie doar cizelate pe ici, pe colo.
Principala problema, potrivit edilului, ar fi atragerea unor parteneri pentru cetate, care sa diminueze contributia bugetara fata de acest obiectiv. 
Gheorghe Falca a punctat faptul ca a vorbit deja cu premierul Calin Popescu – Tariceanu pentru o interventie astfel incat Aradul sa primeasca ajutor financiar de la Ministerul Culturii. 
Viceprimarul Levente Bognar este si el de parere ca Aradul trebuie sa bata in aceste zile la portile Guvernului pentru bani, iar motivul e cat se poate de simplu: Cetatea Aradului e pe lista monumentelor istorice de importanta nationala.
Cat despre paza obiectivului, primarul Falca sustine ca "la plecarea Armatei, paza va fi asigurata de gardienii publici, iar Primaria va numi un administrator pentru cetate".
Unitatea din Gai, pe aceeasi traiectorie
Este posibil ca Aradul sa primeasca in aceste zile si uitatea militara din Gai, acolo unde autoritatile locale vor sa mute o parte din serviciile care lucreaza cu publicul. 
Vestea a fost facuta publica de primar, la momentul la care consilierul Corneliu Padurean a insistat pe conditiile improprii in care isi desfasoara activitatea Serviciul de evidenta a populatiei. 
"Nu face cinste, in primul rand Primariei. Trebuie sa le dam sediu nou si daca se poate si calculatoare, ca in curand s-ar putea sa vina Bill Gates sa-si recupereze calculatoarele pentru a face muzeu", a punctat consilierul. 
Edilul local a precizat faptul ca serviciul s-ar putea muta in unitatea militara din Gai, pentru care s-au facut demersuri. 
In fapt, odata cu remiterea protocolului pentru Cetatea Aradului la Bucuresti si actele de sustinere a trecerii unitatii din Gai in grija municipalitatii vor fi retrimise Ministerului Apararii Nationale

Adriana Barbu - Observator

  • Coliziune intre un tren si tramvai, la UTA

Coliziune intre un tramvai si un tren de manevraSambata dimineata, in jurul orei 10.00, un tren de marfa cu locomotiva si 10 vagoane a lovit un tramvai cu calatori, care circula din directia UTA spre gara. 
Incidentul s-a petrecut in apropierea stadionului de fotbal UTA, acolo unde, de obicei, trenurile noi de marfa fac manevre de verificare. 
Cauza o reprezinta faptul ca unul dintre cei care conduceau mijloacele de locomotie nu a respectat semnificatia culorii semaforului.
"De 20 de ani lucrez la Politia Rutiera si nu am vazut niciodata asa ceva, ca un tren sa se ciocneasca cu un tramvai in mijlocul orasului. Nu am stabilit inca cu exactitate cine este vinovat, vom consulta si experti auto. Important este ca nu au fost victime, in tramvai, in momentul impactului fiind 35-40 de calatori", ne-a declarat comisar Sorin Iuga, din cadrul Politiei Rutiere a municipiului.
Cel care conducea trenul spune ca nu are cum sa iasa din interiorul fabricii fara a avea culoarea verde. 
Vatmanul spune ca nu a vazut nici un acar care sa dirijeze circulatia, iar culoarea rosie a semaforului a vazut-o doar la 10 metri fata de linia de cale ferata si nu a mai avut timp sa franeze, incercand sa accelereze pentru a putea trece inaintea trenului. 
Acest lucru nu s-a intamplat, cele doua mijloace de locomotie intrand in coliziune, tramvaiul fiind lovit de tampoanele trenului, fiind smulsa ultima usa a tramvaiului, paguba estimata fiind de 10 milioane lei. 
Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu niste sperieturi ale calatorilor din tramvai. 
Urmeaza ca cel care se face vinovat sa fie stabilit de catre politisti si sanctionat ca atare.

A. R. B. - Observator

  • Targ de nunta - servicii complete

O parte din rochiile prezentate sunt produse de Casa de Moda "Elis"Zilele acestea, la Arad au fost prezentate noile tendinte ale modei pentru cei care au decis ca in acest an sa se casatoreasca.
Targul de nunta reuneste cele mai apreciate colectii de acest gen si ofera tinerilor interesati variante pentru cea mai specials noapte din viata lor.
Targul de nunta de la Arad a avut loc in holul Palatului Cultural.
In cadrul evenimentului a avut loc si o parada a rochiilor de mireasa.
Colectiile prezentate au fost gandite in asa fel meat miresele sa poata gasi modelul care le avantajeaza cel mai bine silueta, dar si personalitatea, in acord cu tendintele in domeniu.
Astfel, unele magazine ofera spre vanzare rochii sirena, fluide, cu corset sau nonconformiste.
Nu au fost lasati la o parte nici barbatii, care in noaptea nuntii trebuie sa poarte costume elegante, cu detalii atent lucrate: camasi din materiale scumpe, pantofi si curele asortate, brau, papion, smoking si lavaliere de matase.
Preturile au fost pentru toate buzunarele, 150 - 700 euro pentru mireasa si intre 180 si 350 - 450 de euro pentru mire.
Se recomanda insa sa se apeleze la consultant expertilor din domeniu.
Pentru aceasta insa, perechea trebuie sa stea de vorba cu profesionistii, care isi vor forma imediat o opinie, inclusiv despre locul in care urmeaza sa aiba loc nunta si despre obiectele decorative.
"S-au pregatit anumite pachete de servicii care costa de la 1000 de euro si depasesc 3000", a declarat Simona Stanulet, organizator targ de nunta. Targul de nunta de la Arad si-a inchis portile ieri.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Daramarea pietelor - o moda adoptata si la Lipova

Piata din Lipova se doreste inlocuita cu un centru de agrementIn sedinta de astazi a Consiliului Local, alesii Lipovei sunt chemati de primarul Viorel Popina sa hotarasca in privinta aspectului pe care il va lua centrul orasului.
Primaria a decis demolarea actualei piete agroalimentare si amenajarea in acest loc a unui centru de agrement pentru tineri.
Comerciantilor care comercializeaza produse non-alimentare si isi desfasoara activitatea in piata li se vor supune atentiei doua alternative: mutarea in cladirea magazinului universal sau in spatiile complexului aflat in constructie, situat in vecinatatea hotelului "Pletl".
Pentru producatorii agricoli, administratia orasului pregateste ridicarea unei hale agro-alimentare pe platoul care deservea societatea de transport IRTA.
Printre proiectele de hotarare care vor fi supuse votului se mai afla si eel referitor la demararea actiunii de intocmire a documentatiei necesare realizarii unor lucrari edilitare si de infrastractura care vizeaza racordarea viitorului cartier al tinerilor la reteaua de apa si canalizare a orasului.
Conform primarului, in viitorul nu foarte indepartat, Lipova se va bucura de o cu totul alta imagine, fiind planificate mai multe lucrari in centrul vechi.
Este vorba, in special, de largirea trotuarelor si montarea de pavele, precum si de crearea unor scuaruri cu verdeata si pomi.
In alta ordine de idei, edilul Lipovei sl declara optimist in privinta alimentarii cu gaz metan a orasului, in contextul in care proiectul de realizare a magistralei Mailoc-Lipova a primit avizul favorabil din partea ministrului economiei, Codrut Seres.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Recital la doua piane

Pianistul Sorin Dogariu impreuna cu sotia au sustinut un concert la doua pianeSorin Dogariu, solist al Filarmonicii aradene si conferentiar la Universitatea de Vest din Timisoara, insotit de Adraiana, sotia sa, asistenta a aceleiasi Universitati, au sustinut un recital in sala mare a Palatului Cultural. 
Programul a inceput cu Suita pentru doua piane in fa diez minor op. 6 de Dmitri Sostakovici. 
Lucrarea conceputa de adolescntul de 15 ani, la moartea tatalui sau, de care era foarte legat sufleteste, a fost prezentata in 1923 de autorul insusi si sora sa. 
Trairile profund dureroase, cu sondari in lumea fantasticului, de o varietate surprinzatoare pentru o lucrare de acest gen, au fost transmise publicului de cei doi sensibili interpreti.
Cunoscutele Variatiuni pe o tema de Haydn de Johannes Brahms in varianta simfonica ce preludiau seria de simfonii, de care compozitorul s-a apropiat cu responsabilitate, au fost prezentate in varianta de mai tarziu (1882), pentru doua piane. 
Bogatia de stari si sentimente implantate de un mare maestru al variatiunilor care a fost Brahms, au fost redate cu naturalete de cei doi interpreti.
Suitei de Trei piese usoare din 1915 a lui Igor Strasvinski i-a fost subliniata ironia muscatoare: basul ostinat al Marsului, sentimentalisul melodiei Valsului, stereotipul intentionat al accentelor ritmice ale Polcii. 
In cea de-a doua suita, Cinci piese usoare, cei doi inerpreti au redat gingasia Andantelui introductiv, ironia celei de-a doua piese a suitei, Espanola, care este totusi un omagiu adus muzicii iberice. 
Cea de-a treia, aminteste nostalgic sonoritatea vechiului instrument slav, balalaika. 
Pianistii nostri au dat stralucire piesei Napolitana si umor patrunzator Galopului.
Adriana si Sorin Dogariu si-au incheiat programul cu Variatiunile pe o tema de Paganini de Witold Lutoslawski. 
Este vorba de transcrierea pentru doua piane a Capriciului nr. 24 pentru vioara solo, care i-a inspirat si pe Brahms si Rahmaninov. 
Expresia sincera si degajata a celor doi interpreti, stralucirea acelei muzici nu puteau decat sa incante publicul.
***
Dupa concertul din 26 februarie la Quincy, orchestra Filarmonicii aradene, dirijata de dr. Frandes Dorin, se va afla la Tallahassee, unde va concerta la Ruby Diamond Theater in 2 martie. 
La Dallass se vor afla in 4 martie si o zi mai tarziu la Clovis, parcurgand peste 5000 de mile prin SUA.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]