Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 26 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Iosif Matula: "In primavara lui 2007, trebuie sa avem serviciul Smurd la Arad"

La inceputul anului viitor si Aradul va dispune de serviciu SmurdLa inceputul anului 2007, judetul nostru va avea serviciu Smurd, denumirea aleasa fiind de Salvarad. 
La sfarsitul saptamanii trecute, conducerile Autoritatii de Sanatate Publica, a Casei de Asigurari de Sanatate, a Spitalului Clinic Judetean, alaturi de presedintele Consiliului Judetean, au fost prezente la Targu Mures pentru a perfecta ultimele detalii legate de acest serviciu de urgenta. 
"Am avut o intalnire foarte interesanta cu presedintele Smurd Romania, Raed Arafat. Am fost foarte impresionat pentru ca trei comune din acest judet au reusit sa se asocieze pentru a avea propriul lor Smurd, situat in varful unui deal. Trebuie ca si la noi sa se poata realiza acest lucru", a spus presedintele CJA, Iosif Matula. 
La rectificarea de buget din luna octombrie, vor fi prevazute sume de bani pentru achizitionarea a trei masini speciale, care vor fi utilate complet cu aparatura medicala specifica acestui gen de interventii: 
"Nicaieri in lume nu se fabrica astfel de masini gata utilate, ci doar carosate. Urmeaza apoi trei luni de zile de licitatii pentru cumpararea aparaturilor", a mai spus Iosif Matula. 
Au fost stabilite si locatiile din judet, pentru viitoarele puncte Salvarad, in special acolo unde exista si centre de pompieri, puncte sensibile in ceea ce priveste numarul mare de accidente rutiere soldate cu morti si raniti. 
Unul va fi pe Valea Muresului, la Barzava, unul pe Valea Crisului, la Sebis sau la Ineu, iar altul pe ruta Timisoara-Oradea, la Chisineu-Cris. 
Aici, insa nu exista inca o sub-statie de pompieri, dar consiliul local va urgenta amenajarea uneia, in viitorul apropiat. 
Bineinteles, ca sediul central va fi la Arad, la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, iar partea medicala la Spitalul Clinic Judetean. 
Conform standardelor europene, la un accident timpul in care o masina de salvare trebuie sa ajunga la fata locului este de 8 minute
in mediul urban si 12-13 minute in mediul rural. 

A. P. - Observator

  • Cel mai scazut pret la Gigacalorie

In urma modernizarii retelei de termoficare Aradul va beneficia de un pret mai mic la gigacalorie - Virtual Arad News (c)2006Primarul Gheorghe Falca a anuntat noul pret de referinta pentru Gigacalorie in Arad va fi de 131 lei (1.310.000 lei vechi). 
Acesta a fost stabilit in urma unor negocieri, in urma subventiei pe care a putut-o asigura bugetul local.
Un factor important in stabilirea acestui pret de referinta este determinat de investitiile facute in retelele de termoficare din Arad, care au permis scaderea pretului de cost al energiei termice cu cinci la suta.
Continuarea programului de investitii in reabilitarea punctelor si retelelor termice va mai permite scaderea pretului de cost si pentru anul viitor cu alte cinci procente, considera Falca. 
Aradul, cu 131 de lei, se afla chiar sub Cluj, unde pretul local de referinta a fost de 134 de lei. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei Editia de Vest

  • Pasapoartele se muta

Serviciul pasapoarte va fi mutat in locul leaganului de copiiServiciul Pasapoarte va parasi sediul Politiei in circa doua luni, urmand sa se mute in cladirea fostului Leagan de copii.
Prefectul Gavril Popescu a anuntat ieri ca au fost deja organizate licitatii pentru desemnarea firmei care se va ocupa de amenajarea sediului, subliniind cu optimism ca mutarea se va finaliza in circa doua luni. 
In cladirea respectiva functioneaza deja Serviciul de evidenta informatizata a persoanei. 
Serviciul de pasapoarte isi desfasoara acum activitatea intr-un spatiu inghesuit, in sediul Inspectoratului Judetean de Politie, desi nu mai tine de mult de acesta, ci de Prefectura.
Criza de spatii din Arad nu a permis insa ca cei de la pasapoarte sa primeasca, pana acum, un alt sediu. 
Imobilul avut in vedere va putea gazdui inca un serviciu care apartine de Prefectura. 
Prefectul a mentionat ca se doreste amenajarea unei sali pentru examenele de obtinere a permiselor auto.
Nu a precizat insa daca si eliberarea permiselor de conducere se va face din imobilul din centrul orasului, desi Popescu si-a exprimat dorinta de a nu mai plimba oamenii pana la iesirea din oras.

Simona Mazare - Adevarul

  • O noua statuie maghiara in Arad - Monumentul '56, amplasat langa casa cu lacat

In zona casei cu lacat se doreste amplasarea unui nou monument maghiar - Virtual Arad News (c)2006Demersurile facute de catre Asociatia "In Memoriam - 1956" pentru amplasarea unei noi statui maghiare in Piata Plevnei (langa casa cu lacat), a nascut vii proteste din partea PRM, care a adresat duminica aradenilor o scrisoare deschisa, prin intermediul cotidianului independent "Informatia Aradului", (publicata in ziarul de ieri). 
Reamintim ca, Asociatia "In Memoriam - 1956", din care fac parte liderii UDMR Arad, doreste sa ridice un monument dedicat memoriei victimelor represaliilor comuniste de inabusire a Revolutiei Maghiare din 1956 (n.n. unii istorici sustin ca participantii la revolutia din '56 ar fi militat pentru Ungaria Milenara si nu impotriva comunismului).
Conform regulamentului de organizare si functionare, opera propusa de Asociatie va evoca evenimentele din 1956 si dorinta de libertate a celor aflati sub dictatura comunista. 
De asemenea, Asociatia recomanda ca monumentul sa nu depaseasca 3 metri, iar perimetrul aferent sa fie de maxim 5x5 metri si sa aiba forma unui obelisc "cu caracter comemorativ, decorativ si de semnal".     
Pregatiri pentru amplasarea monumentului
Cziszter Kalman, presedinte al departamentului politic al UDMR Arad, ne-a declarat ca "s-a cerut artistilor sa mai trimita lucrari, deoarece cele patru, care au ajuns la Asociatie, nu raspuns tuturor dezideratelor legate de criteriile stabilite in prima tema".
Obeliscul maghiar
La randul sau, deputatul Kiraly Andras, presedinte al UDMR Arad, ne-a declarat: "Asociatia In Memoriam - 1956" a crezut ca este de cuviinta sa aduca un omagiu al celor care au fost inchisi, intemnitati si interogati de regimul comunist. Sunt sute de oameni care au suferit din cauza aceasta. Dupa 1989 noi platim un regim democratic in care se pot manifesta oameni in diferite forme impotriva regimului defunct. Nu vad absolut nimic rau in acest demers, care in Arad, va fi materializat printr-un obelisc. Momentan intrucat nici un artist nu a castigat concursul, acesta se va relua".
Primaria stie despre monument
Intrebat daca executivul primariei stie despre demersul Asociatiei, Kiraly Andras a precizat ca "exista un acord cu Primaria Arad privind amplasarea monumentului in Piata Plevnei si urmeaza sa fie aprobat studiul necesar. In ceea ce priveste aprobarea studiului, aceasta este legat de concurs, intrucat trebuie aleasa firma care va construi monumentul".
Primarul Gheorghe Falca: "Certificatul de urbanism, eliberat in luna aprilie"
Primarul Gheorghe Falca a confirmat, in mare parte, cele spuse de liderii UDMR. 
"Acum am mare treaba cu santierele din Arad, care vor face Aradul mai confortabil si mai curat. Ca raspuns la intrebarea d-voastra, in acest moment exista o solicitare de certificat de urbanism pentru acea locatie din partea Asociatiei, care a fost eliberat in luna aprilie. Acest certificat nu inseamna si o aprobare pentru constructie. Ceea ce mai stiu este faptul ca, in 1956, in Timisoara, Arad si Cluj, au existat miscari ale unor oameni care s-au manifestat impotriva comunismului".
Senatorul Aurel Ardelean: "Protestam si condamnam demersurile Asociatiei"
In replica la demersurile liderilor UDMR Arad, senatorul PRM de Arad, Aurel Ardelean, a subliniat: 
"In numele membrilor de partid ai PRM, protestam si condamnam actiunea comunitatii maghiare din Arad. Prin intermediul Asociatiei "In Memoriam - 1956", constituita la Arad, se urmareste ridicarea unui monument in cinstea Revolutiei Maghiare din anul 1956, care pentru romani nu a avut nici o semnificatie".
"Nu onoreaza romanii din orasul Arad"
Presedintele PRM Arad, Aurel Ardelean, a precizat ca: "Nu este o actiune care onoreaza romanii din orasul Arad, care sunt din nou umiliti. In timp ce nu gasim solutii impreuna cu primaria, cu dl. primarul si consiliul local pentru a putea amplasa Monumentul Marii Uniri, iata ca, si de aceasta data, prin acest amplasament oferit de primarie, se ofera solutii pentru un monument care s-ar putea ridica la Budapesta, acolo unde au avut loc aceste evenimente. Ne opunem categoric ridicarii acestui monument, care nu este reprezentativ pentru ambientul judetului nostru".
Scopuri de alta natura
Senatorul Ardelean a mai declarat ca nici macar in Parcul Reconcilierii nu poate fi amplasat noul monument, deoarece inca nu se cunosc elementele de detaliu si scopurile pe care le-a avut Revolutia Maghiara din 1956. 
"Desi se vehiculeaza ideea ca a fost o revolutie anticomunista, scopurile ei, asa dupa cum  relateaza unele publicatii din Ungaria, au fost si de alta natura. In acest sens, ne opunem si condamnam aceasta actiune de ridicare a monumentelor maghiare in Arad".

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Rectificare bugetara

Consilieri CJA vor vota rectificarea bugetaraSe pregateste cea mai mare rectificare bugetara a CJA de pana acum! 
Aceasta este programata sa aiba loc in cadrul sedintei de maine a Consiliului judetean. 
120 de miliarde de lei urmeaza sa fie repartizati celor 78 de consilii locale din judet.
Iar Consiliul judetean recomanda primarilor sa foloseasca banii mai ales pentru studii de fezabilitate si proiecte de dezvoltare a comunitatilor. 
Sumele care vor fi repartizate maine coniliilor locale provin din 2 surse. 
Prima, in proportie de 85 % sdin rectificarea bugetului de stat, iar a doua ca urmare a suplimentarii programului sumelor alocate de catre Consiliul judetean din cota de 22 %. 
Consiliul sprijina cele 9 orase sa isi repare drumurile care fac parte din reteaua judeteana.
Cei mai multi bani le revin localitatilor Zadareni,Tarnova, Pecica si Santana,care primesc fiecare peste 2 miliarde de lei.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]